Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών: Η «εθνική γραμμή» στο ασφαλιστικό και το μπαλάκι των ευθυνών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η διαμόρφωση «εθνικής θέσης» στο ασφαλιστικό είναι κατά την κυβέρνηση ο στόχος της σύγκλησης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για το οποίο ο πρωθυπουργός θα τρέξει γύρο τηλεφωνικών επαφών με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, ώστε το Συμβούλιο να γίνει αύριο Σάββατο.

Ο πρωθυπουργός καλεί λοιπόν τους αρχηγούς των κομμάτων - πλην του Δημήτρη Κουτσούμπα που ήδη αρνήθηκε την πρόσκληση, και του Νίκου Μιχαλολιάκου, - να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το ασφαλιστικό ώστε να διαμορφωθεί μια κοινή θέση προκειμένου να ενισχυθεί η διαπραγμάτευση με τους δανειστές για την τύχη των

συντάξεων. Εξάλλου, όπως λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού, εκ των πραγμάτων δε μπορεί να μη ζητηθεί η γνώμη των κομμάτων σε μια μεταρρύθμιση που αφορά ένα τόσο κομβικό ζήτημα και την εξέλιξή του για τις επόμενες δεκαετίες.

Το Μαξίμου εμφανίζεται να προκαλεί αυτό τον διάλογο μεταξύ αρχηγών ώστε να ενισχυθεί διαπραγματευτικά απέναντι στους δανειστές και όχι σε συνεννόηση μαζί τους όπως ανέφερε το ρεπορτάζ μεγάλου τηλεοπτικού σταθμού το οποίο το Μαξίμου έσπευσε να διαψεύσει χθες το βράδυ.

«Η σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, γίνεται αποκλειστικά με πολιτική πρωτοβουλία της κυβέρνησης» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, στην οποία παράλληλα γίνεται λόγος για «συστηματική προσπάθεια συγκεκριμένων κέντρων, που προσπαθούν να υπονομεύσουν με οποιονδήποτε δυνατό τρόπο την σύγκληση του Συμβουλίου».

Στο Συμβούλιο ο πρωθυπουργός αναμένεται να καταθέσει ένα πλαίσιο γενικών αρχών ως βάση συζήτησης, όπως αυτό διαμορφώθηκε και στο πρόσφατο Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και με εισήγηση Του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου.

Ειδικότερα η κυβερνητική πρόταση μιλά για διασφάλιση ενός ασφαλιστικού συστήματος που θα παραμείνει αναδιανεμητικό και δε θα φέρει τη λογική εξατομικευμένων λογαριασμών, ενώ προβλέπει την εθνική σύνταξη που θα προκύπτει από την φορολογία στην οποία προστίθεται η αναλογική σύνταξη η οποία προκύπτει από την προσμέτρηση του μισθού ή του εισοδήματος, του ενιαίου ποσοστού αναπλήρωσης και των ετών ασφάλισης. Η κυβέρνηση επιδιώκει τη μη σύνδεση της εθνικής σύνταξης με εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια, ενώ προκρίνει την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών προκειμένου να αποφευχθεί η μείωση συντάξεων, μέτρο το οποίο απορρίπτουν οι δανειστές.

Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να προτείνει μια διακομματική Επιτροπή Διαλόγου στην οποία θα κληθούν και ειδικοί, προκειμένου να γίνει διεξοδική συζήτηση και να διαμορφωθεί μια τελική πρόταση.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων που βλέπουν στην πρωτοβουλία για Συμβούλιο Αρχηγών μια προσπάθεια της κυβέρνησης να εκβιάσει τη συναίνεσή τους σε επώδυνα μέτρα, προφανώς δεν αιφνιδίασαν το Μαξίμου. Ωστόσο, εφόσον δεν καταστεί δυνατή η συνεννόηση σε μια εθνική γραμμή για το ασφαλιστικό (ανάλογη στρατηγική θα ξετυλιχθεί στη συνέχεια και για άλλα κρίσιμα θέματα όπως η παιδεία, η συνταγματική αναθεώρηση, κλπ) η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει την άρνηση συνεννόησης προκειμένου να εκθέσει στην κοινωνία τα άλλα κόμματα, κατηγορώντας τα για μικροπολιτική την ώρα που «παίζονται» οι συντάξεις.

Με άλλα λόγια η κυβέρνηση στρώνει επικοινωνιακά το έδαφος, επιχειρώντας να διαχύσει εκ των προτέρων την ευθύνη – είτε με είτε χωρίς συνεννόηση – εν όψει μιας διαπραγμάτευσης που τη θεωρεί εξαιρετικά δύσκολη καθώς οι δανειστές πιέζουν για άμεσα αποτελέσματα και περικοπές και η όποια κόντρα μαζί τους φαίνεται να έχει προδιαγεγραμμένα όρια.

Στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους αρχηγούς για το Προσφυγικό και θα ζητήσει να πληροφορηθεί τις θέσεις τους εν όψει της Σύνόδου Κορυφής της ΕΕ που θα γίνει την Κυριακή στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή της Τουρκίας. η Σύνοδος παίρνει νέα τροπή μετά το πολλαπλό τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι και τη ρωσοτουρκική διένεξη ύστερα από την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τουρκικό πύραυλο.

Αλέξης Τσίπραςσυμβούλιο πολιτικών αρχηγώνσυναίνεσηHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα