ΣΥΡΙΖΑ: Δομική και προγραμματική αντιπολίτευση

ΠολιτικήΈντυπη Έκδοση

 

Φουλ αποδόμηση του κυβερνητικού προφίλ με το βλέμμα στις δημοσκοπήσεις

Σε εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση με την κυβέρνηση κινείται το τελευταίο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας να αναδείξει κάθε πτυχή της διακυβέρνησης Μητσοτάκη – αξιοποιώντας και τα κυβερνητικά και πρωθυπουργικά στραβοπατήματα – που τη φέρνει αντιμέτωπη με τις ευθύνες της και την εκθέτει στο ακροατήριό της – κυρίως το κεντρώο, φιλελεύθερο ακροατήριο.

Έτσι στην αντιπαράθεση μηνών για τη διαχείριση της

πανδημίας και την κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, αλλά και τα μέτρα για την οικονομία, στην ατζέντα έχουν προστεθεί:

Επιμέρους κυβερνητικά φάλτσα και μάλιστα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, όπως το γλέντι στην Ικαρία σε μέρα αυστηροποίησης του λοκντάουν στην Αττική.Η Παιδεία και τα ρουσφέτια στους κολεγιάρχες σε βάρος της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης.Οι θεσμοί και η υποβάθμιση της κοινοβουλευτικής λειτουργίας (διοίκηση ΕΡΤ, φαστ τρακ Βουλή).Τα όσα καταγγέλλονται στον χώρο του Πολιτισμού και πιάνουν τον τομέα ευθύνης του ΥΠΠΟ και της υπουργού Λίνας Μενδώνη, δηλαδή το Εθνικό, με την υπόθεση Λιγνάδη.Η σχέση κυβέρνησης με τα μεγάλα ΜΜΕ.Η κυβερνητική διαχείριση της κακοκαιρίας.

Και ο κατάλογος διευρύνεται διαρκώς.

Το προφίλ που φιλοτεχνεί ο ΣΥΡΙΖΑ για την κυβέρνηση είναι αυτό μιας κυβέρνησης που διολισθαίνει καθημερινά σε αντιθεσμικές και αντιδημοκρατικές πρακτικές μέσα από τον έλεγχο των ΜΜΕ και το επακόλουθο «θάψιμο» της αντιπολιτευτικής κριτικής, την περιορισμένη λογοδοσία εντός κι εκτός Βουλής, τη νομοθέτηση σωρηδόν και μάλιστα νόμων που εγείρουν σφοδρές αντιδράσεις την ώρα που αυστηροποιούνται τα περιοριστικά μέτρα, τον αυταρχισμό και την καταστολή, κ.λπ.

«Αλαζόνες και άχρηστοι»

Παράλληλα, διαρκώς το τελευταίο διάστημα τονίζεται εκ μέρους της Κουμουνδούρου η αλαζονική και υπεροπτική συμπεριφορά της κυβέρνησης και ιδίως του πρωθυπουργού και του περιβάλλοντός του. Στόχος είναι να καταδειχθεί όχι μόνο η απόσταση που χωρίζει τον πρωθυπουργό από την κοινωνία αλλά και μια «αυτοκρατορική» λογική και μια ιδιοκτησιακή αντίληψη που, κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, διέπει τη συμπεριφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κοινώς, το κάτω κείμενο είναι ότι ο πρωθυπουργός όχι μόνο δεν κατανοεί την κοινωνία και τη χώρα που κυβερνά ωσάν να πρόκειται για επιχείρηση, αλλά αδιαφορεί, αν δεν την εχθρεύεται κιόλας.

Σε αυτά, έρχεται να προστεθεί και η κριτική για τη διαχειριστική ανικανότητα αυτών που προπαγάνδισαν την έννοια του «επιτελικού κράτους», το οποίο – κατά την αξιωματική αντιπολίτευση – στην πράξη αποδεικνύεται ότι είναι «επιτελικό μπάχαλο». Με αφορμή τον χιονιά που ονομάστηκε από τους μετεωρολόγους «Μήδεια», ο ΣΥΡΙΖΑ, πέραν των επιμέρους σημείων κριτικής που δικαίως αρθρώνει για την ανταπόκριση της κυβέρνησης στα προβλήματα που προέκυψαν από την κακοκαιρία, επιχειρεί και μια ρελάνς απέναντι σε αυτούς που εμφάνιζαν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως «κατσαπλιάδες», αυτοδιαφημιζόμενοι την ίδια στιγμή για τη δική τους διαχειριστική και θεσμική υπεροχή.

Χτες στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «άστραψε και βρόντηξε» λέγοντας ουσιαστικά αυτό που αναδεικνύει επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες, αυτή τη φορά με αφορμή τη σφοδρή κακοκαιρία που ήρθε να προστεθεί στα βάρη της πανδημίας αλλά και το «μουλωχτό», όπως άφησε να εννοηθεί, νομοσχέδιο Λιβάνιου για τα ΜΜΕ: ότι η κυβέρνηση τα κάνει μπάχαλο και δεν δίνει λογαριασμό «γιατί μπορεί», δηλαδή σε ελεύθερη μετάφραση ό,τι και να κάνει έχει εξασφαλίσει στήριξη από τα μεγάλα ΜΜΕ με αλλεπάλληλα «δώρα».

Επιχείρησε να παρουσιάσει την εικόνα όπου από τη μία πλευρά η κυβέρνηση βολεύει ημέτερους και golden boys με μπόνους και υψηλούς μισθούς, δίνει δε νέα δώρα στους καναλάρχες, ενώ από κάτω υπάρχει ένα ξεχαρβαλωμένο κράτος, κι από την άλλη υπάρχει μια κοινωνία που αγωνιά για την υγεία και την οικονομική της επιβίωση, βιώνοντας επιπλέον και την απουσία του κράτους σε ένα έντονο καιρικό φαινόμενο.

Στόχος η επιτάχυνση της φθοράς

Οι καταγγελτικοί τόνοι εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται πως θα επιμείνουν, καθώς στο ηγετικό επιτελείο φαίνεται να θεωρούν πως η αποδόμηση του κυβερνητικού προφίλ επί υπαρκτών αδυναμιών και καταστάσεων, και με το κλίμα στην κοινωνία να έχει αλλάξει αισθητά σε σχέση με έναν χρόνο πριν – ασχέτως του αν αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις –, μπορεί να ενισχύσει την τάση της κυβερνητικής φθοράς.

Αυτό είναι το μήνυμα που λαμβάνουν σε κάθε περίπτωση και από τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσιοποιημένων δημοσκοπήσεων και από τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων που παραγγέλνει η Κουμουνδούρου για λογαριασμό της.

Άλλωστε το ανέδειξε και ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στον Alpha, τονίζοντας ότι η κυβερνητική φθορά και η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει.

Μπορεί η διαφορά που χωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ από τη Ν.Δ. να παραμένει μεγάλη, ωστόσο η Κουμουνδούρου βλέπει τάσεις αποσυσπείρωσης που συνδέονται – ειδικά το τελευταίο διάστημα – με το τρίτο λοκντάουν και τις συνέπειές του, ενώ εκτιμά ότι και οι εικόνες της Ικαρίας είχαν αρνητική επίδραση στην εικόνα της κυβέρνησης.

Πώς εξηγεί ο ΣΥΡΙΖΑ το ότι δεν αποκομίζει δημοσκοπικά οφέλη από αυτή τη φθορά; Η εξήγηση που προβάλλει είναι είτε ότι θολώνει την εικόνα του το αντισύριζα μέτωπο με τη διαστρέβλωση των θέσεών του και με δεδομένη την αδύναμη κάλυψη από τα ΜΜΕ, είτε φταίει το ότι βρισκόμαστε μακριά από εκλογές, οπότε ο κόσμος παραμένει επικεντρωμένος στα προβλήματα της καθημερινότητας που έχει επιτείνει η πανδημία.

Στο εσωτερικό, βέβαια, υπάρχουν και άλλες απόψεις, καθώς η εσωκομματική μειοψηφία θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει αποτελεσματική και σίγουρα όχι αριστερή αντιπολίτευση, δεν έχει κάνει ειλικρινή αυτοκριτική, πιστεύουν δε ότι ο πρόεδρος ακολουθεί μια λογική «ώριμου φρούτου» – η άποψη αυτή τίθεται και με δημόσιες αιχμές, όμως ο Τσίπρας προ ημερών το απέρριψε δημόσια.

