ΣΥΡΙΖΑ: Επενδύουν στην πόλωση με ΝΔ

Η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε την περασμένη Πέμπτη ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε ως μια φυσιολογική κλιμάκωση της τακτικής που έχει χαράξει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Από το τέλος της προηγούμενης χρονιάς ο Αλέξης Τσίπρας, μέσω του αιτήματος για πρόωρες εκλογές, έχει ουσιαστικά διακηρύξει ότι μπαίνει τέλος σε κάθε προσπάθεια

να διαμορφωθεί έδαφος για συνεννόηση από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης λόγω της ειδικής συνθήκης της πανδημίας, όπως προηγούμενα είχε επιχειρηθεί μέσω προτάσεων, μέσω του αιτήματος για τη σύγκλιση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών κ.λπ.

Στον βαθμό που ο πρωθυπουργός απέδειξε πολλές φορές ότι απορρίπτει τη λογική της συνεργασίας και της συνεννόησης με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις ο Αλέξης Τσίπρας έκανε το βήμα, για το οποίο το ΣΥΡΙΖΑϊκό ακροατήριο ήταν έτοιμο ήδη από το καλοκαίρι, και κάλεσε τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί ώστε κατ΄ επέκτασιν να πάμε σε πρόωρες εκλογές. Ειρήσθω εν παρόδω, αυτή είναι και η μόνη ερμηνεία που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο αίτημά του να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός, παρ’ όλο που στη συνέχεια άρχισαν να «παίρνουν μπρος» σενάρια για κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς εκλογές ή κυβέρνηση τεχνοκρατών αλά Παπαδήμου κ.λπ.

Άπαξ και ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν «διέβη τον Ρουβίκωνα» και ζήτησε εκλογές, το «σκληρό ροκ» ακολουθεί ως μια αναμενόμενη κλιμάκωση, με την πρόταση δυσπιστίας να αποτελεί μέρος αυτής της τακτικής. Είτε ιδωθεί ως ένας πρώτος σταθμός ή ως μια κορύφωση στην τρέχουσα πολιτική συγκυρία, η πρόταση δυσπιστίας ουσιαστικά συμβάδισε και αξιοποίησε την κοινωνική οργή και κατακραυγή για την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού – και κατ’ επέκτασιν της κυβέρνησης – απέναντι στην κακοκαιρία που εκδηλώθηκε την 24η Ιανουαρίου.

Το «φιάσκο» της κακοκαιρίας ήταν η αφετηρία αλλά όχι το μοναδικό θέμα της «μομφής», καθώς από τον ΣΥΡΙΖΑ εξηγούν ότι η πρόταση δυσπιστίας ήταν για το συνολικό πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής, μία πτυχή της οποίας ήταν η αποτυχία να ανταποκριθεί και να προστατεύσει τους πολίτες από την ταλαιπωρία και τους κινδύνους κατά την εκδήλωση της σφοδρής κακοκαιρίας με χαρακτηριστικό την έντονη χιονόπτωση, που έκλεισε κεντρικές αρτηρίες στην Αττική, μεταξύ αυτών και την Αττική Οδό.

Άνοιξε η βεντάλια

Πάνω στην επικαιρότητα αλλά και τα ζητήματα της πανδημίας και της ακρίβειας το ηγετικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ «κούμπωσε» και το θέμα του υπόδικου τηλεπαρουσιαστή Φουρθιώτη που εμφανίζεται – μέσω της δημοσιοποίησης μηνυμάτων με υπουργούς και στελέχη της Ν.Δ. – να έχει δοσοληψίες «με το μισό Υπουργικό Συμβούλιο».

Ακολούθησε μια μέρα μετά η σύγκρουση για τη Novartis με αφορμή την πράξη αρχειοθέτησης της υπόθεσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητά να δοθεί το σχετικό κείμενο στη δημοσιότητα. Αν και το θέμα Φουρθιώτη χειρίστηκε κεντρικά η Κουμουνδούρου, με τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα να αφιερώνει μεγάλο μέρος της ομιλίας του την Κυριακή στο κλείσιμο της τριήμερης συζήτησης, «μπροστά» στο ζήτημα της Novartis μπήκε ο Παύλος Πολάκης – πέρα από το προσωπικό πολιτικό «ταμπεραμέντο» των υψηλών τόνων και της τάσης για σκανδαλοθηρία, φέρει άλλωστε και την ιδιότητα του τομεάρχη Διαφάνειας της Διοικητικής Δράσης (σκάνδαλα).

Σήμα μέσω Πολάκη

Η παρουσία Πολάκη φάνηκε να προμηνύει εξ αρχής οξείς τόνους, άλλωστε είχε προηγηθεί το επεισόδιο στο κυλικείο της Βουλής το απόγευμα της Κυριακής και οι προειδοποιήσεις του προς τον υπουργό Ανάπτυξης ότι θα αποκαλύψει τους λόγους της αρχειοθέτησης της υπόθεσης Novartis. Τελικά, η παρουσία Πολάκη μάλλον λειτούργησε και για τις δύο πλευρές, αφού, με αφορμή τα όσα επεισοδιακά εκτυλίχθηκαν στην ολομέλεια το βράδυ της Δευτέρας, από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ τέθηκε θέμα πρωτοφανούς «φίμωσης» ενός βουλευτή υπό το πρόσχημα της τήρησης της κοινοβουλευτικής τάξης και από την κυβερνητική πλειοψηφία αξιοποιήθηκε το σκηνικό για να κατηγορηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη μια φορά για αντιθεσμική συμπεριφορά. Ο καυγάς, πάντως, έδειξε να είναι εκ των ων ουκ άνευ συστατικό. Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Πολάκης είχε ευρεία υποστήριξη και από την Κουμουνδούρου έδειξαν ως βασικό υπαίτιο του επεισοδίου τον προεδρεύοντα Χαράλαμπο Αθανασίου, επικαλούνταν δε ως απόδειξη την αλλαγή πλεύσης του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα την επόμενη μέρα, ο οποίος τελικώς έδωσε τον λόγο στον Χανιώτη βουλευτή, κάτι που εξέλαβαν ως άδειασμα του Χ. Αθανασίου.

Οι χειρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ στα δύο αυτά ζητήματα δείχνουν να σηματοδοτούν μια διάθεση για περαιτέρω κλιμάκωση των τόνων μέσω ατζέντας σκανδάλων, επιπρόσθετα στη κεντρική ατζέντα για την πανδημία, την ακρίβεια, την οικονομία, τα ζητήματα δημοκρατίας κ.λπ. πάνω στην οποία οργανώνει η Κουμουνδούρου την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση.

Στο ηγετικό επιτελείο της Κουμουνδούρου η ανάγνωση είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση βρίσκονται σε ραγδαία πτώση και στο Μαξίμου έχει ενσκήψει ο πανικός.

Από το μπάχαλο στη διαφθορά

Κατά συνέπεια, υποθέσεις με οσμή σκανδάλου για τις οποίες είναι έκδηλη η κυβερνητική αμηχανία και η απουσία απαντήσεων επιτείνουν και επισπεύδουν τη φθορά και διαμορφώνουν μια συνολικά απαξιωτική εικόνα για την κυβέρνηση: και δεν καταφέρνει να εγγυηθεί βασικές λειτουργίες του κράτους (προστασία του πολίτη, δημόσια υγεία, εκπαίδευση) από ανικανότητα ή από «νεοφιλελεύθερες ιδεοληπτικές επιλογές» και οδηγεί τη χώρα και την πολιτική ζωή στον «βούρκο» (έκφραση που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον τις τελευταίες μέρες).

Τις προηγούμενες μέρες πηγές σημείωναν πως η στάση της κυβέρνησης στην πρόσφατη κακοκαιρία «Ελπίδα» επιβεβαίωσε πως, πέρα από το επιτελικό μπάχαλο που διαρκώς επαναλαμβάνεται σε κάθε κρίση, «δεν έχουν καμία σχέση ούτε με το επιτελικό αλλά ούτε και με το κράτος, αφού δεν πιστεύουν σε αυτό, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ» καθώς «το κράτος το βλέπουν μόνο ως ευκαιρία για ρεσάλτο και δουλειές, αλλά δεν κάνουν τίποτα για να το ενισχύσουν στους τομείς που χρειάζονται οι πολίτες και αναδεικνύει η πανδημία».

