Συνάντηση Μητσοτάκη με αγρότες: Τι επιδιώκει το Μαξίμου, μετά τα «μπλόκα» – Στο τραπέζι το πόρισμα των Ολλανδών για τη Θεσσαλία

Όπως έχει από καιρό προαναγγελθεί, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα συναντήσει ξανά εκπροσώπους του αγροτικού κόσμους στο Μέγαρο Μαξίμου τη Δευτέρα.

Έχοντας ήδη παραλάβει το πόρισμα των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων για την αποκατάσταση των καταστροφών που προκάλεσε στο θεσσαλικό κάμπο (και ευρύτερα στη Θεσσαλία) η κακοκαιρία Daniel τον περασμένο Σεπτέμβριο, τη Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στις 11 το πρωί με τους εκπροσώπους των θεσμικών φορέων της Θεσσαλίας και στις 12:30 με τους εκπροσώπους των αγροτικών φορέων της περιοχής, προκειμένου

να τους παρουσιάσει το πόρισμα και να περιγράψει τα από τούδε βήματα της κυβέρνησης.

Δεδομένου ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας… χάθηκε για τη ΝΔ μετά από 12 χρόνια απόλυτης κυριαρχίας του Κώστα Αγοραστού, στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023, αλλά και δεδομένου ότι το τελευταίο «κύμα» των αγροτικών κινητοποιήσεων πέρασε σχετικά ανώδυνα για την κυβέρνηση, είναι προφανές ότι στόχος των συναντήσεων αυτών είναι να εμπεδωθεί ένα κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας της κυβέρνησης, τόσο με την Περιφέρεια, όσο και με τον αγροτικό κόσμο της περιοχής, ότι υπάρχει η βούληση και τα χρήματα για να προχωρήσει το σχέδιο αποκατάστασης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι αρχικά ο σχεδιασμός προέβλεπε ο Κ. Μητσοτάκης να μεταβεί στη Θεσσαλία και να πραγματοποιήσει εκεί τις σχετικές συναντήσεις, ωστόσο, τελικά αυτές θα πραγματοποιηθούν στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, κρίθηκε ότι ο τεχνικός χαρακτήρας της παρουσίασης του πορίσματος της ολλανδικής εταιρείας HVA και η συζήτηση που θα ακολουθήσει, τόσο με τους εκπροσώπους των φορέων, όσο και με την 15μελή αντιπροσωπεία των αγροτών της περιοχής έκαναν την Αθήνα πιο προσήκοντα τόπο για το όλο θέμα.

Εν πάση περιπτώσει, ο πρωθυπουργός στην καθιερωμένη ανασκόπησή του στα social media αναφέρθηκε στο θέμα, λέγοντας ότι τη Δευτέρα θα παρουσιαστεί το Master Plan για την ανάταξη και την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας, προσθέτοντας ότι «το σχέδιο που παραδόθηκε δεν είναι οριστικό. Τίθεται σε δημόσια διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα ώστε να το μελετήσουν τα εμπλεκόμενα υπουργεία και φυσικά οι ίδιοι οι Θεσσαλοί κάνοντας όπου χρειάζεται τις παρατηρήσεις τους και στη συνέχεια θα προκρίνουμε τις βέλτιστες λύσεις ώστε χωρίς χρονοτριβή, εντός των προσεχών μηνών, να προχωρήσουμε στα απαιτούμενα έργα».

Οι πληροφορίες, βέβαια, αναφέρουν ότι το κόστος των ζημιών που προκάλεσαν οι κακοκαιρίες Daniel και Elias ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος τους να αφορά στις υποδομές και περίπου το ένα δισ. να αφορά στις αποζημιώσεις. Μάλιστα, πρέπει να αναφερθεί ότι από την πλευρά τους, οι αγρότες της Θεσσαλίας να αναμένεται να τονίσουν υπάρχουν πιεστικά ζητήματα που ανακύπτουν για τη δημόσια υγεία και να ζητήσουν, μεταξύ άλλων, άμεση καταβολή των αποζημιώσεων από τις πλημμύρες, μέτρα αναπλήρωσης του εισοδήματος για το 2024, μείωση του κόστους παραγωγής, μη εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) καθώς και έργα αποκατάστασης και αντιπλημμυρικής θωράκισης της Θεσσαλίας.

Οι αγρότες έχουν ξεκαθαρίσει ότι «δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια μέχρι να βρεθούν λύσεις», ενώ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναμένεται να θέσουν μετ’ επιτάσεως και το ζήτημα της λίμνης Κάρλας και των λεγόμενων παρακάρλιων περιοχών, καθώς περίπου 120.000 στρέμματα παραμένουν κάτω από το νερό και οι παραγωγοί της περιοχής θα ζητήσουν να υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την αποστράγγιση των νερών, αλλά και ουσιαστική λύση για την αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον, αν και εκτιμάται ότι τα ζητήματα αυτά θα περιλαμβάνονται στο πόρισμα των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για τα μέτρα στήριξης του αγροτικού κόσμου που έχει λάβει ως τώρα (φθηνότερο ρεύμα για 2 συν 8 έτη, ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ, φωτοβολταϊκά, ταχεία προκαταβολή της επιστροφής του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο – αναμένεται να πραγματοποιηθεί την 1η Απριλίου – κ.λπ.), καθώς και για πιέσεις σε επίπεδο ΕΕ για αναθεώρηση της ΚΑΠ, ωστόσο το μήνυμα που έχει αποσταλεί είναι ότι δεν υπάρχει άλλος δημοσιονομικός χώρος για περαιτέρω μέτρα άμεσης εφαρμογής, πέραν των όσων προβλέπονται ως τώρα.

Διαβάστε επίσης:

Στέφανος Κασσελάκης: «Όλοι γνωρίζουν ποιος είμαι και τι έχω κάνει στη ζωή μου – Ευπρόσδεκτη οποιαδήποτε έρευνα, είμαι καθαρός»

Στέφανος Κασσελάκης: «Ο προοδευτικός κόσμος είμαστε πλειοψηφία» – Στο συλλαλητήριο κατά της ομοφοβίας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Υποκλοπές: Διαψεύδει τον Άδωνι το ΠΑΣΟΚ – «Η πρώην επόπτης εισαγγελέας της ΕΥΠ δεν έχει έρθει αντιμέτωπη με τη Δικαιοσύνη»

Keywords
Τυχαία Θέματα