Συνεδριάζει το Εκτελεστικό υπό Κασσελάκη – «Ειρηνευτική» προσπάθεια από την αντιπολίτευση με προϋπόθεση την σύγκληση ΠΓ

Δύο παράλληλες προσπάθειες τρέχουν αυτή τη στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά το εκρηκτικό σκηνικό που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας των διαγραφών των Τζουμάκα, Φίλη, Σκουρλέτη και Βίτσα.

Από την μία πλευρά η ηγεσία, ενόσω παραμένει ανυποχώρητη στην στάση της απέναντι στους διαφωνούντες που ασκούν κριτική δημόσια, δείχνοντας την έξοδο με διαγραφές και προειδοποιήσεις, επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις περί εμφυλίου και διαλυτικών καταστάσεων στον ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άλλη πλευρά καταγράφονται διεργασίες και μια προσπάθεια συντονισμού μεταξύ της Ομπρέλας, των 6+6 αλλά και του Διονύση Τεμπονέρα, προκειμένου να συγκληθεί η Πολιτική Γραμματεία και εκεί να τεθεί το θέμα των διαγραφών, η ανάκληση των οποίων δείχνει να θεωρείται μια από τις προϋποθέσεις για την αποκατάσταση ενός στοιχειώδους κλίματος κανονικότητας (ενότητας δύσκολο να πει κανείς) τουλάχιστον ως την Κεντρική Επιτροπή στις 11 – 12 Νοεμβρίου.

Κι αυτό, διότι, ανεξαρτήτως του αν στην Κεντρική Επιτροπή θα υπάρξει και πάλι σύγκρουση στο βαθμό που όπως όλα δείχνουν κυοφορούνται αποχωρήσεις, είναι γεγονός ότι το κλίμα των τελευταίων ημερών δεν ευνοεί κανέναν, τη στιγμή μάλιστα που επίκειται νέος κύκλος δημοσκοπήσεων, με τις πληροφορίες στο παρασκήνιο να κάνουν λόγο για ισοπαλία με το ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον, η πλευρά αυτή που ζητά σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας θεωρεί ότι την πρώτη ευθύνη για την καταλλαγή την έχει η ηγεσία.

Ανυποχώρητη η ηγεσία

Ειδικότερα, χθες πηγές της Κουμουνδούρου έστειλαν το μήνυμα ότι είναι μεμονωμένο και περιθωριακό φαινόμενο το κλίμα αμφισβήτησης προς την ηγεσία Κασσελάκη και κατά τα λοιπά ο ΣΥΡΙΖΑ «ενωμένος» και «ανανεωμένος» δίνει τη μάχη κατά της κυβέρνησης.

Η λογική του εμφυλίου, ανέφεραν, «συντηρείται από δηλώσεις μεμονωμένων στελεχών που κινούνται αντικαταστατικά, έχουν θέσει τον εαυτό τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ και ήδη έχουν δρομολογήσει το σχεδιασμό νέου κόμματος, με νέο καταστατικό και νέο αρχηγό». Με αυτή την αναφορά από τα κεντρικά του ΣΥΡΙΖα έδειξαν σε πρώτο σε πρώτο πλάνο τα υπό διαγραφή στελέχη.

Διεμήνυσαν δε ότι η Κουμουνδούρου δεν μπαίνει σε διάλογο μαζί τους και επιπλέον τους κατηγόρησε πως αγωνίζονται να πλήξουν την προσπάθεια της ηγεσίας για επανάκαμψη της Αριστεράς και στον αγώνα τους αυτό έχουν «πρόθυμους σπόνσορες» διάφορους συστημικούς πυλώνες.

Η τελευταία αυτή αιχμή σχετίζεται με τις αναφορές Σκουρλέτη και Φίλη, περί μηντιακών «παράκεντρων», «τρολς», ή και «σκοτεινού διαδικτύου» (έκφραση που χρησιμοποίησε ο Ν.Φίλης, λανθασμένα, καθώς άλλο περιεχόμενο αποδίδεται στον όρο dark web). Και παραπέμπει στην αξιοποίησή τους από τη ΝΔ και διάφορα ΜΜΕ.

Στρίβειν δια του Εκτελεστικού

Πλέον τα βλέμματα στρέφονται στην απογευματινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου που έχει συγκαλέσει ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επιστρέφει σήμερα από ταξίδι του στις ΗΠΑ και θα συζητήσει με τα επιτελικά στελέχη του κόμματος και μέλη της ΠΓ που μετέχουν στο όργανο αυτό, τις τελευταίες εξελίξεις στο κόμμα. Αναμένεται να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους οδηγήθηκε στην απόφαση για τις διαγραφές και να ζητήσει την γνώμη των στελεχών του άτυπου οργάνου.

Το Εκτελεστικό Γραφείο, που αποτελεί έναν «θεσμοποιημένο» πρωινό καφέ, ένα στενό περί τον πρόεδρο όργανο, μη εκλεγμένο, ανακοινώθηκε μόλις προχθές και ακολουθεί την δομή την οποία είχε ορίσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε αυτό, εκτός από τον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη, τους δύο Γραμματείς Ράνια Σβίγκου και Γιώργο Βασιλειάδη, που μετέχουν ex officio, στο όργανο μετέχουν η Γραμματέας της ΚΟ Θεοδώρα Τζάκρη, η εκπρόσωπος Τύπου Δώρα Αυγέρη, τρία μέλη της ΠΓ από την προηγούμενη σύνθεση (είχαν αναδειχθεί στις πρώτες θέσεις της ΚΕ), δηλαδή η Έφη Αχτσιόγλου, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και η Ρένα Δούρου, ενώ χωρίς δικαίωμα ψήφου το «παρών» θα δώσει και ο επικεφαλής της ΚΟ Σωκράτης Φάμελλος.

Το πλαίσιο προφανώς σε αυτό το όργανο είναι ελεγχόμενο, καθώς, με εξαίρεση την Έφη Αχτσιόγλου, η σύνθεσή είναι φιλική στον πρόεδρο.

Η Έφη Αχτσιόγλου πάντως, αναμένεται να παραβρεθεί και να θέσει το αίτημα για σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας.

Οι ζυμώσεις για την ΠΓ

Άλλωστε τάχθηκε και δημόσια υπέρ της σύγκλησης της Πολιτικής Γραμματείας, μαζί με τον Αλέξη Χαρίτση και τον Νάσο Ηλιόπουλο στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης που εξέδωσαν το απόγευμα της Τρίτης. Μια παρέμβαση που θεωρήθηκε «ηχηρή» και σημαντική (κάποιοι εκτίμησαν ότι ήρθε καθυστερημένα, αλλά και πάλι καλοδεχούμενη) εκπέμποντας SOS για την διαλυτική κατάσταση και τον κατήφορο στον οποίο οδηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί ότι μετά τις διαγραφές υπήρξε μια προσπάθεια συντονισμού μεταξύ στελεχών της ΠΓ που ψήφισαν «λευκό» και «κατά» στην πρώτη συνεδρίαση του οργάνου, δηλαδή της Ομπρέλας, των 6+6 αλλά και του Διονύση Τεμπονέρα, να διαμορφωθεί ένα κοινό κείμενο με υπογραφές για την σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας ώστε να συζητηθεί το θέμα των διαγραφών στο οποίο όλα αυτά τα στελέχη ουσιαστικά αντιτάσσονται από θέση αρχής. Τελικώς δεν κατέστη εφικτό να υπάρξει κοινό κείμενο, τα τρία στελέχη προχώρησαν στην δημοσιοποίηση της κοινής δήλωσης, ενώ τα 9 στελέχη της ΠΓ που ανήκουν στην Ομπρέλα απέστειλαν το αίτημά τους στους δύο Γραμματείς (Σβίγκου και Βασιλειάδη) το πρωί της Τετάρτης. Ο Διονύσης Τεμπονέρας, είχε ανακοινώσει δημόσια το αίτημά του για σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας από το πρωί της Τρίτης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δ. Τεμπονέρας συζητά με τους 6+6, «αυτόνομα», καθώς και ο ίδιος θέτει θέμα στην ηγεσία για σεβασμό και λειτουργία των οργάνων καθώς και των ψηφισμένων στο Συνέδριο του 2022 προγραμματικών θέσεων και του καταστατικού, μέχρι το επερχόμενο Συνέδριο, το οποίο είναι αρμόδιο να αποφασίσει για αλλαγές.

