Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου: Αλληλεγγύη ή χρηματική βοήθεια στις χώρες πρώτης εισόδου
Την υιοθέτηση του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χαιρέτησαν σήμερα οι Πρόεδροι της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, χαρακτηρίζοντάς τη σημερινή ημέρα «ιστορική».
«Σήμερα όντως είναι μια ιστορική ημέρα. Έπειτα από χρόνια έντονης δουλειάς το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου γίνεται πραγματικότητα. Είναι ένα τεράστιο επίτευγμα για την Ευρώπη», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους, λίγο μετά την κρίσιμη ψηφοφορία
«Η μετανάστευση είναι μια ευρωπαϊκή πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπιστεί με μια (ενιαία) ευρωπαϊκή λύση», ανέφερε στη συνέχεια η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τονίζοντας ότι το Σύμφωνο που υιοθετήθηκε σήμερα είναι αποτελεσματικό, δίκαιο και σταθερό.
Εξήγησε ότι οι νέοι κανόνες θα καταστήσουν τα ευρωπαϊκά σύνορα πιο ασφαλή, καθώς θα ελέγχονται και θα καταγράφονται αυτοί που θα τα διασχίζουν, διασφαλίζοντας παράλληλα την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι διαδικασίες για τους αιτούντες άσυλο θα είναι πιο αποτελεσματικές, κάτι το οποίο σημαίνει ότι όσοι δεν έχουν δικαίωμα ασύλου δεν θα παραμένουν στην ΕΕ, ενώ όσοι ξεφεύγουν από τον πόλεμο θα έχουν την προστασία που χρειάζονται.
Migration is a European challenge which must be met with a European solution
This is what the Pact on Migration & Asylum delivers.
For more secure borders.
Faster, more efficient procedures.
And more solidarity with Member States at external borders ↓ https://t.co/f075ruexex
Όσον αφορά την πτυχή της «αλληλεγγύης», η Πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι όταν τα κράτη-μέλη πρώτης εισόδου δεχτούν μεταναστευτικές πιέσεις, όλα τα υπόλοιπα κράτη θα πρέπει να μοιραστούν το βάρος, επιλέγοντας με ποιόν τρόπο θέλουν να το κάνουν.
«Θα συνεχίσουμε ανταποκρινόμαστε σε όλες τις κρίσεις: από τη Λαμπεντούζα, μέχρι τα σύνορα της Φινλανδίας και από τα Κανάρια νησιά μέχρι την Κύπρο», είπε η Πρόεδρος της Επιτροπής, τονίζοντας ότι η ΕΕ θα αποφασίζει ποιος και υπό ποιους όρους θα εισέρχεται στο έδαφος της.
Καταλήγοντας, η Πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε στις συνεργασίες που αναπτύσσει η ΕΕ με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι βαθύτερες αιτίες της μετανάστευσης και τέλος πρόσθεσε: «Είμαι περήφανη που τώρα έχουμε μια ευρωπαϊκή λύση, όμως η δουλειά δεν σταματάει εδώ».
Από την πλευρά της, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε ότι το Σύμφωνο διασφαλίζει τη σωστή ισορροπία μεταξύ αλληλεγγύης και υπευθυνότητας. Παραδέχτηκε ότι δεν επιλύει όλα τα ζητήματα «εν μία νυκτί», αλλά είναι ένα «γιγαντιαίο βήμα προς τα εμπρός», διότι διασφαλίζει ότι αυτοί που χρήζουν προστασίας θα την έχουν.
Ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ ντε Κρο ανέφερε ότι το μεταναστευτικό ζήτημα είναι σύνθετο φαινόμενο όλων των εποχών και δεν υπάρχει μαγική λύση, αλλά όπως είπε αυτό το Σύμφωνο παρέχει στα κράτη-μέλη τα κατάλληλα εργαλεία να ελέγξουν και να διαχειριστούν τις μεταναστευτικές ροές. Τόνισε, ότι τα βασικά στοιχεία του Συμφώνου είναι η καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων, ο καλύτερος επιμερισμός των βαρών μεταξύ κρατών-μελών και η διασφάλιση ότι στην Ευρώπη θα παραμένουν μόνο οι αιτούντες άσυλο που χρήζουν διεθνούς προστασίας.