Από την άλλη, υπάρχει και η εκτίμηση που μάλλον ξεφεύγει από τα όρια της μειοψηφίας, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βαρύνεται με τις δικές του κυβερνητικές «αμαρτίες», τις οποίες η μεν κοινωνία δεν έχει ακόμη ξεχάσει, η δε κυβέρνηση τις επικαλείται καλλιεργώντας τη λογική «όλοι ίδιοι είμαστε», «δεν δικαιούστε διά να ομιλείτε», «κάνατε τα ίδια και χειρότερα».

Δημοσκόποι και επικοινωνιολόγοι με τους οποίους είναι σε επαφή η ηγεσία της, μεταφέρουν την άποψη ότι είναι αργή η διαδικασία αποκατάστασης της σχέσης με την κοινωνία για ένα κόμμα που κυβέρνησε και απορρίφθηκε στις εκλογές.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο διάστημα επέλεξε να κάνει μια αυτοκριτική για την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης είτε ως άμεση παραδοχή είτε με τη στρατηγική της επανασύνδεσης με αυτό το ακροατήριο, τόσο μέσα από την ανάδειξη των αιτημάτων του ειδικά από την πανδημία και μετά όσο και με τις ηχηρές επιθέσεις προς την κυβέρνηση ότι «άδειασε τη μεσαία τάξη» που την ανέδειξε στην εξουσία.

Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να προχωρά μόνο με την καταγγελία και την κριτική εφ’ όλης της ύλης σε υψηλούς τόνους, αλλά χρειάζεται και η προγραμματική αντιπολίτευση, όπως άλλωστε έχει δεσμευθεί και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με κομματικές πηγές, από την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η θεματική παρουσίαση του προγράμματος (είχε προαναγγελθεί για Ιανουάριο, αλλά τελικά πήγε πιο πίσω) αρχής γενομένης με την πρόταση για το νέο ΕΣΥ και στη συνέχεια με την πρόταση για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους.

Η ΕΡΤ, το σκονάκι και το… εμπάργκο

Τις τελευταίες μέρες υπήρξε και μια έμμεση αυτοκριτική για τη διαχείριση της δημόσιας τηλεόρασης, είτε πρόκειται για ειλικρινή αυτοκριτική είτε για ένα τερτίπι για τις ανάγκες της κοινοβουλευτικής συζήτησης και την εξουδετέρωση της κυβερνητικής επιχειρηματολογίας τύπου «μιλάτε κι εσείς». Την περασμένη εβδομάδα στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας ο Αλέξης Τσίπρας, καλώντας την κυβέρνηση να μηδενίσουν το κοντέρ και από εδώ και στο εξής να συμφωνήσουν μια άλλη πολιτική για την ΕΡΤ, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Να παραδεχθώ ότι όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά έχουμε φερθεί στην ΕΡΤ με τρόπο που δεν είναι σωστός». Χτες επαναλαμβάνοντας την πρόταση για τη συναινετική εκλογή διοίκησης της ΕΡΤ είπε ότι αυτό που προτείνει είναι «μια νέα αρχή», κάτι που μπορεί να διαβαστεί και ως σήμα ότι δεν προσκολλάται στην υπεράσπιση των πεπραγμένων ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΡΤ.

Ο Τσίπρας «ανέβηκε στα κεραμίδια» για την ΕΡΤ:

- Και γιατί θεωρεί ότι η υπόθεση με το «σκονάκι» για Ικαρία και Λιγνάδη αποτυπώνει επικοινωνιακά με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο το καθεστώς απόλυτου ελέγχου της από την κυβέρνηση – ο Τσίπρας ανέδειξε και την πολιτική διασύνδεση με τη μετακίνηση Ζούλα από το Μαξίμου στη Μεσογείων. Ειρήσθω εν παρόδω, από τις πρώτες ενέργειες του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τις εκλογές ήταν να θέσει υπό την εποπτεία του τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.

