ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί απέκλεισαν Μωραΐτη και Κασιμάτη από την «επιτροπή διαλογής συνέδρων» – Η δραματική μεταμεσονύχτια συνεδρίαση

Με την ομάδα των «87» που διευθύνει τον ΣΥΡΙΖΑ αυτό το διάστημα να μην έχει ανακοινώσει καν επίσημα αποτελέσματα για τη συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές και τον ακριβή αριθμό συνέδρων, το μεγάλο «πρόβλημα» και άγχος της Κουμουνδούρου είναι να αποκρυφθούν οι αμφιλεγόμενες διαδικασίες που ακολουθούνται για την ετοιμασία του συνεδρίου.

Ουσιαστικά

δηλαδή η Κουμουνδούρου επιδιώκει να χειριστεί με πλήρη αδιαφάνεια όλο το θέμα με το πόσοι και ποιοι έχουν εκλεγεί, τις ενστάσεις που έχουν κατατεθεί και το πώς, πόσοι και γιατί θα αποκλειστούν οι σύνεδροι.

Στην πραγματικότητα, μη δίνοντας κανένα επίσημο στοιχείο επί τρεις μέρες για τα βασικά μεγέθη της διαδικασίας, αφήνουν ακόμα και στους πιο καλοπροαίρετους να σχηματιστεί η εντύπωση ότι «μαγειρεύουν» το συνέδριο με τρόπο που να καταφέρουν να το ελέγξουν ή και να εξαναγκάσουν την πλευρά Κασσελάκη να αποχωρήσει.

Το κρίσιμο πεδίο στο οποίο εξελίσσονται οι πλέον αμφιλεγόμενες διαδικασίες είναι η περιβόητη «επιτροπή νομιμοποίησης συνέδρων», η οποία δέχεται τις «ενστάσεις» και προχωρά στη διαλογή συνέδρων, όπως κατήγγειλε η πλευρά Κασσελάκη.

Ήδη η επιτροπή αυτή επιχείρησε να συνεδριάσει ατύπως και χωρίς τη συμμετοχή της Νίνας Κασιμάτη και του Θάνου Μωραΐτη, που πρόσκεινται στον απομακρυνθέντα πρόεδρο, ήδη από τη Δευτέρα το απόγευμα.

Μάλιστα, τα δύο στελέχη έκαναν «έφοδο» στην Κουμουνδούρου εκείνο το απόγευμα ζητώντας εξηγήσεις γιατί δεν ειδοποιήθηκαν, αλλά και ενημέρωση για το τι συμβαίνει.

Η πληροφορία αυτή θορύβησε τους «87» και κυρίως την γραμματέα του κόμματος Ράνια Σβίγκου, η οποία έχει ταυτιστεί με τη μία πλευρά, ενώ οφείλει να τηρήσει έστω μία τυπική ουδετερότητα και να περιφρουρήσει το θεσμικό της ρόλο, ενόψει του συνεδρίου και ενώ το κόμμα είναι σε διαδικασία εκλογής προέδρου.

Η δε δραματική συνεδρίαση της επιτροπής, που εξελίχθηκε το βράδυ της Τρίτης ήταν καταλυτική.

Οι Κασιμάτη και Μωραΐτης διαμαρτυρήθηκαν για την άνευ προηγουμένου ενέργεια της πλειοψηφίας της επιτροπής να εξετάζει τον αποκλεισμό ακόμα και ολόκληρων οργανώσεων και τουλάχιστον 183 συνέδρων.

Η διαρροή της πληροφορίας αυτής, που προκάλεσε και την ανάλογη καταγγελία από την πλευρά Κασσελάκη – χρεώθηκε αυθαίρετα και με συνοπτικές διαδικασίες στην κυρία Κασιμάτη και τον κ. Μωραΐτη. Σε μία πρωτοφανή διαδικασία, η πλειοψηφία της επιτροπής νομιμοποίησης συνέδρων ζήτησε την έκτακτη σύγκληση της εποπτεύουσας κεντρικής οργανωτικής επιτροπής συνεδρίου, προκειμένου να εκδιωχθούν οι… Κασιμάτη και Μωραΐτης! Ώστε να μείνει μόνη και απερίσπαστη να κάνει τους αποκλεισμούς η ομάδα των «87» και οι σύμμαχοί τους.

Η ΚΟΕΣ συγκλήθηκε λίγο πριν τα… μεσάνυχτα και συνεδρίασε σε εκρηκτικό κλίμα μέχρι τις 2.30 τη νύχτα.

Εκεί έγινε μομφή κατά των δύο στελεχών και τους ζητήθηκε να κάνουν… δήλωση ότι καταδικάζουν τις διαρροές. Προφανώς η κίνηση αυτή ήταν προσχηματική για δύο λόγους: Πρώτον κανείς δεν μπορεί να αποδείξει ποιος έχει κάνει μία διαρροή – και δεν υπήρξε τέτοια απόδειξη για το συγκεκριμένο θέμα. Και δεύτερον η ιστορία των διαρροών από συνεδριάσεις είναι τόσο μεγάλη και στον ΣΥΡΙΖΑ και στα άλλα κόμματα, που δεν θα σταματούσε ποτέ η σχετική κουβέντα.

Τελικά και παρά τις διαφοροποιήσεις εντός της πλειοψηφικής ομάδας (πχ ο Νίκος Μαδεμλής διαφώνησε με τη μομφή κατά Μωραΐτη), η ΚΟΕΣ που ελέγχεται από τους 87, αποφάσισε την… αποβολή των δύο στελεχών από την «επιτροπή νομιμοποίησης συνέδρων».

Πηγές «87»: Αποβλήθηκαν για αντισυντροφική και προκλητική συμπεριφορά

Πηγές της «πλειοψηφίας» αναφέρουν πως οι «Κασιμάτη και Μωραΐτης απεβλήθησαν από την επιτροπή νομιμοποίησης για αντισυντροφική και προκλητική συμπεριφορά. Κι ενώ τους ζητήθηκε να βγει κοινή ανακοίνωση καταδίκης των διαρροών, εκείνοι αρνήθηκαν συνεχίζοντας με την ίδια στάση να δυναμιτίζουν την κοινή προσπάθεια».

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Νομιμοποίησης, ξεκίνησε μετά τις 7 το απόγευμα και σταμάτησε λίγο πριν τις 11 το βράδυ. Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, είχαν σημειωθεί διαρροές περί αποκλεισμού 183 συνέδρων και ολόκληρων οργανώσεων (γύρω στις 22:15). Η ευθύνη των διαρροών αυτών αποδόθηκε στα δύο στελέχη, από τα υπόλοιπα μέλη του οργάνου, ενώ, λίγο αργότερα η Κουμουνδούρου τις καταδίκαζε ως «χυδαία fake news». Στάθηκαν δε αφορμή να εκτοξευθεί κατακόρυφα η ένταση που είχε διαμορφωθεί και εκ του γεγονότος ότι, όπως καταγγέλλει η πλευρά της «πλειοψηφίας», οι δύο υπέβαλαν συνεχείς ενστάσεις και δεν άφηναν να προχωρήσει η εξέταση των υποθέσεων με αποτέλεσμα από το απόγευμα να έχει εξεταστεί μόνο μία περίπτωση, αυτή της Φωκίδας.

Κάπως έτσι η συνεδρίαση έληξε πριν τις 23:00 και αμέσως μετά ανακοινώθηκε η έκτακτη σύγκληση της ΚΟΕΣ για να αντιμετωπιστεί το θέμα των δύο μελών – η πλευρά Κασσελάκη κατήγγειλε ότι η συγκλήθηκε το όργανο «με θέμα την αποπομπή των Θάνου Μωραΐτη και Νίνας Κασιμάτη από την Επιτροπή Νομιμοποίησης ώστε να συνεχίσουν να διαγράφουν συνέδρους και ολόκληρες οργανώσεις που στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη χωρίς αντίλογο».

Διαβάστε επίσης:

Τσούνης: Ο κόσμος αποφάσισε από ποιον θέλει να κυβερνηθεί και σ’ αυτή την ιερή θέση βρίσκεται τώρα ο Τραμπ

Η επιστροφή του «διαβολικά καλού» Τραμπ και η Αθήνα…

Μπακογιάννη: «Η νίκη του Τραμπ δεν είναι “καμπανάκι”, αλλά “καμπαναριό” για την Ευρώπη»

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ, Μωραΐτη, Κασιμάτη,syriza, moraΐti, kasimati