ΣΥΡΙΖΑ: Αντίστροφη μέτρηση για κριτήρια και υποψηφιότητες

Στην τελική ευθεία για την έγκριση του χρονοδιαγράμματος προς το συνέδριο και τις κάλπες, αλλά και των διαδικασιών και προϋποθέσεων για την κατάθεση υποψηφιότητας βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσα σε ένα σκηνικό ρευστό, χαοτικό και με το κλίμα να παραμένει εκρηκτικό.

Το Σάββατο θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή (για μία μέρα, τελικά) όπου τα μέλη του οργάνου θα κληθούν να εγκρίνουν τις ημερομηνίες που θα εισηγηθεί η Πολιτική Γραμματεία, δηλαδή 1-3 Νοεμβρίου, Έκτακτο Συνέδριο, με εκλογή συνέδρων και εκλογή προέδρου

και νέας Κεντρικής Επιτροπής στις 24 Νοεμβρίου (δεύτερος γύρος αν χρειαστεί για τον πρόεδρο θα γίνει την 1η Δεκεμβρίου). Το συνέδριο αυτό δεν θα προχωρήσει σε καταστατικές αλλαγές.

Σε εκκρεμότητα παραμένουν τα κριτήρια που πρέπει να πληροί όποιος θέλει να είναι υποψήφιος και θα συζητηθούν περαιτέρω σήμερα σε νέα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

Εδώ καταγράφεται μια μάχη μεταξύ των στρατοπέδων με φόντο την αναμονή για τις οριστικές ανακοινώσεις Κασσελάκη, ο οποίος όλα δείχνουν ότι θα είναι υποψήφιος.

Ουσιαστικά όλοι αναμένουν το αφήγημα με το οποίο θα συνοδεύσει τις ανακοινώσεις του, αν δηλαδή θα κινείται στη λογική των αναφορών του περί «εκτροπής» και «κουκουλοφόρων», «υπονομευτών» ή πραξικοπήματος, όπως αναφέρεται από διάφορους υποστηρικτές του, και εν γένει στη λογική ότι ο ίδιος είναι ακόμη νόμιμος πρόεδρος, άρα δεν αναγνωρίζει τις αποφάσεις των οργάνων.

Δίλημμα

Οι «87» θεωρούν ότι οι κινήσεις του και η ρητορική του μέχρι στιγμής είναι ήδη προβληματικές και ότι στρέφονται ενάντια στο κόμμα του οποίου θέλει να ηγηθεί.

Η Όλγα Γεροβασίλη, χθες είπε χαρακτηριστικά ότι θεωρεί πως ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει θέση στον ΣΥΡΙΖΑ, όταν ρωτήθηκε σχετικά σε συνέντευξή της (ΜEGA). Ο Κώστας Ζαχαριάδης δήλωσε ότι ο πρώην πρόεδρος θα πρέπει να ανακαλέσει «λέξη προς λέξη» όσα έχει πει περί «εκτροπής», «κουκουλοφόρων» και «πραξικοπηματιών» και «να ζητήσει συγγνώμη, αλλιώς δεν σέβεται το κόμμα, την ιστορία, τη διαδρομή και τις αποφάσεις». Στο κάδρο των επιβαρυντικών για τον Κασσελάκη συμπεριφορών, η πλευρά των «87» βάζει και το θέμα «bullying» που κατήγγειλε η Κατερίνα Νοτοπούλου ότι έχει δεχτεί από τον έκπτωτο πρόεδρο, με τη Γεροβασίλη και τον Ραγκούση να αναφέρουν χθες ότι γνωρίζουν και άλλο περιστατικό.

Όμως, ακόμα κι αν πιστεύουν κατά βάθος ότι κανονικά δεν θα έπρεπε να είναι υποψήφιος, σε επίπεδο τακτικής έχουν δυσκολία, καθώς θεωρούν ότι τυχόν φωτογραφικός αποκλεισμός του θα τον θυματοποιήσει και θα δώσει την εντύπωση ότι τον «φοβήθηκαν», γι’ αυτό και τον εμπόδισαν να είναι υποψήφιος με διοικητικά μέτρα.

Εξ ου και κερδίζει πλέον έδαφος και η άποψη που κατατέθηκε προχθές από στελέχη των «87» ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα πρέπει να κριθεί πολιτικά, στη βάση. Αυτό υποστήριξε χθες στον ΣΚΑΪ και ο Γιάννης Ραγκούσης: «Τα πολιτικά θέματα λύνονται πολιτικά» και όχι με διοικητικές αποφάσεις «αποκλεισμού ή μη», είπε.

«Τραμπική ρητορική»

Από την άλλη, παρακολουθούν τις κινήσεις του και θεωρούν ότι κλιμακώνει το διχαστικό κλίμα, αρχής γενομένης από την κινητοποίηση των υποστηρικτών του σε οργανώσεις και Νομαρχιακές. Αλλεπάλληλες ανακοινώσεις Νομαρχιακών και Οργανώσεων Μελών, που διακηρύσσουν ότι ο Κασσελάκης είναι νόμιμος πρόεδρος και ότι είναι αντικαταστατικές οι αποφάσεις της Κ.Ε. και της Π.Γ., θεωρούν ότι είναι υποκινούμενες και άνευ νομιμοποίησης (σε αρκετές περιπτώσεις, ανακοινώσεις υπέρ του Κασσελάκη καταγγέλλονται από τα υπόλοιπα μέλη των οργανώσεων αυτών ως προϊόντα φραξιονισμού και δεν εκπροσωπούν το σύνολο της οργάνωσης).

Χθες, έγινε γνωστό ότι η Διάνα Βουτυράκου κάλεσε σε διαδικτυακή σύσκεψη τα think tanks κατόπιν «συνεννόησης με τον πρόεδρο», όπως ανέφεραν τα σχετικά sms. Σύσκεψη την οποία στη συνέχεια ακύρωσε, προκειμένου να μην μπουν τα think tanks στον εσωκομματικό εμφύλιο.

Με βάση τα παραπάνω, ο Γιάννης Ραγκούσης σε δηλώσεις του χθες ανέφερε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης ουσιαστικά οργανώνει την «de facto διάσπαση του κόμματος». Αφού εκτίμησε ότι «δεν θα εκλεγεί» αν είναι υποψήφιος, είπε πως το θέμα είναι πια το αν θα είναι υποψήφιος ή αν θα εκλεγεί. Κατήγγειλε ότι ο πρώην ή έκπτωτος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «έχει εκπονήσει και μέρα με τη μέρα υλοποιεί ένα σχέδιο διάσπασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Αυτή τη στιγμή, είπε, «εξελίσσεται καθημερινά σχέδιο de facto διάσπασης» που «έρχεται ως φυσικό αποτέλεσμα της τραμπικής ρητορικής περί “πραξικοπήματος” και περί “εκτροπής”». Ακόμη και η κίνηση που έκανε με την άρση του πληρεξούσιου την Κυριακή, σημείωσε, είναι και αυτό μια de facto πράξη αμφισβήτησης των συλλογικών οργάνων.

«Πόθεν έσχες» στο τραπέζι

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για τα κριτήρια, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί σήμερα στην Πολιτική Γραμματεία, παραμένει στο τραπέζι το θέμα του «πόθεν έσχες» και της οικονομικής διαφάνειας.

Υπενθυμίζεται ότι στην Πολιτική Γραμματεία της Τρίτης υπήρξαν κάποιες προτάσεις και από τις δύο πλευρές.

Από τους «87» προτάθηκε: α) Η προϋπόθεση ότι οι υποψήφιοι δεσμεύονται ότι σέβονται και αποδέχονται το καταστατικό και τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων, β) Να μπουν κριτήρια διαφάνειας οικονομικά, όπως «πόθεν έσχες», και διερεύνηση τυχόν τεράστιων οφειλών σε Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, εφορία, γ) η κατάθεση υποψηφιότητας να συνοδεύεται από 30 υπογραφές μελών Κ.Ε. (όπως ίσχυε και πέρυσι).

Από την άλλη πλευρά, η Θεοδώρα Τζάκρη που εκπροσωπεί ουσιαστικά τον Κασσελάκη, ζήτησε να είναι 50 οι υπογραφές των μελών της Κ.Ε., κάτι που εκλήφθηκε από τον Παύλο Πολάκη ως φωτογραφικό για τον ίδιο.

Σε σχέση με το «πόθεν έσχες», από τους «87» αρνούνται ότι πρόκειται περί φωτογραφικής για τον Κασσελάκη προϋπόθεσης και κάνουν λόγο για αποφυγή επανάληψης των λαθών που έγιναν πέρυσι. Σύμφωνα με την Όλγα Γεροβασίλη, την Τρίτη στην Π.Γ. συζητήθηκε αν η προϋπόθεση των 30 υπογραφών που υπήρχε πέρυσι είναι αρκετή ή «αν θα πρέπει να υπάρξει και κάποια άλλη προϋπόθεση, αν κάποιος πρέπει να εμφανίσει το “πόθεν έσχες” του, αν κάποιος πρέπει να εμφανίσει ένα πιστοποιητικό ποινικού μητρώου, χωρίς όμως κάτι τελικό ακόμα». Και πρόσθεσε πως «το κίνητρό μας δεν είναι ο κ. Κασσελάκης», καθώς «είναι κι άλλα θέματα που έχουμε αντιμετωπίσει και στο παρελθόν», ενώ επιπλέον, είπε: «Ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης έχει πει ότι έχει καταθέσει το “πόθεν έσχες” του και έχει κάνει και μία ομιλία στη Θεσσαλονίκη, όπου το παρουσίασε. Επομένως, δεν έχει να κάνει με “φωτογραφική” προϋπόθεση, όπως υπονοήθηκε, αλλά με μία πραγματική αγωνία να μη βρεθούμε μπροστά σε εκπλήξεις την επόμενη μέρα».

Υποψηφιότητες: Πολάκης, Κασσελάκης, κοντά σε αποφάσεις η Γεροβασίλη

Σε ό,τι αφορά τις υποψηφιότητες, αυτή τη στιγμή υπάρχει σίγουρα ένας υποψήφιος, ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος ανακοίνωσε νωρίς τις προθέσεις του. Αναμένονται εντός των επόμενων ωρών ή εικοσιτετραώρων οι ανακοινώσεις Κασσελάκη, κι ενώ όλες τις προηγούμενες μέρες ουσιαστικά η υποψηφιότητά του έχει προαναγγελθεί.

Επίσης, ο Νικόλας Φαραντούρης έχει εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για υποψηφιότητα, αλλά δεν έχει προβεί σε οριστικές ανακοινώσεις.

Ο Σωκράτης Φάμελλος θεωρείται βέβαιο ότι ενδιαφέρεται και το πιθανότερο είναι ότι, αν προχωρήσει υποψηφιότητά του, θα είναι με τη στήριξη των «87».

Ωστόσο, εκκρεμούν και οι αποφάσεις της Όλγας Γεροβασίλη, η οποία χθες δεν απέκλεισε το σενάριο δικής της υποψηφιότητας, αλλά είπε ότι δεν έχει καταλήξει ακόμη και θα το κάνει τις επόμενες ημέρες. Ανέφερε χαρακτηριστικά στο MEGA: «Είναι κάτι για το οποίο πολύ σύντομα θα πάρω απόφαση. Πάρα πολύ σύντομα, αλλά σήμερα δεν είμαι σε θέση να την έχω. Δεν έχω πει όχι, ούτε ότι θα είμαι ούτε δεν θα είμαι. Χρειάζομαι λίγες μέρες για να πάρω μια απόφαση, την οποία φυσικά θα δημοσιοποιήσω».

Ο Νίκος Παππάς, δείχνει να έχει αφήσει για αργότερα το ξεκαθάρισμα του τι θα κάνει. Δεν έχει αποκλείσει πάντως δική του υποψηφιότητα, παρά σημειώνει, παραπέμποντας στον θεσμικό του ρόλο, ότι δεν τίθεται θέμα «αυτή τη στιγμή».

Υποψήφιος έχει δηλώσει ότι θα είναι και ο πρώην δήμαρχος Στυλίδας Απόστολος Γκλέτσος.

