ΣΥΡΙΖΑ: Μετωπική με Ν.Δ., στενό μαρκάρισμα σε ΠΑΣΟΚ

Οι παρακολουθήσεις και οι τηλεφωνικές υποκλοπές είναι ένα θέμα στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υπόσχεται συνέχεια, διαμηνύοντας ότι δεν θα το αφήσει να περάσει έτσι, καθώς είναι τόσο σοβαρό, που απαιτεί εξηγήσεις από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, στην ευθύνη του οποίου πέρασε η ΕΥΠ με δική του πρωτοβουλία αμέσως μετά τις εκλογές.

Στην αρχή της εβδομάδας, ο Γιώργος Κατρούγκαλος και πέντε

ακόμα βουλευτές (Βούτσης, Λάππας, Ξανθόπουλος, Πολάκης και Φίλης) κατέθεσαν ερώτηση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη εστιάζοντας στην παρακολούθηση Κουκάκη, για την οποία άλλωστε υπήρξε η παραδοχή του διοικητή της ΕΥΠ στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής. Έτσι, όταν ξανανοίξει η Βουλή μετά τις διακοπές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα καλέσει τον Μητσοτάκη για απαντήσεις, ενώ ο τομεάρχης Εξωτερικών με δηλώσεις του προανήγγειλε και νέες πρωτοβουλίες.

Πέρα από την «αστυνομική» ουσία της υπόθεσης, η Κουμουνδούρου επενδύει πολιτικά σε αυτή, καθώς δίνει την ευκαιρία ενός σοβαρού πολιτικού πλήγματος στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό – από την αξιωματική αντιπολίτευση τις προηγούμενες μέρες υπογράμμιζαν ότι η κυβέρνηση επιχείρησε να κλείσει το θέμα άρον άρον και να το υποβαθμίσει.

Την ίδια ώρα, το ζήτημα των υποκλοπών φέρνει πιο κοντά τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛΛ – τουλάχιστον αυτό επιδιώκει η Κουμουνδούρου – ή έστω απομακρύνει το ΠΑΣΟΚ από τη Ν.Δ. Όπερ μεθερμηνευόμενον μπαίνει «μπουρλότο» στην προοπτική μετεκλογικής συνεργασίας αλλά και στην προεκλογική τακτική ίσων αποστάσεων – η Χαριλάου Τρικούπη υποχρεώνεται να ανεβάσει περισσότερο τους τόνους απέναντι στη Ν.Δ.

Σε ό,τι αφορά την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έναντι του ΠΑΣΟΚ/Κίνημα Αλλαγής, η υπόθεση αυτή αποτελεί ευκαιρία περαιτέρω πολιτικής πίεσης στον Νίκο Ανδρουλάκη να ξεκαθαρίσει δημόσια ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη μετεκλογικά δίνοντάς του παράταση ζωής σε περίπτωση που δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση. Άλλωστε οι πτυχές της υπόθεσης δεν αφήνουν πολλά περιθώρια και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ για να τις υπενθυμίζει στη Χαριλάου Τρικούπη, κάνοντας σαφές ότι δεν μπορεί να σχηματίσει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση με μια πολιτική δύναμη που ταυτίζεται με παρακρατικές μεθόδους οι οποίες στρέφονται κατά πολιτών, πολιτικών/πολιτικών κομμάτων και δημοσιογράφων, με τον ίδιο να γίνεται στόχος εν μέσω της εσωκομματικής προεκλογικής κούρσας.

Από εκεί και πέρα ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., εφόσον επιθυμεί τη σύγκλιση με το ΠΑΣΟΚ/Κίνημα Αλλαγής, θα πρέπει να διαχειριστεί λεπτές ισορροπίες, με δεδομένο ότι η Χαριλάου Τρικούπη ήδη αντιμετωπίζει την πίεση από την κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να το εμφανίσει ως παρακολούθημα της Κουμουνδούρου.

Έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα

Σε ό,τι αφορά την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία απέναντι στην κυβέρνηση πάντως, αναμένεται «πόλεμος».

Καταρχάς, αξίζει να υπογραμμιστεί ότι με τη συνέντευξή του την περασμένη Κυριακή στη «Real News» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Νάσος Ηλιόπουλος υπογράμμισε ουσιαστικά ότι για το κόμμα του το θέμα «πρόωρες» δεν έχει κλείσει οριστικά, ανεβάζοντας εκ νέου τον συναγερμό απέναντι σε τυχόν φθινοπωρινό εκλογικό αιφνιδιασμό. Ειδικότερα σημείωσε πως ο πρωθυπουργός «ψάχνει ημερομηνία εκλογών ανάμεσα σε συμπληγάδες», καθώς «από τη μια πλευρά ορισμένοι πιέζουν τον Κ. Μητσοτάκη να μην πάει σε εκλογές, έτσι ώστε από το ταμείο ανάκαμψης να μοιράσει χρήμα – με τον αδιαφανή τρόπο που έχει επιλέξει – στους δικούς του ανθρώπους» κι από την άλλη πλευρά «είναι όσοι τον πιέζουν να πάει τώρα με την προσδοκία ότι η ήττα θα είναι μικρότερη και θα μπορεί να τη διαχειριστεί εσωκομματικά την επόμενη ημέρα».

Διπλή τακτική

Σε κάθε περίπτωση η τακτική που θα ξεδιπλώσει ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κινείται σε δύο κατευθύνσεις:

Αρχής γενομένης από τη ΔΕΘ, θα καταθέσει το κυβερνητικό του πρόγραμμα με τις προτάσεις του για άμεση εφαρμογή από μια προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ίδιο, αμέσως μετά τις εκλογές, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τα κομβικά ζητήματα της περιόδου και ειδικά αυτό της ακρίβειας σε αγαθά και ενέργεια τον επερχόμενο χειμώνα.Την ίδια ώρα θα συνεχίσει να ποντάρει στη μεγαλύτερη δυνατή πρόκληση φθοράς στην κυβέρνηση, με την ανάδειξη αντιλαϊκών πολιτικών και σκανδάλων, σε οξείς καταγγελτικούς τόνους. Αν μάλιστα, τελικώς, ο πρωθυπουργός όντως δεν προσφύγει σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, τότε το «πυρ» κατά τη νέα πολιτική (και σε κάθε περίπτωση προεκλογική) σεζόν που θα ανοίξει η Κουμουνδούρου θα είναι διαρκείας. Ο στόχος ασφαλώς είναι η ψαλίδα με τη Ν.Δ. να έχει κλείσει σημαντικά (ή και πλήρως) στο σημείο εκκίνησης, δηλαδή την προκήρυξη εκλογών, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να ξεκινήσει την προεκλογική εκστρατεία από τις καλύτερες δυνατές βάσεις.

Ειδικότερα, αναφορικά με τα σκάνδαλα και με δεδομένο ότι στην τέταρτη χρονιά μιας κυβερνητικής θητείας που αρχίζουν να παίρνουν έκταση η φθορά και τα διάφορα «εκφυλιστικά» φαινόμενα, οι αποκαλύψεις πληθαίνουν. Η Κουμουνδούρου θα συνεχίσει να αναδεικνύει τα θέματα εκείνα που πλήττουν την κυβέρνηση και στο ηθικό επίπεδο (π.χ. υπόθεση της αποφυλάκισης Λιγνάδη) και στο θεσμικό – διαχειριστικό επίπεδο (Δικαιοσύνη, Κράτος Δικαίου, ΜΜΕ, ταμείο ανάκαμψης κ.λπ.), τα οποία η κυβέρνηση μετράει ως προνομιακά της. Η δε υπόθεση των υποκλοπών με ευθύνη της Ν.Δ. σε βάρος του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, ξυπνά περαιτέρω τα αντιδεξιά αντανακλαστικά, αναβιώνοντας κάτι απ’ το πολιτικό παρελθόν της χώρας παραπέμποντας στις υποκλοπές Μαυρίκη επί πατρός Μητσοτάκη.

Ινστιτούτο Πουλαντζάς: Στις 4,9 μονάδες η ψαλίδα Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ

Στο μεταξύ, το Ινστιτούτο Πουλαντζάς (οργανισμός του ΣΥΡΙΖΑ) στο νέο δελτίο του «Εκλογικές τάσεις Αυγούστου» διαπιστώνει σημαντική υποχώρηση της δυναμικής της Ν.Δ. παρά το γεγονός ότι παραμένει δημοσκοπικά κυρίαρχη στον κομματικό ανταγωνισμό, με παράλληλη βελτίωση της εικόνας του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία συνέβαλε και το Συνέδριο. Η μελέτη, σε επιμέλεια των Δανάης Κολτσίδα, πολιτικής επιστήμονα και διευθύντριας του ΙΝΠ, και Κώστα Πουλάκη, μαθηματικού, καλύπτει την περίοδο από τον Απρίλιο μέχρι και τον Ιούλιο του 2022 και περιλαμβάνει τα ευρήματα 46 ερευνών συνολικά.

Τα βασικά ευρήματα που καταγράφει η μελέτη του Ινστιτούτου είναι τα εξής:

Βαθμός ικανοποίησης: Αν και το εν λόγω τετράμηνο καταγράφεται μια μικρή αύξηση της ικανοποίησης από την κυβέρνηση η οποία αποδίδεται από τους συγγραφείς του δελτίου στην αντιμετώπιση της ελληνοτουρκικής κρίσης, σημειώνεται πως «σε διαχρονική βάση έχει επέλθει μια σύγκλιση του επιπέδου ικανοποίησης από την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση αντίστοιχα, που οφείλεται κατά κύριο λόγο στη σημαντική πτώση που έχει καταγράψει η κυβέρνηση – που πλέον βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από τα ποσοστά επιδοκιμασίας που κατέγραφε αμέσως μετά τις εκλογές του 2019 αλλά και στην πρώτη φάση της πανδημίας –, αλλά και σε μία πιο αργή μεν, αλλά ορατή άνοδο των επιπέδων ικανοποίησης από την αξιωματική αντιπολίτευση».

