ΣΥΡΙΖΑ: Η αλήθεια για την έρευνα στη Λινού, το τηλεφώνημα με Κασσελάκη και την ένσταση από Πολάκη

Οι υποθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο σύνθετες και μπερδεμένες, όπως και οι σχέσεις μεταξύ των κορυφαίων στελεχών του, που δεν προξενεί καμία εντύπωση το… χάος που προκλήθηκε σχετικά με την έρευνα που κάνει η Κουμουνδούρου για τις καταγγελίες του Παύλου Πολάκη σε βάρος της Αθηνάς Λινού για τις επιχορηγήσεις εκατομμυρίων ευρώ που λαμβάνει το ινστιτούτο Prolepsis της βουλευτή.

Μάλιστα επιχειρήθηκε από την κυρία Λινού να διαψευστεί το δημοσίευμα με την αποκάλυψη

που έκανε το topontiki.gr για την έρευνα που παρήγγειλε η Κουμουνδούρου «από ανεξάρτητη εταιρεία» για τις καταγγελίες αυτές. Η κυρία Λινού επιχείρησε να διαψεύσει ότι την ερευνά «ανεξάρτητη εταιρία», ισχυριζόμενη ότι ο κ. Κασσελάκης της αρνήθηκε ότι υπάρχει κάποια σχετική απόφαση από το γραφείο του. Βρήκε δε την ευκαιρία να επιτεθεί εκ νέου στον κ. Πολάκη για τις «μεταμεσονύχτιες» αναρτήσεις του, κατηγορώντας τον για «φασιστικές συμπεριφορές».    

Αλλά και από την πλευρά του, ο κ. Πολάκης επιτέθηκε στην Κουμουνδούρου αμφισβητώντας τις προθέσεις του κυρίου Κασσελάκη να ελεγχθεί όντως και σε βάθος η υπόθεση Λινού. Θεωρεί ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ή δεν ξέρει τις της γίνεται, /ή κάνει παιχνιδάκια, ή κερδίζει χρόνο. Και τονίζει ότι δεν χρειάζονται τεχνοκράτες για να καταλάβουν τις καταγγελίες του και αυτό που συμβαίνει με την κυρία Λινού. «Δουλευόμαστε μεταξύ μας και αυτά δεν γίνονται αποδεκτά» είναι το μήνυμά του προς τον κ. Κασσελάκη.

Υπήρξε επίσης και μία ανάρτηση από τον Μάρκο Χατζησάββα, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και στέλεχος που εκφράζει τη στήριξή του στον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά και είναι υπέρ της επιστροφής του Παύλου Πολάκη στην κοινοβουλευτική ομάδα.

Ο κ. Χατζησάββας σημείωνε με μία μάλλον σκωπτική διάθεση ότι ο κ. Πολάκης δεν διαγράφηκε από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κατόπιν «ανεξάρτητης έρευνας».

Ποια είναι η αλήθεια για την «ανεξάρτητη έρευνα»

Το… χάος που έχει προκληθεί, όσο δημιουργικό κι αν είναι ενίοτε, χρήζει αποσαφήνισης για να καταλαβαίνει κανείς τι συμβαίνει.

Κατ’ αρχάς μία οφειλόμενη διευκρίνιση επί του ρεπορτάζ για την «ανεξάρτητη έρευνα»:

Η κυρία Λινού ισχυρίζεται ότι ο κ. Κασσελάκης αρνήθηκε πως ανέθεσε σε εταιρεία να ερευνήσει τις επιχορηγήσεις, που έχει λάβει το ινστιτούτο.

Η αλήθεια είναι η εξής:

– Έρευνα γίνεται από εταιρεία, που συνεργάζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ, κατά κύριο αν όχι αποκλειστικά αφιλοκερδώς. Συμμετέχουν στην έρευνα νομικοί και άλλοι τεχνοκράτες, που μπορούν να εξετάσουν ενδελεχώς τα στοιχεία και τα έγγραφα.

– Η έρευνα δεν γίνεται, από κομματικά στελέχη ή συνεργάτες του προέδρου. Δεν είναι εσωκομματική έρευνα δηλαδή με την ακριβή έννοια του όρου. Επίσης δεν γίνεται από κάποια μεγάλη ελεγκτική εταιρία. Οι πηγές της Κουμουνδούρου σημειώνουν χαρακτηριστικά, χωρίς να διαψεύδουν τα περί «ανεξάρτητης έρευνας» ότι «αυτό που δεν έχει γίνει είναι να ανατεθεί το θέμα σε μία από τις 4 μεγάλες οικονομικές εταιρίες (big4) καθώς δεν υπάρχουν τα χρήματα».

– Γιατί οι «πηγές της Κουμουνδούρου» κάνουν ειδική αναφορά στο Big4 όμως; Διότι στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο κ. Κασσελάκης με την κυρία Λινού προκειμένου να την ενημερώσει και να την καλέσει για διευκρινίσεις όταν εκείνη επιστρέψει από τις ΗΠΑ, η βουλευτής του κόμματος ρώτησε συγκεκριμένα τον πρόεδρο εάν η έρευνα έχει ανατεθεί σε κάποια από αυτές τις εταιρίες.