Τι περιλαμβάνει το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλοΗ ΕΕ επιδιώκει να μεταρρυθμίσει τις διαδικασίες μετανάστευσης και ασύλου από την κρίση του 2015. Για αρκετά χρόνια, τα κράτη μέλη απέτυχαν να βρουν κοινό έδαφος, με αποτέλεσμα οι χώρες πρώτης εισόδου, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, να φέρουν το μεγαλύτερο βάρος. Πρόκειται ίσως για το «πιο σημαντικό νομοθετικό πακέτο αυτής της νομοθετικής περιόδου», έχει παραδεχθεί η Πρόεδρος του ΕΚ, Ρομπέρτα Μέτσολα.
Η νέα νομοθεσία για τη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ καθορίζει τον τρόπο κοινής διαχείρισης ασύλου και μετανάστευσης μεταξύ των κρατών μελών και την αντιμετώπιση μεταναστευτικών κρίσεων. Οι νέοι κανόνες ρυθμίζουν τον τρόπο αντιμετώπισης των ατόμων που φτάνουν στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, τη διεκπεραίωση των αιτημάτων ασύλου και την ταυτοποίηση αυτών που φτάνουν.
MEPs here at the European Parliament in Brussels are about to start voting on the contentious #MigrationPact already agreed by national governments.
Campaign politics ahead of June's election could cause a surprise rejection because of revolts within the main centrist groups. pic.twitter.com/VqCYHfuoao
Ο νέος κανονισμός προβλέπει υποχρεωτική αλληλεγγύη για τις χώρες της ΕΕ που βρίσκονται υπό μεταναστευτική πίεση, επιτρέποντας στα άλλα κράτη μέλη να επιλέξουν μεταξύ της μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο στην επικράτειά τους και της οικονομικής συνεισφοράς. Καθορίζονται επίσης νέα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία ένα κράτος μέλος είναι υπεύθυνο για την εξέταση των αιτήσεων διεθνούς προστασίας (πρώην κανόνες του Δουβλίνου).
Η εισηγήτρια για τον κανονισμό για τη διαδικασία ασύλου, η Γαλλίδα ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων, Φαμπιάν Κέλερ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, μαζί με τους άλλους εισηγητές των νομοθετικών κειμένων, δήλωσε ότι αν και αυτό το Σύμφωνο μπορεί να μην λύνει όλα τα μεταναστευτικά ζητήματα της ΕΕ εν μία νυκτί, είναι ένα άνευ προηγουμένου πολιτικό επίτευγμα που βελτιώνει σημαντικά το τρέχον σύστημα.
After nearly a decade of blockade, the @Europarl_EN has voted to adopt the Pact on #Migration and Asylum – the complete overhaul of EU migration laws.
It is done.
Europe will manage migration in an orderly way, and on our terms. pic.twitter.com/lAX1m0PpLf
Ο εισηγητής του ΕΛΚ, για τη διαχείριση του ασύλου, ο Ισπανός ευρωβουλευτής Τόμας Τομπέ, δήλωσε ότι οι νέοι κανόνες προβλέπουν ένα δεσμευτικό μηχανισμό για όλα τα κράτη-μέλη που μας απαλλάσσουν από τις «ad-hoc λύσεις» που έχουμε σήμερα. Απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές που σκέφτονταν να καταψηφίσουν αναρωτήθηκε τι θα επιτύχουν με τη διατήρηση της σημερινής κατάστασης.
Από την πλευρά της, η εισηγήτρια για τα πρότυπα υποδοχής αιτούντων άσυλο, η Ολλανδή ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων Σοφί Ίνετ Βελτ τόνισε ότι θα στηρίξει το νομοθετικό πακέτο γιατί όπως είπε, «έχουμε την υποχρέωση προς τους ευρωπαίους πολίτες να δείξουμε ότι η Ευρώπη δίνει λύσεις». Σημείωσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν δικαιολογημένες αμφιβολίες και ανησυχίες που συνδέονται με ορισμένες πτυχές της μεταρρύθμισης και τόνισε πως όλα θα εξαρτηθούν από την εφαρμογή τους από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών.
Οι αντιδράσεις από ευρωβουλευτέςΤο σύμφωνο έχει την υποστήριξη των τριών μεγάλων πολιτικές ευρωομάδων (ΕΛΚ, Σοσιαλιστές και Φιλελεύθεροι), αν και δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει αποχές και αρνητικές ψήφους από ευρωβουλευτές τους. Από την άλλη, οι πραγματιστές υποστηρίζουν ότι το κείμενο είναι το καλύτερο δυνατό που μπορεί να υπάρξει στην παρούσα στιγμή, την ώρα μάλιστα που η ακροδεξιά αναμένεται να βγει ενισχυμένη στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.
Την αντίθεσή τους στο Νέο Σύμφωνο έχουν εκφράσει οι νομοθέτες του ουγγρικού κόμματος του Βίκτορ Ορμπάν Fidesz, όπως και η ακροδεξιά ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID) που στους κόλπους της περιλαμβάνει τη Λέγκα της Ιταλίας, τον Εθνικό Συναγερμό της Γαλλίας και τη γερμανική Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).
Παράλληλα, αντιδράσεις υπάρχουν και στο εσωτερικό των κυρίαρχων ευρω -ομάδων.
«Όχι» στο νέο Σύμφωνο και από το λαϊκίστικο Κίνημα Πέντε Αστέρων της Ιταλίας, που θεωρεί ότι είναι άχρηστο για τη χώρα του αλλά και επιζήμιο για τα δικαιώματα των μεταναστών. Μη σαφής θεωρούνταν η στάση των μελών του κόμματος της Τζόρτζια Μελόνι «Τα Αδέρφια της Ιταλίας», που συγκατοικεί με τους Ευρωπαϊκούς Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (ECR), με κυρίαρχη την πολωνική αντιπροσωπεία του Νόμου και της Δικαιοσύνης που αντιτίθεται στις αλλαγές.
Αντιστάσεις εκφράζονται επίσης από τους 72 ευρωβουλευτές των Πρασίνων και τους 37 της Αριστεράς, κάνοντας λόγο για αυστηρές διατάξεις που θα υποβαθμίσουν τη διαδικασία ασύλου και θα επιτρέψουν παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων.
Ορισμένοι αναγνώρισαν ότι το Σύμφωνο μπορεί να μην είναι τέλειο, αλλά αποτελεί σίγουρα προϊόν συμβιβασμού και διαρκών διαπραγματεύσεων τα τελευταία χρόνια. Κάποιοι έσπευσαν να χαρακτηρίσουν το νομοθέτημα-«ορόσημο», καθώς αποτελεί μια όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη απάντηση της Ε.Ε. για πρώτη φορά σε ένα ζήτημα, που είναι «ξεκάθαρα ευρωπαϊκό», ενώ εξασφαλίζεται η αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη-μέλη, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεων.
Διαβάστε επίσης:
Στο νοσοκομείο η πρώην βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία – Την επισκέφθηκε ο βασιλιάς Φίλιππος
«Πυρά» Ζελένσκι σε Όλαφ Σολτς: «Δεν μας δίνει Taurus επειδή φοβάται την πυρηνική απειλή του Βλάντιμιρ Πούτιν»
Δύο χρόνια για να σώσουμε τον πλανήτη
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Το δείπνο που τρώει ογκολόγος για να αποτρέψει τον καρκίνο
- Δείτε βίντεο με τη στιγμή που ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια μαθαίνει για τον θάνατο των γιων του και των εγγονών του
- Καιρός: Πρόβλεψη - Σοκ για τρίμηνο… φωτιά με αύξηση της θερμοκρασίας 70% - Δείτε χάρτες
- Υπερβολικό άγχος: 6 ψυχοσωματικά συμπτώματα που φανερώνουν ότι σας έχει κυριεύσει το στρες
- Τέμπη: H απάντηση της Μαρίας Καρυστιανού στη διάψευση της Εισαγγελέως του Α.Π.
- Γιαννακόπουλος: «Το να τους φτιάξετε το γήπεδο, δεν θα το καταπιούμε»
- ΝΔ: Αλήθεια, ο κ.Ανδρουλάκης δεν είχε ιδέα μέχρι χθες για τις δικαστικές περιπέτειες του βουλευτή του;
- Πολάκης: Ανάρτησε "δημοσκόπηση" από τους... Ράδιο Αρβύλα - Τον τρόλαρε ο Άδωνις
- Από την Αγγλία στον Ολυμπιακό – Η επιστροφή που έφερε τα πάνω-κάτω με Τζολάκη, Πασχαλάκη
- Γεωγραφία Στ΄ τάξης - Ενότητα Δ΄ - Κεφάλαιο 28ο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Στο νοσοκομείο η πρώην βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία – Την επισκέφθηκε ο βασιλιάς Φίλιππος
- Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ θα είναι δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές – H κυβέρνηση θα αλλάξει τροπάριο
- Κασσελάκης: LIVE η παρουσίαση του 2ου κύκλου υποψηφίων για την Αττική
- Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου: Αλληλεγγύη ή χρηματική βοήθεια στις χώρες πρώτης εισόδου
- Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: Η πρώτη ανάρτησή του μετά το έμφραγμα – «Τα δύσκολα πέρασαν»
- Φλωρίδης: Θα ήθελα να πετάξω τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και να κάνω έναν από την αρχή
- ΚΚΕ: Απάνθρωπο το σύμφωνο – έκτρωμα της ΕΕ για τη μετανάστευση
- Δύο χρόνια για να σώσουμε τον πλανήτη
- Σύμβαση 717- Τέμπη: Ελεύθερος χωρίς όρους κατηγορούμενος, στέλεχος της ΕΡΓΟΣΕ
- Φωτιά ξέσπασε στο ιστορικό κέντρο της Μυτιλήνης – Άμεση η επέμβαση της πυροσβεστικής, απέτρεψε τα χειρότερα
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου: Αλληλεγγύη ή χρηματική βοήθεια στις χώρες πρώτης εισόδου
- Άνω των 2,2 δισ. ευρώ τα τελικά ποσά του ΕΝΦΙΑ – Ο χάρτης πληρωμών
- Φλωρίδης: Θα ήθελα να πετάξω τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και να κάνω έναν από την αρχή
- ΣΥΡΙΖΑ: Ολιγωρία της κυβέρνησης για τις έρευνες σχετικά με το ναυάγιο στην Πύλο
- Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ θα είναι δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές – H κυβέρνηση θα αλλάξει τροπάριο
- Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: Η πρώτη ανάρτησή του μετά το έμφραγμα – «Τα δύσκολα πέρασαν»
- ΚΚΕ: Απάνθρωπο το σύμφωνο – έκτρωμα της ΕΕ για τη μετανάστευση
- Η ανάρτηση του Τζεντιλόνι για τη συνάντηση με τον Τσίπρα: «Παλιοί φίλοι»
- Στο νοσοκομείο η πρώην βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία – Την επισκέφθηκε ο βασιλιάς Φίλιππος
- Πηγές ΣΥΡΙΖΑ για Ταμείο Ανάκαμψης: Γιατί ψηφίσαμε «παρών»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Καθυστερεί η έναρξη της δίκης του γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας της συζύγου του
- ΣΥΡΙΖΑ: Live η 2η παρουσίαση υποψηφίων για το ευρωψηφοδέλτιο
- Τηλεοπτικός σταθμός έδειξε κατά λάθος ανδρικά γεννητικά όργανα αντί για την έκλειψη Ηλίου
- Συνάντηση Αλέξη Τσίπρα με Τζεντιλόνι στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών
- Έκανε «σανίδα» για 4,5 ώρες και πέτυχε ρεκόρ Γκίνες
- Φόρουμ Δελφών- Αδειλίνη: Ουδέποτε είπα σε συγγενείς θυμάτων των Τεμπών να βρουν παρηγοριά στην εκκλησία
- Στο νοσοκομείο η βασίλισσα Σοφία
- Κατρούγκαλος: Ντροπή σε όσους διακινούν παραμύθια και σενάρια συναλλαγής
- Πληθαίνουν τα τροχαία δυστυχήματα - Σε 1,5χλμ βρίσκονται εννιά εικονοστάσια
- Η στιγμή που ο ηγέτης της Χαμάς μαθαίνει για τον θάνατο των γιων και εγγονών του (VIDEO)