ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης στις Βρυξέλλες, ο Τσακαλώτος στην έξοδο – Αντίστροφη μέτρηση ως την επισημοποίηση του «διαζυγίου»

Την πόρτα της εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έδειξε να ανοίγει χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την πολιτική εκδήλωση της Εποχής για το μέλλον της Ριζοσπαστικής και Ανανεωτικής Αριστεράς. Απηχώντας τις απόψεις συνολικά της Ομπρέλας ο πρώην ΥΠΟΙΚ ουσιαστικά επιχειρηματολόγησε για τους λόγους που αυτό το κομμάτι της μειοψηφίας κρίνει ότι πλέον δεν χωρά στον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη και ετοιμάζεται να αποχωρήσει,

κωδικοποίησε τρόπον τινά το «αφήγημα» της εξόδου.

Την ίδια ώρα η ηγεσία αφήνει τα πράγματα να εξελιχθούν προσβλέποντας σε ξεκαθάρισμα στην Κεντρική Επιτροπή το προσεχές Σαββατοκύριακο, όπου πιθανότατα οι εξελίξεις θα υπερβούν το θέμα των διαγραφών, τουλάχιστον ως προς την πειθαρχική του διάσταση. Πολιτικά το θέμα θα τεθεί και από τις δύο πλευρές, καθώς η ηγεσία θα υποστηρίξει πως τα όσα ειπώθηκαν από τα τέσσερα στελέχη εγείρουν θέμα διαγραφής και πρέπει να καταδικαστούν πολιτικά, ενώ η άλλη πλευρά θα υποστηρίξει ότι σε ένα κόμμα εκκαθαρίσεων εν είδει επίδειξης αρχηγισμού δεν μπορεί να παραμείνει. Έτσι κι αλλιώς οι διαγραφές είναι το κερασάκι στην τούρτα και πιθανότατα πλέον οι εξελίξεις να τις προλάβουν. Είναι μία από τις αιτίες του «διαζυγίου», όχι η καθοριστική.

Στην χθεσινή εκδήλωση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ουσιαστικά ότι «μετάλλαξη» του ΣΥΡΙΖΑ και των ανεπίλυτων αντιφάσεων είναι συνέπεια του κυβερνητισμού και αρχηγισμού από το 2015 και μετά, επομένως υφίσταται πολύ πριν την εμφάνιση του Κασσελάκη, ακόμη και πριν την απόφαση του Συνεδρίου του 2022 για την εκλογή του προέδρου από την βάση. Στις αιχμές κατά Τσίπρα, εκτός από τα περί κυβερνητισμού και αρχηγισμού συμπεριέλαβε και το ότι ο πρώην πρόεδρος δεν άκουγε τις φωνές που από το 2017 έθεταν θέμα αξιοπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ. Αν και διαφώνησε με την λογική των επιθέσεων στο πρόσωπο του Κασσελάκη και είπε ότι πολιτική πρέπει να είναι η κριτική, άφησε να εννοηθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πορεύεται πλέον με τον «αρχηγισμό», τον λαϊκισμό, την τοξικότητα, με απουσία πολιτικής συζήτησης και με όρους ρευστοποίησης, επομένως υπό αυτές τις συνθήκες, δεν χωρά πια την Ριζοσπαστική και Ανανεωτική Αριστερά.

Μήνυμα και στους 6+6: Δεν έχει νόημα η αναμονή ως το Συνέδριο

Διευκρίνισε ότι το θέμα «δεν είναι να παραμείνουμε σε ένα κόμμα που έχει μόνο τις δικές μας ιδέες διότι καταστατική συνθήκη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πως πρόκειται για ένα πλουραλιστικό κόμμα όπου συναντιούνται οι διαφορετικές πολιτικές παραδόσεις». Το θέμα είναι, είπε αν με αυτούς τους όρους (δηλαδή, τον αρχηγισμό την τοξικότητα, την ρευστοποίηση μέσω των διαρκών αναφορών σε παράταξη, κλπ) μπορεί να υπάρξει πολιτική συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών. Επανέλαβε δε τα όσα είχε πει και σε συνέντευξή του με βάση τα όσα ειπώθηκαν στην Πολιτική Γραμματεία, ότι τα στελέχη της ηγετικής ομάδας, δεν προσπάθησαν καν να αντικρούσουν την κριτική που έγινε στον πρόεδρο από τα στελέχη της μειοψηφίας. Αυτό, είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο ίδιος το εκλαμβάνει ως δείγμα ότι «δεν τους αφορά η πολιτική συζήτηση, δεν τους αφορά το συνέδριο, τους αφορά μόνο να έχουν μηχανισμό και θεωρούν ότι έχουν την πλειοψηφία». Τόνισε δεν την εκτίμηση ότι δεν θα γίνει καμία πολιτική συζήτηση στο συνέδριο, στέλνοντας μήνυμα στους μετριοπαθείς της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, δηλαδή την ομάδα Αχτσιόγλου ή αλλιώς 6+6 ότι δεν έχει νόημα να περιμένουν μέχρι το Έκτακτο Συνέδριο.  

Παραπέμποντας στην ομιλία που είχε κάνει στο Διαρκές Συνέδριο στα τέλη Αυγούστου ως υποψήφιος πρόεδρος, θύμισε ότι εκεί είχε πει πως είτε χάσει είτε κερδίσει σκοπός του είναι «να ξαναφέρω στους αριστερούς του ΣΥΡΙΖΑ την περηφάνεια για τις ιδέες τους, τις προτάσεις τους, τους αγώνες τους». Όμως, πλέον, εκτίμησε ότι «είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει περηφάνεια σε αυτό το κόμμα» δίνοντας σήμα αποχώρησης.

«Το λάθος του Λαφαζάνη και του Βαρουφάκη που δεν πρέπει να επαναληφθεί»

Από την συζήτηση που ακολούθησε με το κοινό φάνηκε μάλιστα πως υπάρχουν κάποιες σκέψεις για το πώς θα είναι η «μετά ΣΥΡΙΖΑ ζωή». Είπε χαρακτηριστικά, υπερθεματίζοντας σε σχετική παρατήρηση του Κωστή Παπαϊωάννου και του Βασίλη Παπαστεργίου, εκ των συμμετεχόντων στο πάνελ, ότι «το μεγάλο λάθος που θα μπορούσαμε να κάνουμε, είτε μείνουμε είτε φύγουμε είναι το λάθος του Λαφαζάνη και του Βαρουφάκη, όπου ο βασικός εχθρός ξαφνικά ήταν ο Τσίπρας. Μειώθηκε η απήχηση που είχανε γιατί φαινότανε ότι δίνουνε παλιές μάχες. Αν έχει ρόλο η ανανεωτική και ριζοσπαστική αριστερά είναι για τις νέες μάχες».

Σία Αναγνωστοπούλου: «Έχω ανάγκη από χρόνο, να μετρήσω τα πράγματα»

Ενδιαφέρον είχε και η τοποθέτηση της Σίας Αναγνωστοπούλου, η οποία δεν ανήκει στην Ομπρέλα, προέρχεται όμως από την ανανεωτική αριστερά. Η βουλευτής Αχαΐας, στην εισηγητική της τοποθέτηση, έδειξε ότι είναι σε αυτούς που δεν αποχωρούν, καθώς όπως είπε όσο ο ΣΥΡΙΖΑ εμπεριέχει τις λέξεις ριζοσπαστική και αριστερά, θα δώσει την μάχη από τις τάξεις του. Απαντώντας αργότερα στις ερωτήσεις του κοινού, ανέφερε ότι θέλει χρόνο και πως δεν μπορεί να αποχωρήσει πριν τεθούν και συζητηθούν τα πολιτικά επίδικα. «Έχω ανάγκη από χρόνο, να μετρήσω τα πράγματα, έχω ανάγκη να τεθούν τα πολιτικά επίδικα». Είπε επίσης «μου δημιουργεί αμηχανία και ευθύνη μεγάλη ότι με χίλιους κόπους και με όλα τα προβλήματα φτιάχτηκε αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ. Μου είναι δύσκολο χωρίς να τεθούν οι πολιτικές συγκρούσεις, μου είναι δύσκολο να αποχωρήσω». Πρόσθεσε, ότι ως βουλευτής έχει μια άλλη λογοδοσία απέναντι σε έναν κόσμο που «μας πίστεψαν όταν μιλούσαμε για την αριστερά πλειοψηφικής τάσης που θα μπορούσε να κάνει κάτι» και «δεν έχουν καταλάβει γιατί, απέναντι στην δεξιά, κάποιοι θέλουν να αποχωρήσουν». Και κατέληξε λέγοντας ότι θέλει να δώσει τη μάχη απέναντι σε αυτή την «πολιτισμική κατρακύλα που έχουμε υποστεί το τελευταίο διάστημα».

