Συρία: 50 χρόνια στην εξουσία η δυναστεία Ασαντ – Οι σχέσεις με την Ελλάδα (Photos/Video)
Είναι μία δυναστεία που κυριαρχεί στην πολιτική ζωή του τόπου εδώ και 50 χρόνια. Μην πάει ο νους στην Ελλάδα.
Πρόκειται για τη δυναστεία Άσαντ που κυβερνά τη Συρία εδώ και πέντε δεκαετίες με σιδηρά πυγμή, με τον Μπασάρ αλ Άσαντ να αναμένεται να κερδίσει μια νέα επταετή θητεία στις σημερινές προεδρικές εκλογές.
Μια
Ο Χαφέζ στην εξουσία
Στις 16 Νοεμβρίου 1970 ο στρατηγός Χαφέζ αλ Ασαντ, υπουργός Άμυνας, καταλαμβάνει την εξουσία έπειτα από πραξικόπημα το οποίο εξουδετερώνει την “ πολιτική” πτέρυγα της κυβέρνησης που εκπροσωπούνταν από τον Σάλαχ Τζεντίντ, αναπληρωτή γενικό γραμματέα του κόμματος Μπάαθ, που βρισκόταν στην εξουσία στη Συρία από το 1963, και ισχυρού άνδρα πίσω από τον πρόεδρο Νουρεντίν Ατάσι.
Με την ονομασία “ κίνημα ανόρθωσης” το πραξικόπημα έγινε χωρίς να χυθεί αίμα.
Στις 12 Μαρτίου 1971 ο Χαφέζ αλ Άσαντ εξελέγη μέσω δημοψηφίσματος και έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Συρίας που προερχόταν από τη μειονότητα των αλαουιτών, που αποτελεί μόλις το 10% του πληθυσμού της χώρας, με την πλειονότητα να είναι σουνίτες.
Πόλεμος εναντίον του ΙσραήλΣτις 6 Οκτωβρίου 1973 η Αίγυπτος και η Συρία επιτίθενται στο Ισραήλ, από τα δυτικά κατά μήκος της διώρυγας του Σουέζ και από τα ανατολικά στα Υψίπεδα του Γκολάν, για να το αναγκάσουν να παραδώσει τα εδάφη που είχε καταλάβει στον πόλεμο του Ιουνίου του 1967.
Έπειτα από μια σειρά ήττες, το Ισραήλ παίρνει το πάνω χέρι, αν και με πολλές απώλειες.
Το 1974 υπεγράφη συμφωνία για την απεμπλοκή των δυνάμεων από το Γκολάν.
Τον Ιούνιο του 1974 ο Αμερικανός πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον ανακοίνωσε την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με τη Δαμασκό, μετά τη διακοπή τους το 1967.
Δύο χρόνια αργότερα συριακά στρατεύματα εισέρχονται στον Λίβανο, έχοντας πάρει το πράσινο φως από τις ΗΠΑ και έπειτα από αίτημα των χριστιανών μαρωνιτών που ανησυχούσαν για το ενδεχόμενο επιθέσεων από Παλαιστίνιους αντάρτες και αριστερούς.
Ωστόσο οι σχέσεις της Συρίας με την ηγεσία των μαρωνιτών γρήγορα επιδεινώθηκαν και αργότερα ξέσπασαν ανοικτές συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών.
Από τον Μάιο του 1977 ο συριακός στρατός έλεγχε τον Λίβανο με εξαίρεση τη μεθοριακή περιοχή με το Ισραήλ. Η Συρία ασκούσε πολιτική και στρατιωτική κυριαρχία επί του Λιβάνου για 30 χρόνια. Αποσύρθηκε από τη χώρα το 2005 υπό διεθνή πίεση μετά τη δολοφονία του Λιβανέζου ηγέτη Ραφίκ Χαρίρι.
Το 1979 έπειτα από μια επίθεση εναντίον της Στρατιωτικής Ακαδημίας του Χαλεπιού, στην οποία σκοτώθηκαν 80 σπουδαστές, το συριακό καθεστώς στράφηκε εναντίον της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ένα σουνιτικό, ισλαμιστικό κίνημα, το οποίο κατηγόρησε για την επίθεση.
Τον Φεβρουάριο του 1982 ο συριακός κατέστειλε στη Χάμα μια εξέγερση ισλαμιστών. Επί περίπου ένα μήνα ταραχές και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις ενός σώματος των ειδικών δυνάμεων υπό τη διοίκηση του αδελφού του Μπασάρ αλ Άσαντ, του Ριφάατ, προκάλεσαν τον θάνατο 10.000 με 40.000 ανθρώπων, σύμφωνα με πηγές.
Σύγκληση με τη Δύση – Σχέσεις με ΕλλάδαΤην δεκαετία του 1980 – και συγκεκριμένα το 1986 ο Ασαντ επισκέπτεται την Αθήνα και συναντάται με τον τότε πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου.
