ΣΥΡΙΖΑ: Εγκρίθηκε ομόφωνα η πολιτική διακήρυξη για τον μετασχηματισμό του κόμματος

Πολιτική

 

Με την ομόφωνη έγκριση της πολιτικής διακήρυξης για τον μετασχηματισμό του κόμματος και της εισηγητικής τοποθέτησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εργασίες της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας.

Στη σημερινή δεύτερη ημέρα εργασιών,

όπως και χτες, υπήρξαν δεκάδες τοποθετήσεις στελεχών από το πρωί έως και αργά το μεσημέρι, οπότε και έκλεισε η διαδικασία με την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα, παρατηρήσεις, αγωνίες ή και προβληματισμούς, που τέθηκαν αυτές τις δύο ημέρες συζήτησης.

Την αισιοδοξία του για το εγχείρημα του νέου ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ο Νίκος Βούτσης ξεκινώντας την ομιλία του, επισημαίνοντας ότι παράλληλα επικοινωνεί «με αρκετές από τις ανησυχίες, ενστάσεις, φόβους, που σωστά τέθηκαν από το βήμα της διήμερης συνεδρίασης». Παρόλα αυτά, τόνισε ο τέως πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής, «πιστεύω ότι πρέπει να παίρνουμε ρίσκα, χωρίς αυτά δεν επικοινωνείς με την ιστορία», για να προσθέσει ότι πρέπει από κοινού να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους και τα λάθη για έναν φόβο ιδεολογικής μετατόπισης του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή ενσωμάτωσης σε αυτό που λέγεται «δικομματισμός». Υπογράμμισε ότι σαν ιστορική αναγκαιότητα και ως πρόταγμα από το λαό με το ποσοστό που έδωσε στις εκλογές, είναι πολύ σημαντικό να καταθέσουμε την αισιοδοξία μας και να δουλέψουμε όλοι μαζί για να πάμε μπροστά. Είπε πως «έχει στηθεί σκηνικό μιας τρομακτικής καθεστωτικής προσπάθειας που γίνει από το νέο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο για να αποσυρθεί από πολιτειακός πρωταγωνιστής των εξελίξεων η αξιωματική αντιπολίτευση, ώστε να αναδειχθεί το μέτωπο της ΝΔ με την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και την Ελληνική Λύση σαν μοναδικός παράγοντας των εξελίξεων από εδώ και πέρα». Έκανε λόγο για «δηλητηριώδη στρατηγική εναντίον της αριστεράς, γιατί δεν θέλουν να αποδεχτούν ότι ο νέος διπολισμός που έχει φτιαχτεί, έχει ουσιαστικά διαφορετικά χαρακτηριστικά από το στερεότυπο της εναλλαγής του δικομματισμού». Ο κ. Βούτσης τόνισε ότι «στην επαφή μας με τον κόσμο, θα γίνει δυνατόν να ανακτηθούν και στοιχεία τα οποία αν δεν τα χάσαμε, μπήκαν εν αμφιβόλω μέσα από την άσκηση της εξουσίας», σημεία μικρά, όπως είπε, αλλά που έχουν σημασία για τον χώρο μας και δημιουργούν αντιπαράθεση.

Το στίγμα των ιδεών το έχουμε δώσει ήδη ως διακυβέρνηση, το επόμενο βήμα είναι πώς θα εντείνουμε το δικαιωματικό σύστημα περιλαμβάνοντας και παραμέτρους που δεν έχουμε μέχρι στιγμής συζητήσει, είπε ο υπεύθυνος προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός και βουλευτής, Γιώργος Σταθάκης. Σημείωσε ότι με μεταρρυθμίσεις πρέπει να δοθούν απαντήσεις και στα προβλήματα που σχετίζονται με τις ελληνικές ιδιαιτερότητες (φορολογικό σύστημα, χωροταξικό, εκπαίδευση κ.α.). Ως προς το «ποιοι είμαστε» και «πόσοι χωράμε», ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι έχουμε κοινή παράδοση αξιών και παράδοση που έχει δημιουργήσει μεγάλες δυνατότητες σύγκλισης, για να υπογραμμίσει ότι οι προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με μια και μόνο οπτική, αλλά ότι χρειαζόμαστε όλες τις απόψεις απέναντι στα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής, των ανισοτήτων και των δικαιωμάτων.

Με τη φράση «ως αριστερός είμαι 30-40 χρόνια και ως αριστερός θα πεθάνω» ολοκλήρωσε την τοποθέτηση του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος μίλησε για τις τρεις διαχωριστικές γραμμές «πάνω στις οποίες θα χτίσουμε το νέο κόμμα μας και που οι πιο πολλοί, αν όχι όλοι, συμφωνούμε», υπογραμμίζοντας ότι αυτές αποδεικνύουν ότι παραμένει πάντα ο διαχωρισμός αριστεράς-δεξιάς. Οι τρεις διαχωριστικές γραμμές, είπε, είναι οι ανισότητες (του φύλλου, οι περιφερειακές ανισότητες, οι ανισότητες στα κοινωνικά αγαθά), η δεύτερη έχει να κάνει με μια διαφορετική πράσινη ανάπτυξη (πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας για τις εξορύξεις, είπε), η τρίτη αφορά στα δικαιώματα, τη δημοκρατία και τους πρόσφυγες. Ο πρώην υπουργός και βουλευτής, ανέφερε ότι ακούει από «καλοθελητές» σε εφημερίδες και σε σάιτ «ότι εμείς πρέπει να πάμε προς το κέντρο, αυτές οι τρεις γραμμές είναι οι διαχωριστικές γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ, αυτοί που μας λένε ότι να κάνουμε ένα καινούριο συστημικό κόμμα, δεν ξέρουν που πατάνε και που βρίσκονται». «Από τη δεκαετία του 1990 ακούμε ότι δεν υπάρχει διαχωρισμός αριστεράς και δεξιάς και αυτό είναι που οδήγησε στις μεγάλες ανισότητες και την έλλειψη ανάπτυξης και το φιλελεύθερο κέντρο να μετατοπίζεται από τις θέσεις που είχε για τα δικαιώματα». Τόνισε την αναγκαιότητα για κοινωνική γείωση, «χρειαζόμαστε αυτή τη γείωση να μπορεί να ανεβεί προς τα πάνω ακριβώς για να μη γίνουμε κόμμα-καρτέλ». Σημείωσε ότι έχουμε ένα εγχείρημα για την αριστερά της εποχής μας που θα πρέπει να παλεύει και στο πρόγραμμα και στην ιδεολογία και στα κινήματα, να φτιάξει ένα κόμμα που θα αντιμετωπίσει την κρίση του πολιτικού και κομματικού φαινομένου με καινούριες ιδέες, χωρίς να έχουμε φοβίες, να δοκιμάσουμε νέα πράγματα.

«Κι εγώ, όπως ο Ευκλείδης το 'χω πάρει απόφαση ότι θα πεθάνω ως αριστερός, αλλά θέλω πριν να έρθει το μοιραίο, να προλάβω να δω τη δεύτερη κυβέρνηση της αριστεράς», τόνισε ο Νίκος Μπίστης («Γέφυρα»), ο οποίος πήρε τον λόγο στη συνέχεια. Είπε πως ο αναγκαίος μετασχηματισμός δεν συνιστά μετατόπιση προς το Κέντρο, αντιθέτως αποδεικνύει ότι είναι ένα κόμμα εν κινήσει, ότι εκπροσωπεί τον προοδευτικό πόλο και εκφράζει την ανάγκη μεγαλύτερης συμπόρευσης. Σχολίασε ότι το κόμμα που συγκροτείται δεν χρειάζεται να είναι ιδεολογικής ενότητας, δεδομένων των διαφορετικών καταβολών, αλλά προγραμματικής ενότητας. «Ένα κόμμα εν κινήσει δεν έχει την ταυτότητα του γραμμένη στην πέτρα», είπε, προσθέτοντας ότι πρέπει να προστατευτεί από δυο κινδύνους: από ένα κόμμα σκαντζόχοιρο και από ένα κόμμα χυλό. Αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας, είπε πως αν όλα αυτά που ειπώθηκαν για «τομή μέσα στη συνέχεια», για μετασχηματισμό, «αν δεν συμπυκνωθούν και στο όνομα, πού θα αποτυπωθούν;». Σχολίασε ότι καμία φορά τις απαντήσεις τις δίνει η ζωή, επισημαίνοντας ότι σε όλα τα κείμενα και το υλικό αναφέρεται «ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία» και πως «το να συζητηθεί και μια λέξη για την οικολογική διάσταση, μπορούμε, αλλά δεν έχει νόημα να γυρίσουμε πίσω».

«Να καταπολεμήσουμε τη λογική του "φιλοξενούμενου", δεν υπάρχουν "μεταγραφές", υπάρχει συστράτευση», τόνισε ο πρώην υπουργός και βουλευτής Χρήστος Σπίρτζης. Αναφερόμενος και στο θέμα του ονόματος, είπε στα ζητήματα που υπάρχουν διαφωνία, να λύνονται με ψηφοφορίες.