Απώτερος στόχος είναι εφόσον συγκληθεί το όργανο, να υπάρξει συζήτηση και ψηφοφορία ώστε να καταγραφεί μια οριακή πλειοψηφία 21 ψήφων απέναντι στις διαγραφές.

Χθες το απόγευμα, η «ομάδα Αχτσιόγλου» – «6+6» είχε διευρυμένη σύσκεψη, σε συνέχεια στενής σύσκεψης στελεχών το απόγευμα της Τρίτης, προκειμένου να συζητήσουν την στάση τους και επόμενα βήματα.

Υπενθυμίζεται ότι οι Αχτσιόγλου, Χαρίτσης και Ηλιόπουλος, στην κοινή τους δήλωση, με την οποία ζήτησαν άμεση σύγκληση της ΠΓ, διαπιστώνουν διαλυτική κατάσταση και ζητούν να σταματήσει ο κατήφορος και να γίνει μια προσπάθεια για ενότητα, ευθύνη που βαραίνει πρώτα από όλους την ηγεσία, όπως υπογραμμίζουν. Εξέφρασαν την άποψη ότι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση θα πρέπει να επισπευσθεί το Συνέδριο σημειώνοντας επιπλέον ότι η πορεία μέχρι αυτό «θα πρέπει να διανυθεί με σεβασμό στις προγραμματικές μας θέσεις και στο καταστατικό που ορίζει σαφώς τους κανόνες της λειτουργίας μας. Δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται από λογικές εσωτερικού εχθρού και πρακτικές εκκαθαρίσεων».

Η κίνηση αυτή έδωσε ένα σήμα ότι η ομάδα αυτή επιχειρεί να βγει μπροστά με έναν ρόλο ρυθμιστικό εκ μέρους της εσωκομματικής αντιπολίτευσης αποδίδοντας το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης στην ηγεσία.

Κόμμα, όχι ρευστοποίηση

Στη βάση αυτής της κινητοποίησης που περιγράψαμε πιο πάνω βρίσκεται η αντίληψη όσων προέρχονται από τον παραδοσιακό ΣΥΡΙΖΑ και ανησυχούν για τα διαλυτικά φαινόμενα και την ρευστοποίηση που επιφέρουν οι «βίαιες» αλλαγές που επιχειρεί να επιβάλλει η ηγεσία με μόνο όπλο την ψήφο των 75.000 μελών, ότι η εκλογή προέδρου, έλυσε αυτό και μόνο το ζήτημα, την ανάδειξη νέας ηγεσίας. Δεν έλυσε τα θέματα πολιτικής και ιδεολογικής φυσιογνωμίας, προγραμματικών θέσεων και του καταστατικού, η εκλογή δεν ήταν «λευκή επιταγή», όπως έχει επισημανθεί από πολλούς το τελευταίο διάστημα. Αυτά ένα συντεταγμένο κόμμα τα αποφασίζει σε συνεδριακές διαδικασίες.

Επομένως, οι διακηρύξεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ πως «τα αλλάζει όλα», «δεν έχω ανάγκη να πάρω την άδεια κανενός από οποιοδήποτε όργανο» και «σ’ όποιον αρέσει» καθώς και τα περί αδιαμεσολάβητης σχέσης με τα μέλη ξενίζουν και προκαλούν δυσαρέσκεια σε πολλούς όχι μόνο σε αυτούς που έχουν εκφραστεί δημόσια με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Και εκλαμβάνονται ως διάθεση αντικατάστασης του υφιστάμενου κόμματος από ένα «κόμμα Κασσελάκη».

Παρέμβαση Δραγασάκη

Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε χθες με δημόσια παρέμβασή του και ο Γιάννης Δραγασάκης, ιστορικό στέλεχος του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας σε προσπάθεια για υπέρβαση της κρίσης. Διαπιστώνει πως «η διαλυτική συνθήκη που έχει διαμορφωθεί, με την οξεία και χωρίς όρια εσωκομματική πόλωση και τη διάχυτη ρευστότητα, πυροδοτεί κεντρόφυγες τάσεις και δυναμικές διάσπασης».

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου πως «αν ο ΣΥΡΙΖΑ αποτύχει να ανταποκριθεί στον ρόλο του, θα πληγεί συνολικά», επομένως, επισημαίνει πως «χρειάζεται επειγόντως αλλαγή κλίματος και δημόσιας εικόνας». Στην κατεύθυνση αυτή, θεωρεί ότι είναι «επείγουσα ανάγκη» η ανάληψη πρωτοβουλιών «για τη διαμόρφωση συνθηκών στοιχειώδους αμοιβαίας εμπιστοσύνης, λαμβάνοντας υπόψη ότι σε λίγους μήνες θα διεξαχθούν οι εξαιρετικά κρίσιμες, από πολιτική άποψη, ευρωεκλογές». Σύμφωνα με τον Γιάννη Δραγασάκη, του οποίου το μήνυμα απευθύνεται πρωτίστως στην ηγεσία, οι πρωτοβουλίες αυτές πρέπει να είναι σε τρία επίπεδα:

-«Ένα πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσε να είναι η απόσυρση όλων των αιτημάτων και των απειλών για διαγραφές στελεχών και αντίστοιχα η μεταφορά του διαλόγου και της αντιπαράθεσης πολιτικών απόψεων από τα ΜΜΕ στα όργανα του κόμματος».

-«Η νέα ηγεσία πρέπει να «πλαισιωθεί» από τα εκλεγμένα όργανα του κόμματος αντί να στηρίζεται σε φορείς απόψεων που είναι μειοψηφικές στο κόμμα και τραυμάτισαν επανειλημμένα τη δημόσια εικόνα του. Γι’ αυτό και η λειτουργία των οργάνων πρέπει να αποκατασταθεί και να γίνει πυκνή ώστε να λειτουργήσουν ως τα αποκλειστικά κέντρα λήψης των αποφάσεων».

-«να γίνει σεβαστό ότι το υφιστάμενο Καταστατικό και οι συνεδριακές αποφάσεις αποτελούν το δεσμευτικό πολιτικό πλαίσιο για όλο τον ΣΥΡΙΖΑ και την κοινή του πορεία. Και αν είχε συμβεί αυτό, δεν θα είχαμε φτάσει στη σημερινή προβληματική κατάσταση».

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης για τεχνητή νοημοσύνη: Θα αξιοποιηθεί ως ένα εργαλείο δημόσιας πολιτικής (Photos)

Απάντηση Παππά στο παραλήρημα Στίγκα: «Τσακίσαμε την σβάστικα, δεν παίρνουμε μαθήματα από τα ορφανά κανενός»

Φώφη Γεννηματά: Μνημόσυνο για τα δύο χρόνια από τον θάνατό της

Keywords
αλέξης τσίπρας, θεοδωρα τζακρη, συριζα, ΠΑΣΟΚ, web, νεα δημοκρατια, μμε, ηπα, τσιπρας, ψηφοφορία, διαλυτικά, δραγασάκης, αποσυρση, νέα, κινηση στους δρομους, αποσυρση αυτοκινητων 2011, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, νεος παπας, δραγασάκης, αλέξης τσίπρας, ρενα δουρου, δουρου, το θεμα, αδεια, αιχμη, βημα, γνωμη, δωρα, ηγεσια, ηπα, θεμα, μμε, μνημοσυνο, πλαισιο, σβαστικα, σωκρατης, χωρις ορια, αξιζει, βρισκεται, γεγονος, γινει, διαστημα, δηλωση, δηλωσεις, δειχνει, δομη, δωσει, διαλυτικά, εκρηκτικο, ευθυνη, ζητα, θεοδωρα, εικονα, ιστορικο, κειμενο, κινηση, κυκλος, κλιμα, κομμα, λειτουργια, λογο, μηνες, νοημοσυνη, ομαδα, ομπρελα, ορια, ουσιαστικα, πρωινο, πρωι, ρολο, συζητηση, συνεχεια, τεμπονερας, τρια, φαμελλος, ψηφοφορία, βηματα, δικαιωμα, μπροστα, οξεια, οργανα, πηγες, πληροφοριες, σημα, ταξιδι, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα
Συνεδριάζει, Εκτελεστικό, Κασσελάκη – Ειρηνευτική, ϋπόθεση,synedriazei, ektelestiko, kasselaki – eirineftiki, ypothesi