Πότε ανακοινώνει και ποιοι τον στηρίζουν

O Στέφανος Κασσελάκης μέσω διαρροών από το περιβάλλον του ουσιαστικά έχει προαναγγείλει την υποψηφιότητά του. Χθες μάλιστα έγινε γνωστό, και πάλι μέσω «κύκλων» του, πως είχε συνομιλία μέσω Skype με βουλευτές και στελέχη που τον στηρίζουν και εκεί ανέφερε: «Θα κάνω τα πάντα για να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης της δική σας κι όλων των μελών του ΣΥΡΙΖΑ που αγωνιούν για το μέλλον του κόμματος». Δήλωση που ερμηνεύτηκε ως «κλείδωμα» της υποψηφιότητας.

Από το περιβάλλον του αρχικά μιλούσαν για ανακοινώσεις στο «τέλος της εβδομάδας», δείχνοντας προς Πέμπτη ή το πιθανότερο Παρασκευή. Χθες, πάντως, αφηνόταν ένα ενδεχόμενο ανοιχτό και για παραπέρα, δηλαδή μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενώ δεν αποκλειόταν η Δευτέρα.

Στο μεταξύ είναι πλέον γύρω στους 10 με 13 οι βουλευτές που στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη. Πρόκειται καταρχάς για την Έλενα Ακρίτα, την Θεοδώρα Τζάκρη, την Νίνα Κασιμάτη, την Ραλλία Χρηστίδου, τον Πέτρο Παππά και τον Αλέξανδρο Αυλωνίτη. Αυτοί οι 6 έχουν δημόσια τοποθετηθεί όλες τις προηγούμενες μέρες. Όμως, στο πλευρό του φέρονται να είναι επίσης, ο Βαγγέλης Αποστολάκης, ο Γιώργος Γαβρήλος, η Ράνια Θρασκιά, η Γιώτα Πούλου. Τρείς ακόμη βουλευτές που φαίνεται να στηρίζουν τον Κασσελάκη, πιο χαλαρά ίσως είναι οι Βασίλης Κόκκαλης (ο οποίος ωστόσο έχει ασκήσει κριτική δημόσια), ο Γιάννης Σαρακιώτης και η Κυριακή Μάλαμα.

Διαβάστε επίσης:

Δημοσκόπηση Pulse: Εκλογές-θρίλερ στο ΠΑΣΟΚ, αποδοκιμασία για τη μομφή κατά Κασσελάκη

Νοτοπούλου για Κασσελάκη: «Είναι θρασύδειλος – Ήμουν σε συνέντευξη και μου ζητούσε να τον εκθειάσω»

Πώς απαντά η κυβέρνηση στους 11 «γαλάζιους» βουλευτές για τα κόκκινα δάνεια

Keywords
συριζα, Γιαννης Ραγκουσης, θεοδωρα τζακρη, αποστολος γκλετσος, εκκρεμότητα, νέα, ραγκουσης, tanks, sms, θεσσαλονικη, mega, skype, δημοσκοπηση, pulse, ΠΑΣΟΚ, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, αποστολακης γιωργος, καθαρα δευτερα, εκλογες, σισσυ χρηστιδου, νεα κυβερνηση, ποθεν εσχες βουλευτων, εκλογες 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, βουλευτες, το θεμα, εφορια, θεμα, θριλερ, σωκρατης, mega, skype, αγωνια, ασφαλιστικα ταμεια, βρισκεται, γινει, γκλετσος, γυρος, δευτερα, δημοσιο, δηλωση, δηλωσεις, δικη, δειχνει, δωσει, εγινε, εδαφος, ελενα, ειπε, υπαρχει, εκκρεμότητα, εκρηκτικο, επρεπε, ιδιο, θεοδωρα, ομιλια, κυβερνηση, κινηση, κλιμα, κομμα, λογο, μομφη, παντα, ολγα, ουσιαστικα, πεμπτη, περιβαλλον, ραλλια χρηστιδου, ραλλια, ρανια θρασκια, ρητορικη, ρολο, σαββατο, σεναριο, σιγουρα, συζητηση, συνεχεια, συντομα, σχεδιο, τριτη, φαμελλος, φυσικα, φυσικο, φοντο, ευθεια, γιωτα, κωστας, κυριακη, μπροστα, παυλος, pulse, sms, tanks, θεματα, χαλαρα, χαοτικο, ξεκαθαρισμα
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ, Αντίστροφη,syriza, antistrofi