Αυτοκριτική για την εκλογή προέδρου από τη βάση: «Το ψήφισα, φέρω ιστορική ευθύνη»

Στην εισηγητική της ομιλία, αξίζει δε να σημειωθεί, η Σία Αναγνωστοπούλου έκανε αυτοκριτική για το γεγονός ότι στο Συνέδριο του 2022 ψήφισε το νέο καταστατικό που προέβλεπε την εκλογή προέδρου από την βάση: «Ψήφισα στο συνέδριο αυτό που πέρασε και έχω βαριά ιστορική ευθύνη και την αναλαμβάνω εδώ ενώπιών σας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι το και το κλίμα όσων από το κοινό πήραν τον λόγο ήταν θερμό υπέρ των αποχωρήσεων.

Πρώτο ταξίδι Κασσελάκη στις Βρυξέλλες

Αφήνοντας τους συνεργάτες του και τα στελέχη της ηγετικής ομάδας να διαχειριστούν το εσωκομματικό ζήτημα ο Στέφανος Κασσελάκης συνεχίζει να εστιάζει στην θεσμική και πολιτική δραστηριότητα, με αιχμή του δόρατος τις υποκλοπές και τις ανεξάρτητες αρχές. Μετά από έναν πρώτο κύκλο επαφών εντός της χώρας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά και τους επικεφαλής της ΑΔΑΕ και της ΑΠΔΠΧ Χρήστο Ράμμο και Κωνσταντίνο Μενουδάκο αντιστοίχως, σήμερα αναχωρεί για το πρώτο του ταξίδι στις Βρυξέλλες με την ιδιότητα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη όπου θα έχει επαφές με θεσμικούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων είναι ο Επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι και μέλη της Επιτροπής LIBE που ερευνά το θέμα των υποκλοπών σε Ευρώπη και Ελλάδα.

Από την χθεσινή συνάντηση με τον πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, προέκυψε η συμφωνία για συνεννόηση σε συγκεκριμένα πεδία αντιπολιτευτικής στάσης απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως το μείζον ζήτημα των υποκλοπών και της υπεράσπισης των Ανεξάρτητων Αρχών όσο και της απονομής δικαιοσύνης για το ζήτημα της τραγωδίας των Τεμπών.

Διαβάστε επίσης

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για επικοινωνία Μπλίνκεν – Μητσοτάκη: Κοινός στόχος Ουάσιγκτον-Αθήνας η σταθερότητα στην Αν. Μεσόγειο

Ένα βήμα πριν τη διάσπαση ο ΣΥΡΙΖΑ: O Τσακαλώτος προανήγγειλε αποχώρηση – «Δύσκολο να επιστρέψει η περηφάνεια»

Ζαχαριάδης σε Άδωνι: «Η Αθήνα δεν θα είναι γαλάζιο κομματικό παιχνίδι»

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ, Κασσελάκης, Βρυξέλλες, Τσακαλώτος, – Αντίστροφη,syriza, kasselakis, vryxelles, tsakalotos, – antistrofi