Συναγερμός από την έκρηξη κρουσμάτων - Στη «δίνη» της πανδημίας η Αττική

ΕΛΛAΔΑΥΓΕΙΑ

 

Σε συναγερμό θέτει τις αρμόδιες αρχές η εκτίναξη των κρουσμάτων, όλα είναι ανοιχτά ως προς τη λήψη μέτρων που θα αποφασιστούν αφού ληφθούν υπόψη όλα τα δεδομένα.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 1.261 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), 22 θανάτους, ενώ διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 244 άτομα.

Η αύξηση των κρουσμάτων ήταν σχεδόν αναμενόμενη, με την Αττική να τίθεται στο επίκεντρο, καθώς το ιικό φορτίο δείχνει επιβαρυμένο

ειδικά στον κεντρικό και δυτικό τομέα. Τα κρούσματα που καταγράφονται το τελευταίο 24ωρό το επιβεβαιώνουν αφού από τα 1.261 νέα κρούσματα, τα 652 εντοπίστηκαν στην πρωτεύουσα.

Η κατάσταση στην Αττική μας ανησυχεί, τόνισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας μιλώντας απόψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού STAR και πρόσθεσε πως οι νοσηλείες αυξάνουν σταθερά σε απλές κλίνες Covid στο Λεκανοπέδιο.

Ανάλογη ανησυχία επικρατεί και στην Πάτρα, όπου εντοπίστηκαν 64 νέα κρούσματα. Άλλωστε την Δευτέρα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης, προειδοποίησε για νέα μέτρα στην πόλη και έστειλε μήνυμα για απαγόρευση των καρναβαλικών εκδηλώσεων.

Αυτό που επίσης προβληματίζει τους ειδικούς είναι και το γεγονός πως το 63,9% των νέων κρουσμάτων είναι σχετιζόμενο με ήδη γνωστό κρούσματα.

Στο τραπέζι παραμένουν νέα μέτρα που να φτάνουν σε σημείο ενός γενικού lockdown. Αν και δεν έχουν ακόμη αποφασιστεί, η ανησυχία στην κυβέρνηση και το επιστημονικό επιτελείο της κορυφώνεται. Πάντως νωρίτερα σήμερα, με δηλώσεις του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης διέψευσε τα σενάρια για ένα νέο σκληρό lockdown το προσεχές διάστημα.

«Είμαστε στα όρια του συναγερμού» προειδοποίησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Εκτίμησε ότι δεν υπήρξε αυτοσυγκράτηση κατά το άνοιγμα της αγοράς και σχολίασε τη διοργάνωση συλλαλητηρίων την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι καλύτερα να διοργανώνονται διαδικτυακές διαμαρτυρίες που δεν θέτουν σε κίνδυνο την υγεία.

Από νωρίς έκρουσε τον «κώδωνα του κινδύνου» ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο οποίος μίλησε για τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού σήμερα, το οποίο στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε.

Για το ενδεχόμενο να φτάσουμε στα 2.000 κρούσματα κορωνοϊού την ημέρα γύρω στα μέσα Μαρτίου, έκανε λόγο ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δ. Σαρηγιάννης, ο οποίος επισήμανε την ανάγκη «να δράσουμε τώρα», προτείνοντας αυστηρή εφαρμογή της τηλεργασίας στο 50% του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με τον Νίκο Θωμαϊδη, Καθηγητή Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ τις επόμενες ημέρες αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων και πίεση στο σύστημα υγείας, αφού ανεβαίνουν συνεχώς και οι νοσηλείες.

Κυβέρνηση και επιστήμονες έχουν να αντιμετωπίσουν και τον αστάθμητο παράγοντα των μεταλλάξεων του κορωνοϊού, καθώς πλέον στη χώρα μας δεν έχουμε μόνο 204 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7/UK lineage και ένα μεταλλαγμένο στέλεχος Lineage B.1.351/South Africa του ιού SARS-CoV-2.

Ενδεικτικό των φόβων της επιστημονικής κοινότητας είναι και η ευρεία εκτίμηση που διατυπώνουν πολλά μέλη της, ότι εάν οι μεταλλάξεις δεν ελεγχθούν σύντομα η χώρα θα πρέπει να γυρίσει σε σκληρό lockdown – με κλείσιμο των σχολείων και της αγοράς, καθώς όπως λένε το σκέλος της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης είναι ιδιαίτερα μεταδοτικό.

Το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech κατά της Covid-19 μπορεί να είναι λιγότερο ικανό να προστατεύει από τη μόλυνση με το παραλλαγμένο νοτιοαφρικανικό στέλεχος του ιού, το οποίο έχει μια ανησυχητική μετάλλαξη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα βρετανικής μελέτης που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Επιπλέον, τα μονοκλωνικά αντισώματα φαίνεται πως αποδεικνύονται αναποτελεσματικά έναντι των μεταλλάξεων του κορωνοϊού, όπως εκείνες που έχουν εμφανιστεί στη Βρετανία, τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.

Εντωμεταξύ την έντονη ανησυχία των επιστημόνων στη Βρετανία προκαλεί η διαπίστωση ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού, γνωστό και ως «στέλεχος του Κεντ» άρχισε να παρουσιάζει γενετικές αλλαγές, ήτοι να μεταλλάσσεται.

Την ίδια ώρα, η ΕΕ πλέον εξετάζει τη χρήση του εμβολίου Sputnik V, με τον Ηλία Μόσιαλο να μιλά για εξαιρετικά υψηλή αποτελεσματικότητά του ακόμη και μετά από μία μόνο δόση, σε όλες τις ηλικίες.

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, επικαλούμενος τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής τελικής φάσης που δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», επισημαίνει ότι δείχνουν ισχυρή προστασία - και μεγαλύτερη από 87% -σε όλες τις ηλικιακές ομάδες των συμμετεχόντων ανεξαρτήτως φύλου. 

Ραγδαίες οι εξελίξεις και με το εμβόλιο της AstraZeneca, καθώς μετά τις συστάσεις της Γερμανίας της Πολωνίας, της Σουηδίας και της Ιταλίας, η Γαλλία ανακοίνωσε ότι δεν συστήνεται για τους άνω των 65 ετών.

ΚορωνοϊόςLOCKDOWNκρούσματαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα