Συγγνώμη λάθος... - Guardian: Μία αμφιλεγόμενη εταιρεία στατιστικής παρέσυρε ΠΟΥ και κράτη σε λάθη για την πανδημία

ΚΟΣΜΟΣ

 

Αίσθηση έχει προκαλέσει τις τελευταίες ώρες μία έρευνα του Guardian, η οποία αναφέρει πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ορισμένες κυβερνήσεις ανά τον κόσμο άλλαξαν την πολιτική τους απέναντι στον κορωνοϊό, με βάση αμφιβόλου ποιότητας στοιχεία από μία μικρή αμερικανική εταιρεία αναλύσεων.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι η εταιρεία

Surgisphere με έδρα τις ΗΠΑ παρείχε στοιχεία σε πολυάριθμες μελέτες πάνω στην COVID-19, χωρίς ωστόσο να μπορεί να εξηγήσει επαρκώς τα δεδομένα ή την μεθοδολογία που ακολούθησε. Στους υπαλλήλους της συγκεκριμένης εταιρείας συμπεριλαμβάνεται ένας συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας καθώς και ένα μοντέλο για περιεχόμενο που απευθύνεται μόνο σε ενήλικες. Η εταιρεία Surgisphere ισχυρίζεται ότι έχει συγκεντρώσει νόμιμα τα στοιχεία από νοσοκομεία παγκοσμίως. Τα στοιχεία αυτά διαμόρφωσαν τη βάση επιστημονικών άρθρων και οδήγησαν σε αλλαγές στην πολιτική για τις θεραπείες του κορονοϊού σε χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Δύο από τα κορυφαία ιατρικά περιοδικά στον κόσμο, το “The Lancet” και το “New England Journal of Medicine”, δημοσίευσαν μελέτες βασισμένες σε στοιχεία από την Surgisphere. Μετά από σε επικοινωνία με τον Guardian, το περιοδικό “Lancet” κοινοποίησε μία «έκφραση ανησυχίας» σχετικά με τη μελέτη που δημοσίευσε. Ανάλογη αναγγελία έκανε και το “New England Journal of Medicine”.

Ανεξάρτητος έλεγχος για την προέλευση και την εγκυρότητα των εν λόγω δεδομένων, θα διεξαχθεί από συντάκτες που δεν σχετίζονται με την Surgisphere, λόγω των «ανησυχιών σχετικά με την αξιοπιστία» τους.

Η έρευνα του Guardian έδειξε:

Αρκετοί από τους υπαλλήλους της εταιρείας έχουν ελάχιστο ή καθόλου επιστημονικό υπόβαθρο.Η σελίδα LinkedIn της εταιρείας έχει λιγότερους από 100 ακόλουθους και την περασμένη εβδομάδα αναφέρονταν μόλις έξι εργαζόμενοι. Την Τετάρτη, οι υπάλληλοι που αναφέρονταν, διαφοροποιήθηκαν σε αριθμό και έγιναν τρεις.Η Surgisphere ισχυρίζεται ότι διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες και ταχύτερες βάσεις δεδομένων νοσοκομείων στον κόσμο, ωστόσο δεν έχει σχεδόν καμία παρουσία στο διαδίκτυο. Στο Twitter έχει λιγότερους από 170 ακόλουθους, ενώ δεν υπάρχουν αναρτήσεις στο χρονικό διάστημα μεταξύ Οκτωβρίου 2017 και Μαρτίου 2020.Μέχρι τη Δευτέρα, ο σύνδεσμος «Επικοινωνήστε» στην αρχική σελίδα της εταιρείας Surgisphere οδηγούσε σε μια πλατφόρμα WordPress για έναν ιστότοπο κρυπτογράφησης, δημιουργώντας ερωτήματα σχετικά με το πώς τα νοσοκομεία θα μπορούσαν να επικοινωνήσουν με την εταιρεία για να εγγραφούν στη βάση δεδομένων της.Η σελίδα του Desai στη Wikipedia έχει διαγραφεί, έπειτα από ερωτήσεις σχετικά με την εταιρεία Surgisphere και την ιστορία της.

Πηγή: enikos.gr

ΚορωνοϊόςΠαγκόσμιος Οργανισμός ΥγείαςέρευναCOVID-19Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα