ΣΥΡΙΖΑ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης άφησε ο Τσακαλώτος – «Καρφιά» σε Κασσελάκη, αιχμές για Τσίπρα
Στο λόγο που οδήγησε στην απόφαση του να μην συγχαρεί τον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη τη βραδιά της εκλογής του, αλλά και στα στοιχεία που δείχνουν ότι η επίκληση στην ενότητα από την πλευρά της ηγεσίας είναι προσχηματική αναφέρθηκε κατά την τοποθέτησή του στην Πολιτική Γραμματεία ο πρώην ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος.
«Πολιτικά, αλλά και ανθρώπινα, με επηρέασε πολύ η ίδια η ομιλία του Προέδρου εκείνο το βράδυ, όπου αφού ευχαρίστησε τους χιλιάδες ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που προσήλθαν στις
Ενδιαφέρον έχει η αναφορά του στον Αλέξη Τσίπρα με την υπογράμμιση πως θεωρεί ότι ήταν λάθος του που δεν παρενέβη έγκαιρα, πριν ακόμη και από τον πρώτο γύρο ,ώστε να ξεκαθαρίσει τη στάση του απέναντι στις κατηγορίες περί «υπονομευτών». Υπήρχε τρόπος αυτό να γίνει χωρίς να σπάσει την ουδετερότητά του υποστήριξε το στέλεχος της ΠΓ. Κλείνοντας ανέφερε πως «η ενότητα θα δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες» και πως ο ίδιος δεν είναι αισιόδοξος με βάση τις πρώτες κινήσεις της ηγεσίας.
«Δεν θεωρώ ότι χάθηκε η υπόθεση, αλλά ούτε είμαι και αισιόδοξος μετά από τις πρώτες κινήσεις της νέας ηγεσίας» είπε. Άφησε δε ανοιχτό το ποιες θα είναι οι κινήσεις του στο μέλλον σε σχέση με την παραμονή του στο κόμμα ή μη:
«Παραμένω στρατευμένος στην υπόθεση της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς. Την επόμενη περίοδο θα φανεί αν αυτή η υπόθεση έχει μέλλον εντός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις είναι μπροστά μας. Υπάρχουν πολλοί που μπορούν να διαφωνήσουν μεταξύ τους για το ποια είναι η σωστή απόφαση. Αλλά είμαι σίγουρος ότι με πολλούς και πολλές συντρόφους και συντρόφισσες θα παραμείνει η σχέση που έχουμε οικοδομήσει εδώ και δεκαετίες».
Αναλυτικά η τοποθέτησή του στην ΠΓ:«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βγαίνει από τις δύο εθνικές εκλογές, τις προεδρικές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές βαριά τραυματισμένος. Μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα ακούω τις εκκλήσεις για ενότητα.
Αλλά δεν θα έρθει η ενότητα αν δεν δούμε σοβαρά τους λόγους που έχουν δημιουργήσει τα τραύματα.
Η έκκληση για ενότητα έρχεται από δύο πλευρές. Η μία πλευρά αφορά τους συντρόφους και συντρόφισσες που πραγματικά αγωνιούν για την ενότητα του κόμματος. Η άλλη πλευρά όμως είναι αυτή που θέλει να επιβληθεί η πλειοψηφία στην μειοψηφία με όρους νικητή-ηττημένου, εκμηδενίζοντας ουσιαστικά τη δεύτερη και παραβιάζοντας τη δημοκρατική αρχή που στηρίζεται σε μία διαλεκτική σχέση πλειοψηφίας και μειοψηφίας, με συντροφικότητα και σεβασμό.
Ως γνωστόν εγώ δεν συνεχάρην το νέο πρόεδρο το βράδυ των προεδρικών εκλογών. ‘Έλλειψη αστικής ευγένειας μου είπαν, χωρίς να λείψουν και πάλι οι ανθρωποφαγικές επιθέσεις στα κοινωνικά δίκτυα. Πολιτικά, αλλά και ανθρώπινα, με επηρέασε πολύ η ίδια η ομιλία του Προέδρου εκείνο το βράδυ, όπου αφού ευχαρίστησε τους χιλιάδες ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που προσήλθαν στις κάλπες, μας είπε ότι κέρδισε το φως. Τι ήθελε να πει; Ότι η Έφη Αχτσιόγλου ή εγώ αντιπροσωπεύαμε το σκοτάδι;
Και ούτε αυτό βέβαια είναι το σημαντικό. Το σημαντικό είναι τι είχε γίνει όλο το προηγούμενο διάστημα. Το σημαντικό είναι ότι σε όλη την προεκλογική του καμπάνια άφηνε διάφορες αιχμές που δεν είχαν καμία βάση στην πραγματικότητα. Ένα παράδειγμα: η αιχμή ότι στη δική του ομάδα δεν είχε κανέναν βουλευτή που αναφερόταν στη μειονότητα στη Θράκη ως τουρκική μειονότητα. Χωρίς ονόματα βέβαια. Ας παραδεχθούμε σήμερα ότι τέτοιες τακτικές δεν υπηρετούν ούτε τη συντροφικότητα ούτε τη λογική της ενότητας. Εξάλλου για τα ζητήματα της μειονότητας έχουμε ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συγκεκριμένες θέσεις. Οι θέσεις του Συνεδρίου μας δεν έχουν καμία σχέση με εκείνους που εργαλειοποιούν το θέμα, ούτε με εκείνους που αναζητούν πρόσημα πατριωτισμού.
Σημαντικότερο ακόμα είναι ότι η ομάδα που τον υποστήριζε -και σε επίπεδο κεντρικών στελεχών, αλλά και σε επίπεδο μεσαίων στελεχών- έκανε έναν απαράδεκτο πόλεμο ενάντια σε άλλες υποψηφιότητες. Μαθαίναμε ότι ο ίδιος ήταν ο εκλεκτός του Αλέξη Τσίπρα, ότι πρέπει το κόμμα να προβεί σε αποπαρασίτωση – γλώσσα προερχόμενη ευθέως από τη ρητορική της ακροδεξιάς. Άλλοι μας εύχονταν καλή μετανάστευση. Δεν τις λες και παρεμβάσεις που στόχευαν στην ενότητα. Σε συνέντευξή μου στον ΑΝΤ1 ζήτησα από τον τότε υποψήφιο πρόεδρο να αποκηρύξει τέτοιες επιθέσεις, να πει δηλαδή ότι δεν έχουν καμία σχέση με τη δική του υποψηφιότητα, με το δικό του όραμα. Ποτέ δεν υπήρξε μια τέτοια διάψευση.
Το λάθος του Αλέξη
Και σε αυτό το σημείο θα ήθελα να πω ότι ήταν λάθος που ο σύντροφος Αλέξης δεν πήρε θέση. Θα μπορούσε πριν από την πρώτη εκλογή να κάνει μια ανάρτηση που θα ξεκαθάριζε δύο πράγματα, χωρίς να «σπάει» την ουδετερότητά του, αλλά απεναντίας θα την ενίσχυε: πρώτον ότι «παραμένω ουδέτερος σε αυτή την εκλογική διαδικασία» και δεύτερον ότι «δεν επιτρέπω σε κανέναν υποψήφιο ή υποστηρικτές κάποιου υποψήφιου να λένε ότι τους στηρίζω, αλλά ούτε θεωρώ ότι κάποιοι άλλοι υποψήφιοι με υπονόμευαν». Δεν ξέρω γιατί δεν το έκανε, αλλά και αυτό είναι μέρος του τραύματος.