Ο Πρόεδρος της Συρίας Χαφέζ Άσαντ επισκέφθηκε την Αθήνα ως επίσημος προσκεκλημένος του Προέδρου της Δημοκρατίας Χρήστου Σαρτζετάκη. Στις τριήμερες συνομιλίες, οι δύο πρόεδροι συζήτησαν, μεταξύ άλλων, για την τρομοκρατία, το Μεσανατολικό και το Κυπριακό.
«Με κήρυγμα κατά του “αμερικανικού ιμπεριαλισμού” και με τη διατύπωση μιας θέσεως ως προς την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου από τα μεσογειακά κράτη, που ταυτίζεται με τη φιλοσοφία της “ευθυδικίας” (equité) την οποία προβάλλει η Τουρκία στις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο, άρχισε την επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα ο πρόεδρος της Συρίας Χαφέζ Άσσαντ. Ο κ. Άσσαντ –την άφιξη του οποίου στην Ελλάδα ο διεθνής Τύπος ερμηνεύει στα πλαίσια της προσπάθειας του προέδρου της Συρίας να αποσείσει τις κατηγορίες της Δύσεως για συριακή ανάμιξη στην τρομοκρατία– έφθασε χθες το μεσημέρι στην Αθήνα προσκεκλημένος του προέδρου της Δημοκρατίας κ. Χρ. Σαρτζετάκη.» ανέφερε η Καθημερινή της εποχής.
Ακολούθησαν και επισκέψεις του γιου του και συναντήσεις με τους πρώην Προέδρους της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο και Κάρολο Παπούλια και με τον Γιώργο Παπανδρέου όταν αυτός είχε την ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών.
Το 1990-1991 η Συρία ενίσχυσε τις σχέσεις της με την Ουάσινγκτον, μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, με την οποία συνδεόταν με “ μια συμφωνία φιλίας και συνεργασίας”.
Η Δαμασκός συμμετέχει στον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό εναντίον του Σαντάμ Χουσέιν, παραδοσιακού αντιπάλου του Άσαντ, μετά την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ.
Ο Μπασάρ στην εξουσία
Στις 10 Ιουνίου 2000 το κοινοβούλιο τροποποιεί άρθρο του Συντάγματος προκειμένου να μειωθεί στα 34 χρόνια από 40 που ήταν η κατώτατη ηλικία του προέδρου της χώρας, μια μεταρρύθμιση που έγινε συγκεκριμένα για τον Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος έχει γεννηθεί το 1965.
Στις 17 Ιουλίου ο Μπασάρ αλ Άσαντ ορκίζεται ενώπιον του κοινοβουλίου. Μοναδικός υποψήφιος διορίστηκε πρόεδρος έπειτα από δημοψήφισμα, στο οποίο συγκέντρωσε το 97%, το οποίο διοργανώθηκε ένα μήνα μετά τον θάνατο του πατέρα του.
“ Στα τέλη Σεπτεμβρίου 2000 περίπου 100 διανοούμενοι και καλλιτέχνες ζήτησαν από τις αρχές να δώσουν “ αμνηστία” στους πολιτικούς κρατούμενους και να άρουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που παρέμενε σε ισχύ από το 1963.
Τότε ξεκίνησε μια περίοδος σχετικής ελευθερίας της έκφρασης. Η σύλληψη το 2001 αντιφρονούντων έθεσε τέρμα στη σύντομη “ άνοιξη της Δαμασκού”.
Στις 15 Μαρτίου 2011 ξεκίνησαν στη Συρία ειρηνικές διαδηλώσεις, στο πνεύμα της Αραβικής Άνοιξης, Αυτές κατεστάλησαν με τη βία από το καθεστώς και στη συνέχεια μετατράπηκαν σε εμφύλιο.
Τα επόμενα χρόνια η σύγκρουση έγινε πιο περίπλοκη με την εμπλοκή περιφερειακών και διεθνών δυνάμεων, ξένων πολιτοφυλακών και ομάδων τζιχαντιστών.
Με τη στήριξη του Ιράν και της Ρωσίας το καθεστώς Άσαντ σημείωσε πολλές νίκες και τελικά ανακατέλαβε τα δύο τρίτα της Συρίας.
Από τον πόλεμο σκοτώθηκαν περισσότεροι από 388.000 άνθρωποι, ενώ περισσότερα από 12 εκατομμύρια αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Ειδήσεις σήμερα
Απάντηση Λουκασένκο για «αεροπειρατεία»: Εξωτερικές δυνάμεις διεξάγουν «υβριδικό πόλεμο» κατά της Λευκορωσίας (Video)
Κύπρος: Ίχνη κοκαΐνης σε 5χρονο αγοράκι – Συνελήφθη ο πατέρας, καταζητείται η μητέρα
Βρετανία: Τρία εγκεφαλικά λόγω θρόμβωσης μετά από το εμβόλιο AstraZeneca
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Θεσσαλονίκη: Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Παπάζογλου
- Σκότωσαν μητέρα μπροστά στα παιδιά της την ώρα που τα πήγαινε στο σχολείο
- «Όλα ξεκίνησαν από πονοκεφάλους»: Τι λέει η 36χρονη που έπαθε θρόμβωση μετά τον εμβολιασμό
- Εμβόλιο AstraZeneca: Εξελίξεις και πιθανή αλλαγή στα όρια ηλικίας
- Τραγωδία στην Καλαμάτα: Αθλητές και προπονητές του Εθνικού Μελιγαλά αποχαιρετούν τους δυο 20χρονους
- Το μικρό μαύρο φόρεμα της Κατερίνας Λέχου που εντυπωσίασε
- Ο Γιοβάνοβιτς διώχνει παίκτες από τον Παναθηναϊκό
- Έπεσαν πυροβολισμοί για κτηματικές διαφορές σε χωριό της Κρήτης
- Οι πρώτες μεταγραφές Μιλόγεβιτς στην ΑΕΚ – Φουλάρει για πρώην του ΠΑΟΚ
- Τι απάντησε ατάραχη η Κέιτ Μίντλετον σε πιτσιρικά που τη ρώτησε... «είσαι πρίγκιπας;»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Survivor: Ο Ατζούν βάζει… φωτιά στο Twitter – «Αυτή η θάλασσα ανάμεσά μας δε σημαίνει τίποτα» (Video)
- Βόλος: Διεμφυλικό άτομο διόρθωσε το φύλο του με αίτηση στο Ειρηνοδικείο
- Σακελλαροπούλου: Πυλώνας της δημοκρατίας ο ελεύθερος και ανεξάρτητος Τύπος
- ΑΣΕΠ: 22.350 προσλήψεις και διορισμοί στο Δημόσιο
- Συρία: 50 χρόνια στην εξουσία η δυναστεία Ασαντ – Οι σχέσεις με την Ελλάδα (Photos/Video)
- Βραδιά τελικού απόψε στο Europa League
- Κατερίνα Λέχου: «Άβολη η ερώτηση για τις πλαστικές επεμβάσεις» (Video)
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Συρία: 50 χρόνια στην εξουσία η δυναστεία Ασαντ – Οι σχέσεις με την Ελλάδα (Photos/Video)
- Κατερίνα Λέχου: «Άβολη η ερώτηση για τις πλαστικές επεμβάσεις» (Video)
- Σακελλαροπούλου: Πυλώνας της δημοκρατίας ο ελεύθερος και ανεξάρτητος Τύπος
- Βραδιά τελικού απόψε στο Europa League
- Βόλος: Διεμφυλικό άτομο διόρθωσε το φύλο του με αίτηση στο Ειρηνοδικείο
- Survivor: Ο Ατζούν βάζει… φωτιά στο Twitter – «Αυτή η θάλασσα ανάμεσά μας δε σημαίνει τίποτα» (Video)
- ΑΣΕΠ: 22.350 προσλήψεις και διορισμοί στο Δημόσιο
- Εμβολιασμοί: Έκτακτη συνεδρίαση ειδικών για το AstraZeneca μετά τα περιστατικά θρομβώσεων
- Ακίνητα: Αυτές είναι οι 10 πιο περιζήτητες περιοχές σε Αττική και Θεσσαλονίκη
- Εμβόλιο Pfizer: Αυτό το φάρμακο μειώνει την αποτελεσματικότητά του
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Φαίη Σκορδά: Η ανακοίνωση που έκανε για τον Δημήτρη Ουγγαρέζο (Βίντεο)
- Έτσι γλιτώσαμε μία οικονομική κρίση λόγω Covid-19: Μας «έσωσαν» τα super market, τα κρεοπωλεία και τα ζαχαροπλαστεία
- Βορίδης για νέα σύνθεση ΑΣΕΠ: Η διαδικασία επιλογής προσώπων τηρήθηκε κατά τα συνταγματικώς προβλεπόμενα
- Στο στόχαστρο της Κουμουνδούρου Δρίτσας και Χριστοδουλοπούλου
- Άκης Πετρετζίκης: Οι πρώτες δηλώσεις λίγο πριν γίνει πατέρας (Βίντεο)
- Ανακοίνωσε την επίσκεψή του στην Ελλάδα ο Τσαβούσογλου – Ετοιμάζει νέα πρόκληση - Θα θέσει ζήτημα «τουρκικής» μειονότητας
- 1ος έπαινος σε μαθήτρια από τον Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού στον διαγωνισμό αφίσας «Η άσκηση είναι φάρμακο»
- Νίκος Αναδιώτης: Πώς ο Γέροντας Παΐσιος έγινε ο πρώτος καθοδηγήτης μου
- Ο Κελέτσης απαντά στις καταγγελίες της Τζάκρη: Η κατάθεση αποδόθηκε αυτούσια
- Audi: Με συμβατικούς και ηλεκτρικούς κινητήρες η νέα γενιά A4