ΣΥΡΙΖΑ-ΔΕΘ: Κυβερνητικό πρόγραμμα με άμεσα μέτρα και δομικές παρεμβάσεις

Τα ζητήματα της οικονομίας εν μέσω πληθωρισμού (ακρίβεια), η ενέργεια, το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και τα θεσμικά ζητήματα που θίγει η διαχείρισή του από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό θα αποτελέσουν την προμετωπίδα της ατζέντας και των προτάσεων που θα παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, μία εβδομάδα μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού.

Η

ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώπιον των παραγωγικών φορέων αναμένεται να είναι – ως συνήθως – πιο θεσμική εστιάζοντας περισσότερο στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και λιγότερο στην αντιπολιτευτική ρητορική. Εν τούτοις αναμένεται επίθεση – ειδικά κατά τη συνέντευξη Τύπου την Κυριακή – προς την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά για το θέμα των παρακολουθήσεων, που μετά την καταγγελία Σπίρτζη για την παγίδευση του κινητού του, στην αντίληψη της Κουμουνδούρου αναβαθμίζει περαιτέρω τη σοβαρότητα της υπόθεσης:

Αφενός διότι μέσω του Σπίρτζη ήταν δυνατή η παρακολούθηση και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όλων των κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που μιλούσαν μαζί του.

Αφετέρου γιατί αποδεικνύεται ένας συστηματικός τρόπος δράσης της ΕΥΠ, που να μην ξεχνάμε πολιτικός της προϊστάμενος είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, άρα καταρρίπτεται το επιχείρημα ότι έγινε ένα «σφάλμα» που η κυβέρνηση παίρνει μέτρα για να διορθώσει και ότι οι περιπτώσεις των Ανδρουλάκη και Κουκάκη, ήταν «μεμονωμένες».

Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει εξ αρχής τονίσει ότι τα ζητήματα Κράτους Δικαίου, Θεσμών, δικαιωμάτων και Ελευθεριών συμπορεύονται με τα θέματα της οικονομίας, η ποιότητα της Δημοκρατίας δεν είναι δευτερεύον ζήτημα αλλά ζήτημα ουσίας.

Έτσι η επιδίωξη είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάσει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης – εν είδει κυβερνητικού προγράμματος – το οποίο θα αντιμετωπίζει ολοκληρωμένα τα κοινωνικά θέματα, την οικονομία και τα ζητήματα θεσμών και δημοκρατικής ομαλότητας που έχουν πληγεί από αυτή την κυβέρνηση.

Η Κουμουνδούρου πλέον βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα σε ρυθμούς αλλεπάλληλων συσκέψεων με τα κορυφαία στελέχη να επεξεργάζονται κάθε δυνατή λεπτομέρεια των μέτρων και προτάσεων που έχουν μπει στο τραπέζι, ώστε να αρχίσει η οριστικοποίηση τους μέχρι το βράδυ της Παρασκευής ή το πολύ, το πρωί του Σαββάτου.

Προφανώς, με δεδομένο ότι ο Αλέξης Τσίπρας ανεβαίνει στη ΔΕΘ ως εν αναμονή πρωθυπουργός, έχοντας διαμηνύσει κιόλας στον αντίπαλο ότι «έχει τελειώσει πολιτικά», επιδίωξη είναι οι προτάσεις που θα παρουσιαστούν να είναι όσο το δυνατό καλύτερα επεξεργασμένες και κοστολογημένες. Από την Κουμουνδούρου μιλούν για ρεαλιστικές αλλά ταυτόχρονα ριζοσπαστικές προτάσεις και στόχος είναι να είναι και πειστικές.

Είναι σαφές ότι ο συνδυασμός αποτελεί μια δύσκολη εξίσωση για το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος καλείται να βρει τις ισορροπίες, ή το «μίγμα» ενός κυβερνητικού προγράμματος όπου θα είναι ευδιάκριτη η ανακούφιση της κοινωνίας και της στήριξης διάφορων κοινωνικών ομάδων (μικρομεσαίοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες, άνεργοι, νέοι, κλπ), όχι μόνο των ευάλωτων αλλά και των μεσαίων στρωμάτων χωρίς να απειλούνται τα δημόσια οικονομικά. Ταυτόχρονα το στοίχημα είναι τα μέτρα που θα προτείνει να αντιμετωπίζουν επαρκώς τον πληθωρισμό που εξακολουθεί να κινείται σε ποσοστά πάνω από το 10% (11,4% τον Αύγουστο).

Έτσι, το γενικό πλαίσιο έχει σχηματοποιηθεί, και από την Κουμουνδούρου εμφατικά τονίζουν ότι όσα θα εξαγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας το Σαββατοκύριακο, δεν είναι σε λογική διαγκωνισμού πλειοδοσίας, ποιος θα προτείνει τα περισσότερα υπό τη μορφή επιδομάτων, δηλαδή.

Στόχος της ηγεσίας είναι να υπογραμμιστεί η διαφορετική πολιτική αντίληψη που βρίσκεται στη βάση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ κι έτσι από την Κουμουνδούρου, επισημαίνουν ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κινηθεί σε άλλη λογική. Ειδικά στην ενέργεια, όπου ετοιμάζεται να προτείνει καταρχάς ένα πλαίσιο δομικών αλλαγών στις οποίες η κυβέρνηση αρνήθηκε να προχωρήσει, επιμένοντας, όπως τονίζει η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, στην επιδότηση των λογαριασμών του ρεύματος, και κατ’ επέκταση την επιδότηση της αισχροκέρδειας του καρτέλ της ενέργειας.

Ανασχεδιασμός στο ενεργειακό μοντέλο

Στο ιδιαίτερα κρίσιμο κομμάτι της ενέργειας και σύμφωνα με τα όσα προαναγγέλλουν δημόσια τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (Ηλιόπουλος, Αχτσιόγλου, Χαρίτσης, Φάμελλος) ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να παρουσιάσει ένα συνολικό σχέδιο που θα πατάει στην αντίληψη ότι για τον έλεγχο της τιμής του ρεύματος πρέπει η παρέμβαση να είναι «ρυθμιστική» και όχι δημοσιονομική (επιδόματα).

-Αναμένεται λοιπόν να προτείνει  αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από το φυσικό αέριο (αναστολή του Χρηματιστηρίου Ενέργειας)και πλαφόν στην ενέργεια συνολικά, σε συνδυασμό με την επαναφορά της ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο ώστε να έχει τη δυνατότητα – εφόσον αποφασιστεί η αντίστοιχη πολιτική – να διαμορφώνει τιμολογιακή πολιτική με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας. Όπως έχει πει σε διάφορες περιστάσεις ο Αλέξης Τσίπρας στην ουσία επιδιώκει την επαναφορά της ΔΕΗ στην στρατηγική της υπεράσπισης της κοινής ωφέλειας και όχι των κερδών των μετόχων της.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παραπέμπουν στο ισπανικό και το πορτογαλικό μοντέλο που διεκδίκησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την εξαίρεσή τους με αποτέλεσμα σήμερα να πληρώνουν τη μεγαβατώρα από 110 έως 180 ευρώ τη στιγμή που η Ελλάδα πληρώνει τη μεγαβατώρα από 400 έως 650 ευρώ.

Θυμίζουν δε, παραπέμποντας στην κριτική που έχουν ασκήσει στην κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα, ότι η εκτόξευση της τιμής του ρεύματος καταγράφηκε όταν η κυβέρνηση έβαλε μπρος την πολιτική τη βίαιης απολιγνιτοποίησης κλείνοντας μονάδες λιγνίτη και όταν συνέδεσε την τιμή της κιλοβατώρας με αυτή του φυσικού αερίου κατά 80% στο πλαίσιο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας όταν χώρες της κεντρικής Ευρώπης, ακολουθώντας πιο μακροπρόθεσμη πολιτική, συνδέσαν την τιμή του ρεύματος μόνο κατά 20% με το φυσικό αέριο.

-Επίσης, θα επιμείνει στο ζήτημα της φορολόγησης των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας για τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί την κριτική ότι κυβέρνηση και ΡΑΕ υποεκτιμούν σε 1 δις, με την πρώτη να μεθοδεύει με διάφορες αφαιρέσεις την «κατακρήμνισή» τους σε 300 εκ. ευρώ. Κατά την αξιωματική αντιπολίτευση – είχε κάνει ολοκληρωμένη παρουσίαση το καλοκαίρι – τα κέρδη αυτά ανέρχονται στα 2,2 δισ. ευρώ.

-Τέλος, θα υπάρξουν και μέτρα στη λογική άμεσων παρεμβάσεων όπως η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα.

Μικρομεσαίοι και Ταμείο Ανάκαμψης

Κεντρικό στοιχείο του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι επίσης το Ταμείο Ανάκαμψης και ήδη από την περασμένη άνοιξη ο Αλέξης Τσίπρας έχει μιλήσει για την πρόθεση ανακατεύθυνσης των πόρων του ώστε να επωφεληθεί και η πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που σήμερα η κυβέρνηση αφήνει εκτός. Χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις συναντήσεις που είχε με την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) και με την Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) κατήγγειλε για μια ακόμη φορά την κυβέρνηση για το ότι κατευθύνει τους πόρους σε λίγους μεγάλους ομίλους.

«Στο κομμάτι που αφορά τον δανεισμό» ανέφερε, «ήδη έχουν δεσμευθεί 500 εκατομμύρια για δανεισμό 13 μόνο μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων με επιτόκιο 0,7-0,8%». Ουσιαστικά, συνέχισε, 500 εκατομμύρια θα δοθούν «για να μπορέσουν αυτοί οι επιχειρηματικοί όμιλοι να αλλάξουν το δανεισμό τους από τις συστημικές τράπεζες και να πάρουν φθηνό δάνειο και να έχουν κέρδος». Κάτι που έχει συνέπεια να «στερούνται πόροι από την πραγματική οικονομία και από δεκάδες άλλες επιχειρήσεις μεσαίου μεγέθους και την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξετάζει όλες αυτές τις μέρες πώς θα καλύψει το κενό που άφησε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ ο οποίος δεν αναφέρθηκε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπως κατήγγειλαν όλοι οι αρμόδιοι φορείς.

Σύμφωνα με πηγές του κόμματος η διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελεί ζήτημα δομικής πολιτικής καθώς η επιλογή για το πώς θα κατευθυνθούν διαμορφώνει και την επιχειρηματική φυσιογνωμία της επόμενης μέρας.

Στις συναντήσεις που είχε χθες ο Αλέξης Τσίπρας με τους φορείς του Εμπορίου (ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ) σημείωσε χαρακτηριστικά πως «δεν θα λυθούν τα προβλήματα του κλάδου μόνο με κάποιες εξαγγελίες επιδοματικού χαρακτήρα» και στη συνέχεια σημείωσε ότι λαμβάνει υπόψη του και αιτήματα διαχρονικά και λογικά που σχετίζονται με τις στρεβλώσεις του φορολογικού συστήματος, για να καταλήξει – προϊδεάζοντας και για το κέντρο βάρους των προτάσεών του- στο ότι «αυτό που πρέπει να αναζητήσουμε όλοι μαζί είναι δομικού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις που θα στηρίξουν τον κλάδο». Πρέπει να δούμε, πρόσθεσε, πώς θα αξιοποιήσουμε «το μεγάλο όπλο» που είναι οι πόροι του Ταμείου Ανάπτυξης.

Έτσι στις εξαγγελίες που θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας το Σαββατοκύριακο κεντρική θέση αναμένεται να έχει ο ρόλος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ανάπτυξη και το παραγωγικό μοντέλο και η στήριξή τους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Επιπλέον εξακολουθούν να ισχύουν οι προτάσεις για τη στήριξη των μικρομεσαίων όπως

-η ρύθμιση του χρεών που δημιουργήθηκαν την περίοδο την πανδημίας, με διαγραφή μέρους της ονομαστικής τους αξίας και τουλάχιστον 120 δόσεις για το υπόλοιπο

-η ενεργοποίηση ισχυρών χρηματοδοτικών προγραμμάτων από την Αναπτυξιακή Τράπεζα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αγρότες

Ακρίβεια – Εισόδημα – Στέγη

Τα μέτρα για την Ενέργεια που προαναφέρθηκαν αποτελούν τμήμα του συνολικού σχεδίου αντιμετώπισης της ακρίβειας, καθώς μεγάλο μέρος του κόστους που επωμίζονται τα νοικοκυριά προέρχεται από τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου και τα καύσιμα.

Έτσι η μείωση της τιμής του ρεύματος, και η μείωση του ΕΦΚ έρχονται να προστεθούν σε παρεμβάσεις όπως η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη κατανάλωσης των οποίων οι τιμές έχουν εκτοξευτεί και παρεμβάσεις για τη στήριξη του εισοδήματος, όπως είναι η εξαγγελία για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ. Έμμεση στήριξη του εισοδήματος προφανώς αποτελούν και ο σχεδιασμός για το νέο ΕΣΥ και η δέσμη μέτρων για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους (εκτός από την Υγεία, Παιδεία, Ασφάλιση, Πρόνοια) και η θωράκιση της Εργασίας με επαναφορά του προηγούμενου θεσμικού πλαισίου ύστερα από την κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη.

Παράλληλα, δεδομένου ότι το τελευταίο διάστημα έχει αναδειχθεί σε καυτό ζήτημα το θέμα της στέγης, με τα ενοίκια να είναι απλησίαστα ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας την Κυριακή στο Φεστιβάλ Σπούτνικ της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ εξήγγειλε δέσμη μέτρων για φθηνή στέγη με έμφαση στα νέα ζευγάρια, κάτι που συνέδεσε και με το δημογραφικό για το οποίο προανήγγειλε ευρύτερη δέσμη μέτρων από το βήμα της ΔΕΘ.

Διαβάστε επίσης

Η Ευρώπη σε σταυροδρόμι: Το θέμα της ενέργειας βάζει ζητήματα ενότητας

Στη ΔΕΘ με το βλέμμα στις Βρυξέλλες

ΣΥΡΙΖΑ: Βλέπει Μητσοτάκη σε αποδρομή, ζητά εκλογές ως μόνη διέξοδο

Keywords
συριζα, ΔΕΘ, προγραμμα, αλέξης τσίπρας, τσιπρας, θεσσαλονικη, ευπ, επιδοματα, δεη, ελλαδα, ραε, δις, καλοκαιρι, εφκ, εσεε, γσεβεε, τραπεζες, ΦΠΑ, χατζηδακης, νέα, εκλογες, εθνικη τραπεζα, δημοκρατικη συμμαχια, σταση εργασιας, αυξηση φπα, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, μειωση μισθων, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, εκλογες 2012, θεμα εκθεσης 2012, ογα επιδοματα, αλέξης τσίπρας, το στοιχημα, χωρες, το θεμα, βημα, ευπ, θεμα, οικονομια, πλαισιο, ραε, το βημα, υγεια, φυσικο αεριο, αυξηση, ανοιξη, αφορμη, βλεμμα, βραδυ, βρισκεται, δανειο, δεδομενο, διαστημα, δυνατοτητα, δημοσιο, δις, εγινε, ευρω, εκθεση, εβδομαδα, ενεργεια, ερχονται, ευρωπη, εφκ, ζευγαρια, ζητα, ομιλια, ισπανικο, κυβερνηση, μειωση, μορφη, ουσιαστικα, ουσια, παρουσιαση, ποιοτητα, προβληματα, πρωι, ρητορικη, ρυθμιση, συνεχεια, σχεδιο, τιμη, τμημα, φεστιβαλ, φυσικο, φορα, ειδη, εμφαση, εθνικο, ιδιαιτερα, κομματι, κυριακη, πηγες, τραπεζα, θεματα
Τυχαία Θέματα