ΣΥΡΙΖΑ: Η κόντρα μεταφέρεται στην κεντρική επιτροπή – Η πρόκληση Κασσελάκη στους 87, ο ρόλος Παππά και ο Πολάκης

Ο Στέφανος Κασσελάκης πέτυχε μία πύρρειο νίκη στην κοινοβουλευτική ομάδα το βράδυ της Τρίτης, αλλά το πεδίο της σύγκρουσης με την εσωκομματική αντιπολίτευση μεταφέρεται τώρα στην κεντρική επιτροπή που θα συνεδριάσει το μεθεπόμενο σαββατοκύριακο.

Και ίσως εκείνη η συνεδρίαση να καθορίσει εν τέλει και το πώς θα πάει το κόμμα στο καταστατικό συνέδριο του Οκτωβρίου. Ήτοι αν θα πάει συντεταγμένα, έστω με βαθιές διαφωνίες, ή θα προκύψει οποιοδήποτε θέμα ηγεσίας ή ακόμα και διάσπασης μετά το βαθύ ρήγμα στην κοινοβουλευτική ομάδα.

Στη

χθεσινή συνεδρίαση ο κ. Κασσελάκης είχε σαφώς έναν βασικό στόχο: Να συγκροτήσει μία σταθερή συμμαχία με δυνάμεις (τις οποίες εκφράζει ο κ. Παππάς) που μπορούν να αποτρέψουν την αμφισβήτησή του στην κεντρική επιτροπή.

Στο επιτελείο του προέδρου ήταν στέρεη η εκτίμηση ότι από μόνοι τους οι «Κασσελακικοί» του οργάνου δεν θα μπορούσαν να αποτρέψουν μία πρόταση μομφής, εάν δυνάμεις του κ. Παππά συντάσσονταν με μία τέτοια αμφισβήτηση, που θα ερχόταν είτε από την πλευρά των «87», είτε από τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος έχει διαμηνύσει τις προθέσεις τους.

Η συμμαχία με τον άλλοτε πιο στενό άνθρωπο του Αλέξη Τσίπρα ήταν μάλλον μονόδρομος, αλλά στην πραγματικότητα και μία ολοκλήρωση του άτυπου μετώπου που είχαν συγκροτήσει από πέρσι όταν ο κ. Παππάς τάχθηκε στο δεύτερο γύρο υπέρ της εκλογής Κασσελάκη, αλλά και στη συνέχεια με τη σύμπλευση στο συνέδριο εναντίον της Όλγας Γεροβασίλη.

Η Κουμουνδούρου γνώριζε το ρίσκο μίας αλλαγής του Σωκράτη Φάμελλου, δεν υπολόγιζε βέβαια τόσες απώλειες, αλλά είχε αντιληφθεί ότι χωρίς μία νέα διαμόρφωση των συσχετισμών στην κεντρική επιτροπή δεν θα υπήρχε καμία εγγύηση για την πορεία προς το συνέδριο.

Οι συσχετισμοί στην κεντρική επιτροπή και το ρίσκο Παππά

Ο κ. Παππάς ελέγχει περίπου 45 με 50 μέλη της ΚΕ, αλλά η δυναμική μίας συμπόρευσής του με τους «87» και τον κ. Πολάκη σε ενιαίο μέτωπο απέναντι στον κ. Κασσελάκη είναι βέβαιο ότι θα διαμόρφωνε πλειοψηφία υπέρ μίας πρότασης μομφής, που θα οδηγούσε σε καθαίρεση του προέδρου.

Η κίνηση των 87 έχει περί τα 75 μέλη στην κεντρική επιτροπή και μαζί με την επιρροή του κ. Πολάκη θα έφταναν οι αμφισβητίες κοντά στους 100, που μαζί με εκείνους του κ. Παππά θα προσέγγιζαν τον αριθμό 151 που θέλει μία πρόταση μομφής για να εγκριθεί. Μαζί τους όμως θα συντάσσονταν λόγω των δυναμικής ένας κρίσιμος και επαρκής αριθμός μελών του οργάνου, καθιστώντας το αμιγές κασσελικό μπλοκ μειοψηφικό.

Αυτό ακριβώς διείδε το επιτελείο του προέδρου και επέμεινε στις αλλαγές στην κοινοβουλευτική ομάδα. Οι απώλειες που υπήρξαν χθες θεωρήθηκαν ως αναγκαίο κόστος για να διαφυλαχθεί το μείζον, που είναι η αποτροπή της αμφισβήτησης στην κεντρική επιτροπή και στο ίδιο το συνέδριο. Πλέον οι δυνάμεις του κ. Παππά μαζί τους “σκληρούς” ή και πιο “χαλαρούς” υποστηρικτές του κ. Κασσελάκη ελέγχουν πάνω από 170 ή και 180 μέλη της ΚΕ, διαμορφώνοντας μία ασπίδα σε οποιαδήποτε αμφισβήτηση. 

Επιπλέον ο κ. Παππάς δίνει στον κ. Κασσελάκη και μία εσωκομματική και βαθιά κομματική, τρόπον τινά, νομιμοποίηση. Η συμμαχία εκφράζει και μέρος του «ιστορικού ΣΥΡΙΖΑ», δίνοντας και το στοιχείο της συνέχειας, παράλληλα με τις τομές και το «νέο» ή το «άλλο» που θέλει να φέρει ο αρχηγός με τις καταστατικές αλλαγές.

