ΣΥΡΙΖΑ: «Μέτωπο» διαφωνούντων και δυσαρεστημένων απέναντι σε Κασσελάκη – «Κόντρες» με κείμενα και το «χαρτί» της οικονομικής δυσπραγίας

Φρένο στις σαρωτικές διαθέσεις Κασσελάκη προσπαθούν να βάλουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και βουλευτές λίγα εικοσιτετράωρα μετά το συγκρουσιακό μανιφέστο Κασσελάκη και το κλείσιμο της Αυγής, και ενώ η ηγεσία προσπαθεί να ρίξει κάπως του τόνους σε σχέση με το «μαύρο χρήμα» που έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Ταυτόχρονα, η τελευταία προβαίνει σε κινήσεις για να υπογραμμίσει την οικονομική δυσπραγία του κόμματος, έναντι των αντιδράσεων για το κλείσιμο του ημερήσιου φύλλου της «Αυγής».

Η

αμφισβήτηση φουντώνει αν και εκφράζεται έμμεσα, καθώς σε αυτή τη φάση δεν τίθεται ευθέως θέμα ηγεσίας- στο τραπέζι μπαίνει πάντως το αίτημα για δημοψήφισμα στη βάση (μέλη και φίλους) για το αν το κόμμα θα πρέπει να συμμετάσχει ή όχι στις διεργασίες για την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς.

Υπενθυμίζεται πως μετά τις ευρωεκλογές πρόταση για εσωτερικό δημοψήφισμα σε σχέση με την Κεντροαριστερά πρότεινα ο Γιάννης Ραγκούσης και ο «απολυθείς» Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Το χθεσινό κείμενο 87 μελών της Κεντρικής Επιτροπής εκ των οποίων οι 7 είναι και βουλευτές (86 μελών ΚΕ για την ακρίβεια, καθώς η Αθηνά Λινού δεν είναι μέλος του οργάνου) δείχνει να διαμορφώνεται ένα μέτωπο από αντικασσελακικούς ή διαφωνούντες στον πυρήνα των οποίων κυριαρχούν τα λεγόμενα «τσιπρικά» στελέχη, αλλά και δυσαρεστημένους από την ηγεσία Κασσελάκη κάποιοι εκ των οποίων τον στήριξαν στην εκλογή του.

Η πλευρά αυτή στέλνει τα μηνύματά της και μετρά τις δυνάμεις της εν όψει της Κεντρικής Επιτροπής, στην οποία αναμένεται να βγουν «μαχαίρια». Μάλιστα από την πλευρά των διαφωνούντων υποστηρίζουν ότι υπάρχουν και άλλοι σε αυτό το κλίμα που δεν υπογράφουν αυτή τη στιγμή.

Προειδοποίηση των «7»

Αν και τα 87 στελέχη πλησιάζουν το 1/3 του 300μελούς οργάνου το κρίσιμο στοιχείο είναι οι υπογραφές των 7 βουλευτών οι οποίες δείχνουν να σηματοδοτούν μια «απειλή». Την «απειλή» διαρροών δηλαδή, και άρα μιας μικρότερης κοινοβουλευτικής ομάδας που μπορεί ακόμη και να χάσει το στάτους της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ μετρά σήμερα 36 βουλευτές και το ΠΑΣΟΚ 32, επομένως η απώλεια 5 βουλευτών θα τον φέρει κάτω το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη. Κάτι που ο Στέφανος Κασσελάκης είναι υποχρεωμένος να ζυγίσει ή εν πάση περιπτώσει αξιολογείται ως ικανό να τον φρενάρει στην επιθυμία του να τραβά διαρκώς το σκοινί.

Οι 7 βουλευτές είναι οι Όλγα Γεροβασίλη, Χρήστος Γιαννούλης, Μίλτος Ζαμπάρας, Διονύσης Καλαματιανός, Αθηνά Λινού, Κατερίνα Νοτοπούλου και Ανδρέας Παναγιωτόπουλος.

Στους υπογράφοντες περιλαμβάνονται πρωτοκλασσάτα ή προβεβλημένα στελέχη όπως πρώην βουλευτές, μέλη της ΠΓ, κλπ: Γιώργος Βασιλειάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Κώστας Ζαχαριάδης, Γιάννης Ραγκούσης, Αλέκος Φλαμπουράρης, Χρήστος Σπίρτζης, Γιώργος Τσίπρας, Ζανέτ Τσίπρα, Σπύρος Δανέλλης, Γιάννης Μουζάλας, Θέμης Μουμουλίδης, Γιάννης Μπαλάφας, Πάνος Σκουρολιάκος, Ζαχαρούλα, Τσιριγώτη, Βασίλης, Τσίρκας, Στέργιος Καλπάκης, Τάνια Καραγιάννη, Εύη Καρακώστα, Άννα Φιλίνη, Δημήτρης Μπίρμπας, Παναγιώτης Παναγιώτου, Μαρία Ρεπούση, Δημήτρης Χατζησωκράτης, κ.ά.

Στο κείμενο υπάρχουν και υπογραφές που προέρχονται από την ομαδοποίηση Παππά, όπως οι Νίκος Καραντιλιόν, Ελένη Συμεωνίδου και Αναστασία Σαπουνά (ήταν και υποψήφια στο ευρωψηφοδέλτιο).

Χωριστή τακτική ακολουθεί πάντως ο Νίκος Παππάς, ο οποίος μέχρι σήμερα έχει δείξει ότι θέλει να ασκεί επιρροή στην ηγεσία αλλά δεν θέλει ρήξη μαζί της – ο Κασσελάκης πάντως έχει στείλει τα μηνύματά του και προς όσους θεωρεί ότι θέλουν να του επιβάλλουν επιτροπείες, με την αναφορά του στο όριο των τριών κοινοβουλευτικών θητειών.

Ποια ζητήματα θίγουν οι 87

Το κείμενο των 87 θέτει:

-το ζήτημα της αποτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος το οποίο η ηγεσία έχει αξιολογήσει ως «ικανοποιητικό» κάτι με το οποίο διαφωνούν οι υπογράφοντες

-Το θέμα της ανάγκης αποκατάστασης της ισορροπίας του πολιτικού συστήματος μέσα από τη συνεργασία των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου

-Το ζήτημα των απολύσεων στελεχών και γενικώς «διαιρετικών τακτικών»

-Το ζήτημα του μαύρου χρήματος μια συζήτηση περί ηθικής και διαφάνειας στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, που δεν έχει κανένα έρεισμα

-Το κλείσιμο της Αυγής σε συνδυασμό με τη συλλογική λειτουργία

Επίσης, τα 87 στελέχη ζητούν η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής να γίνει δύο μέρες, αίτημα στο οποίο δεν ανταποκρίθηκε η ηγεσία, η οποία επιμένει στη μονοήμερη συνεδρίαση στις 7 Ιουλίου (αφού προηγηθεί Πολιτική Γραμματεία στις 4 Ιουλίου).

«Προς τι η πρόωρη δημοσιοποίηση;»

Σχολιάζοντας το κείμενο η Κουμουνδούρου ανέφερε ότι ΣΥΡΙΖΑ και Κασσελάκης «δεν φοβήθηκαν ποτέ τον διάλογο» και πως «όλες οι απόψεις είναι ευπρόσδεκτες και βεβαίως σεβαστές». Ταυτόχρονα διερωτήθηκε για ποιο λόγο οι απόψεις αυτές «επιλέχθηκε να εισαχθούν στον δημόσιο διάλογο πρόωρα από τη στιγμή που έχουν συγκληθεί τα όργανα».

Πάντως είναι γεγονός ότι στους αντικασσελακικούς τις προηγούμενες ημέρες υπήρχε καχυποψία σε σχέση με την πρόθεση της ηγεσίας να συγκαλέσει πράγματι Κεντρική Επιτροπή, καθώς δεν είχε ανακοινώσει επισήμως ημερομηνίες, κάτι που έγινε χθες εν μέσω φημών για την συλλογή υπογραφών.

Στο μεταξύ, απέναντι στο κείμενο των 87 εμφανίστηκε λίγο μετά ψήφισμα – κείμενο στήριξης στον Κασσελάκη στην πλατφόρμα aavaz. «Εκφράζουμε την οργή μας για τις καθημερινές δηλώσεις στελεχών του κόμματος τα οποία εκφράζουν συνεχώς αμφισβητήσεις σχετικά με τοποθετήσεις και αποφάσεις του Προέδρου μας Στεφάνου Κασσελάκη» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο.

«Διαφημίζει» την οικονομική δυσπραγία η Κουμουνδούρου

Σε σχέση με τα οικονομικά του κόμματος από την Κουμουνδούρου επιμένουν να αναδεικνύουν αρνητική εικόνα στον απόηχο του κλεισίματος της «Αυγής» το οποίο χαρακτηρίζουν ως «επιβεβλημένο». Μάλιστα, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Βούλα Κεχαγιά, σε συνέντευξή της χαρακτήρισε την οικονομική κατάσταση του κόμματος «οικτρή». Σε νέες του δηλώσεις από τις ΗΠΑ χθες ο Στ. Κασσελάκης σημείωσε σε σχέση με το κλείσιμο της Αυγής ότιτο ημερήσιο έντυπο ζημίωνε τα οικονομικά του κόμματος καθημερινά και έδειξε τον Τσίπρα όσον αφορά την λήψη της απόφασης παραπέμποντας στην Πολιτική Γραμματεία του Ιανουαρίου του 2022, την οποία όπως είπε προχθές, ο ίδιος υλοποιεί καθώς ο προκάτοχός του δεν είχε τη βούληση.

Επίσης, ο Στέφανος Κασσελάκης το απόγευμα της Τετάρτης στη ραδιοφωνική του συνέντευξη σε ομογενειακό σταθμό (Cosmos FM) πρότεινε τις συνδρομές από τα στελέχη του κόμματος για να κλείσουν άμεσα κάποιες τρύπες. Ανέφερε πως θα δωρίσει στο κόμμα «το μάξιμουμ το οποίο επιτρέπεται από τον νόμο, που είναι 20.000 ευρώ ανά έτος ανά φυσικό πρόσωπο» καλώντας και τα στελέχη να κάνουν το ίδιο. Σε συνέχεια αυτής της προτροπής το ίδιο βράδυ, βουλευτές και ευρωβουλευτές του κόμματος έλαβαν μήνυμα από την οικονομική διεύθυνση που τους καλούσε να συνδράμουν το κόμμα με δωρεά ή δάνειο προκειμένου να πληρωθούν οι μισθοί Ιουνίου για τα ΜΜΕ του κόμματος, ύψους 375.146 ευρώ.

Στη συνέχεια έγινε χθες γνωστό πως και οι εργαζόμενοι του κόμματος ειδοποιήθηκαν για καθυστερήσεις πληρωμών για τον μήνα Ιούνιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ, Μέτωπο, Κασσελάκη – Κόντρες,syriza, metopo, kasselaki – kontres