ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί λέει «ναι» στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Η συζήτηση περί του «αναθεωρητισμού» του Πούτιν μέσω της αλλαγής συνόρων που εκ των πραγμάτων φαίνεται να έχει ως αποτέλεσμα η στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, έβαλε όλο το πολιτικό σύστημα σε συναγερμό (άρα και τον ΣΥΡΙΖΑ ) και σε διαδικασία διερεύνησης του πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να πιέσει τις ελληνικές θέσεις απέναντι στην Τουρκία.

Περαιτέρω δημιούργησε την ανησυχία για το αν ο Ερντογάν, ο οποίος εκφράζει αναθεωρητικές θέσεις, μπορεί με βάση το παράδειγμα Πούτιν να προχωρήσει πιο απελευθερωμένα

σε κινήσεις στη Θράκη, το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι δεν πρέπει να καλλιεργηθεί στο εσωτερικό της χώρας ένα κλίμα και μια ρητορική επιθετική απέναντι στην Τουρκία, που θα αναβαθμίζει την ένταση αντί να τη μειώνει σε μια πρωτοφανή συγκυρία όπως αυτή που βιώνουμε, όπου η Ε.Ε. κεντρικά αλλά και τα μεμονωμένα κράτη – μέλη έχουν να αντιμετωπίσουν τις τεράστιες επιπτώσεις του πολέμου στην οικονομία και την ενέργεια.

Αντίθετα, προκρίνει την ανάγκη να μειωθεί η ένταση με την Τουρκία σε αυτή την περίοδο της παγκόσμιας αποσταθεροποίησης λόγω του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας, και αυτός είναι ο βασικός λόγος (κατά την επίσημη αιτιολόγηση της στάσης του) για τον οποίο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέει «ναι» σε μια συνάντηση σε ανώτατο επίπεδο με τη γείτονα, δηλαδή λέει «ναι» στην επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν την ερχόμενη Κυριακή.

Σύμφωνα και με την ανακοίνωση με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ καλωσόρισε την είδηση της συνάντησης (και μάλιστα πριν αυτή επιβεβαιωθεί από την ελληνική πλευρά) η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, «ειδικά σε μια περίοδο παγκόσμιας αποσταθεροποίησης, είναι επιβεβλημένη». «Ας ελπίσουμε», σημειώνεται, «ότι θα αποτελέσει και μια ευκαιρία για ουσιαστικό διάλογο, με σαφείς κόκκινες γραμμές, με άμεσο στόχο τη μείωση της έντασης και απώτερο σκοπό την προσφυγή στη Χάγη για υφαλοκρηπίδα / ΑΟΖ».

Άμεσος στόχος επομένως είναι η μείωση της έντασης. όπως εξηγούν από τον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Μπορεί σε επιχειρησιακό επίπεδο οι προκλήσεις να έχουν μειωθεί, παραμένουν όμως οι προκλητικές αναφορές στο επίπεδο της ρητορικής καθώς το τελευταίο διάστημα στην ατζέντα έχει προστεθεί πια από την άλλη πλευρά το αίτημα για την αποστρατιωτικοποίηση των Δωδεκανήσων.

Χάγη μετά τις εκλογές

Από εκεί και πέρα, το ζήτημα της επίλυσης της διαφοράς για υφαλοκρηπίδα / ΑΟΖ με προσφυγή στη Χάγη είναι ένα ζήτημα που φαίνεται πως ουσιαστικά έχει παραπεμφθεί στο (μεσοπρόθεσμο;) μέλλον, δηλαδή για μετά τις προσεχείς εκλογές. Ωστόσο η Κουμουνδούρου θεωρεί ότι όσο οι δίαυλοι μένουν ανοιχτοί και καλλιεργείται κλίμα διαλόγου μπορεί να δοθεί μια ώθηση στις διερευνητικές κατ’ αρχάς, και γενικότερα να διαμορφωθεί το έδαφος για τη συνέχεια των συζητήσεων μετά τις εκλογές.

Την ίδια ώρα, χωρίς να προεξοφλούν θετικό αποτέλεσμα από τη συνάντηση (αυτό μένει να φανεί και ο κίνδυνος να «στραβώσει» μια τέτοια συνάντηση υπάρχει), ωστόσο επιμένουν πως η επιδίωξη για επικοινωνία, ειδικά σε κρίσιμες στιγμές όπως η τρέχουσα, πρέπει να είναι επίμονη.

Υπέρ και κατά

Σε σχετικές αναφορές του την περασμένη εβδομάδα (Βουλή, συνέντευξη στον Ν. Χατζηνικολάου) ο Αλέξης Τσίπρας:

Καλωσόρισε τη θετική στάση του Μητσοτάκη στο ενδεχόμενο μιας συνάντησης σε ανώτατο επίπεδο. Η στάση αυτή «είναι ορθή», είπε, «αρκεί να φανεί ότι θα έχει και κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα χωρίς αυταπάτες, με ξεκάθαρες τις κόκκινες γραμμές μας για τα θέματα της αναθεώρησης των συνθηκών, όπως της Λωζάννης, της αποστρατικοποίησης των νησιών μας, απαράδεκτες διεκδικήσεις. Αλλά η πόρτα του διαλόγου πρέπει να είναι εκεί και πιστεύω ότι τούτη την ώρα το δίδαγμά μας από αυτήν τη διεθνή κρίση είναι ότι δεν πρέπει να τη μεταφέρουμε στη γειτονιά μας».Σημείωσε περαιτέρω ότι είναι πολύ σημαντικό να μην οδηγηθούμε σε μια «αυτοεκπληρούμενη προφητεία», προβάλλοντας θέσεις ότι «δεδομένης της αναταραχής και των ανακατατάξεων αυτών και των συγκρούσεων στον Βορρά, θα έχουμε συγκρούσεις και ανακατατάξεις και αναταραχή στη Μεσόγειο». Εκτίμησε ότι μια τέτοια στάση θα μας έβαζε σε μία λογική «κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης» που, σε συνδυασμό με κομμένους διαύλους επικοινωνίας και με μια κούρσα εξοπλισμών δίχως όριο, δεν θα ευνοούσε τη θέση μας.Ανέδειξε και το θέμα του «τάιμινγκ» λέγοντας ουσιαστικά ότι τώρα επιβάλλεται να γίνει μια συνάντηση με αφορμή τις εξελίξεις, ωστόσο το ιδανικό θα ήταν, όπως από τότε πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ, μια συνάντηση επί των ελληνοτουρκικών να είχε πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την εκλογή Μπάιντεν, όταν ακόμη ο Τούρκος Πρόεδρος ήταν πιο «στριμωγμένος», με τον, πιο φιλικό σε αυτόν, Ντόναλντ Τραμπ να αποχωρεί από την ηγεσία των ΗΠΑ.

Γενικότερα στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι το τάιμινγκ της εκλογής Μπάιντεν χάθηκε, κατά συνέπεια για την Ελλάδα είναι μειονέκτημα ότι σήμερα ο Ταγίπ Ερντογάν έχει πετύχει έναν αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή και «παίζει μεγάλη μπάλα»: αν και μέλος του ΝΑΤΟ τηρεί ίσες αποστάσεις και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες διαμεσολαβητικού χαρακτήρα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ενώ συνομιλεί τόσο με τον Πούτιν όσο και με Δυτικούς ηγέτες.

Από την άλλη, αυτό που βλέπουν να αναδύεται ως πλεονέκτημα για τη χώρα μας αυτή τη στιγμή είναι ότι το επιχείρημα Ερντογάν για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μπορεί να βρει τοίχο όταν είναι τόσο εμφατική η καταδίκη της Δύσης σε ενέργειες παραβίασης της εδαφικής κυριαρχίας. Άρα μπορεί να «περάσει» καλύτερα το ελληνικό επιχείρημα για τον εξοπλισμό των νησιών της απέναντι σε εξωτερικές απειλές.

Διαβάστε επίσης:

Το πολιτικό Ισλάμ στην Τουρκία: Ιστορία και εξέλιξη

Ελαιώνας: Νέες υποσχέσεις για ένα σύγχρονο γήπεδο του ΠΑΟ – Τα σχέδια ανάπτυξης και η θλιβερή πραγματικότητα (Photos)

Η κρίση στην Ουκρανία και η επόμενη μέρα

Keywords
Τυχαία Θέματα