Συνωστισμός προβλημάτων

Για καυτό φθινόπωρο ετοιμάζεται η κυβέρνηση ύστερα από έναν τραγικό Αύγουστο, ο οποίος σημαδεύτηκε από τις καταστροφικές πυρκαγιές – και ακόμη δεν τελειώσαμε.

Παρότι το καλοκαίρι οι εφημερίδες συνηθίζουν να προαναγγέλλουν, με μια δόση υπερβολής, φθινοπωρινές δυσκολίες, φέτος αυτή η προαναγγελία φαίνεται, δυστυχώς, απολύτως ρεαλιστική.

Έχει άλλωστε μαζευτεί αρκετή καύσιμη πολιτική ύλη:

● Η αποκατάσταση των πληγέντων και το στοίχημα για την περιβαλλοντική, οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότηση

των πληγεισών περιοχών και την ουσιαστική στήριξη των κατοίκων τους.

● Η αναζωπύρωση της πανδημίας λόγω της μετάλλαξης Δέλτα και του σχετικά χαμηλού ποσοστού των πλήρως εμβολιασμένων.

● Η νέα κατάσταση στο Αφγανιστάν και η σοβαρή προοπτική ενός νέου προσφυγικού / μεταναστευτικού ρεύματος, το οποίο θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα κάθε κυβερνητικό σχεδιασμό.

Το πολιτικό κλίμα σε αυτή τη φάση φαίνεται ήπιο, καθώς κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση παίζουν το «παιχνίδι του δειλού», με άξονα την προοπτική συνεννόησης για μείζονα ζητήματα – όπως ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των κραυγαλέων προβλημάτων της πολιτικής προστασίας και της δασοπυρόσβεσης –, από το οποίο κανείς δεν είναι διατεθειμένος να αποχωρήσει πρώτος για να μη χρεωθεί πολιτικό κόστος.

Όμως, όσο πυκνώνει το περιεχόμενο της πολιτικής ατζέντας και αυξάνονται οι δυσκολίες, το κλίμα θα είναι πολύ δύσκολο να παραμείνει ήπιο.

Επικοινωνιακή στάχτη

Οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Εύβοια, την Αττική, την Ηλεία, τη Μεσσηνία, την Αρκαδία, την Αιγιάλεια – και όπου αλλού προκύψουν το επόμενο διάστημα – έκαναν κουρέλι τον ισχυρισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη περί καλής προετοιμασίας, διαχειριστικής ικανότητας κ.λπ. Ένα από τα ισχυρά επικοινωνιακά χαρτιά του πρόσφατου παρελθόντος («φανταστείτε να κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ») έχει γίνει πλέον στάχτη.

Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα το αφήσει ανεκμετάλλευτο, παρότι σε αυτή τη φάση προκρίνει – δικαίως – τους χαμηλούς τόνους, τον προγραμματικό λόγο και τη διάθεση να συμβάλει με προτάσεις στη δημιουργία ενός αξιόπιστου μηχανισμού διαχείρισης και προστασίας του περιβάλλοντος. Η δε κυβέρνηση, υπό το βάρος της κοινωνικής κατακραυγής, είναι εξίσου συναινετική και μένει να δούμε αν αυτό το κλίμα θα έχει διάρκεια.

Σε κάθε περίπτωση θα έχει μεγάλη σημασία το χρονικό βάθος στο οποίο θα κυριαρχεί ο απόηχος των εκτεταμένων καλοκαιρινών καταστροφών, καθώς οι πιθανές πλημμύρες στις καμένες περιοχές ενδέχεται να επιτείνουν τα ήδη τεράστια προβλήματα.

Μια νέα πανδημία

Η διαχείριση της πανδημίας παραμένει στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας ύστερα από τη νέα έκρηξη κρουσμάτων, τα οποία, με το τέλος των διακοπών, αναμένεται να εκτιναχθούν ακόμη ψηλότερα – ίσως πολύ ψηλότερα – ενώ επιπλέον μόνο αμελητέα δεν είναι ως τάση η συνεχής αύξηση της πίεσης σε θαλάμους και εντατικές του συστήματος Υγείας.

Η κυβέρνηση, όσο κι αν θα το ήθελε, δεν θα καταφέρει να μη γίνει δυσάρεστη σε τμήματα του πληθυσμού που αρνούνται να αντιληφθούν ότι ο εμβολιασμός είναι η μόνη διαθέσιμη ασπίδα έναντι της σοβαρής Covid-19, της ΜΕΘ και του θανάτου. Αναγκαστικά θα πρέπει να ληφθούν μέτρα περιορισμού της κίνησης και της πρόσβασής τους σε χώρους εκπαίδευσης, εργασίας, εστίασης και αγορών.

Ακόμη χειρότερα, ούτε οι εμβολιασμένοι θα είναι εντελώς ελεύθεροι, αφού μέτρα προστασίας σε δημόσιους χώρους με υποψία συνωστισμού θα πρέπει να τηρούνται, με κορυφαίο αυτό της χρήσης μάσκας – να θυμίσουμε ότι από πολύ νωρίς έχουμε επισημάνει πόσο λάθος ήταν η απόσυρση αυτού του μέτρου στην αρχή της τουριστικής περιόδου.

Αν η κατάσταση παραμείνει ως έχει ή χειροτερέψει, δύο πράγματα μπορεί να συμβούν:

● Η αυστηροποίηση των μέτρων.

● Η αύξηση της καταστολής.

Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχουν προβλήματα, αλλά το πιο επώδυνο θα ήταν να ξεφύγει η πανδημία. Γι’ αυτό άλλωστε η κυβέρνηση, ακολουθώντας τον δρόμο που ήδη φαίνεται ότι έχουν πάρει άλλες χώρες (Γερμανία, Ισραήλ, Γαλλία και πιθανώς και κάποιες άλλες πολύ σύντομα), σχεδιάζει να αντιμετωπίσει την αποδυνάμωση της ανοσοποιητικής κάλυψης και τη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα με τρίτη εμβολιαστική δόση.

Το πρόβλημα είναι ότι, όπως ήδη επισημαίνουν πολλοί επιστήμονες, με τη Δέλτα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια νέα πανδημία, συνεπώς όλες οι παλαιότερες εξαγγελίες περί τέλους της πανδημίας και ανάκτησης της ελευθερίας μας θα πρέπει να θεωρούνται ήδη διαψευσμένες.

Ενισχύεται η θωράκιση λόγω Αφγανιστάν

Η τρίτη σχεδόν βέβαιη πηγή προβλημάτων είναι το μεταναστευτικό / προσφυγικό πρόβλημα, το οποίο μπορεί να έχει δύο βασικές πηγές επιδείνωσης:

● Την επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

● Την υιοθέτηση του νέου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, το οποίο μετατρέπει τις χώρες του Νότου σε hotspots των πλουσίων της Ευρώπης και όσων αρνούνται να παραλάβουν έστω και έναν πρόσφυγα. Για την αποδοχή του συμφώνου πιέζει εκ νέου η Κομισιόν ενόψει της αναμονής νέου κύματος από το Αφγανιστάν.

Ήδη η κυβέρνηση επιχειρεί να θωρακίσει περαιτέρω τον Έβρο, ώστε να αποφύγει την επανάληψη της παλαιότερης τουρκικής «υβριδικής επίθεσης» στα χερσαία σύνορά μας, αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα συμβεί εάν η Τουρκία επιχειρήσει την οργανωμένη αποστολή χιλιάδων ανθρώπων διά θαλάσσης. Σε αυτή την περίπτωση ο βαθμός δυσκολίας ανεβαίνει κατακόρυφα και η διαχείριση του θέματος θα είναι μια πάρα πολύ δύσκολη υπόθεση.

Βεβαίως, δεν θα θέλαμε καν να σκεφτούμε πόσο δυσκολότερη θα γινόταν η κατάσταση το ερχόμενο φθινόπωρο εάν η Τουρκία επανερχόταν στις έμπρακτες διεκδικήσεις της στο Αιγαίο και στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, καθώς και στην Κύπρο το θερμόμετρο παραμένει κολλημένο, χωρίς διάλειμμα, σε υψηλές θερμοκρασίες.

Διαβάστε επίσης:

Παραδόθηκαν στους Ταλιμπάν

Το προλαμβάνειν κρείττον εστί του θεραπεύειν

Τσουρουφλισμένη κυβέρνηση

Keywords
Τυχαία Θέματα