Γι’ αυτό και στη διαρροή των «87» χθες βράδυ ότι ο κ. Κασσελάκης έχασε πια την πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας, η Κουμουνδούρου απάντησε αμέσως, προκαλώντας τους αμφισβητίες να θέσουν θέμα ηγεσίας στην κεντρική επιτροπή.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Παππάς είχε ήδη χάσει δυνάμεις προς τους 87, όπερ σημαίνει ότι δεχόταν και ο ίδιος πιέσεις όλο το προηγούμενο διάστημα να συνταχθεί με το αντικασσελακικό μέτωπο. Επέλεξε όμως να πάρει το ρίσκο, έχοντας στο μεταξύ κερδίσει στελέχη από την επαρχία και να μην συμβάλει σε μία ιστορικά αμφιλεγόμενη πρακτική – αυτής της καθαίρεσης εκλεγμένου αρχηγού από τη βάση.

Η στάση και τα διλήμματα των 87 

Είναι ακόμα άδηλο τι θα πράξουν οι 87.

Αυτό που φαίνεται είναι πως απέκτησαν έναν δυνητικό υποψήφιο πρόεδρο, αντίπαλο του κ. Κασσελάκη σε τυχόν κάλπες: Τον Σωκράτη Φάμελλο. Από το συνέδριο του Φεβρουαρίου και την αποτυχία να τεθεί αντίπαλος του προέδρου η Όλγα Γεροβασίλη, η πτέρυγα αυτή φαινόταν να στερείται ενός «ηγέτη», που θα μπορούσε να στηθεί απέναντι στον κ. Κασσελάκη. Ο βουλευτής Θεσσαλονίκης μπορεί πλέον να είναι μία λύση, εκτός εάν προκύψουν κι άλλες στη συνέχεια.

Επιπλέον οι 87 μετρούν επιμέρους κέρδη με τα 12 κατά στην εισήγηση Κασσελάκη και την εικόνα περαιτέρω αμφισβήτησης της σημερινής ηγεσίας που εμπεδώνεται στην κοινή και εσωκομματική γνώμη. Ο πόλεμος φθοράς επιφέρει πλήγματα, αλλά το θέμα είναι εάν συγκεντρώνονται δυνάμεις στη βάση για να στηριχθεί μία εναλλακτική πρόταση. Προς το παρόν αυτό δεν είναι βέβαιο και πάντως εκτιμάται διαρκώς η δυναμική των πραγμάτων.

Η οριακή σχέση Κασσελάκη με Πολάκη και ο ρόλος του Παππά 

Την ίδια ώρα το μέτωπο του κ. Κασσελάκη με τον Παύλο Πολάκη.

Παρότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε τη Δευτέρα το απόγευμα διαβεβαιώσεις και υποσχέσεις στα μέλη της νομαρχιακής επιτροπής Χανίων ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία για μία νέα συμπόρευση με τον Σφακιανό πολιτικό, κάτι τέτοιο δεν έγινε μέχρι τώρα.

Υπήρξε μόνο μία «δειλή» επικοινωνία μέσω sms, το βράδυ εκείνης της ημέρας, αλλά δεν προέκυψε κοινός τόπος. Κι αυτό παρότι θεωρείται πως ο κ. Πολάκης έχει δίκιο στην κόντρα του με την Αθηνά Λινού, κάτι που αρχίζει να γίνεται κοινός τόπος και στην Κουμουνδούρου.

Το ερώτημα είναι εάν η συμμαχία με τον κ. Παππά μπορεί να καθιστά στους υπολογισμούς του κ. Κασσελάκη «μη αναγκαία» πλέον την επαναπροσέγγιση με τον κ. Πολάκη. Ή, ακόμα χειρότερα μήπως η συμμαχία αυτή «προβλέπει» τρόπον τινά τη διατήρηση της απόστασης με τον κ. Πολάκη, λόγω των εξαιρετικά «αδύναμων» αν όχι κακών σχέσεων του νέου προέδρου της ΚΟ με τον Χανιώτη βουλευτή.

Πάντως, οι δυνάμεις του κ. Πολάκη στη βάση θεωρούνται σε γενικές γραμμές φιλικά διακείμενες και στον κ. Κασσελάκη, άρα κρίσιμη μάζα σε μία τυχόν γενική σύρραξη για την ηγεσία. Και προφανώς χρήσιμη στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ για να επικρατήσει.

Ο κ. Πολάκης έκανε το βράδυ της Τρίτης μία σιβυλλική ανάρτηση από την Κρήτη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι προ σημαντικών αποφάσεων.

Διαβάστε επίσης:

Γιώργος Γεραπετρίτης: Συνάντηση με τον Φιντάν αύριο στις Βρυξέλλες – Κυπριακό και ελληνοτουρκικά στην ατζέντα

Παύλος Μαρινάκης: Εκλογές το 2027 – Πρόωρες οι συζητήσεις για νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας (videos)

ΣΥΡΙΖΑ: Παραιτήθηκε και επίσημα ο Όθωνας Ηλιόπουλος – Ορκίζεται την Παρασκευή η Τσαπανίδου

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ, Κασσελάκη, Παππά, Πολάκης,syriza, kasselaki, pappa, polakis