«Το άνοιγμα, η διεύρυνση που κάνουμε, αυτή η νέα τομή στη συνέχεια είναι επίσης μια ριζοσπαστική κίνηση», σημείωσε η βουλευτής Σία Αναγνωστοπούλου, γιατί, όπως είπε, «αν η νέα δεξιά που έρχεται μπροστά μας, θέλει να απαλείψει κάθε σημάδι της μνήμης του προοδευτικού αριστερού κινήματος, αυτό το άνοιγμα, αυτές οι πολλαπλές μνήμες αυτής της μεγάλης διαδρομής τους φοβίζουν». Είπε ότι είναι αισιόδοξη βλέποντας τις συγκεντρώσεις του προέδρου και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ελλάδα, γιατί «φοβούνται κάτι άλλο, που είναι επίσης ριζοσπαστική κίνηση: την επαναπολιτικοποίηση της κοινωνίας και της πολιτικής». Ότι μπορεί να υπάρξουν προβλήματα μπορεί να υπάρξουν, πάντα υπάρχουν, αλλά είμαι αισιόδοξη. «Θα είμαστε ριζοσπαστικό κόμμα όλοι αυτοί που ενωνόμαστε τώρα; Ναι, θα είμαστε και πρέπει να είμαστε», σημείωσε.

«Καλωσορίσατε στα δύσκολα», είπε ο βουλευτής Θοδωρής Δρίτσας, σημειώνοντας πως το ζητούμενο, όπως διεθνώς έτσι και στη χώρα μας, είναι η ανταπόκριση στην απαίτηση η αριστερά να γίνει η ηγεμονική δύναμη για να αντιμετωπίσει την κυριαρχία του Νεοφιλελευθερισμού, ενός συστήματος που είναι σε κρίση και γεννά φτώχεια, ρατσισμό, ανισότητες, πολέμους. «Γι' αυτό πρέπει να ανασυγκροτηθούμε», υπογράμμισε.

Προβληματισμό για τους όρους της διεύρυνσης, την οποία πάντως χαρακτήρισε αναγκαία, διατύπωσε η πρώην βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία (53+), υποστηρίζοντας παράλληλα το κείμενο που εξέδωσε χτες η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ. «Όλοι οι καλοί χωράνε; Όχι βέβαια, γιατί τότε δεν θα μιλάμε για ένα αριστερό, δημοκρατικό, ομογενοποιημένο κόμμα», είπε, για να τονίσει πως απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμπόρευση, είναι η αποδοχή των βασικών αρχών και αξιών του κόμματος. Αλλά και η απόλυτη δέσμευση σε κορυφαίες επιλογές της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όπως η Συμφωνία των Πρεσπών και η υπεράσπιση του φοιτητικού ασύλου, γιατί δεν μπορεί να ενστερνίζεται κάποιος την διακήρυξη και το πρόγραμμα του κόμματος και να διαφωνεί με αυτές τις εμβληματικές επιλογές.

Έχουμε μπροστά μας κρίσιμο 5μηνο στον δρόμο προς το Συνέδριο. Σε αυτό το διάστημα χρειάζεται να συνεχίσουμε την προγραμματική και κινηματική αντιπολίτευση μας, θα πρέπει να εμβαθύνουμε σε ζητήματα στρατηγικής και ιδεών, είπε, μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Μπαλάφας.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Πέτρος Κόκκαλης, αναφέρθηκε στην κήρυξη από το Ευρωκοινοβούλιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για το κλίμα, για να υποστηρίξει ότι τα επόμενα χρόνια η κλιματική αλλαγή θα καθορίσει τον μετασχηματισμό της κοινωνίας. «Αυτό είναι κατά τη γνώμη μου η αρχή του τέλους του νοεφιλελεύθερου δόγματος που μας έχει οδηγήσει εδώ», είπε.

Καλούμαστε να μετατρέψουμε αυτή τη συνάντηση σε όσμωση, με θέσεις και πυξίδα, με τρόπο συμπερίληψης και όχι αποκλεισμού, είπε η Μαρία Ρεπούση («Γέφυρα»). Πρόσθεσε ότι «δώσαμε μαζί τη μάχη στις εκλογές, μια πολύ άνιση μάχη και καταφέραμε μαζί σε δύσκολους καιρούς να διαψεύσουμε τις προσδοκίες του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου για στρατηγική ήττα της Αριστεράς και να καθιερωθούμε ως ο βασικός προοδευτικός πόλος στην Ελλάδα». Υποστήριξε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών μπορεί να το δει κανείς ως μια δεύτερη ευκαιρία για την αριστερά να επιστρέψει στη διακυβέρνηση της χώρας, αφού πρώτα αξιολογήσει κριτικά την εμπειρία της και τα λάθη της, και σχεδιάσει ένα νέο πολιτικό συμβόλαιο με το λαό. Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι «η μεγάλη προοδευτική παράταξη της χώρας και η Αριστερά είναι πλέον κυβερνώσα, η Αριστερά είναι στο κέντρο των εξελίξεων και όχι στο περιθώριο και αυτό είναι πολύ απειλητικό για τη συντήρηση που κυβερνά και τόσο ελπιδοφόρο για τους προοδευτικούς πολίτες».

Την άποψη ότι η αλλαγή που συντελείται αυτή τη στιγμή στον αριστερό, προοδευτικό χώρο έχει «προηγηθεί από την ελληνική κοινωνία», ήδη από το 2012, το 2013 και το 2015, εξέφρασε ο Στέφανος Τζουμάκας, σημειώνοντας ότι έχει πραγματοποιηθεί «σημαντική μετακίνηση των ριζοσπαστών πολιτών που επιθυμούν μια άλλη πολιτική και όχι αυτή του συστήματος». Ο ίδιος υποστήριξε ότι το υπό εξέλιξη εγχείρημα είναι «μετασχηματισμός» και όχι «προσχώρηση», επισημαίνοντας ότι υπάρχει ανάγκη «μεγαλύτερης ειλικρίνειας», παρατηρώντας ότι στις εκλογές κατέβηκε ο «ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία». Τέλος, υπογράμμισε ότι «δεν κινδυνεύει η αριστερά», και ότι οι ό,ποιοι φόβοι είναι «ανασφάλεια» και όχι «χειραφέτηση».

Χιλιάδες πολίτες προσέρχονται στις οργανώσεις μας μετά τις εκλογές, αυτοί είναι οι πραγματικοί πολλαπλασιαστές, είπε η Θ. Φωτίου.

«Μόνο η μεγάλη κοινωνική αριστερά μπορεί να οδηγήσει σε αναγέννηση αυτή την πονεμένη και φοβισμένη χώρα», τόνισε ο Νίκος Ξυδάκης. Μόνο εμείς, είπε, έχουμε το απόλυτο χρέος απέναντι στα παιδιά μας. Τα παιδιά των παιδιών της Μεταπολίτευσης, είναι τα παιδιά της κρίσης, είπε.

«Λάθη κάναμε, έχουμε ιερή υποχρέωση σε αυτή την ιστορική πρόκληση να είμαστε πρώτοι», τόνισε ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Παπαχριστόπουλος, εκτιμώντας ότι πολύ σύντομα η ΝΔ θα αναγκαστεί να πάει εκλογές.

«Και ανασυγκρότηση και ανασχηματισμός», είπε ο Δημήτρης Χατζησωκράτης (ΔΗΜΑΡ).

Στη διήμερη συνεδρίαση ακούγονται λόγια ελπίδας, ο χρόνος τρέχει, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καλείται να δείξει ώριμα ανακλαστικά και να ανασυγκροτηθεί, είπε η βουλευτής Δώρα Αυγέρη. Σημείωσε ότι από το βράδυ των εκλογών, ο προοδευτικός κόσμος παραμένει και περιμένει, περιμένει σημεία σύγκλισης. «Ο αναστοχασμός μετά την ήττα δεν σημαίνει σιωπή, όπως οι αντίπαλοι μας θέλουν να μας επιβάλλουν» και «η ανασυγκρότηση μετά την ήττα δεν σημαίνει να εγκαταλείπουμε αυτά που πιστεύουμε», τόνισε.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤσίπραςΣΥΡΙΖΑμετασχηματισμόςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
συριζα, τσιπρας, κεα, βουλη, εκλογες, νεα δημοκρατια, λύση, νέα, ελλαδα, ξυδάκης, χρεος, δημαρ, σημαίνει, video, popular, κινηση στους δρομους, εφημεριδες, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, τασσω καββαδια, ανασχηματισμος, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, βουλευτικές εκλογές 2012, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, φορολογια 2013, νεος παπας, εκλογες 2015, η ζωη, ρεπουση, βημα, γνωμη, δημοκρατια, δωρα, ηγεσια, ηττα, θεμα, κεα, προγραμμα, σημερινη, το βημα, φτωχεια, αισιοδοξια, αναγεννηση, απε, βραδυ, γινει, διαστημα, δυναμη, δωσει, δριτσας, εγχειρημα, ευκαιρια, ειπε, υπαρχει, εκπαιδευση, ελλειψη, εξελιξη, ερχεται, ευκλειδης, ζωη, ιδεες, θοδωρης, ιδεολογια, ομιλια, κυβερνηση, κειμενο, κινηση, κλιμα, κομμα, λαθη, λύση, λογια, λογο, μαρια, νεολαια, νοημα, ξυδάκης, παντα, ονομα, ουσιαστικα, παιδια, παμε, πυξιδα, πρασινη, προβληματα, πρωι, συνεχεια, συντομα, συντηρηση, σια, σιωπη, στιγμα, ταυτοτητα, τεως, τομη, τριτη, φοβιες, φορα, χρηστος, χρονος, δημητρης, δικαιωματα, χωρα, κειμενα, μπαλαφας, μπροστα, πληροφοριες, popular, σημαίνει, θεσεις, υλικο
Τυχαία Θέματα