Συνδρομητική έκρηξη στην TV

Η ώρα είναι 5 το απόγευμα. Το στρογγυλό ρολόι στην οθόνη της – ογκώδους – τηλεοπτικής συσκευής δίνει τη θέση του στον Εθνικό Ύμνο. Αμέσως μετά, το σήμα της ΕΡΤ με τη μουσική υπόκρουση του «Τσοπανάκου». Και η παρουσιάστρια να ανακοινώνει το πρόγραμμα της ημέρας. Αρχίζουμε με παιδικά: «Οι περιπέτειες του Νιλς Χόλγκερσον», η «Χάιντι», ο «Επιθεωρητής Σαΐνης».

Στο δεύτερο κανάλι – ΥΕΝΕΔ – το πρόγραμμα άρχιζε με την εκπομπή της Πολεμικής Αεροπορίας «Οι Ουρανοί είναι δικοί

μας»… Οι εικόνες αυτές απέχουν περίπου σαράντα χρόνια. Τότε που τα κανάλια ήταν μόνο κρατικά και μόνο δύο. Δεν υπήρχε καν η ΕΡΤ3, ούτε φυσικά το κανάλι της Βουλής.

Η τεχνολογική εξέλιξη του μέσου αυτού μαζικής ψυχαγωγίας και ενημέρωσης μοιάζει… αστρονομική. Σήμερα μπορεί κάποιος να δει ό,τι θέλει, όποτε θέλει, όπου θέλει, ακόμα και στο κινητό του τηλέφωνο – αρκεί να έχει Ίντερνετ.

Το τελευταίο κεφάλαιο στην ελληνική τηλεόραση είναι η έλευση της Disney+ το καλοκαίρι. Πρόκειται για μία πλατφόρμα εξαιρετικά δημοφιλή στο εξωτερικό, που φτάνει και στη χώρα μας.

Η Disney Plus θα προσφέρει δωρεάν δοκιμή μιας εβδομάδας, ενώ το κλασικό «πακέτο» συνδρομής είναι 6,99 ευρώ τον μήνα ή 69,99 ευρώ τον χρόνο. Οι εκτιμήσεις για την προσέλκυση κοινού είναι αρκετά αισιόδοξες, καθώς τα «όπλα» της Disney είναι πολλά, μεταξύ άλλων οι ταινίες της Marvel, το «Starwars», επιτυχημένα σόου και κλασικά animated films. Ατέλειωτες ώρες προγραμμάτων με ελληνικούς υπότιτλους. Και μαζί εκατοντάδες ώρες ντοκιμαντέρ του National Geographic.

Πάνω από 1 εκατ. συνδρομητές

Ο κλάδος της συνδρομητικής τηλεόρασης στη χώρα μας ανθεί το τελευταίο διάστημα: οι Έλληνες καταναλωτές γυρίζουν σελίδα επιλέγοντας υπηρεσίες χωρίς δορυφορικό πιάτο και οι εγχώριοι πάροχοι εμπλουτίζουν το περιεχόμενό τους με νέες παραγωγές.

H άφιξη, ωστόσο, του δημοφιλούς διεθνούς παίκτη θα μπορούσε να αλλάξει τις μέχρι σήμερα ισορροπίες απειλώντας κατά κύριο λόγο το Netflix, την άλλη μεγάλη διεθνή πλατφόρμα.

Να θυμίσουμε ότι στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται η Cosmote TV, η Nova, η Wind Vision (που θα απορροφηθεί από τη Νova έως το καλοκαίρι), το Νetflix, η Amazon Prime και η Αpple TV+ ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και την υπολογίσιμη ERTflix.

Από τη λίστα των εγχώριων παικτών, στην πρώτη θέση της αγοράς βρίσκεται η Cosmote TV, η οποία στο τέλος του 2021 είχε 578.000 συνδρομητές τηλεόρασης, καταγράφοντας αύξηση 3,8%. Περί τους 463.494 είναι οι συνδρομητές της Nova, βάσει των τελευταίων οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας.

Ακολουθεί η Vodafone, oι συνδρομητές της οποίας φτάνουν τους 150.000 σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, και τέλος η Wind Vision με περίπου 80.000 συνδρομητές.

Υψηλό μερίδιο αγοράς φέρεται να συγκεντρώνει και το Netflix, του οποίου οι συνδρομητές στη χώρα μας ήταν στις αρχές του έτους περίπου 400.000 – σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, αφού η πλατφόρμα δεν δημοσιοποιεί στοιχεία ανά χώρα. Ο αριθμός των συνδρομητών του Netflix μάλιστα είναι αρκετά υψηλότερος αν αντιστοιχηθεί σε νοικοκυριά που παρακολουθούν την υπηρεσία.

H πλειονότητα των Ελλήνων συνδρομητών επιλέγουν την ακριβή συνδρομή των 13,99 ευρώ, η οποία δίνει παράλληλη πρόσβαση σε 4 οθόνες και τη μοιράζονται με συγγενείς και φίλους, συνθήκη που διπλασιάζει τον αριθμό των νοικοκυριών που παρακολουθούν το περιεχόμενο της διεθνούς συνδρομητικής πλατφόρμας.

Για να γίνουν αντιληπτά τα παραπάνω, να σημειώσουμε ότι η αγορά της συνδρομητικής μετρά κάτι παραπάνω από 1,07 εκατ. συνδρομητές (αριθμός συνδρομητών στο τέλος του 2020 σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων – ΕΕΤΤ).

Ταυτόχρονα σχεδόν 6 στους 10 χρήστες Ίντερνετ έχουν κάνει χρήση τουλάχιστον μιας υπηρεσίας για τηλεοπτικό περιεχόμενο, ιδιαίτερα μικρές ηλικίες / φοιτητές (πάνω από 80%), επιβεβαιώνοντας έτσι και στην Ελλάδα την παγκόσμια τάση για on demand θέαση.

Περίοπτη θέση για το ΕΡΤflix

Περίοπτη θέση σε αυτές τις τηλεοπτικές μας συνήθειες έχει η ΕΡΤ με το ΕΡΤflix.

H δωρεάν ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ στις τηλεοράσεις μπαίνει στα σπίτια όλων. Απαιτείται μόνο smart tv και σύνδεση στο ίντερνετ.

Το ERTFLIX προσφέρει ήδη πλοήγηση, η οποία θα είναι προσωποποιημένη ανά χρήστη. Ο κάθε χρήστης θα έχει τη δυνατότητα, εισάγοντας (αν το επιθυμεί) το email του, να παρακολουθεί τα προγράμματα από το σημείο που τα έχει αφήσει, καθώς το ERTflix θα αποκτήσει πλέον μνήμη, π.χ. για τα ποια επεισόδια μιας σειράς έχει παρακολουθήσει ο καθένας.

Ακόμη, βάσει των επιλογών του καθενός, ο θεατής θα μπορεί να ενημερώνεται για τις νέες σειρές και ταινίες που θα προστίθενται στην πλατφόρμα. Με άλλα λόγια δηλαδή θα έχει τον προσωπικό του σύμβουλο ψυχαγωγίας! Θα μπορεί βεβαίως όλα αυτά να τα κάνει και από τον υπολογιστή του, από το τάμπλετ του, ακόμη και από την οθόνη του κινητού του.

Τα ελεύθερα κανάλια

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τη διεισδυτικότητα και απήχηση των καναλιών ελεύθερης λήψης.

Η έβδομη άδεια εθνικής εμβέλειας, που παραμένει αδιάθετη, δημιουργεί ενδιαφέρον από ανερχόμενο τηλεοπτικό παραγωγό, από μεγάλη πολυεθνική εταιρεία, η οποία έχει τεχνογνωσία στην ελεύθερη τηλεόραση, αλλά και από γνωστό εφοπλιστή που απέκτησε πρόσφατα και ιστορική οικονομική εφημερίδα.

Τα υπόλοιπα έξι μεγάλα ιδιωτικά κανάλια, όπως και τα κρατικά, επενδύουν εκατοντάδες εκατομμύρια σε πρόγραμμα κάθε είδους – από όπερα και συναυλίες μέχρι ριάλιτι κάκιστου είδους – το οποίο το προσφέρουν απλόχερα στους τηλεθεατές.

Στην Ελλάδα, σχεδόν ταυτόχρονα με τα ιδιωτικά δίκτυα στην Αθήνα, εμφανίστηκαν και οι πρώτοι σταθμοί στην περιφέρεια, με πρώτο το TRT στον Βόλο στο τέλος του 1989, ενώ σύντομα εμφανίστηκαν πολλές δεκάδες σταθμοί, στο τηλεοπτικό τοπίο όλης της χώρας, παραμένοντας μέχρι και σήμερα χωρίς άδειες.

Ο αριθμός τους εξακολουθούσε για πολλά χρόνια να είναι υπερβολικά μεγάλος και την επόμενη δεκαετία, παρ’ ότι στο ενδιάμεσο υπήρξαν εξαγορές, συγχωνεύσεις και διακοπές λειτουργίας. Αυτή η κινητικότητα κάνει τον ακριβή αριθμό τους «μόνιμο αίνιγμα».

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί ο Τσίπρας αναφέρθηκε στα εσωκομματικά δημοψηφίσματα

Ήττα του ΣΕΒ στο ΣτΕ για τις τριετίες

Σκληρό «παιχνίδι» Μόσχας – ΝΑΤΟ: Γιατί ο Λαβρόφ κάλεσε τον Νίκο Δένδια στη Ρωσία

Keywords
βομβα mall, εκρηξη, national geographic, smart tv, ΕΡΤ, υενεδ, ερτ3, βουλη, καλοκαιρι, disney, marvel, films, άφιξη, netflix, ελλαδα, cosmote, nova, wind, vision, amazon, vodafone, εεττ, smart, email, μνήμη, εταιρεία, αθηνα, trt, συριζα, τσιπρας, σεβ, νατο, ρωσία, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, θηκη κινητου, μνήμη, αδεια, δωρεαν, εβδομη, εικονες, ερτ3, μουσικη, ντοκιμαντερ, οθονες, προγραμμα, σεβ, ταινιες, τηλεοραση, τηλεφωνο, υενεδ, ωρα, amazon, email, smart, αγορα, αυξηση, απηχηση, άφιξη, βρισκεται, δευτερο, διαστημα, δυνατοτητα, δικτυα, ευρω, ενημερωση, εξελιξη, εξι, εταιρεία, εφημεριδα, ιντερνετ, υπηρεσια, υπηρεσιες, κεφαλαιο, κινητο, λογια, λογο, νατο, νικο, οθονη, οπερα, παιδικα, προγραμματα, ρολοι, σειρες, συντομα, σοου, σπιτια, ταση, φυσικα, φτανει, ψηφιακη, ωρες, disney, επεισοδια, εθνικο, films, χωρα, ιδιαιτερα, marvel, national geographic, netflix, πληροφοριες, σημα, smart tv, τηλεορασεις, trt, βεβαιως, vision
Τυχαία Θέματα