- Και γιατί θεώρησε ότι είναι ευκαιρία να ασκήσει πίεση ώστε να υπάρξει χαλάρωση του ελέγχου ώστε να παραμείνει ανοιχτή η πρόσβαση του ΣΥΡΙΖΑ και της αντιπολίτευσης στη δημόσια τηλεόραση τη στιγμή που είναι αποκλεισμένη από τα ιδιωτικά κανάλια. Ήταν χαρακτηριστική η αγανάκτηση που έβγαλε ο Τσίπρας την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή στο πλαίσιο της πρότασης για τον ορισμό συναινετικής διοίκησης: «Τι τη θέλετε την ΕΡΤ να την έχετε τόσο χειραγωγούμενη; Ούτως ή άλλως, όλα τα ιδιωτικά κανάλια τη σκαλέτα τους τη φτιάχνουν με βάση τις διαπιστώσεις που κάνει το γραφείο σας».

Στέλεχος της Κουμουνδούρου ανέφερε επίσης τις προηγούμενες μέρες ως ενδεικτικό της μονοφωνίας στη δημόσια τηλεόραση ότι η διοίκηση της ΕΡΤ έχει φτάσει να μειώνει τις ενημερωτικές εκπομπές προκειμένου να μην είναι αναγκασμένη να καλεί και εκπροσώπους της αντιπολίτευσης.

Στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της αντιπολιτευτικής πίεσης για την ΕΡΤ, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας υπήρξαν διαρροές περί του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται σε εμπάργκο στην ΕΡΤ. Από την Κουμουνδούρου δεν αποσαφηνίζεται αν αυτό αφορά μια αποφασισμένη τακτική ή είναι στη ζυγαριά ανάλογα με τις εξελίξεις και αφέθηκε να «αιωρείται» τις προηγούμενες μέρες. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι δεν υπήρξε καμία διεξοδική συζήτηση και όταν πήγε να τεθεί κατά τον πρωινό καφέ που συνεδρίασε τη Δευτέρα κανείς από τους συμμετέχοντες δεν το υποστήριξε.

Εν ολίγοις οι ενδείξεις παραπέμπουν σε ένα άτυπο «χαρτί» για άσκηση πίεσης προς την κυβέρνηση (με την έννοια ότι μια τέτοια κίνηση θα απονομιμοποιούσε στο συμβολικό επίπεδο τη δημόσια τηλεόραση) που επισείεται γενικώς και αορίστως για την ώρα. Δεδομένου όμως ότι έχει ξαναεπιχειρηθεί στο παρελθόν στα ιδιωτικά κανάλια χωρίς κάποιο θεαματικό αποτέλεσμα δεν φαίνεται να βρίσκει ένθερμους υποστηρικτές.

Αλέξης ΤσίπραςΣΥΡΙΖΑΜΜΕΕΡΤIssue: 2165Issue date: 18-2-2021Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
συριζα, δομικη, αλέξης τσίπρας, ΕΡΤ, βουλη, υππο, μμε, σωρηδόν, μετάφραση, golden, νέα, δημοσκοπηση, τσιπρας, alpha, προβάλλει, εκλογες, date, video, popular, μυστικες δημοσκοπησεις, αλλαγη ωρας, eurobank alpha, alpha eurobank, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, εκλογες 2012, αλλαγη ωρας 2013, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, χιονια, μετάφραση, δωρα, εικονες, ηγεσια, ικαρια, μμε, οικονομια, πιεση, πλαισιο, τηλεοραση, υγεια, ωρα, alpha, αγωνια, ατζεντα, αττικη, αφορμη, βλεμμα, γλεντι, δευτερα, διαστημα, δημοσιο, διοικηση, δικη, ευκαιρια, ειπε, υπαρχει, εκτιμηση, εβδομαδα, εννοια, ερχεται, ζυγαρια, ιδια, ιδιο, υποθεση, εικονα, κυβερνηση, κειμενο, κινηση, κλιμα, κομμα, μακρια, μαξιμου, μηνες, προβάλλει, ορια, ουσιαστικα, παρουσιαση, πεμπτη, προβληματα, πρωινο, ρυθμιση, σιγουρα, συζητηση, συνεχεια, σωρηδόν, ταση, υππο, φθορα, φταιει, φορα, date, εκπομπες, εθνικο, golden, χωρα, κυριακου, πηγες, πληροφοριες, popular, σημα, υγειας, υπεροχη
Τυχαία Θέματα