Αν αυτό το τελευταίο ήταν το ένα σκέλος το οποίο κατά τους επιτελείς της Κουμουνδούρου επιχειρήθηκε να αναδειχθεί από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της τριήμερης συζήτησης, το άλλο ήταν το στοιχείο της διαπλοκής και της διαφθοράς, με τη συνέχεια να δίνεται την επόμενη μέρα στο πλαίσιο της συζήτησης για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο.

Έτσι, ως προς την υπόθεση Φουρθιώτη, από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν διστάζουν να πουν πως ο πρωθυπουργός προσωπικά εκβιάζεται από τον υπόδικο τηλεπαρουσιαστή, κάτι που αντανακλάται και στην ατάκα του Αλέξη Τσίπρα κατά την ομιλία του την Κυριακή: «Κύριε Μητσοτάκη, είστε σίγουρος για το ποιος κυβερνά αυτή τη χώρα; Εσείς την κυβερνάτε ή οι Φουρθιώτηδες; Είναι η πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου που η νύχτα διεισδύει στο Μέγαρο Μαξίμου». Θέτουν επίσης θέμα Γεραπετρίτη και τονίζουν πως δεν μπορεί πλέον να είναι υπουργός.

Οι λόγοι αρχειοθέτησης

Σε ό,τι αφορά την ουσία της αρχειοθέτησης της υπόθεσης Novartis, πέρα από το επικοινωνιακό «νταβαντούρι», από την Κουμουνδούρου επισημαίνουν πως ο αρμόδιος εισαγγελέας Εφετών προβαίνει σε τρεις παραδοχές:

1) Ότι, πράγματι, τα φάρμακα της Novartis υπερτιμολογήθηκαν σε σχέση με τις τιμές της Ε.Ε. και η εταιρεία αύξησε σημαντικά τα κέρδη της. Την αρχειοθέτησε όμως καθώς η σχετική υπουργική απόφαση δεν υπογράφηκε από τον Άδωνι Γεωργιάδη αλλά από τον υφυπουργό του, τον Αντώνη Μπέζα.

2) Ότι, πράγματι, στην εταιρεία Novartis επί υπουργίας Γεωργιάδη το ποσό που καταβλήθηκε είναι μεγαλύτερο από το ποσό που δόθηκε στις υπόλοιπες φαρμακευτικές εταιρείες. Την αρχειοθέτησε όμως γιατί το ποσοστό κάλυψης του συνολικής οφειλής του ΕΟΠΥΥ προς την εταιρεία δεν ήταν 100%!

3) Ότι, πράγματι, προέκυψαν αρκετές αδιευκρίνιστες πιστώσεις και καταθέσεις σε μετρητά σε τραπεζικούς λογαριασμούς του Άδωνι Γεωργιάδη, συγγενών και συνέταιρων. Την αρχειοθέτησε όμως καθώς εκτίμησε ότι συνιστούν πιθανώς φορολογικές παραβάσεις, δηλαδή φοροδιαφυγή του υπουργού, τις οποίες δεν μπόρεσε να συνδέσει με τη δικογραφία Novartis.

Ένας είναι ο αντίπαλος

Σε κάθε περίπτωση η Κουμουνδούρου δείχνει να είναι σε ετοιμότητα να αξιοποιεί όλα τα στραβοπατήματα της κυβέρνησης – εν προκειμένω έπεσαν πολλά μαζεμένα, συν τη συνολική διαχείριση της πανδημίας – μολονότι επιλογές όπως το να αξιοποιείται ο Πολάκης μοιάζουν αμφιλεγόμενες και συχνά αποδεικνύονται δίκοπο μαχαίρι.

