Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ – Τσίπρας: Μήνυμα ετοιμότητας και προσκλητήριο στις προοδευτικές δυνάμεις

Σε πανηγυρικό κλίμα άνοιξαν οι εργασίες του 3ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία το απόγευμα της Πέμπτης, στην κατάμεστη αίθουσα του Τάε Κβον Ντο.

Με τον Αλέξη Τσίπρα να στέλνει μηνύματα νίκης και ετοιμότητας, και να απευθύνει ευρύ κάλεσμα συμπόρευσης στην κοινωνία και τις δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου με στόχο τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης για την ήττα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, την Πολιτική Αλλαγή και για Νέα

Αρχή, όπως είναι και τα συνθήματα του Συνεδρίου.

Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι «πρώτος και με διαφορά» στις κάλπες της απλής αναλογικής, ενώ διαβεβαίωσε ότι αυτή τη φορά είναι «πιο έτοιμος» να κυβερνήσει, πιο έμπειρος και πιο ώριμος, αλλά και πιο αποφασισμένος.

Το σχέδιο των 5+1 δεσμεύσεων που παρουσίασε άλλωστε, σύμφωνα με τον ίδιο, επέχει το ρόλο μιας μίνιμουμ ρεαλιστικής και συνάμα προοδευτικής πρότασης με στόχο την υλοποίηση ήδη από τις πρώτες μέρες της προοδευτικής διακυβέρνησης, πλην της πρότασης για το παραγωγικό μοντέλο που έχει μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα. Πάνω σε αυτή την πρόταση των πέντε βασικών δεσμεύσεων όπως είπε, την οποία απεύθυνε ως βάση ενός δημοκρατικού προγραμματικού διαλόγου στα άλλα κόμματα, κάλεσε τις προοδευτικές δυνάμεις «να ανοίξουν τα χαρτιά τους» και να πουν με ποιο τρόπο θα μπορέσει «πιο γρήγορα να απαλλαγεί ο τόπος από την κυβέρνηση Μητσοτάκη», καθώς και «ποια κυβέρνηση, και με ποιο πρόγραμμα θα πρέπει να αναλάβει τις τύχες της χώρας».

Επιπλέον, από τη μία έτεινε χείρα συμφιλίωσης καλώντας να ξεπεραστούν οι διαφορές του παρελθόντος «που μας χώρισαν και μας πλήγωσαν», ώστε «να ενώσουμε δυνάμεις» και μετά την κάλπη της απλής αναλογικής «να σχηματίσουμε προοδευτική κυβέρνηση». «Υπάρχει θέση και ρόλος για όλους, ανεξάρτητα από ιδεολογικές διαφορές», είπε με νόημα.

Από την άλλη, και αφού τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί κάλεσε και τα άλλα κόμματα να αναλογιστούν τις δικές τους ευθύνες υπό την προειδοποίηση ότι «η κοινωνία δεν εμπιστεύεται και η ιστορία δεν θυμάται ποτέ τους απόντες από τα μεγάλα προσκλητήρια της. Η κοινωνία και η ιστορία δικαιώνουν αυτούς που δε δίστασαν να μπουν στη μάχη και να αγωνιστούν για ψωμί και δικαιοσύνη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ομιλία του ο Τσίπρας θέλησε να προσδώσει στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ_ΠΣ χαρακτήρα μάχης με το κατεστημένο και τις συστημικές δυνάμεις, θυμίζοντας κάτι από το παρελθόν, καθώς όπως είπε η υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος συνεπάγεται συγκρούσεις με συμφέροντα και κατεστημένες αντιλήψεις για αυτό και χρειάζεται τη στήριξη της κοινωνίας. Ωστόσο η αναφορά του ήταν πιο μετριασμένη, ενώ λίγο πριν είχε αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο ώριμος τώρα και ξέρει ποιες μάχες να δώσει και ποιες συγκρούσεις να κάνει.

Και αν το πρόγραμμα των 5+1 σημείων για την Ακρίβεια, την Στήριξη των ΜμΕ, την Εργασία, το Κοινωνικό, Κράτος, τη Νέα Γενιά αλλά και το Παραγωγικό Μοντέλο αφορά στην επόμενη μέρα, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ ως εδώ. Ειδικά όσον αφορά το σκέλος της διακυβέρνησης επιχείρησε να προσδώσει ένα θετικό πρόσημο στο συνολικό αποτέλεσμα, γι’ αυτό και στάθηκε στα επιτεύγματα της περιόδου αυτής λέγοντας εμφατικά «είμαστε περήφανοι»: την αύξηση του κατώτατου μισθού, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την επαναφορά της δικαιοσύνης στους χώρους εργασίας, τη στήριξη στο ΕΣΥ και τους ανασφάλιστους, τη μείωση της ανεργίας κατά 10 μονάδες, τη στήριξη στα δημόσια σχολεία, την αύξηση δαπανών για τα δημόσια πανεπιστήμια, την επαναφορά της 13ης σύνταξης, τα γεμάτα ταμεία που άφησε πίσω της για πρώτη φορά αντί για καμένη γη και ελλείματα, τη νομοθέτηση για τη δυνατότητα κτήσης ιθαγένειας για τα παιδιά μεταναστών που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, κατάργηση της υποχρεωτικότητας της Σαρία για τη μειονότητα.

Στάθηκε όμως ιδιαιτέρως στην Συμφωνία των Πρεσπών λέγοντας: «είμαστε περήφανοι που πιστέψαμε και υλοποιήσαμε με όποιο κόστος την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών» και που «δεν κάναμε πίσω, παρά τις πιέσεις. Και σήμερα ξέρουμε ότι κάναμε το ορθό για τη χώρα, το πατριωτικό μας καθήκον». Μάλιστα απευθύνθηκε από το βήμα στον Ζόραν Ζάεφ και το Νίκο Κοτζιά που ως επίσημοι προσκεκλημένοι βρίσκονταν στο ακροατήριο. «Θέλω, είπε, να ευχαριστήσω και τον Ζόραν Ζάεφ και τον Νίκο Κοτζιά, που δώσαμε αυτή τη μάχη, που αντισταθήκαμε στις πιέσεις, που κάναμε το πατριωτικό μας καθήκον».

Και βεβαίως στάθηκε στη ρύθμιση του χρέους και την έξοδο από το μνημόνιο.

«Κάναμε λάθη αλλά…»

Όσον αφορά τα λάθη τις διακυβέρνησης ο Αλέξης Τσίπρας:

Αναφέρθηκε αόριστα με μόνο συγκεκριμένο σημείο την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, με άλλα λόγια δεν επεκτάθηκε πέραν των όσων έχει πει από τις εκλογές του 2019 και μετά: «γνωρίζουμε καλά ότι δε μπορεί να υπάρξει δίκαιη ανάπτυξη με δυσανάλογη επιβάρυνση της υγιούς επιχειρηματικότητας και της μεσαίας τάξης».«Υποβάθμισε» τα λάθη, βάζοντάς τα στην ζυγαριά με την έλλειψη εμπειρίας της «πρώτης φοράς», τους εκβιασμούς της τρόικας («Δεν υπήρχε άλλη επιλογή», είπε) και την προτεραιότητα της εξόδου από τα μνημόνια. Είπε επίσης ότι τα λάθη είναι μέσα στο πρόγραμμα καθώς λάθη δεν κάνει μόνο όποιος δεν τολμά.

Όσον αφορά το κόμμα το βασικό μήνυμα ήταν ότι αυτό, κρατώντας τις παρακαταθήκες του παρελθόντος και τους ηθικούς κώδικες, πρέπει να αλλάξει και να ανοίξει στην κοινωνία, να ξεπεράσει τα ιδιοκτησιακά σύνδρομα, αν θέλει να γίνει με αποτελεσματικό τρόπο φορέας της πολιτικής αλλαγής και να βγάλει τη χώρα από τα δύσκολα.

Διαβάστε επίσης:

Οι απαντήσεις του ΚΙΝΑΛ στα διλήμματα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Το νέο προφίλ που χτίζει ο Ανδρουλάκης

Πληθωρισμός και οι δημοσκοπήσεις πιέζουν την κυβέρνηση – Η ευρωπαϊκή λύση και τα εθνικά μέτρα

Οικονόμου για 3o Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Τα ίδια κλισέ, τα ίδια ψέματα, η ίδια παρωχημένη ρητορική

Keywords
Τυχαία Θέματα