ΣΥΡΙΖΑ: Η γραμμή Φάμελλου για «δυναμική» αντιπολίτευση με το βλέμμα στις συνεργασίες – Αναφορές για «συμμαχικά σχήματα» και «προοδευτικό ψηφοδέλτιο»

Για «δυναμική» και «μαχητική» προγραμματική αντιπολίτευση κάνει λόγο ο Σωκράτης Φάμελλος, θέτοντας μια διαχωριστική γραμμή με την «συναινετική» αντιπολίτευση που χρεώνει στο ΠΑΣΟΚ και καλεί τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης σε συνεργασίες προκειμένου να δοθεί μια απάντηση «από τα αριστερά» στον Κυριάκο Μητσοτάκη στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

«Απέναντι σε αυτή την κυβέρνηση δεν υπάρχουν συναινέσεις, υπάρχει δυναμική αντιπολίτευση», είπε

χθες μιλώντας στο Attica TV. Σε μία τέτοια δυναμική αντιπολίτευση μπορούν να υπάρξουν συνεργασίες προοδευτικές. Γι’ αυτές τις συνεργασίες εμείς έχουμε καταθέσει ανοιχτή πρόσκληση. Με κανένα κομματικό εγωισμό γιατί προέχει η κοινωνία. Και είναι ανοιχτή αυτή η συζήτηση, ό,τι και να έχει προηγηθεί σαν στάση».

Μάλιστα, αν και είπε ότι είναι νωρίς γι’ αυτή τη συζήτηση, έβαλε στο τραπέζι όρους όπως «συμμαχικά σχήματα» και «προοδευτικό ψηφοδέλτιο» εν όψει των επόμενων βουλευτικών εκλογών.

Στην συνέντευξή του προς τον Γιώργο Μελιγγώνη χθες το βράδυ ο Σωκράτης Φάμελλος, ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να είναι ο πυλώνας της προοδευτικής αντιπολίτευσης και απάντησης στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Εκτίμησε άλλωστε ότι μέχρι τις επόμενες εκλογές οι συσχετισμοί μπορεί να μην είναι αυτοί που είναι σήμερα, υπονοώντας κάποιο «ξεφούσκωμα» του ΠΑΣΟΚ.

Σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ την πρότασή του για συνεργασίες την απευθύνει στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Αριστερά, αλλά και σε κόμματα όπως το ΚΚΕ και η Πλεύση Ελευθερίας και σε επίπεδο ψηφοφόρων, βάσης, κλπ είπε πως απευθύνεται σε όσους απογοητεύτηκαν, αποστρατεύτηκαν, κ.ο.κ. όχι μόνο κατά την τελευταία δύσκολη περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και πριν το 2023.

Ειδικότερα, ερωτηθείς για τη Νέα Αριστερά, και με αφορμή τη συζήτηση για τον ΠτΔ είπε πως αν ο Χρήστος Ράμμος δεν είχε αποσυρθεί, ήταν διατεθειμένος να συζητήσει με τον κ. Χαρίτση μετά τον προϋπολογισμό ή μετά τις γιορτές. Σε ό,τι αφορά τις συνεργασίες είπε πως διαφώνησε με την επιλογή των στελεχών της Νέας Αριστεράς να φύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ – «στην συζήτηση για την ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να είναι παρούσες και παρόντες», είπε. Από εκεί και πέρα, σημείωσε, εφόσον είναι στον προοδευτικό χώρο μπορεί να υπάρξει συνεργασία και πολιτική, δηλαδή κομματική και κινηματική, ενώ διευκρίνισε πως η πρόταση απευθύνεται και στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας.

Υπογράμμισε πως η συζήτηση για τις συνεργασίες πρέπει να γίνει «γιατί στις επόμενες βουλευτικές εκλογές απέναντι στον κ. Μητσοτάκη πρέπει να υπάρχει ένα προοδευτικό ψηφοδέλτιο που να μπορεί να τον κερδίσει». Άρα, τόνισε, «πρέπει να κάνουμε όλοι ό,τι μπορούμε, φτάνοντας μέχρι εκεί, γιατί δεν ξέρουμε με τι συσχετισμούς θα φτάσουμε». Αναφέρθηκε σε «προοδευτικό ψηφοδέλτιο» ώστε «να υπάρχει απάντηση από την κοινωνία η οποία πρέπει να είναι από τα αριστερά, προοδευτική και όχι από τα δεξιά».

Δίνοντας και έναν «οδικό χάρτη» τρόπον τινά της συζήτησης αυτής είπε πως είναι νωρίς ακόμη γι’ αυτή την συζήτηση, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από μια πολύ δύσκολη περίοδο επιχειρεί ένα γρήγορο «come back». Σημείωσε πως πρώτα πρέπει να δυναμώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, «να έχουμε ένα μαζικό και συγκροτημένο κόμμα» και στη συνέχεια έπειτα «μετά από αυτή την ενδυνάμωση και το Συνέδριο που ετοιμάζουμε, να συμμετέχουμε στην προοδευτική απάντηση άρα και σε συμμαχικά σχήματα».

Μέχρι τότε, είπε, «δε θα περιμένουμε, καλούμε όλους και όλες στο ΣΥΡΙΖΑ» και «θεωρούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ο πυλώνας αυτής της προοδευτικής αντιπολίτευσης και των συμμαχικών σχημάτων». Πρόσθεσε πως «αυτή η πρόταση είναι ανοιχτή και γίνεται χωρίς προϋποθέσεις και ανταλλάγματα».

Η συνάντηση με Πέτρο Κόκκαλη

Στο πλαίσιο του προσκλητηρίου για συνεργασίες ο Σωκράτης Φάμελλος συνάντησε χθες, όπως είχε προαναγγείλει, τον Γραμματέα του «Κόσμος» Πέτρο Κόκκαλη, ενώ είχε προηγηθεί η συνάντηση με τον επικεφαλής του ΠΡΑΤΤΩ Νίκο Κοτζιά.

Στη συνάντηση με τον Πέτρο Κόκκαλη, όπως ανέφεραν κομματικές πηγές συμφωνήθηκε και από τις δύο πλευρές η ανάγκη συνεννόησης του προοδευτικού κόσμου, στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας, η οποία θα πρέπει να διαμορφωθεί δημόσια για να αποτελέσει και κοινωνική υπόθεση.

Συμφωνήθηκε επίσης πως βασικό στοιχείο αυτής της προοδευτικής συζήτησης και συνεργασίας πρέπει να είναι η πράσινη πολιτική για το περιβάλλον και το κλίμα.

Διαβάστε επίσης:

Ιθαγένεια στους Γλύξμπουργκ: H διολίσθηση της κυβέρνησης για χάρη της… βασιλικής δεξιάς

ΚΚΕ: «Δεν είμαστε στο 2012-2015, όπου φούντωναν οι αυταπάτες»

«Χρήσιμη αντιπολίτευση» και «επόμενη κυβέρνηση»

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ, Φάμελλου, – Αναφορές,syriza, famellou, – anafores