Το μέτωπο και η πόλωση με τη Ν.Δ. είναι κάτι που επαναλαμβάνουν συχνά από τον ΣΥΡΙΖΑ τελευταία άλλωστε όταν ερωτώνται για το ΚΙΝΑΛΛ και τον νέο του αρχηγό Νίκο Ανδρουλάκη. Για την Κουμουνδούρου προτεραιότητα αποτελεί η κυβερνητική φθορά και, όπως επισήμαιναν τις τελευταίες μέρες σχολιάζοντας κατ’ ιδίαν τη δημοσκόπηση της PulSE για τον ΣΚΑΪ, η μέτρηση της εταιρείας έδειξε ραγδαία πτώση τους δύο τελευταίους μήνες αλλά και πως τα σενάρια περί αυτοδυναμίας που διακινεί ο Μητσοτάκης είναι «ανόητα» και «αποτελούν όνειρο θερινής νυκτός» καθώς η Ν.Δ. δείχνει να βρίσκεται στο 32,5% με αναγωγή ενώ για αυτοδυναμία με τον νέο εκλογικό νόμο χρειάζεται 38%. Με άλλα λόγια, στον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην διαπιστώνουν κάποια δημοσκοπική ανάκαμψη, ωστόσο θεωρούν ότι μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή έχει ο Μητσοτάκης εκτιμώντας πως βρίσκεται σε περίπου «ελεύθερη πτώση». Την ίδια ώρα παράγοντες πέριξ του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αν μη τι άλλο δείχνει σταθερό στη… στασιμότητα, καθώς ούτε ανεβαίνει αλλά ούτε κατεβαίνει.

Επιπλέον, από την Κουμουνδούρου, υποστηρίζουν ότι δεν ανησυχούν για τη δημοσκοπική άνοδο που παρουσιάζει αυτή τη στιγμή το ΚΙΝΑΛΛ και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Σε αντίθεση με τα ευρήματα της Pulse, που έδειξαν ότι το ΚΙΝΑΛΛ έχει περίπου τις ίδιες εισροές από τη Ν.Δ. όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ, από την Κουμουνδούρου επιμένουν ότι η εικόνα που έχουν είναι πως πρόβλημα διαρροών προς τη Χαριλάου Τρικούπη έχει ο Μητσοτάκης και η Ν.Δ. Στο ηγετικό επιτελείο εκτιμούν ότι θα υπάρξει «δημοσκοπική διόρθωση» για το ΚΙΝΑΛΛ προς τα κάτω το επόμενο διάστημα και αναμένουν να δουν αν θα επιβεβαιωθούν.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Κακόγουστο αστείο το «τέλος της πανδημίας»

ΕΝΦΙΑ: Θα τον πληρώνουμε κάθε μήνα σαν να είναι ενοίκιο

Μετεωρολογία: Πως οι ελληνικοί φορείς πραγματοποιούν προγνώσεις με απίστευτη ακρίβεια – Τεχνολογία και …διάστημα στην υπηρεσία τους (Photos)

Keywords
συριζα, αλέξης τσίπρας, αδωνις γεωργιαδης, τσιπρας, εκλογες, καλοκαιρι, παπαδημος, ροκ, novartis, βουλη, εταιρεία, εοπυυ, δημοσκοπηση, pulse, photos, μυστικες δημοσκοπησεις, σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, λουκας παπαδημος, νεα κυβερνηση, θερινη ωρα, εκλογες 2012, αλλαγη ωρας 2012, αλλαγη ωρας 2013, αλέξης τσίπρας, τασουλα, το θεμα, βημα, θεμα, οικονομια, ονειρο, πλαισιο, το βημα, υγεια, ωρα, αμηχανια, ανδρουλακης, ατζεντα, αττικη, αφορμη, βραδυ, βρισκεται, διαστημα, δειχνει, δοθει, δοθηκε, εδαφος, ευκαιρια, εταιρεία, ετοιμο, τεχνολογια, ζωη, ζητα, ιδια, ιδιο, υπηρεσια, υποθεση, εικονα, ομιλια, κυβερνηση, κειμενο, κομμα, λογια, λογο, μαξιμου, μηνες, μητσοτακης, νικο, νυχτα, ουσιαστικα, ουσια, παμε, πεμπτη, ρεσαλτο, σιγουρος, συνεχεια, ταλαιπωρια, φαρμακα, φθορα, φορα, οσμη, δουλειες, χωρα, κυριακη, μια φορα, novartis, οργη, παυλος, πηγες, pulse
Τυχαία Θέματα