ΣΥΡΙΖΑ: Ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών, κύμα αποχωρήσεων και πίεση από Κουμουνδούρου για τις έδρες

Μετά την ανακούφιση για την αποχώρηση Κασσελάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ, η Κουμουνδούρου είναι αντιμέτωπη με το κύμα αποχωρήσεων βουλευτών, στελεχών και μελών στη βάση.

Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται ο κίνδυνος απώλειας της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς μετά την ανακοίνωση των 4 ανεξαρτητοποιήσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην κόψη. Μετά τις ανεξαρτητοποιήσεις των Αλέξανδρου Αυλωνίτη, Πέτρου

Παππά, Ραλλίας Χρηστίδου και Κυριακής Μάλαμα, ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή μετρά 31 βουλευτές, όσους δηλαδή έχει και το ΠΑΣΟΚ. Με την επόμενη, 5η ανεξαρτητοποίηση θα πέσει στους 30 βουλευτές, χάνοντας πια το στάτους της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η επόμενη βουλευτής που θα φύγει, αναμένεται πως θα είναι η Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία από τον Ταύρο που βρέθηκε χθες για τις ανακοινώσεις Κασσελάκη, προανήγγειλε τη συνέχεια. Μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε πως «την Δευτέρα που θα ανοίξει η Βουλή θα ανακοινώσουμε τις αποφάσεις μας» και πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει πλέον» αλλά και πως θα είναι στο πλευρό του Κασσελάκη όπως έκανε από την αρχή.

Θα είναι όμως μόνο 5 οι βουλευτές που θα τον ακολουθήσουν;

Οι διεργασίες είναι έντονες και βρίσκονται σε εξέλιξη, με το επικρατέστερο σενάριο να είναι ότι οι αποχωρήσεις βουλευτών και στελεχών θα γίνουν σε κύματα, και σε πρώτη φάση τουλάχιστον δεν προβλέπεται δημιουργία κοινοβουλευτικής ομάδας (ο μίνιμουμ αριθμός βουλευτών που απαιτείται είναι 10 βουλευτές).

Η Τζάκρη και οι επόμενοι

Εφόσον αποχωρήσει η Θεοδώρα Τζάκρη, που ως στέλεχος πρώτης γραμμής δίπλα στον Κασσελάκη είναι και αυτή που θα αναλάβει το βάρος της «έκπτωσης» του ΣΥΡΙΖΑ από το στάτους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανοίγει ο δρόμος και για άλλους βουλευτές όπως η Γιώτα Πούλου που έχει δηλώσει ότι δεν θέλει να είναι αυτή που θα στερήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη θέση. Αναμένεται επίσης, είτε άμεσα είτε σε επόμενη φάση, να ακολουθήσουν βουλευτές όπως ο Ευάγγελος Αποστολάκης και ο Γιώργος Γαβρήλος.

Είναι με ερωτηματικό τι θα κάνει η Νίνα Κασιμάτη, η οποία έχει διαμηνύσει ότι δεν προτίθεται να φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο μοιάζει δύσκολο και να μείνει, λόγω της στάσης που έχει κρατήσει απέναντι στην πλειοψηφία και της προσωπικής κόντρας με τον Γιάννη Ραγκούση.

Ερωτηματικά για 3 +1

Επίσης είναι ακόμη μια ομάδα στελεχών που μάλλον θα χρειαστούν χρόνο να ζυγίσουν τη στάση τους, όπως η Έλενα Ακρίτα, ο Γιάννης Σαρακιώτης και η Ράνια Θρασκιά.

Η Έλενα Ακρίτα, που είναι καταφανώς με τον Κασσελάκη αλλά έχει δηλώσει ότι δε φεύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι δε βουλευτής Επικρατείας, αποτελεί δηλαδή επιλογή του Αλέξη Τσίπρα (κάτι που ισχύει και για τον Ευάγγελο Αποστολάκη πάντως, αν και δε φαίνεται εδώ να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα).

Επίσης ο Γιάννης Σαρακιώτης, ο οποίος ήδη παραιτήθηκε από τα κοινοβουλευτικά του καθήκοντα, είναι ένας βουλευτής που ναι μεν στήριξε τον Στέφανο Κασσελάκη, κινήθηκε όμως σε χαμηλούς τόνους και δεν ενεπλάκη σε κόντρες με την πλειοψηφία.

Επίσης, η Ράνια Θρασκιά, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, έχει στηρίξει τον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά δεν έχει μπει στις εσωκομματικές κόντρες. Από την άλλη με Χρήστο Γιαννούλη και Κατερίνα Νοτοπούλου στην ίδια Περιφέρεια, μάλλον θα αξιολογήσει τις δυνατότητες επανεκλογής της.

Είναι με ερωτηματικό τι θα κάνει ο Βασίλης Κόκκαλης, που μέχρι ενός χρονικού σημείου προσμετρούνταν στους υποστηρικτές Κασσελάκη, αλλά τον τελευταίο καιρό έχει αποφύγει τελείως δημόσιες εμφανίσεις και τοποθετήσεις.

Να φράξουν τις διαρροές προσπαθούν ΣΥΡΙΖΑ και Πολάκης

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε από χθες η προσπάθεια να συγκρατηθούν οι απώλειες και να αποτραπεί η δημιουργία ανταγωνιστικής κοινοβουλευτικής ομάδας, με τη γραμμή πως οι έδρες που θα χάσει το κόμμα πάνε ουσιαστικά στον Ανδρουλάκη (καθώς το ΠΑΣΟΚ αναγορεύεται σε αξιωματική αντιπολίτευση) και εξυπηρετούν το σχέδιο της διαπλοκής.

Επιπλέον, κεντρικά ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί την επιστροφή των εδρών αξιοποιώντας και τις σχετικές δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη και όσων αποχωρούν έναντι των «αποστατών» της Νέας Αριστεράς, πέρυσι, όταν μετ’ επιτάσεως σημείωναν πως οι έδρες ανήκουν στον κόμμα. Εκτός από «αποστάτες» δε τους αποκαλούσαν «κλέφτες εδρών».

Επιπλέον, ο Παύλος Πολάκης απεύθυνε χθες από το βήμα της δεύτερης μέρα του Συνεδρίου την σιβυλλική προειδοποίηση, πως ο Στέφανος Κασσελάκης μπορεί σε λίγους μήνες να μην βρίσκεται στη χώρα. «Αυτός που τους το προτείνει(σ.σ. την ανεξαρτητοποίησή τους δηλαδή) μπορεί σε μερικούς μήνες να μην βρίσκεται καν στην Ελλάδα» είπε, καλώντας τους «να το ξανασκεφτούν».

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: Σταθερές και παραγωγικές, και με προεδρία Τραμπ, οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ

Ολυμπία Τελιγιορίδου: Σύνεδροι ταλαιπωρήθηκαν, απαξιώθηκαν, εξευτελίστηκαν από τους ιθύνοντες

ΠΑΣΟΚ: Ένα βήμα πριν γίνει και επίσημα Αξιωματική Αντιπολίτευση; – Τι λέγεται για τις «μεταγραφές βουλευτών»

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξαρτητοποιήσεις, Κουμουνδούρου,syriza, anexartitopoiiseis, koumoundourou