Συνασπισμός εκδοτών Τύπου κατά ChatGTP

Σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» βρίσκονται οι εκδότες Τύπου παγκοσμίως καθώς η νέα ψηφιακή τεχνολογία γλωσσικών ρομποτικών μοντέλων αναζήτησης, όπως τα ChatGPT και Google Bard, θα αρχίσει άμεσα να αντλεί δεδομένα από την τρέχουσα ειδησεογραφία.

Η International Alliance of independent publishers (Διεθνής Συμμαχία Ανεξάρτητων Εκδοτών Τύπου) την οποία συναποτελούν περισσότεροι

από 800 ανεξάρτητους εκδοτικούς οργανισμούς ενημέρωσης σε τουλάχιστον 55 χώρες του κόσμου κάλεσε τα μέλη της να μπλοκάρουν το συντομότερο δυνατό τέτοιους είδους εφαρμογές.

Η απειλή του ChatGPT για τους εκδότες ειδήσεων φαίνεται να είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά, μέχρι τώρα, καθώς ετοιμάζεται να διαβάζει επικαιροποιημένες ειδήσεις αντί να βασίζεται σε μια βάση δεδομένων που έχει να ενημερωθεί εδώ και δύο χρόνια. Η Συμμαχία των Ανεξάρτητων Εκδοτών στο Ηνωμένο Βασίλειο – η επιδραστικότερη της αγοράς ΜΜΕ παγκοσμίως – προτρέπει τα μέλη της να αποκλείσουν την πρόσβαση σε μηχανισμούς ανίχνευσης ειδησεογραφικού περιεχομένου της OpenAI και της Google το γρηγορότερο.

Τα πράγματα μάλλον είναι πολύ σοβαρά και αποτυπώνονται στη δήλωση «είναι μια δύσκολη στιγμή για τους εκδότες» στρατηγικού εμπειρογνώμονα Τεχνητής Νοημοσύνης σε βρετανικά ΜΜΕ, πόσω μάλλον αν αναμένουν να εξαιρεθούν από κάθε εταιρεία που αναπτύσσει εφαρμογή ΤΝ μεμονωμένα.

Μέχρι σήμερα το ChatGPT της OpenAI είχε τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί πληροφορίες, χρονικά, μόνον μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021, ημερομηνία ενημέρωσης της βάσης δεδομένων για την εκπαίδευσή του.

Αλλά οι χρήστες που πληρώνουν για υπηρεσίες ChatGPT Plus και ChatGPT Enterprise μπορούν πλέον να λαμβάνουν «σημερινές και έγκυρες πληροφορίες» σε απαντήσεις από το Chatbot, κάτι που αναμένεται να επεκταθεί σε όλους τους χρήστες. Η OpenAI μάλιστα υποσχέθηκε ότι θα παράσχει άμεσους συνδέσμους προς τις πηγές ενημέρωσης.

Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες τέτοιων εφαρμογών ΤΝ θα μπορούν να απευθύνουν ερωτήσεις στο ChatGPT σχετικά με την επικαιρότητα και τα ρομπότ, τα οποία στο μεταξύ έχουν εκπαιδευτεί σε αναζήτηση δεδομένων από ειδησεογραφικές πηγές από όλο τον κόσμο, θα παρέχουν ενημερωμένες απαντήσεις με συνέπεια οι οργανισμοί Ενημέρωσης να υποστούν σοβαρό πλήγμα στην επισκεψημότητά τους αν οι άνθρωποι μάθουν αυτό που θέλουν χωρίς να χρειαστεί να μεταβούν στην αρχική πηγή των ειδήσεων.

Επιπλέον θα μπορούσε να αποτελέσει προέκταση της αύξησης των «αναζητήσεων χωρίς κλικ», κατά την οποία οι σελίδες αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης δίνουν στους χρήστες τις απαντήσεις που θέλουν απευθείας, χωρίς να χρειάζεται να κάνουν κλικ σε άρθρα, από τα οποία μπορεί να προέρχονται οι πληροφορίες.

Η κίνηση αυτή έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία οι εκδότες Ειδήσεων αμφιταλαντεύονται αν πρέπει να εμποδίσουν το bot της ChatGPT και ανιχνευτές περιεχομένου άλλων εταιρειών όπως η Google και η Bing να χρησιμοποιούν το περιεχόμενο τους για την εκπαίδευση τους στη συλλογή δεδομένων.

Το περασμένο δίμηνο πρώτα η Bing και στη συνέχεια η Google ενημέρωσαν σχετικά τους εκδότες Τύπου τι πρόκειται να συμβεί εξηγώντας ότι έχουν να τους προσφέρουν ψηφιακά εργαλεία για να έχουν καλύτερο έλεγχο του περιεχομένου τους.

Η Συμμαχία Ανεξάρτητων Εκδοτών συνέστησε στα μέλη της στο Η.Β. να αποκλείσουν το ChatGPT από την ανίχνευση των ιστοσελίδων τους.

Εκφράζονται φόβοι για την αύξηση του κόστους – αν για παράδειγμα αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των επισκέψεων bot στην ιστοσελίδα ενός εκδότη με μικρή οικονομική επιφάνεια, οι εταιρείες θα μπορούσαν να τον υποχρεώσουν σε υψηλότερη τιμολόγηση για την φιλοξενία τους – και την πρόληψη της λογοκλοπής, η οποία μπορεί να προκληθεί από την αναπαραγωγή περιεχομένου μέσων των εργαλείων δημιουργικής ΤΝ.

Ο προβληματισμός προκαλεί πονοκέφαλο και για έναν ακόμα λόγο. Το ενδεχόμενο μπλοκάρισμα των bot από τους εκδότες μπορεί να γυρίσει εναντίον τους σαν μπούμερανγκ, εφόσον εμπλακούν ρυθμιστικές αρχές, με το επιχείρημα- από την πλευρά των εταιρειών ΤΝ- «γιατί να πληρώνουμε για αυτό το περιεχόμενο, όταν οι εκδότες είναι πρόθυμοι να μας το δώσουν δωρεάν»;

Αυτό το επιχείρημα είναι στην πραγματικότητα «δώσαμε σε όλους τη δυνατότητα να πουν όχι στη χρήση του περιεχομένου τους και οι εκδότες δεν έκαναν τίποτα», θεωρεί ο Κρις Ντίκερ, μέλος του ΔΣ της Συμμαχίας Τύπου.

Διαβάστε επίσης:

ΕΡΤ: Οι 186 αγώνες της Basket League σε ΕΡΤ3 και ERTFLIX κατ’ αποκλειστικότητα

«Suits»: Στην κορυφή της τηλεθέασης του streaming η δικαστική σειρά με ρεκόρ παραμονής (Video)

Τεχνητή Νοημοσύνη: Απειλή για την αξιοπιστία και τα δημοσιογραφικά αρχεία

Keywords
Τυχαία Θέματα