Αλλά και τις τελευταίες εβδομάδες δεν θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι οι πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί, διαφυλάσσουν την ενότητα του κόμματος. Αλλά για αυτές δεν θα μιλήσω σήμερα καθώς συνυπογράφω το κείμενο των 9 που καταθέσαμε στην Πολιτική Γραμματεία. Να πω μόνο τούτο: αν ο νέος πρόεδρος επιμένει στην αδιαμεσολάβητη σχέση του με το λαό, στην ουσία καταργούνται όλα τα ενδιάμεσα όργανα, καταργείται και η σημασία της Πολιτικής Γραμματείας, καταργείται η δυνατότητα μιας μειοψηφίας να έχει λόγο.
Σύντροφοι και συντρόφισσες, ήμουν μέλος του ΚΚΕ εσωτερικού από τα μέσα της δεκαετίας του ’80. Είχα την τύχη να συναντήσω, έστω και για λίγο, εμβληματικές μορφές της ανανεωτικής αριστεράς, όπως ο Μπάμπης Δρακόπουλος, ο Λεωνίδας Κύρκος, ο Κώστας Φιλίνης, ο Γιάννης Μπανιάς και ο Τάκης Μπενάς. Και μέσα από αυτούς να ακούσω ιστορίες από την προηγούμενη γενιά. Μια γενιά που έδωσε μάχες για την κριτική αριστερά. Που για να υποστηρίξουν αυτή την αριστερά ήταν εξόριστοι ανάμεσα στους εξόριστους. Πώς φαντάζεται ο σύντροφος ναύαρχος ότι αισθανόμουν όταν άκουγα να λέει ότι με τη νέα κατάσταση δεν υπάρχουν πια τάσεις μέσα στο κόμμα, και όποιοι δεν αντέχουν να κάτσουν στην άκρη; Μια θέση που ουσιαστικά ακυρώνει την κριτική αριστερά, συνδέοντας τις χειρότερες παραδόσεις και του σταλινισμού και των αστικών μη δημοκρατικών κομμάτων. Δεν είναι πλούτος τα ιδεολογικά ρεύματα; Οι ιδέες, οι προτάσεις, οι αναλύσεις της Αριστεράς αποτελούν λόγο απομόνωσης;
Όλοι χρειάζεται να κάνουμε κριτική και αυτοκριτική. Η δική μου είναι ότι στην περίοδο 2019-2023 αυτολογοκρίθηκα. Προσπάθησα αλλά όχι όσο έντονα απαιτούσαν οι καιροί να θέσω θέμα για το αντιΣΥΡΙΖΑ ρεύμα, για ποιο λόγο είχαμε ένα έλλειμα αξιοπιστίας και πάνω από όλα με ποιο πολιτικό σχέδιο θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που φαινόταν και στις δημοσκοπήσεις και στην ίδια την κοινωνία. Όχι παραφωνίες όπως ακούγεται αλλά η έλλειψη σοβαρής κριτικής είναι αυτό που μας κόστισε.
Εν κατακλείδι, η ενότητα θα δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες. Δεν θεωρώ ότι χάθηκε η υπόθεση, αλλά ούτε είμαι και αισιόδοξος μετά από τις πρώτες κινήσεις της νέας ηγεσίας. Παραμένω στρατευμένος στην υπόθεση της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς. Την επόμενη περίοδο θα φανεί αν αυτή η υπόθεση έχει μέλλον εντός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις είναι μπροστά μας. Υπάρχουν πολλοί που μπορούν να διαφωνήσουν μεταξύ τους για το ποια είναι η σωστή απόφαση. Αλλά είμαι σίγουρος ότι με πολλούς και πολλές συντρόφους και συντρόφισσες θα παραμείνει η σχέση που έχουμε οικοδομήσει εδώ και δεκαετίες».
Συνέδριο 23-25 Φεβρουαρίου προτείνει ο Κασσελάκης, Νοέμβριο θέλει η ΟμπρέλαΥπενθυμίζεται ότι η εισήγηση Κασσελάκη στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας προκειμένου όπως αναφέρει «να προηγηθεί ένας συγκροτημένος και αναλυτικός διάλογος. Έκανε λόγο για «Συνέδριο το οποίο θα εκφράσει την ενότητα, τη σύνθεση και τη φυγή προς τα εμπρός» και το οποίο «θα μας οδηγήσει σε μια ανοδική πορεία που θα καταγραφεί και στις ευρωεκλογές».
Για το ενδιάμεσο διάστημα προανήγγειλε την διοργάνωση 13 περιφερειακών αναπτυξιακών Συνεδρίων που θα ξεκινήσουν τον Νοέμβριο και θα ολοκληρωθούν τον Γενάρη, με τον ίδιο να επισκέπτεται και τις 13 Περιφέρειες, ενώ ταυτόχρονα, ξεκαθάρισε ότι στρατηγικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ «είναι και πρέπει να είναι ο σχηματισμός αυτοδύναμης προοδευτικής κυβέρνησης».
Κείμενο κριτικής προς την νέα ηγεσία κατέθεσαν νωρίτερα στην Πολιτική Γραμματεία 9 μέλη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης που πρόσκεινται στην Ομπρέλα. Τα στελέχη που υπογράφουν είναι η Αννέτα Καββαδία, η Έφη Καλαμαρά, η Κατερίνα Κνήτου, ο Πάνος Λάμπρου, η Χάρις Ματσούκα, ο Ανδρέας Ξανθός, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Νίκος Φίλης.
Με αφορμή και τις αυτοδιοικητικές εκλογές μιλούν για στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ που πρέπει να ανακοπεί και η οποιαδήποτε πιθανή συνεργασία με όμορους πολιτικούς χώρους προϋποθέτει ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ και ανασύνταξη της Αριστεράς. Ζητούν συνέδριο τον Νοέμβριο επισημαίνοντας πως η πορεία προς αυτό «δεν πρέπει να σφραγιστεί από πραξικοπηματικές κινήσεις και αρχηγικές-μεσσιανικές πρακτικές που περιθωριοποιούν το κόμμα».
Τέλος παραθέτουν τα σημεία κριτικής προς τον ίδιο τον πρόεδρο και την ηγετική ομάδα από την ομιλία στον ΣΕΒ και την ανακοίνωση για το Παλαιστινιακό όσο και τις «απειλές» προς τους υποτιθέμενους υπονομευτές ανάμεσα στους δύο γύρους των αυτοδιοικητικών εκλογών και τα υβριστικά σχόλια των τρολ και οπαδών του προέδρου, προς στελέχη, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς να υπάρχει δημόσια αποκήρυξη τους.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- «Ο Νετανιάχου λιποτάκτησε, εγκατέλειψε τη χώρα»
- Δημήτρης Τζανακόπουλους: Ζήτησε συγγνώμη από τον Παναγιώτη Ρήγα
- Το μοιραίο λάθος του Μπάιντεν; Πώς η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στο Ισραήλ μπορεί να πλήξει την υστεροφημία του
- Το διαμέρισμα που βρέθηκε νεκρή και σε προχωρημένη σήψη η Ματούλα – «Έβγαιναν μυγάκια από την πόρτα»
- «Θυσία» Κοτάρσκι στον ΠΑΟΚ για 3,2 εκατομμύρια – Μεταγραφή που διώχνει ξένο άσο στην ΑΕΚ
- Πετράλωνα: Μια πλάκα οδήγησε σε άγρια συμπλοκή μεταξύ μαθητών
- ΣΥΡΙΖΑ: Μετανόησε ο Τζανακόπουλος, ζήτησε συγγνώμη
- Σάμος: Επεισόδια προκάλεσαν στην κλειστή ελεγχόμενη δομή Σύριοι και Παλαιστίνιοι
- Τρίπολη : Το ελληνικό φάρμακο συμβάλει στην υγεία, στην κοινωνία και στην ανάπτυξη της χώρας
- Αυξάνεται σε «υψηλό» το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατική απειλή στην Αυστρία
