ΣΥΡΙΖΑ: Μήνυμα πολιτικής αλλαγής η κάλπη της 15ης Μαΐου

Δέκα μέρες έχουν απομείνει ως την κάλπη της 15ης Μαΐου για την εκλογή προέδρου αλλά και Κεντρικής Επιτροπής από τα μέλη, με την Κουμουνδούρου να έχει δώσει στη διαδικασία χαρακτήρα «προκριματικών» για τις εθνικές κάλπες.

Ενδεικτικά τα συνθήματα «Στις 15 Μάη ψηφίζουμε – τους στέλνουμε τον λογαριασμό» ή «Στις 15 του Μάη ο ΣΥΡΙΖΑ δυναμώνει και ο εφιάλτης της κυβέρνησης Μητσοτάκη τελειώνει».

Η «προεκλογική» καμπάνια του Αλέξη Τσίπρα

έχει κεντρικό πολιτικό χαρακτήρα με συνθήματα κατά της κυβέρνησης και με αιχμή του δόρατος το νούμερο ένα καυτό κοινωνικό ζήτημα αυτή τη στιγμή, δηλαδή την ακρίβεια σε ρεύμα και καταναλωτικά αγαθά. Βασική επιδίωξη της ηγεσίας άλλωστε είναι την ημέρα της εκλογής να πετύχει τη μεγαλύτερη δυνατή προσέλευση κι ενώ μέχρι τότε η εγγραφή νέων μελών με δικαίωμα για την εκλογή προέδρου συνεχίζεται. Υπενθυμίζεται ότι δικαίωμα ψήφου για τον πρόεδρο έχουν και όσοι θα προσέλθουν για να εγγραφούν ως μέλη ακόμη και την ημέρα της ψηφοφορίας.

Υπό αυτό το πρίσμα, από την Κουμουνδούρου αναμένουν ότι όχι μόνο το μεγάλο κύμα εγγραφών θα είναι την ημέρα της ψηφοφορίας αλλά και ότι, κατά συνέπεια, η προσέλευση θα ξεπεράσει τον αριθμό των εγγεγραμμένων μελών που είχε καταγραφεί μέχρι το συνέδριο (61.600).

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε διαδικασία «σάρωσης» της χώρας με περιοδείες απ’ άκρου εις άκρον καλώντας τον κόσμο να ψηφίσει στην κάλπη για πρόεδρο, καθώς «η μόνη λύση για να μπει φρένο στον εφιάλτη είναι η πολιτική αλλαγή», κατά τη γραμμή που έχει χαραχθεί το τελευταίο διάστημα.

Να σημειωθεί εδώ ότι η Κουμουνδούρου είδε θετικά την αλλαγή πλεύσης Ανδρουλάκη, ο οποίος ζήτησε εκλογές. Συμβολικά έχει τη σημασία του ότι η κίνηση αυτή ήρθε μετά το σχετικό κάλεσμα Τσίπρα από το βήμα του συνεδρίου, σύμφωνα με το οποίο όποια προοδευτική δύναμη δεν ζητά εκλογές αυτή τη στιγμή στηρίζει τον Μητσοτάκη. Ωστόσο, δεδομένης της συγκυρίας θεωρείται και μια ακόμη ένδειξη ότι το κλίμα στην κοινωνία γυρίζει σε βάρος της κυβέρνησης.

Διακριτικά μηνύματα

Την 15η Μαΐου πάντως, εκτός από τις δύο κάλπες για τα όργανα, θα στηθεί και η κάλπη για το καταστατικό, αφού οι σχετικές ψηφοφορίες δεν ευοδώθηκαν στο συνέδριο και αποφασίστηκε να παραπεμφθούν στο τελικό στάδιο της εσωκομματικής διαδικασίας.

Οι υψηλοί τόνοι που καταγράφηκαν από την πλευρά της Ομπρέλας στο συνέδριο έχουν υποχωρήσει στον βαθμό που η εκλογή έχει πάρει και τον χαρακτήρα «μετωπικής» σύγκρουσης με την κυβέρνηση και αγώνα να φύγει ο Μητσοτάκης. Τα δημόσια μηνύματα προς την ηγεσία εξακολουθούν να εκπέμπονται, αλλά πιο διακριτικά, και δείχνουν ότι η τάση της εσωκομματικής μειοψηφίας θα δώσει τη μάχη των συσχετισμών μέσα από την κάλπη για την εκλογή Κεντρικής Επιτροπής αλλά και τις ψηφοφορίες για το Καταστατικό.

Για παράδειγμα, οι Τσακαλώτος και Φίλης σε συνεντεύξεις τους ανέδειξαν ότι ένα στοιχείο της Πολιτικής Απόφασης είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. είναι οργανικό μέλος της Ευρωομάδας της Αριστεράς, κίνηση που φαίνεται να έχει στοχεύσει στο να μην περάσει απαρατήρητη αυτή η δέσμευση της ηγεσίας που αφορά τη φυσιογνωμία του κόμματος και άρα να «μην μείνει στα χαρτιά».

Ο Νίκος Φίλης, επιπλέον, δείχνει να χτυπά καμπανάκι και για τη συγκρότηση των οργανώσεων μελών. Ειδικότερα, εν όψει της ψήφισης των αλλαγών στο καταστατικό καλεί να υπάρξει ευρεία ενημέρωση καθώς, όπως επισημαίνει, «ορισμένες από αυτές οδηγούν σε φαινόμενα ρευστοποίησης του κόμματος και παραγοντισμού». Και φέρνει ως παράδειγμα τη διάταξη «με βάση την οποία οκτώ μέλη χωρίς κανέναν περιορισμό μπορούν να αποκόπτονται και να ιδρύουν μια νέα Οργάνωση Μελών.

Η εμπειρία από άλλα κόμματα προειδοποιεί ότι έτσι δημιουργούνται οργανώσεις βουλευτών με πελατειακά δίκτυα». Επισημαίνει την κατάργηση των Νομαρχιακών Συνδιασκέψεων και διερωτάται για ποιο λόγο υπάρχει τόση άρνηση για «το αυτονόητο, πως η υποψηφιότητα κάθε νέου μέλους τελικά γίνεται αποδεκτή με την αυτοπρόσωπη συμμετοχή του σε μια τουλάχιστον συνεδρίαση».

Τα παραπάνω, επισημαίνει, μπορεί να οδηγήσουν στο «ακραίο σημείο, μέλη που δεν γνωρίζουμε, παρά μόνο από κάποιο ψηφιακό ίχνος, να συνασπίζονται για να ιδρύσουν Ο.Μ. (σ.σ.: Οργανώσεις Μελών) διασπώντας την Ο.Μ. στην οποία ανήκουν και από αυτόν τον κατακερματισμό σε Ο.Μ. αμφίβολης σύνθεσης να προκύπτει χωρίς καμιά δημοκρατική διαμεσολάβηση η Νομαρχιακή Επιτροπή»!

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από την πλευρά του υπογράμμισε πως «το συνέδριο αυτό θα πρέπει να σημαίνει το τέλος της ανθρωποφαγίας», εννοώντας τα φαινόμενα σε βάρος στελεχών της μειοψηφίας που σημειώθηκαν ακόμη και στο συνέδριο και όχι μόνο κατά τον προσυνεδριακό διάλογο.

Σημείωσε επίσης, επιχειρώντας να χαμηλώσει κάπως τα περί «συντριπτικής κυριαρχίας» Τσίπρα, πως στο συνέδριο ενδεικτικό του καλού κλίματος που κατά κανόνα επικράτησε και της πολιτικής συζήτησης που υπήρξε «χειροκροτήθηκαν τοποθετήσεις από όλες τις πλευρές», όπως η ομιλία Βούτση που προκάλεσε συγκίνηση.

Κατά τα λοιπά, πολλά απ’ τα στελέχη της Ομπρέλας σε δημόσιες δηλώσεις τους φροντίζουν να τονίζουν την ομοφωνία στην έγκριση της Πολιτικής Απόφασης στο συνέδριο ως απόδειξη και εγγύηση της ενότητας.

Διαβάστε επίσης

Ενεργειακή κρίση: Και τώρα τρέχουμε… Θέμα ακόμη και ωρών οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη για το «εθνικό σχέδιο»

ΚΚΕ για την ενεργειακή ακρίβεια: Άμεση και άνευ όρων κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής

ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.: Σκληρό ροκ για τα παιχνίδια με την ενέργεια

Keywords
Τυχαία Θέματα