Συναγερμός από ΣΥΡΙΖΑ για λουκέτα και απολύσεις

ΠολιτικήΈντυπη Έκδοση

 

Ρύθμιση ιδιωτικού χρέους και δημόσιες δαπάνες για τη στήριξη νοικοκυριών, εργαζομένων κι επιχειρήσεων

Με μεγαλύτερη ένταση επαναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία τη θέση του ότι η αύξηση των δημόσιων δαπανών θα σώσει την πραγματική οικονομία και κατά συνέπεια θα ανακόψει την ύφεση, που αυτή τη στιγμή εμφανίζεται να είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, κινδυνεύοντας να παραμείνει σε διψήφιο ποσοστό το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι πλέον έχει ακόμη

μεγαλύτερη αξία η θέση που διατύπωσαν από το πρώτο κύμα της πανδημίας για εμπροσθοβαρή μέτρα στήριξης, ενώ επικρίνουν την κυβέρνηση γιατί αντί αυτής της λογικής επέλεξε να καταφύγει σε αποσπασματικά μέτρα στήριξης, τα οποία και απέτυχαν.

Γενικώς, από την αξιωματική αντιπολίτευση έχουν βγει στα κεραμίδια, βλέποντας ότι η κυβέρνηση προχωρεί σε σταδιακό άνοιγμα της αγοράς και της οικονομίας, προκειμένου να κόψει ακόμη και αυτά τα ελλιπή κατά τον ΣΥΡΙΖΑ μέτρα οικονομικής στήριξης που έδινε ώς τώρα. Κορυφαία στελέχη, όπως ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος, έκαναν λόγο για «ψεύτικο άνοιγμα» της αγοράς, υπό την έννοια ότι πολλές επιχειρήσεις θα ανοίξουν μόνο και μόνο για να διαπιστώσουν ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Αν η κυβέρνηση συνεχίσει σε αυτή τη λογική, προειδοποίησε ο ίδιος, θα μιλάμε για ένα ακόμη έτος χρεοκοπίας.

«Αντί, έστω και τώρα, που επιχειρήσεις και εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόσθετα χρέη άνω των 9 δισ. λόγω της πανδημίας (επιπλέον των 30 δισ. παγιωμένων οφειλών προς τράπεζες), να στηρίξουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους εργαζομένους, ώστε να αποτραπεί έκρηξη λουκέτων και απολύσεων, η κυβέρνηση ακολουθεί το δόγμα: να ανοίξουν όλα και όποιος αντέξει» επισημαίνουν χαρακτηριστικά από την Κουμουνδούρου.

Τέσσερα μέτρα στήριξης

Ο Αλέξης Τσίπρας τη Δευτέρα, στην πρεμιέρα του ανοίγματος του λιανεμπορίου, επισήμανε ότι χωρίς στήριξη, η απειλή είναι το λουκέτο να γίνει μόνιμο και το γεγονός ότι επαναλειτουργεί η αγορά δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για να κοπούν τα μέτρα.

Επανέλαβε δε τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως έχουν αποκρυσταλλωθεί τις τελευταίες μέρες, δηλαδή:

- Να μετατραπεί το σύνολο της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση. (Τονίζουν ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι ουσιαστικά δάνειο, το οποίο θα πρέπει να επιστραφεί, και καλούν την κυβέρνηση να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με απευθείας επιχορηγήσεις και όχι με δάνεια).

- Να θεσμοθετηθεί η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων για τη διατήρηση των θέσεων και σχέσεων εργασίας και για την περίοδο μετά την άρση του lockdown.

- Να προχωρήσει η κυβέρνηση σε ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία, με πρόβλεψη και για τη διαγραφή μέρους και της βασικής οφειλής, όπως είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τις 120 δόσεις για οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία.

- Και, τέλος, αντί να δίνει παρατάσεις, να αποσύρει τον πτωχευτικό νόμο που ψήφισε μόνη της, ο οποίος εν μέσω πρωτοφανούς ύφεσης το μόνο που διασφαλίζει είναι πλειστηριασμοί και αθρόες πτωχεύσεις επιχειρήσεων, επαγγελματιών και νοικοκυριών.

Ως βασική πηγή χρηματοδότησης των μέτρων στήριξης που προτείνουν, υποδεικνύουν ένα μέρος από το δημοσιονομικό «μαξιλάρι» αλλά και τα εργαλεία της Ε.Ε. και της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση της πανδημίας, στα οποία κατ’ επανάληψη παραπέμπουν.

Βλέπουν εκτόξευση ανεργίας

Στην Κουμουνδούρου δεν θεωρούν τυχαία τη διαρροή του ΥΠΟΙΚ ότι από Φλεβάρη σταματούν οι αναστολές συμβάσεων εργασίας, αντιθέτως εκτιμούν ότι έγιναν με στόχο την προετοιμασία της κοινής γνώμης, αφού από εκεί και πέρα δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο για τους εργαζομένους. Βέβαιο θεωρούν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι οι τελευταίοι, όταν εκλείψει αυτό το μέτρο στήριξης, θα βρεθούν αντιμέτωποι με απολύσεις.

Προς επίρρωσιν επικαλούνται τα στοιχεία της ΓΣΕΕ που προδιαγράφουν τη ζοφερή εικόνα του επόμενου διαστήματος, καθώς ήδη:

- Το 56% των εργαζομένων αναφέρει ότι μειώθηκαν τα εισοδήματά του κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

- Από αυτούς, το 22% δηλώνει απώλεια εισοδήματος πάνω από 31%, ενώ το 14% δηλώνει απώλεια εισοδήματος από 21% έως 30%.

- Το 48% των εργαζομένων που αναφέρουν μείωση εισοδημάτων δηλώνει απαισιόδοξο για την εξέλιξη της αμοιβής του για το επόμενο εξάμηνο.

Στα πρότυπα των 120 δόσεων

Στο μεταξύ, το τελευταίο διάστημα η Κουμουνδούρου ρίχνει μεγάλη βαρύτητα στην προαναφερθείσα πρόταση για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, η οποία πάντως εξακολουθεί να βρίσκεται υπό επεξεργασία. Με άλλα λόγια, αναζητείται και τεχνοκρατική τεκμηρίωση του πώς μπορεί να υλοποιηθεί αυτή η πρόταση προκειμένου η κυβέρνηση να μην μπορεί εύκολα να την αποκρούσει, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για πλειοδοσία και προτάσεις χωρίς αντίκρισμα. Γι’ αυτό κορυφαία στελέχη, όπως οι τομεάρχες Οικονομίας και Ανάπτυξης Έφη Αχτσιόγλου και Αλέξης Χαρίτσης, βρίσκονται σε επαφή με τεχνοκράτες, καθηγητές, ειδικούς κ.ά. εντός κι εκτός συνόρων, αναζητώντας την ιδανική φόρμουλα.

Την ίδια ώρα, τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και τα αρμόδια στελέχη βρίσκονται σε συνεχή επαφή με παραγωγικούς φορείς προκειμένου να ενημερωθούν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι διάφοροι κλάδοι κι επομένως να μεταφέρουν τα αιτήματα και τις θέσεις τους, αλλά και για τυχόν εξειδικεύσεις υλοποίησης που μπορεί να διαθέτουν αυτοί οι φορείς.

Issue: 2161Issue date: 21-1-2021Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα