Συντηρεί το κυβερνητικό αφήγημα η πολιτική δέσμευση Eurogroup για έξοδο στις αγορές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα από όσα ανέμενε από το Eurogroup της 22ας Μαΐου και μετά πήρε η κυβέρνηση στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Αποφασίστηκε η ολοκλήρωση της αξιολόγησης με εκταμίευση δόσης 8,5 δις ευρώ, 1,6 δις πάνω από τις ανάγκες αποπληρωμής των λήξεων του Ιουλίου και από κει και πέρα όπως αναμενόταν

το ΔΝΤ αποφάσισε την «επί της αρχής» συμμετοχή του στο πρόγραμμα, με εκταμίευση δόσης ύψους 2 δις δολαρίων όταν θα πάρει τις διαβεβαιώσεις που θέλει για το χρέος.

Με βάση το κλίμα των τελευταίων εβδομάδων και το χαμήλωμα του πήχη που επέφερε η πρόταση Σόιμπλε στο προηγούμενο Eurogroup η κυβέρνηση δηλώνει ικανοποιημένη για το γεγονός ότι αν και δεν υπάρχει μια καθαρή λύση για το χρέος, το όργανο των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης ανέλαβε την (πολιτική) δέσμευση ότι θα βοηθήσει την Ελλάδα να βγει στις αγορές στο τέλος του προγράμματος.

Από την άλλη η κυβέρνηση δεν πετυχαίνει τους στόχους που η ίδια έθεσε όλους τους προηγούμενους μήνες (προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων του χρέους τέτοιος που να δίνει ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης) και που συνέθεταν το αφήγημα της άμεσης δοκιμαστικής εξόδου στις αγορές, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η οριστική επάνοδος στο τέλος του 2018.

Παραταύτα, και με μια πρώτη ανάγνωση, το αποτέλεσμα κάθε άλλο παρά κόβει τα φτερά της κυβέρνησης, απλώς υποκαθιστά το άλμα στο οποίο πόνταρε η κυβέρνηση με ένα βήμα μπρος – ένα πρώτο βήμα προς τη βιωσιμότητα του χρέους είδε και η ΕΚΤ. Σε κάθε περίπτωση της δίνει τη δυνατότητα να τη διαχειριστεί πολιτικά.

Η πολιτική δέσμευση του Eurogroup ότι η Ελλάδα θα βοηθηθεί στην έξοδο στις αγορές στο τέλος του προγράμματος, μοιάζει να ισοδυναμεί με την αλληλουχία του οδικού χάρτη της κυβέρνησης, με άλλα λόγια δείχνει να μπορεί να συντηρήσει το κυβερνητικό αφήγημα και δίνει ένα καταρχήν θετικό σήμα στις αγορές. Αν αυτή η εικόνα συμπληρωθεί από μια σχετικά καλή έκθεση βιωσιμότητας του ΔΝΤ στα τέλη Ιουλίου (αφού η χθεσινή απόφαση προσφέρει μια ισχυρή «ευρωπαϊκή δέσμευση» όπως είπε και ο Τσακαλώτος) που να καταγράφει μια τροχιά προς τη βιωσιμότητα το σήμα αυτό μπορεί να ενισχυθεί.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Χουλιαράκης απέφυγαν πάντως τους πανηγυρικούς τόνους κατά τη συνέντευξη μετά τη συνεδρίαση, ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών έστειλε το μήνυμα ότι ορθώς η κυβέρνηση διεκδίκησε περισσότερο χρόνο και απέρριψε την πρόταση που υπήρξε στο προηγούμενο Eurogroup. Αυτό επισημαίνει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, προσθέτοντας ότι η απόφαση αίρει την αβεβαιότητα και εξασφαλίζει έναν καθαρό διάδρομο για την ελληνική οικονομία και την ολοκλήρωση του προγράμματος – δήλωση ενδεικτική ότι η κυβέρνηση παραμένει εντός της ρητορικής που είχε δομήσει όλο το προηγούμενο διάστημα, άρα το αφήγημα δεν αλλάζει.

Από κει και πέρα, μένει να εξεταστούν πιο διεξοδικά και οι λεπτομέρειες αναφορικά με το αναπτυξιακό πακέτο που έλαβε η κυβέρνηση, τις επιμηκύνσεις των ωριμάνσεων και τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2023 (μέχρι τότε θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα 3,5%).

απόφασηEurogroupΚυβέρνησηΤσακαλώτοςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα