Συνεργασία της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Johns Hopkins

ΕΛΛAΔΑ

 

Οι βάσεις για συνεργασία ανάμεσα στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ» και το κορυφαίο στον κόσμο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Johns Hopkins των ΗΠΑ τέθηκαν στο πλαίσιο Ιατρικού Συμπόσιου, που διοργάνωσε το Σωματείο «ΕΛΠΙΔΑ - Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο» με θέμα, «μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων και νεότερες κυτταρικές θεραπείες».

Στο Ιατρικό Συμπόσιο, που ξεκίνησε

σήμερα, συμμετείχαν κορυφαίοι γιατροί και επιστήμονες από το τμήμα της Παιδιατρικής Αιματολογίας - Ογκολογίας του Johns Hopkins, καθώς και γιατροί από τη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ».

Στο πλαίσιο του Συμποσίου συμφωνήθηκε ότι: 1) μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων και του Johns Hopkins θα πραγματοποιούν εκατέρωθεν επισκέψεις στο πλαίσιο της συνεχούς εκπαίδευσης, 2) θα πραγματοποιούνται τηλεδιασκέψεις ανάμεσα στα δύο Νοσοκομεία προκειμένου να συζητούνται δύσκολες περιπτώσεις ασθενών ενώ 3) η Ογκολογική Μονάδα Παίδων θα συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Johns Hopkins.

Την έναρξη των εργασιών του Συμποσίου κήρυξε η Πρόεδρος του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ - Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο» Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Ευχαρίστησε την επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Johns Hopkins που συμμετείχε στις εργασίες του Συμποσίου και που όπως είπε "ενώνουν τις δυνάμεις τους μαζί μας στον μεγάλο αγώνα για την αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου. Είναι πραγματικά πολύ μεγάλη τιμή για το Νοσοκομείο μας, και βέβαια για την «ΕΛΠΙΔΑ», να συνεργαζόμαστε με ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα Νοσοκομεία στον κόσμο. Η συνεργασία αυτή ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για εμάς και θα συμβάλλει καθοριστικά στα νέα ερευνητικά προγράμματα και στη βελτίωση των παρεχόμενων ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών του Νοσοκομείου μας προς τον ελληνική κοινωνία».

Ο Καθηγητής Donald Small, Διευθυντής του Τμήματος Παιδιατρικής Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στην εισαγωγική ομιλία του τόνισε το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών υγείας της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων, ενώ έδωσε συγχαρητήρια στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Μονάδας για το έργο που επιτελούν: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτή τη συνεργασία που ξεκινά ανάμεσα στα δύο Νοσοκομεία γιατί κοινός στόχος μας είναι να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο για τα παιδιά με καρκίνο. Είμαστε πραγματικά εντυπωσιασμένοι από τις παροχές του Νοσοκομείου σας και από την αφοσίωση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Όλα όσα έχετε καταφέρει σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα είναι εντυπωσιακά και σας αξίζουν συγχαρητήρια. Η συνεργασία μας από εδώ και πέρα θα πραγματοποιηθεί μέσα από την ανταλλαγή γνώσεων, κοινά πρωτόκολλα και εκπαίδευση των γιατρών από την Ελλάδα σε ερευνητικά προγράμματα στο Νοσοκομείο μας».

Η Διευθύντρια της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών κυρία Βασιλική Κίτρα έκανε μια αναλυτική παρουσίαση του ιστορικού και του έργου της Μονάδας Μεταμόσχευσης, η οποία είναι η μοναδική αμιγώς παιδιατρική Μονάδα Μεταμόσχευσης στην χώρα στην οποία έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 1.000 μεταμοσχεύσεις παιδιών. Τόνισε επίσης την καθοριστική συμβολή της «ΕΛΠΙΔΑΣ» στην υλοποίηση αυτού του έργου.

Οι εργασίες του Συμποσίου συνεχίστηκαν με τις ομιλίες επιστημόνων και από τα δύο Νοσοκομεία. Κεντρικό θέμα των ομιλιών ήταν οι καινούριες μέθοδοι μεταμόσχευσης αιμοποιητικών κυττάρων και η κυτταρική - γονιδιακή θεραπεία για τη θεραπεία κακοήθων και χρόνιων νόσων της παιδικής ηλικίας. Βασικός στόχος του συμποσίου ήταν η ανάδειξη εξελιγμένων θεραπειών με επίκεντρο τη χρησιμοποίηση ασύμβατων αιμοποιητικών μοσχευμάτων (απλοταυτόσημη μεταμόσχευση), που προέρχονται από τους γονείς των ασθενών παιδιών, όταν δεν υπάρχει συμβατός αδελφός δότης. Η συγκεκριμένη τεχνική έχει αναπτυχθεί στο Κέντρο Johns Hopkins και ειδικοί επιστήμονες μίλησαν για το συγκεκριμένο θέμα.

Επιπρόσθετα, οι νεότερες εξελίξεις στον τομέα της κυτταρικής - γονιδιακής θεραπείας με γενετικά τροποποιημένα αιμοποιητικά κύτταρα συζητήθηκαν με τους Αμερικανούς επιστήμονες οι οποίοι και έχουν μεγάλη εμπειρία στους συγκεκριμένους τομείς.

Τα συμπεράσματα, που θα προκύψουν στο τέλος του Συμποσίου, που συνεχίζεται και αύριο, θα συμβάλλουν στην υιοθέτηση των καινούριων αυτών θεραπειών στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ» του νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία».

Παίδων«Μαριάννα Β. ΒαρδινογιάννηΕΛΠΙΔΑ»νοσοκομείοJohns HopkinsΗΠΑHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα