ΣΥΡΙΖΑ: Μαδάει τη μαργαρίτα του συνεδρίου

Η συζήτηση για το τι μέλλει γενέσθαι με το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ξεκίνησε ουσιαστικά με το «μυστικό» γεύμα που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με 11 κορυφαία στελέχη του κόμματος πριν από μερικές μέρες στο σπίτι τού Αλέκου Φλαμπουράρη.


Στη συνάντηση πιο συγκεκριμένα μετείχαν «μπαρουτοκαπνισμένοι» εκπρόσωποι των τάσεων, όπως οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Δημήτρης Τζανακόπουλος,

Όλγα Γεροβασίλη, Νίκος Βούτσης, Αλέκος Φλαμπουράρης, Νίκος Παππάς, Χρήστος Σπίρτζης, Πάνος Σκουρλέτης, Δημήτρης Βίτσας, Γιάννης Ραγκούσης, Πάνος Ρήγας.
Δεν μετείχαν, όπως φαίνεται και από την παραπάνω σύνθεση, εκπρόσωποι της διεύρυνσης, δηλαδή της Προοδευτικής Συμμαχίας (πρόσωπα προερχόμενα από ΠΑΣΟΚ, Γέφυρα κ.α.), γεγονός που προκάλεσε γκρίνιες από αυτή την πλευρά, η οποία εδώ και καιρό «σέρνει» το παράπονο ότι μένει στην «απ’ έξω».


Ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας σε πρώτη φάση ουσιαστικά ήθελε να σφυγμομετρήσει τις πλευρές εκείνες που θεωρεί ότι δημιουργούν επικοινωνιακά προβλήματα και προκαλούν εσωστρέφεια, είτε προβάλλοντας τις επιμέρους θέσεις τους στον δημόσιο διάλογο, ενισχύοντας την εικόνα αμφισβήτησης της ηγεσίας, είτε αντιμαχόμενες μεταξύ τους με αιχμές και καρφιά.


Ήδη διεμήνυσε στους παραπάνω συνδαιτυμόνες στην πρώτη αυτή «μάζωξη» ότι επιθυμεί ένα συνέδριο ενωτικό, που δεν θα δημιουργεί πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο εν όψει εκλογών. Κοινώς, αυτό που διακαώς θέλει να αποφύγει ο Αλέξης Τσίπρας είναι η εικόνα σφαγής μεταξύ αντιμαχόμενων στρατοπέδων, κάτι που θα καλλιεργήσει εντυπώσεις για το κατά πόσο ο ίδιος έχει τον έλεγχο στο κόμμα του, ώστε να είναι σε θέση να κυβερνήσει ολόκληρη τη χώρα.

Ενότητα ή συσχετισμοί;

Το ερώτημα είναι αν και με ποιον τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να διασφαλίσει αυτό που ζητάει.
Από διαρροές, ήδη έχει αρχίσει να διαφαίνεται το δίλημμα που διαμορφώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έναντι όσων επιδιώκουν ένα συνέδριο καταγραφής συσχετισμών: είτε συνέδριο ενωτικό (με τους όρους δηλαδή της ηγεσίας) προ των εκλογών είτε, αν κάτι τέτοιο δεν μπορεί να εξασφαλιστεί, αυτό να παραπεμφθεί για μετά τις εκλογές.
Στην περίπτωση που το συνέδριο τελικά αποφασιστεί να γίνει πριν από τις εκλογές, δηλαδή πριν από την άνοιξη, ο ακριβής χρόνος θα δείξει και τον χαρακτήρα του.


Πολλοί επιθυμούν το συνέδριο να διεξαχθεί ώς το τέλος του χρόνου, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα δώσει το περιθώριο αυτό να είναι ένα «κανονικό» συνέδριο με καταγραφή διαφωνιών όπου υπάρχουν αλλά και συσχετισμών. Η Ομπρέλα (ομάδα των 53 υπό των Τσακαλώτο σε συμμαχία με «ιστορικά» στελέχη όπως οι Βούτσης, Φίλης, Σκουρλέτης, Βίτσας, Παπαδημούλης) μετά τις νομαρχιακές εκλογές της περασμένης άνοιξης θεωρεί ότι βγήκε ενισχυμένη και επιδιώκει αυτό να αποτυπωθεί και συνεδριακά, με τον πλέον επίσημο και αδιαμφισβήτητο τρόπο δηλαδή. Από την άλλη εκτιμάται ότι και η Ενωτική Κίνηση (προεδρικοί) επιδιώκει να δείξει ότι διατηρεί τη συνοχή και την εσωκομματική ισχύ της, παρά τις ενδείξεις για αποδιοργάνωση μετά την απώλεια τμήματός της που συγκρότησε χωριστή προεδρική τάση, τη ΡΕΝΕ.

Όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα

Επίσης, υπάρχουν και κάποιοι πιο ουδέτεροι, που εκτιμούν ότι είναι καλύτερο να γίνει συνέδριο εντός του 2021 και το νωρίτερο δυνατό, ώστε όποια κρίση ξεσπάσει να εκτονωθεί και να υπάρξει χρόνος να ξεπεραστεί και να ξεχαστεί ώς την ερχόμενη άνοιξη ή όποτε γίνουν οι εκλογές.


Όσοι ζητούν συνέδριο εντός του τρέχοντος έτους εκτιμούν ότι αυτό άπαξ και αποφασιστεί μπορεί να γίνει μέσα σε έναν με ενάμιση μήνα, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ προλαβαίνει. Ακόμη και με δεδομένο ότι στις αρχές Δεκεμβρίου είναι προγραμματισμένο το συνέδριο του ΚΙΝΑΛΛ, με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να συμπέσει, προκειμένου να μην κατηγορηθεί ότι επιχειρεί να «σκεπάσει» πολιτικά τις συνεδριακές διαδικασίες ενός άλλου κόμματος, στελέχη υποστηρίζουν ότι η Κουμουνδούρου μπορεί να πάρει τη «σκυτάλη», αμέσως μετά, κάπου στις 15 Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχει χρόνος

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν συμμερίζεται αυτές τις εκτιμήσεις για τα χρονικά περιθώρια, θεωρεί δηλαδή ότι δεν προλαβαίνει να γίνει συνέδριο εντός του 2021.
Αν απορριφθεί το συγκεκριμένο χρονικό ορόσημο, τότε το συνέδριο μετατίθεται για τις αρχές της επόμενης χρονιάς, μάλιστα υπήρξαν δημοσιεύματα που ανέφεραν τον Φεβρουάριο. Σ’ αυτή την περίπτωση, αν δηλαδή το συνέδριο γίνει ακριβώς πριν από τον χρόνο που η Κουμουνδούρου εκτιμά ότι ανοίγει το παράθυρο για πρόωρες εκλογές, θεωρείται ότι στην πραγματικότητα «δεν υπάρχει συνέδριο», διότι αυτό θα είναι «φαστ τρακ» ή αλλιώς «πανηγυρικό». Κάτι που φαίνεται να παραδέχονται οι περισσότεροι από όποια τάση κι αν προέρχονται.


Κάποια άλλη εκδοχή μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί, ωστόσο τις επόμενες μέρες είναι πιθανό να προχωρήσει η συζήτηση. Έμπειρο στέλεχος του κόμματος εκτιμούσε προ ημερών ότι μπορεί να επαναληφθεί ένας «μυστικός δείπνος» μεταξύ Τσίπρα και στελεχών πριν υπάρξουν αποφάσεις που θα επικυρωθούν στο Πολιτικό Συμβούλιο. Πάντως μένει ανοιχτό το πώς θα κινηθεί η συζήτηση στο παρασκήνιο μέχρι να υπάρξουν αποφάσεις προς επισημοποίηση.

Διαβάστε επίσης:

Μεταναστευτικό: Μεγάλη έρευνα αποκαλύπτει συστηματικά pushbacks στο Αιγαίο – Διαψεύδει ο Μηταράκης, θορυβημένη η ΕΕ

Aντιεμβολιαστής YouTuber αστυνομικός τέθηκε σε διαθεσιμότητα – Έλεγε ότι πολεμούσε το… σύστημα (video)

«Μπλόκο» στις επικοινωνίες Κασιδιάρη από το Συμβούλιο των φυλακών Δομοκού

Keywords
Τυχαία Θέματα