Συνάντηση Μητσοτάκη – Αβραμόπουλου: Στο προσκήνιο τα ελληνοτουρκικά με το βλέμμα στον Τραμπ

Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας πραγματοποιήθηκε η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρώην υπουργό και νυν βουλευτή Ηλείας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, και σύμφωνα με πληροφορίες, το… μενού περιλάμβανε ως κύριο πιάτο τα ελληνοτουρκικά.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δ. Αβραμόπουλος, ως εκπρόσωπος της ΝΔ, παραβρέθηκε στο συνέδριο του ΑΚΡ, όπου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

επανεξελέγη πρόεδρος του κόμματος και είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση, διάρκειας περίπου μιάμισης ώρας με τον ίδιο τον Ερντογάν και τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, ενώ συναντήθηκε και με τον επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, Ιμπραχίμ Καλίν. Ο πρώην Έλληνας Επίτροπος στην ΕΕ, άλλωστε, γνωρίζεται εδώ και σχεδόν 30 χρόνια με τον Τούρκο πρόεδρο και, κατά πληροφορίες, οι σχέσεις τους είναι εξαιρετικές.

Αν και το Μαξίμου τήρησε «σιγή ασυρμάτου» για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Αβραμόπουλου, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην υπουργός ενημέρωσε τον πρωθυπουργό αναλυτικά για το περιεχόμενο της συνάντησής του με τον Τούρκο πρόεδρο, σε μια φάση που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μοιάζουν να έχουν μπει στον… πάγο, ιδίως, δε, από τη στιγμή που κατέστη σαφές στην Αθήνα ότι δεν υπάρχουν προοπτικές για συζήτηση περί Χάγης, καθώς η Άγκυρα συνεχίζει να… μαξιμαλίζει ως προς το περιεχόμενο μιας ενδεχόμενης προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο.

Μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, επανέλαβε ότι «δεν πρόκειται να πάμε στη Χάγη για οτιδήποτε άλλο, πέραν της μίας και μοναδικής διαφοράς με την Τουρκία, που είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Δεν πρόκειται να δεχτούμε να συζητηθεί το οτιδήποτε άλλο, πέραν αυτού. Αν με ρωτάτε αν είμαστε κοντά σε κάτι τέτοιο, η αίσθησή μου είναι ότι δεν είμαστε κοντά σε κάτι τέτοιο. […] Η Ελλάδα δεν πρόκειται να κάνει ποτέ, είτε σε επίπεδο διπλωματικό, είτε σε επίπεδο διατυπώσεων και κυρίως σε επίπεδο πολιτικής, εκπτώσεις σε ζητήματα κυριαρχίας, σε αυτό που λέμε παραδοσιακά και σταθερά “κόκκινες γραμμές”, οι οποίες ποτέ δεν πρόκειται καν να συζητηθούν».

Η Αθήνα παρακολουθεί με πολλή προσοχή τις εξελίξεις στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, καθώς η Τουρκία μοιάζει να έχει αποκτήσει αναβαθμισμένο ρόλο στη Συρία (ήταν η χώρα που στήριξε εξαρχής τους αντάρτες που ανέτρεψαν το καθεστώς Άσαντ) και επιδιώκει να παίξει το ρόλο του ενδιάμεσου – οικοδεσπότη σε πιθανές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας (ο Ερντογάν συναντήθηκε διαδοχικά στην Άγκυρα με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και τον Ρώσο ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ).

Από εκεί και πέρα, αναμένεται να φανεί αν ο Τούρκος πρόεδρος θα «πιάσει το νήμα» της σχέσης του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ, από εκεί που το είχε αφήσει το 2021 (οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ερντογάν ήταν από τους ηγέτες με άμεση πρόσβαση στον ίδιο τον Τραμπ κατά την πρώτη του θητεία στον Λευκό Οίκο). Στο πλαίσιο αυτό, η συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάρκο Ρούμπιο, την Παρασκευή στην Ουάσινγκτον αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα για την Αθήνα, καθώς θα είναι η πρώτη τόσο υψηλού επιπέδου επαφή με μέλος της νέας κυβέρνησης Τραμπ.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ – αν και, γενικώς, κατατάσσεται στα «γεράκια» της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής – στο παρελθόν είχε δείξει θετική προδιάθεση έναντι της Ελλάδας, καθώς είχε υπάρξει συν-εισηγητής του νομοσχεδίου East Med Act στην αμερικανική Γερουσία. Ωστόσο, στην Αθήνα εκτιμούν ότι, όπως σε όλα τα θέματα, έτσι και στην εξωτερική πολιτική, τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο θα τον έχει ο ίδιος ο Τραμπ, ο οποίος, ήδη μέσω της Ουκρανίας, έχει καταστήσει σαφή τη συναλλακτική προσέγγιση στην πολιτική που ακολουθεί. Στο πλαίσιο αυτό, η Αθήνα αναμένει να δει πώς θα εξελιχθεί η σχέση Τραμπ – Ερντογάν, η οποία, όπως υπενθυμίζεται, μόνο ακύμαντη δεν ήταν την περίοδο 2017-2021.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνάντηση Μητσοτάκη – Αβραμόπουλου, πέραν της ενημέρωσης για τις επαφές που είχε ο πρώην υπουργός στην Τουρκία, έγινε μια συνολική επισκόπηση των εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά, ενόψει και της συνεχιζόμενης διπλωματικής προσπάθειας για τον καθορισμό της ημερομηνίας διεξαγωγής του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας που, αν και προγραμματισμένο για τον περασμένο Ιανουάριο, εντούτοις πήγε πιο πίσω και ακόμα επικρατεί ασάφεια σχετικά με το χρόνο πραγματοποίησής του, με πιθανότερη ημερομηνία κάποια στιγμή μέσα στον Απρίλιο.

Διαβάστε επίσης:

Μαρία Σπυράκη: Βρήκε δουλειά σε μεγάλο όμιλο – Ποια είναι η νέα της ιδιότητα

ΣΥΡΙΖΑ: Κατέθεσε τροπολογία για την κατάργηση ειδικής παραγραφής υπουργικών αδικημάτων

Σωκράτης Φάμελλος: Καμία κομματική ταμπέλα στα συλλαλητήρια της Παρασκευής

Keywords
Τυχαία Θέματα
Συνάντηση Μητσοτάκη – Αβραμόπουλου, Τραμπ,synantisi mitsotaki – avramopoulou, trab