ΣΥΡΙΖΑ: Κλιμάκωση με στόχο το «μπλόκο» στη συγκάλυψη

Μάχη μέχρις εσχάτων για τη συγκάλυψη του σκανδάλου των παρακολουθήσεων δίνει, κατά την Κουμουνδούρου, η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός, μάχη δίνει και ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. να μην πιάσει τόπο αυτή η προσπάθεια.

Αντιθέτως, βασική επιδίωξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι αυτή η υπόθεση να αφήσει σοβαρά πολιτικά τραύματα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ανάλογης βαρύτητας με την ουσία του σκανδάλου.

Εξ άλλου ο ΣΥΡΙΖΑ

συμφωνεί με τη θέση που καταγράφει το ΠΑΣΟΚ στην πρότασή του για την Εξεταστική, ότι ο Μητσοτάκης δεν φέρει μόνο την αντικειμενική πολιτική ευθύνη εκ της θέσης του ως διοικητικός και πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ αλλά και «με την έννοια πράξεων ή παραλείψεών του που συνέβαλαν στη διαμόρφωση του μη σύννομου αποτελέσματος».

Η δήλωση του πρωθυπουργού στις 8 Αυγούστου, ότι «δεν γνώριζε», δεν έχει πείσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης, και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε καθημερινή βάση τονίζουν ότι ο πρωθυπουργός «ψεύδεται». Γι’ αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει βαριές εκφράσεις, όπως ότι ο Μητσοτάκης είναι ο «εγκέφαλος του επιτελικού παρακράτους».

Στη Βουλή

Κομβικός σταθμός στην κλιμάκωση της επίθεσης από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ (και από τα άλλα κόμματα βέβαια) είναι η αυριανή προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, που διεξάγεται μετά το αίτημα που είχε καταθέσει ο Αλέξης Τσίπρας πριν από τον Δεκαπενταύγουστο (ζητώντας τότε την άμεση διεξαγωγή της και όχι δύο βδομάδες μετά).

Στη συζήτηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να αναδείξει την πολιτική απομόνωση του πρωθυπουργού – όπως αναδείχθηκε και κατά τη χθεσινή διαδικασία στη Θεσμών και Διαφάνειας, αλλά και δεδομένου ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν προτίθενται να στηρίξουν Εξεταστική από το 2012 – και το ότι προσέρχεται στη διαδικασία ως απολογούμενος, σε καθεστώς γενικής απαξίωσης εντός κι εκτός της χώρας.

Δύο είναι τα ερωτήματα που θέτει μετ’ επιτάσεως ο ΣΥΡΙΖΑ και αναμένεται να θέσει και αύριο ο Αλέξης Τσίπρας:

– Ποιοι και πόσοι πολιτικοί, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες έχουν αποτελέσει στόχους παρακολούθησης από την ΕΥΠ.

– Αν ισχύει ότι η ΕΥΠ έχει μισθώσει από ιδιώτη το κακόβουλο λογισμικό Predator για να κάνει παράνομες παρακολουθήσεις. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση διαψεύδει ότι έχει στην κατοχή της το εν λόγω λογισμικό, ο δε πρωθυπουργός ουδέποτε έχει αναφερθεί σε αυτό. Ωστόσο, μετά τις υπόνοιες ότι η ΕΥΠ έκανε χρήση του εν λόγω λογισμικού μέσω ενοικίασης, μέχρι και η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα προανήγγειλε πρωτοβουλίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διερεύνηση της δράσης του παράνομου λογισμικού Predator. Η ίδια απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη εξέφρασε τη μεγάλη ανησυχία της για την παράνομη παρακολούθηση δημοσιογράφων, πολιτικών και άλλων πολιτών, καθώς συνιστούν «παραβιάσεις των αρχών και αξιών που αποτελούν τη βάση του δημοκρατικού μας συστήματος» και «δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές».

Σημειώνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ εξ αρχής κάνει την εκτίμηση ότι οι παρακολουθήσεις δεν περιορίζονται μόνο στα πρόσωπα που βρίσκονται στο επίκεντρο των μέχρι στιγμής αποκαλύψεων (Ανδρουλάκης, Κουκάκης). Δεν είναι τυχαία η αναφορά πως πρόκειται για την «κορυφή του παγόβουνου».

Αντιθέτως, θεωρεί ότι και άλλα πρόσωπα βρίσκονταν στο στόχαστρο νόμιμων ή μη «επισυνδέσεων», είτε πολιτικοί (βουλευτές, ευρωβουλευτές) είτε δημοσιογράφοι είτε επιχειρηματίες.

Μάλιστα, οι προθέσεις της Ν.Δ. να επεκτείνει την Εξεταστική σε βάθος δεκαετίας, ξεκινώντας από το 2012, κίνησαν τις υποψίες στους επιτελείς της Κουμουνδούρου πως δεν αποτελεί μόνο μια προσπάθεια να εκφοβίσει την αξιωματική αντιπολίτευση – η τελευταία διαμηνύει πως σε κάθε περίπτωση δεν έχει να φοβηθεί τίποτα και πως αν η κυβερνητική παράταξη, που έχει στο «μικροσκόπιο» τους πάντες, πολλω δε μάλλον τον ΣΥΡΙΖΑ, είχε στοιχεία, θα τα είχε βγάλει στη φόρα.

Έτσι από την Κουμουνδούρου άφησαν αιχμές ότι ενδέχεται στο στόχαστρο του Μαξίμου να βρίσκονται κορυφαία στελέχη της Ν.Δ., όπως οι Σαμαράς και οι Δένδιας – Κικίλιας, οι οποίοι επί πρωθυπουργίας του πρώτου θήτευσαν ως υπουργοί ΠροΠο, επομένως είχαν υπό την ευθύνη τους την ΕΥΠ.

Πλέον, μετά τις τοποθετήσεις Οικονόμου και Δεμίρη τις δύο τελευταίες μέρες, θεωρούν ότι οι ενδείξεις για παρακολουθήσεις και άλλων πολιτικών προσώπων (πολιτικών κι εσωκομματικών αντιπάλων), και όχι μόνο, ενισχύονται στον μέγιστο βαθμό.

Πιο συγκεκριμένα, η δήλωση Οικονόμου την Τρίτη ότι «δεν είναι σε γνώση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού καμία άλλη νόμιμη επισύνδεση τηλεφώνου πολιτικού προσώπου» ήχησε στα αυτιά των επιτελών του ΣΥΡΙΖΑ ως μια ένοχη πρόνοια να καλυφθεί ο πρωθυπουργός για ό,τι προκύψει περαιτέρω.

Μεταξύ των ενδεχομένων ο πρωθυπουργός να μην γνωρίζει πράγματι αν υπάρχουν άλλες παρακολουθήσεις και του να γνωρίζει, επιχειρώντας προκαταβολικά να αποσείσει από πάνω του τις ευθύνες, η Κουμουνδούρου φαίνεται να πιστεύει το δεύτερο.

Κοινώς, μετά τη χθεσινή ομολογία Δεμίρη, οι εκτιμήσεις της Κουμουνδούρου τείνουν να γίνουν βεβαιότητα. Η απάντηση που έδωσε ο νέος διοικητής της ΕΥΠ στις ερωτήσεις βουλευτών χθες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ότι «έχω πλήρη έλεγχο της Υπηρεσίας τις τελευταίες 15 μέρες, κανείς δεν εξαιρείται», προκάλεσε το εξής σχόλιο από πλευράς Κουμουνδούρου:

«Επιβεβαίωσε ακόμα πιο εμφατικά το παρακράτος Μητσοτάκη. Το μόνο που έχει να κάνει πλέον ο κ. Μητσοτάκης είναι να πει δημοσίως ποιους ακόμα βουλευτές και ευρωβουλευτές παρακολουθεί, για ποιους ακριβώς λόγους και εν συνεχεία να παραιτηθεί. Τα ‘‘δεν ήξερα’’ και ‘‘φταίει ο ανιψιός μου για το λάθος’’ τελειώσανε. Τίποτα δεν θα μείνει στο σκοτάδι».

Πανικός και καθυστερήσεις

Πάνω απ’ όλα, πάντως, η Κουμουνδούρου είναι σίγουρη για το ότι επιχειρείται η πάση θυσία συγκάλυψη της υπόθεσης και των πρωθυπουργικών ευθυνών. Τα στοιχεία που δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση ήδη μαζεύονται πολλά και, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, είναι τα εξής:

Η απαντητική επιστολή προς την Κομισιόν στο αίτημά της για εξηγήσεις αναφορικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων και ειδικά το ζήτημα του λογισμικού Predator, την οποία έφερε στο φως της δημοσιότητας χθεσινό δημοσίευμα του Politico. Στην επιστολή αυτή (2 Αυγούστου), όπως επιβεβαίωσε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η ελληνική κυβέρνηση ζητούσε «να μην στηρίζονται τα αρμόδια κοινοτικά όργανα σε δημοσιεύματα του Τύπου, τα οποία δεν διακρίνονται για την ακρίβεια και την αντικειμενικότητά τους». Εξ ου και η ερμηνεία του Politico ότι το μήνυμα της κυβέρνησης ήταν «μην ασχολείστε» στο οποίο αντέδρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Το οξύμωρο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος – του οποίου την παραίτηση ζητά – «την ίδια στιγμή που στοχοποιεί Μέσο και δημοσιογράφο δίνει στη δημοσιότητα την επιστολή που επιβεβαιώνει μέχρι κεραίας το ρεπορτάζ του Politico» και ως προς το αίτημα της Κομισιόν για εξηγήσεις σχετικά με το λογισμικό και ως προς την απάντηση της Αθήνας που προτρέπει την Κομισιόν να μη δίνει βάση στα δημοσιεύματα.Η άρνηση της κυβέρνησης να πάρει πίσω την τροπολογία του Μαρτίου του 2021 με την οποία κατήργησε τη δυνατότητα οι παρακολουθούμενοι να ενημερώνονται μετά τη λήξη της παρακολούθησης από την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ).Το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιδίδεται σε παιχνίδι καθυστερήσεων. Χαρακτηριστικά μετά τη συνεδρίαση του Ε.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ με το προεδρείο της Κ.Ο. υπό τον Τσίπρα τη Δευτέρα πηγές του κόμματος σημείωναν πως «ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να κερδίσει χρόνο, να σβήσει τα ίχνη των παρακολουθήσεων, παράνομων και νόμιμων, και να στήσει επί της ουσίας μια μεγάλη επιχείρηση συγκάλυψης». Σε αυτό το πλαίσιο συγκαταλέγει ο ΣΥΡΙΖΑ την πρόθεση για χρονική διεύρυνση της Εξεταστικής, προκειμένου να οδηγηθεί σε εκφυλισμό η διαδικασία, αλλά και την απροθυμία να δεχτεί το αίτημα του ΠΑΣΟΚ που στηρίζουν και τα άλλα κόμματα να προηγηθεί της προ ημερησίας η συνεδρίαση της Θεσμών και Διαφάνειας με την κλήση σε ακρόαση των βασικών πρωταγωνιστών (Κοντολέων, Δημητριάδης, Δεμίρης, Βλάχου, Ράμμος).

Η αντιπολίτευση θεωρεί ότι πρέπει τα πρόσωπα αυτά να απαντήσουν σε κομβικά ερωτήματα, ώστε οι πολιτικοί αρχηγοί να είναι ενήμεροι στη διαδικασία της προ ημερησίας για κρίσιμες λεπτομέρειες. Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τη διαδικασία έγκρισης του Θ. Δεμίρη, δεν είναι καν βέβαιο ότι θα συνεδριάσει εκ νέου και πότε για τους λόγους που ζητά το ΠΑΣΟΚ, έστω κατόπιν εορτής.

Αυτό κατήγγειλε χθες ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. και Α’ αντιπρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Κατρούγκαλος: «Ενώ η Διάσκεψη των Προέδρων είχε αποφασίσει να γίνει η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών την ερχόμενη εβδομάδα, ακούσαμε σήμερα με έκπληξη ότι περιμένουμε τη Νέα Δημοκρατία να συμφωνήσει ή να καταθέσει τις δικές της προτάσεις για να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση αυτή».

Μία η διέξοδος

Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σε πολύ δυσχερή θέση, η οποία θα επιδεινωθεί αν υπάρξουν νέες αποκαλύψεις, τις οποίες η κυβέρνηση δείχνει να φοβάται, και όλα αυτά επιπρόσθετα στο σκηνικό της ακρίβειας. Στο επιτελείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν ότι θα κάνει την Εξεταστική με όρους «φαστ τρακ» και από εκεί και πέρα ανοίγει ο δρόμος για εκλογές.

Στον ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούν και τα διάφορα σενάρια για απόσυρση Μητσοτάκη, τεχνοκράτη πρωθυπουργό κ.ά., και διαμηνύουν ότι σε κάθε περίπτωση για την αξιωματική αντιπολίτευση μία είναι η απάντηση: εκλογές.

Διαβάστε επίσης:

Γενικευμένη παρακολούθηση σε όλη την Ευρώπη

ΠΑΣΟΚ για παρακολούθηση Ανδρουλάκη: Πρέπει να βρεθούν οι υπαίτιοι

Οι στρατηγικές επιδιώξεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ στη μάχη για τις υποκλοπές

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ, Κλιμάκωση,syriza, klimakosi