Συμβουλές για να φας σαν Κροίσος και να κάνεις οικονομία

ΥΓΕΙΑ

Ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματός μας καταναλώνεται στην αγορά και το μαγείρεμα των τροφίμων. Γεύση, εμφάνιση, ποιότητα αλλά και οικονομία! Δεν είναι καθόλου δύσκολο να τραφούμε υγιεινά, νόστιμα και ταυτόχρονα οικονομικά. Στην δύσκολη εποχή που διανύουμε, οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να κάνετε οικονομία χωρίς να θυσιάσετε την ποιότητα της διατροφής σας.

1. Ψωνίζετε φρέσκα τρόφιμα

Τα φρέσκα τρόφιμα γενικά είναι φθηνότερα από τα κονσερβοποιημένα και τα κατεψυγμένα τρόφιμα.

Ψωνίζετε λοιπόν φρέσκα και όχι συσκευασμένα τρόφιμα, γιατί το πακέτο και η συσκευασία ακριβοπληρώνονται. Στη λαϊκή αγορά τα είδη είναι φθηνότερα, η ποικιλία μεγαλύτερη και η ποιότητα σαφώς ανώτερη. Επίσης, επιλέγετε να ψωνίζετε ψωμί από το φούρνο και όχι από πρατήριο ή σούπερ μάρκετ. Είναι πιο φρέσκο και πιο οικονομικό.

2. Κάνετε λίστα των τροφίμων που χρειάζεστε

Είναι σημαντικό να κάνετε μια λίστα του τι χρειάζεστε και πόσο. Έτσι δεν θα αγοράζετε περιττά τρόφιμα και δεν θα παρασύρεστε από τα φανταχτερά χρώματα και πακέτα. Καλό είναι να φτιάχνετε εβδομαδιαία μενού, έτσι ώστε να μην αγοράζετε τρόφιμα τα οποία δεν θα καταναλώσετε.

3. Ψωνίζετε μεγάλες συσκευασίες τροφίμων

Είναι οικονομικότερο να ψωνίζετε μεγάλα πακέτα ή μεγάλες ποσότητες παρά μικρές, αλλά πρέπει πάντα να συγκρίνετε το καθαρό βάρος του τροφίμου, γιατί μεγάλο πακέτο δεν σημαίνει πάντα και περισσότερο περιεχόμενο. Όταν ψωνίζετε ποσότητα, έχετε οικονομία χρήματος και χρόνου!

4. Προτιμάτε πάντα φρούτα και λαχανικά εποχής

Τα φρούτα και τα λαχανικά εποχής είναι φθηνότερα, αφού το κόστος μεταφοράς και συντήρησής τους είναι πολύ μικρότερο, αλλά και πλουσιότερα σε θρεπτικά συστατικά. Ακόμα και το είδος του κρέατος και του ψαριού μπορεί να είναι εποχιακό, οπότε σας στοιχίζει λιγότερο, πχ. το αρνί την άνοιξη κτλ.

5. Επιλέγετε να ψωνίζετε φθηνότερα

Δεν χρειάζεται να ψωνίζετε από την πλησιέστερη αγορά. Μπορείτε να συγκρίνετε τιμές και να ψωνίζετε από όπου είναι φθηνότερα. Πολλά σούπερ μάρκετ, ορισμένες φορές, πωλούν κάποιο προϊόν πολύ φθηνά για να προσελκύσουν, ενώ τα άλλα είδη είναι ακριβότερα. Πρέπει να συγκρίνετε το καθετί όχι μόνο ως προς την τιμή, αλλά και ως προς το βάρος και την ποιότητα. Δεν χρειάζονται ακριβά υλικά για να ετοιμάσετε ένα νόστιμο φαγητό. Οι μεγάλες κεντρικές αγορές προσφέρουν ποικιλία, καλύτερες τιμές, φρέσκα προϊόντα και όλες τις ποιότητες, γι’ αυτό καλό είναι να τις προτιμάτε.

6. Περιορίστε την ποσότητα υγρού στο βράσιμο

Όσο λιγότερο χρόνο αφιερώνετε στο μαγείρεμα τόσο μεγαλύτερη οικονομία κάνετε. Χρησιμοποιώντας μικρή ποσότητα υγρού, το βράσιμο γίνεται γρηγορότερα και ταυτόχρονα χάνονται λιγότερα θρεπτικά συστατικά π.χ. λαχανικά, σάλτσες κτλ.

7. Κόβετε τα τρόφιμα όπως το κρέας και το ψάρι σε μικρά κομμάτια πριν τα μαγειρέψετε

Με αυτόν τον τρόπο χρειάζονται λιγότερη ώρα για να μαγειρευτούν. Προτιμάτε το μαγείρεμα με σκεπασμένη την κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά, καθώς ο ατμός διευκολύνει την διάσπαση του συνδετικού ιστού. Μια καλή λύση είναι η χρήση της χύτρας ταχύτητας.

8. Ψήνετε στον φούρνο διαφορετικά φαγητά ταυτόχρονα

Όταν ανάβετε τον φούρνο μπορείτε να ψήσετε διαφορετικά φαγητά κάνοντας τους κατάλληλους συνδυασμούς, π.χ. κρέμα καραμελέ και πατάτες φούρνου ή ογκρατέν κτλ. Επιπλέον, ελέγχετε το φαγητό από το τζάμι και αποφεύγετε να ανοίγετε την πόρτα του φούρνου.

9. Χρησιμοποιήστε τα περισσεύματα φαγητών

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το περίσσευμα ως συμπλήρωμα άλλου φαγητού, πχ. λίγα από τα φασόλια φυλάσσονται για ρώσικη σαλάτα πριν προσθέσετε σάλτσα και χορταρικά για τη φασολάδα. Επίσης περισσεύματα διάφορων φαγητών που έχετε ετοιμάσει μπορούν να προστεθούν σε σούπες, σάλτσες, ομελέτες κτλ. Έτσι έχετε οικονομία και νοστιμιά!

10. Αποθηκεύετε τρόφιμα στην κατάψυξη

Η κατάψυξη είναι άριστος βοηθός της οικονομίας. Μπορείτε να μαγειρεύετε για δύο ή περισσότερα γεύματα και όχι μόνο για ένα, να τα χωρίζετε, να τα βάζετε σε κατάλληλα δοχεία και να τα τοποθετείτε στην κατάψυξη. Έτσι δεν είναι απαραίτητο να τρώτε το ίδιο φαγητό σε δύο συνεχόμενα γεύματα και επιπλέον θα έχετε έτοιμο φαγητό όποτε το θέλετε. Μαγειρεμένα αλλά και αμαγείρευτα τρόφιμα μπορούν να καταψυχθούν για πολύ καιρό.

Πηγή: diatrofologia

ΔιατροφολογίαδιατροφήοικονομίαφαγητόHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα