ΣΥΡΙΖΑ: Νέα διάσπαση, ανεξαρτητοποιήσεις και καινούριο κόμμα από Κασσελάκη – Ο απολογισμός του Συνεδρίου παρωδία

Παρελθόν είναι πλέον για τον ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης, με την τραυματική για το κόμμα της αξιωματικής ανιτπολίτευσης, «παρένθεση» να κλείνει με ένα επεισοδιακό συνέδριο σε άκρως τοξικό κλίμα με πρωτοφανείς εικόνες για ελληνικό πολιτικό κόμμα.

Το Συνέδριο χαρακτηρίστηκε από χάος, επεισόδια, εντάσεις, προπηλακισμούς, εξύβριση των στελεχών της πλειοψηφίας από κασσελακικούς. Το μίσος ξεχείλισε χθες, εκτός και εντός του χώρου του Gazi Live που είχε διαμορφωθεί

για να φιλοξενήσει τις διαδικασίες.

Ο Κασσελάκης, οι συνεργάτες του και οι υποστηρικτές του κατήγγειλαν όργιο αποκλεισμών, ακόμη και ολόκληρων οργανώσεων, κατήγγειλαν επίσης την πολύωρη ταλαιπωρία, συνεπεία των καθυστερήσεων στην ενημέρωση των συνέδρων για την πιστοποίησή τους και την πολύωρη ταλαιπωρία της αναμονής έξω από το κτίριο καθώς η είσοδος ξεκίνησε περίπου δύο ώρες μετά το προβλεπόμενο, με την διαδικασία των διαπιστεύσεων στη συνέχεια να είναι αργή και επεισοδιακή.

Ο Κασσελάκης δήλωσε εξ αρχής ότι δε θα μπει, αν δεν μπει και ο τελευταίος εκλεγμένος σύνεδρος, σημάδι ότι δεν επρόκειτο τελικά να δώσει την μάχη εντός της αίθουσας.

Η πλειοψηφία αποδείχτηκε αποφασισμένη να μην αφήσει να περάσουν στο κτίριο «κομμένοι» σύνεδροι και πολύ περισσότερο μη εκλεγμένοι υποστηρικτές Κασσελάκη, καταγγέλλοντας μάλιστα, ως απάντηση και στις δηλώσεις περί «vip και πλέμπας», ότι αυτοί (οι υποστηρικτές που δεν ήταν σύνεδροι) ήταν που προξενούσαν τις καθυστερήσεις στην διαπίστευση των συνέδρων.

Από την πλευρά της πλειοψηφίας γίνεται λόγος για περιορισμένους αποκλεισμούς από την Επιτροπή Νομιμοποίησης, περίπου 110 – 120 συνέδρων για λόγους σοβαρών παρατυπιών, ενώ οι κασσελακικοί κατήγγειλαν εκτεταμένους αποκλεισμούς περίπου 500 συνέδρων.

Τα στελέχη της πλειοψηφίας, θεωρούν, όπως ειπώθηκε και στην αίθουσα, ότι ο Κασσελάκης, χρησιμοποίησε ως πρόσχημα τους αποκλεισμούς, για να μην δώσει εντός του Συνεδρίου τη μάχη των ψηφοφοριών, γνωρίζοντας ότι δεν έχει τους συσχετισμούς που υποστήριζε πως έχει. Ο ίδιος σε πρωινή του συνέντευξη είχε προϊδεάσει για τις κινήσεις του, λέγοντας ότι δεν θα παραμείνει σε ένα κόμμα που είναι «αντιδημοκρατικό».

Οι αριθμοί

Είναι σαφές πάντως πως δεν υπάρχει συμφωνία ούτε στους αριθμούς.

Η πλευρά Κασσελάκη, υπολόγιζε τον αριθμό των συνέδρων σε 3.500, από τους οποίους ισχυριζόταν ότι οι 2.000 περίπου ήταν δικοί της – η Τζάκρη μπήκε στο χώρο και παρέδωσε στο προεδρείο στικάκι με 1.900 υπογραφές κατά του αποκλεισμού Κασσελάκη για να λάβει την απάντηση από τον πρόεδρο του Συνεδρίου Γιάννη Μαντζουράνη ότι οι πλειοψηφίες και οι μειοψηφίες στα κόμματα διαπιστώνονται με ψηφοφορίες και όχι με υπογραφές.

Το προεδρείο του Συνεδρίου ανακοίνωσε 4.282 συνέδρους. Από αυτούς, στην ψηφοφορία για την έγκριση των 4 υποψηφιοτήτων (Γκλέτσου, Πολάκη, Φάμελλου και Φαραντούρη) ψήφισαν 3.072, με 2.784 υπέρ, 276 κατά και 12 λευκά. Με άλλα λόγια, 1.210 δεν ψήφισαν και δεδομένου ότι η ψηφοφορία ήταν μόνο ηλεκτρονική μπορεί να υποθέσει κανείς ότι στα «κατά» μπορεί να υπάρχουν και κάποιοι της κασσελακικής πλευράς που ήταν σύνεδροι και έλαβαν το λινκ. Ακόμη και έτσι, με τα νούμερα που έδωσε η πλειοψηφία, η πλευρά Κασσελάκη δεν αθροίζει πάνω από 1.500 συνέδρους. Από την πλειοψηφία υποστηρίζουν ότι επιβεβαιώθηκαν οι αρχικές τους εκτιμήσεις για τους συσχετισμούς καθώς επί του συνόλου (4.282) η πλειοψηφία είχε τα 2/3 ή το 66% των συνέδρων. Από την άλλη πλευρά, είχαν διατυπωθεί οι γνωστοί ισχυρισμοί για αποκλεισμούς και «μαγειρείο».

Το συνέδριο αποφασίστηκε να συνεχιστεί και σήμερα (11:00 – 17:00) προκειμένου να μην μείνουν μόνο οι εντυπώσεις της διάσπασης, να δοθεί ένα μήνυμα επιστροφής και επανεκκίνησης στο δρόμο για τις εκλογές για πρόεδρο που θα γίνουν κανονικά στις 24 Νοεμβρίου (και 1η Δεκέμβρη αν χρειαστεί).

Ανακοινώσεις Κασσελάκη στη 1 το μεσημέρι – Ξεκίνημα με 4 βουλευτές

Και για να απαντηθούν και τυχόν προκλήσεις από την άλλη πλευρά, στο πλαίσιο των σημερινών ανακοινώσεων Κασσελάκη για το νέο κόμμα, από τα γραφεία του στον Ταύρο, γύρω στη 1 το μεσημέρι.

Πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει ουκ ολίγες προκλήσεις από εδώ και πέρα, με βασικές την διασφάλιση της ενότητας μετά από μια μακρά περίοδο διχασμού και τοξικότητας, καθώς και την ανάκτηση της σοβαρότητας που, όπως ειπώθηκε θα είναι πολύ δύσκολη. Ο κίνδυνος πλέον είναι, μετά την έξοδο Κασσελάκη που υπήρξε ενοποιητικός παράγοντας, στο εξής να αναδειχθούν οι υπαρκτές έριδες σε όσους έμειναν.

Παρά το γεγονός ότι χθες υπήρξαν 3 μόνο ανεξαρτητοποιήσεις, αυτή η υπόθεση δε φαίνεται να κλείνει εδώ, επομένως το στάτους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν χάνεται προς το παρόν, αλλά είναι ανοιχτό το τι θα γίνει στο μέλλον.

Ειδικότερα, χθες ανακοινώθηκαν τρεις ανεξαρτητοποιήσεις αυτές των Αλέξανδρου Αυλωνίτη, Πέτρου Παππά και Ραλλίας Χρηστίδου, ενώ το πρωί του Σαββάτου ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή της και η Κυριακή Μάλαμα.

Η Γιώτα Πούλου σε δηλώσεις της είπε ότι δεν θα ανεξαρτητοποιηθεί για να μη χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά το κόμμα αυτό δεν την εκφράζει πια και θα παραμείνει στην ΚΟ ως συνεργαζόμενη.

Σε επόμενη φάση θεωρείται ότι μπορεί να ακολουθήσει η Κυριακή Μάλαμα και ενδεχομένως η Θεοδώρα Τζάκρη, που έχει καταγραφεί ως βασικό κασσελακικό στέλεχος, που σήκωσε μεγάλο μέρος της μάχης. Η Νίνα Κασιμάτη δεν προτίθεται να ανεξαρτητοποιηθεί και μάλλον ούτε η Έλενα Ακρίτα, ενώ είναι ανοιχτό τι θα κάνουν βουλευτές όπως ο Ευάγγελος Αποστολάκης, Γιώργος Γαβρήλος, Ράνια Θρασκιά, Γιάννης Σαρακιώτης.

Από εκεί και πέρα σαφώς, θα ακολουθήσουν μια σειρά στελεχών όπως ο Θάνος Μωραϊτης, ο Θανάσης Οικονόμου, ο Ευάγγελος Αντώναρος, ο οποίος πρωταγωνίστησε σε «χουλιγκανικό» επεισόδιο χθες, κ.ά.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Παραιτήθηκε ο Ευάγγελος Αντώναρος – «Δεν θα συμπορευτώ με κομματικούς πραξικοποιηματίες»

ΚΚΕ: Και με Τραμπ παραμένει «δεδομένος σύμμαχος» των ΗΠΑ η Ελλάδα

ΠΑΣΟΚ: Τι λένε για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ – Ένα βήμα πριν γίνει αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ο Ανδρουλάκης;

Keywords
Τυχαία Θέματα