Δημοτικότητες πολιτικών αρχηγών: Το σύνολο των ηγετών καταγράφει μια μικρή άνοδο – μεγαλύτερη για τους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης και οριακή για τον πρωθυπουργό. Εξαίρεση, στην ανοδική τάση των αρχηγών αποτελεί ο Νίκος Ανδρουλάκης, στοιχείο που κατά τους συντάκτες της μελέτης αποτελεί ένδειξη πως ο εν λόγω πολιτικός αρχηγός έχει εισέλθει στην «περίοδο της “κανονικότητας”, όπου κρίνεται πια από τα πεπραγμένα του και όχι από τις προσδοκίες των πολιτών από ένα νέο πρόσωπο».

Καταλληλότερος πρωθυπουργός: «Ο Κ. Μητσοτάκης εξακολουθεί να έχει το προβάδισμα, παρόλο που ο Αλ. Τσίπρας, μετά και το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., αύξησε τις υπέρ του γνώμες». Σύμφωνα με τη μελέτη, «η φθορά του Κ. Μητσοτάκη είναι μεν πιο αργή, αλλά πάντως σταθερή, όπως και η αντίστοιχη βελτίωση του Αλ. Τσίπρα, με αποτέλεσμα να έχει επέλθει εδώ και αρκετούς μήνες πλέον μία τάση μεγαλύτερης σύγκλισης μεταξύ των δύο».

Πρόθεση ψήφου: «Η διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων μειώθηκε και σε αυτό το κύμα ακόμη περαιτέρω και έχει διαμορφωθεί πλέον στις 4,9 ποσοστιαίες μονάδες. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση της εκλογικής απήχησης του ΣΥΡΙΖΑ κατά 1,5 μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση των Εκλογικών Τάσεων, ενώ η Ν.Δ. παρέμεινε σταθερή. Σε ό,τι αφορά στα υπόλοιπα κόμματα, η πρόθεση ψήφου προς το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛΛ υποχώρησε κατά 1,4 ποσοστιαίες μονάδες(…)».

Συσπειρώσεις και μετακινήσεις: Κατά τη μελέτη, «η Ν.Δ. παγιώνει τη συσπείρωσή της σε ένα νέο χαμηλό» (68,6%) με τις σημαντικότερες διαρροές ψηφοφόρων της «να κατευθύνονται πρωτίστως προς την «αδιευκρίνιστη ψήφο» και δευτερευόντως προς τα “λοιπά” (εξωκοινοβουλευτικά) κόμματα στα δεξιά της, το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛΛ, τον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. και την Ελληνική Λύση». Αντίθετα, «ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. αύξησε περαιτέρω τη συσπείρωσή του (68,1%) σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο (…), με αποτέλεσμα πλέον να έχουμε φτάσει σε ένα σημείο “ισορροπίας”».

Διαβάστε επίσης:

Το σταυρόλεξο των λογαριασμών ρεύματος

ΣΥΡΙΖΑ: Κρατά τα «δυνατά» χαρτιά του για αργότερα

«Πύρινο» καλοκαίρι για την κυβέρνηση – 130.000 στρέμματα καμένης γης προτού μπει ο Αύγουστος

Keywords
συριζα, ΠΑΣΟΚ, real news, εν λόγω, ευπ, εκλογες, βουλη, real, news, ΔΕΘ, νέα, βασεις, μμε, οφείλεται, τσιπρας, λύση, καλοκαιρι, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, δημοκρατικη συμμαχια, αλλαγη ωρας, διακοπες ρευματος, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, δεη διακοπες ρευματος, διακοπη ρευματος, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, εκλογες 2012, αλλαγη ωρας 2013, κομματα, βουλευτες, ημερομήνια, το θεμα, ευπ, ηττα, θεμα, μμε, ξανθοπουλος, πιεση, προγραμμα, ωρα, αυξηση, αξιζει, ανδρουλακης, βρισκεται, γεγονος, γινεται, δεδομενο, δυναμη, δηλωσεις, δικη, ευκαιρια, εκστρατεια, ενεργεια, εν λόγω, ευθυνη, ζωης, ιδια, ιδιο, υποθεση, ηθικο, κυβερνηση, κυμα, κομμα, λαππας, λογο, μηνες, μητσοτακης, νικο, ξυπνα, ουσιαστικα, ουσια, οφείλεται, σεζον, συνεχεια, ταση, φθινοπωρο, φθορα, χρημα, ψαλιδα, εφαρμογη, ηγετες, κυριακου, κυριακη, μελετη, θεματα
Τυχαία Θέματα