Προφανώς η κυρία Λινού, μόλις άκουσε για έρευνα από «ανεξάρτητη εταιρία» είχε κάποιο λόγο και ειδικό ενδιαφέρον να ρωτήσει κάτι περισσότερο και κυρίως να μάθει εάν είναι κάποια από τις συγκεκριμένες εταιρίες. Μάλλον μόνο αυτή ξέρει το λόγο. Αλλά έτσι εξηγείται γιατί η Κουμουνδούρου κάνει αυτή τη διευκρίνιση. Επισημαίνοντας μάλιστα ότι δεν υπάρχουν χρήματα για κάτι τέτοιο – όσοι γνωρίζουν την αγορά ξέρουν και τι αμοιβές λαμβάνουν οι εταιρίες αυτού του μεγέθους για ελέγχους.

Γιατί αντιδρά στο big4

Φαίνεται πάντως λογικό να μην θέλει η κυρία Λινού να υπάρχει η γενική αίσθηση και εντύπωση ότι το ινστιτούτο Prolepsis ελέγχεται από κάποια μεγάλη εταιρία ή έστω και από κάποια μικρή και επιδιώκει να περιορίσει το θέμα στο στενό κομματικό πεδίο.

Το ινστιτούτο δέχεται δωρεές και από ιδιωτικούς φορείς, υλοποιεί διάφορα προγράμματα και κάθε σκιά τέτοιου είδους μόνο καλό στη φήμη του δεν κάνει.

Αλλά η έρευνα δεν γίνεται από κάποια κομματικά στελέχη στα γραφεία της Κουμουνδούρου. Γίνεται από τεχνοκράτες εκτός ΣΥΡΙΖΑ και γι’ αυτό η αρχική πληροφορία που δεν διαψεύστηκε ανέφερε τα περί «ανεξάρτητης έρευνας».

Η δε εμπλοκή «ανεξάρτητης εταιρείας» (οποιασδήποτε μάλιστα) σημαίνει εξ αντικειμένου ότι η Κουμουνδούρου θεώρησε εκ μίας πρώτης εκτίμησης πολύ σοβαρές τις καταγγελίες για να τις αναθέσεις σε εξωτερικό έλεγχο. Αλλιώς θα τις έβλεπαν κάποιοι κομματικοί και θα γινόταν μία διαδικασία περισσότερο «εσωκομματικής οπτικής».

Αλλά αυτά θα έχει την ευκαιρία η κυρία Λινού να τα εξηγήσει αυτοπροσώπως, στον πρόεδρο του κόμματος, ενώπιον του οποίου έχει κληθεί με κάθε επισημότητα, κατά πώς φαίνεται. Χωρίς κλάματα ή λυγμούς.

Ερώτημα πού το πάει ο Πολάκης

Το ερώτημα όμως που προκύπτει από αυτό το χάος είναι πού το πάει ο Παύλος Πολάκης.

Μήπως είναι οριστική η απόφασή του να συγκρουστεί με τον Στέφανο Κασσελάκη και γι’ αυτό απορρίπτει έτσι έντονα μία κίνηση, όπως αυτή με τον έλεγχο στις επιχορηγήσεις της κυρίας Λινού; Δηλαδή, δεν τον ενδιαφέρει πλέον απλά και μόνο η υπόθεση Λινού, ούτε να πάρει κάποια εκδίκηση από την «κλαίουσα», όπως την λένε οι υποστηρικτές του, αλλά να δώσει λύση στο πολιτικό πρόβλημα που υπάρχει στο χώρο;

Μήπως ισχύει για τις σχέσεις του με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι το γυαλί δεν έχει ραγίσει, αλλά έσπασε και δεν κολλάει; Μήπως προετοιμάζεται ακόμα και για αμφισβήτηση του αρχηγού και έχει πάρει απόφαση να διεκδικήσει την ηγεσία μόλις τεθεί θέμα, ακόμα και στο συνέδριο του Οκτωβρίου;

Και, εν τέλει, μήπως αυτή η ιστορία με τις επιχορηγήσεις εκατομμυρίων της κυρίας Λινού είναι απλώς η θρυαλλίδα και η αφορμή για τη μεγάλη και τελική σύγκρουση με τον κ. Κασσελάκη;

Ο ίδιος ο κ. Πολάκης δεν έχει ξεκαθαρίσει προθέσεις του, ούτε ανοίγει τα χαρτιά του. Και κανείς δεν βάζει στοίχημα εάν ο πραγματικός του στόχος είναι η διεκδίκηση της ηγεσίας ή ακόμα και η δημιουργία κόμματος, εφόσον η σύρραξη στον ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώσει τέτοιες συνθήκες.

Ουδείς επίσης αποκλείει να υπάρξουν εξελίξεις τις αμέσως επόμενες ημέρες και πάντως πριν το γάμο του κ. Κασσελάκη στις 29 του μήνα στα Χανιά. Σε έναν τόπο δηλαδή που πέρα από το ότι έλκει την καταγωγή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι και η εκλογική περιφέρεια του κ. Πολάκη.

Διαβάστε επίσης:

Εξώδικο στον Γιώργο Καραμέρο προαναγγέλλει ο Παύλος Μαρινάκης

Συνέχεια στην κόντρα Ρωμανού – ΣΥΡΙΖΑ για τον ευρωβουλευτή Νίκο Παππά

Μιχάλης Κατρίνης από τα Καλάβρυτα: Κυβερνητική προπαγάνδα πάνω στην καμένη γη

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ, Λινού, Κασσελάκη, Πολάκη,syriza, linou, kasselaki, polaki