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- ΣΥΡΙΖΑ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης άφησε ο Τσακαλώτος – «Καρφιά» σε Κασσελάκη, αιχμές για Τσίπρα
- Ολομέλεια: Ψηφίστηκε η αναστολή των πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης στη Θεσσαλία
- Μη χάσετε το «Ποντίκι» που κυκλοφορεί την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου
- Απειλές Ερντογάν για παρέμβαση: Δράση για να σταματήσει η βαρβαρότητα στη Γάζα – Αλλιώς θα το κάνουμε εμείς
- Αίας Μανθόπουλος: Την Παρασκευή σε στενό οικογενειακό κύκλο η κηδεία του ηθοποιού
- Κάνιε Γουέστ: Δεν έχει διπολική διαταραχή, αλλά… σημάδια αυτισμού
- Βομβαρδισμός νοσοκομείου στη Γάζα: Συγκλονίζει Έλληνας κάτοικος – «Ήταν σαν σεισμός, αυτό που έγινε ήταν μακελειό»
- Πάνω από 16.500 προσλήψεις στο δημόσιο το 2024 – Πώς κατανέμονται ανά υπουργείο
- Αθήνα: Συγκέντρωση και πορεία υπέρ των Παλαιστινίων – Να μη συμμετέχει η χώρα μας στο μακελειό, ζήτησε ο Δ. Κουτσούμπας (Photos)
- Ασκληπιείο Βούλας: Στην Βουλή οι καταγγελίες για κατασπατάληση Δημόσιου χρήματος
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- ΣΥΡΙΖΑ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης άφησε ο Τσακαλώτος – «Καρφιά» σε Κασσελάκη, αιχμές για Τσίπρα
- Αίας Μανθόπουλος: Την Παρασκευή σε στενό οικογενειακό κύκλο η κηδεία του ηθοποιού
- Ασκληπιείο Βούλας: Στην Βουλή οι καταγγελίες για κατασπατάληση Δημόσιου χρήματος
- Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1: «Δεν κάνω ανασχηματισμό, πολύ στενάχωρη η ήττα Μπακογιάννη, η αλαζονεία είναι ασθένεια»
- Συμφιλίωση Ρήγα – Τζανακόπουλου τέσσερις μήνες μετά το επεισόδιο της 25ης Ιουνίου
- Ματζουράνης για Γάζα: Αποτρόπαιο έγκλημα ο αποκλεισμός Παλαιστινίων
- Κάνιε Γουέστ: Δεν έχει διπολική διαταραχή, αλλά… σημάδια αυτισμού
- Πάνω από 16.500 προσλήψεις στο δημόσιο το 2024 – Πώς κατανέμονται ανά υπουργείο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ισραήλ: Ήχησαν ξανά σειρήνες στο Τελ Αβίβ - Το «πόρισμα» των ΗΠΑ και η πρόταση Μπάιντεν
- ”’Αλωσε ” την Πόλη ο ”Δικέφαλος”
- Γαλατασαράι – ΠΑΟΚ 77-88: Μεγάλη νίκη του «δικέφαλου» στην Πόλη
- ΠΑΣΟΚ προς Μητσοτάκη: Όταν αρχίσεις το μέτρημα και των γαλάζιων δημάρχων, μην ξεχάσεις τον Μπέο
- Η μεγάλη περηφάνια του Γιώργου Μασούρα
- «Καμπανάκι» από Εξαδάκτυλο: Αυξήθηκαν τα κρούσματα κορονοϊού - Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο
- Νικόλ Άβαντ: Τα απομνημονεύματα της πρώτης Αφρο- Αμερικανίδας πρέσβειρας στις Μπαχάμες
- Ρέθυμνο: 137 συν 1 μηνύματα αγάπης για την εθελοντική αιμοδοσία από τους μαθητές του 16ου Δημοτικού σχολείου Ρεθύμνου
- Basketball Champions League: «Ποδαρικό» με μεγάλο «διπλό» για τον ΠΑΟΚ, 88-77 τη Γαλατασαράι