ΣΥΡΙΖΑ: Οι συζητήσεις στο εσωτερικό και τα σενάρια φουντώνουν όσο αναμένονται οι αποφάσεις Τσίπρα

Θολά παραμένουν προς το παρόν τα επόμενα βήματα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς χθες για δεύτερη μέρα, δεν υπήρξε κάποια συνεδρίαση οργάνου στην Κουμουνδούρου, ούτε άτυπες συσκέψεις. Ενδεχομένως σήμερα να δοθεί κάποιο σήμα από τον Αλέξη Τσίπρα για το αν τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα συνεδριάσει κάποιο όργανο όπου θα παρουσιαστεί και ο λεγόμενος «οδικός χάρτης» για την ανασύνταξη, βήματα και χρονοδιάγραμμα. Αυτό άφηναν χθες να εννοηθεί

από την Κουμουνδούρου.

Στο μεταξύ, οι συζητήσεις για την επόμενη μέρα δείχνουν να έχουν πάρει φωτιά στο παρασκήνιο.

Δεν είναι μόνο τα σενάρια και οι αντιτιθέμενες απόψεις των τάσεων για το πότε θα γίνει συνέδριο, αν αυτό θα είναι κανονικό, έκτακτο συνέδριο ή θα γίνει με συνοπτικές διαδικασίες και σε ποιο πλαίσιο θα υπάρξει διαδικασία εκλογής αρχηγού. Αντιθέτως φαίνεται πως πλέον τα πάντα έχουν πέσει στο τραπέζι και καμία συζήτηση δεν είναι ταμπού καθώς καταγράφονται και πληροφορίες που απηχούν συζητήσεις και σενάρια για τον αν θα υπάρξει μια «επανασυσκευασία» του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να συστηθεί ως ένα άλλο κόμμα πιθανόν και με κάποια τροποποίηση στον τίτλο, ή αλλιώς να υπάρξει επανίδρυση, και φτάνουν μέχρι και απόψεις περί ενός τελείως νέου κόμματος.

Σε κάθε περίπτωση τα πάντα φαίνεται πως θα εξαρτηθούν από το πώς θα τοποθετηθεί ο Αλέξης Τσίπρας όταν θα ανοίξει τα χαρτιά του περαιτέρω, κάνοντας γνωστό αν υιοθετεί ή όχι τις απόψεις περί μιας γρήγορης κομματικής διαδικασίας μες το καλοκαίρι (σε μια λογική που λέει ότι τα προβλήματα της κοινωνίας δεν μπορούν να περιμένουν επομένως χρειάζεται μια «φυγή προς τα μπρος»), αλλά και πώς θα γίνει η εκλογή προέδρου, διαδικασία που κανονικά περνά μέσα από Συνέδριο έστω και αν χρονικά έχει αποσυνδεθεί, από αυτό.

Τα ορόσημα που φαίνεται πως «πριμοδοτούν» τα σενάρια των εσπευσμένων κινήσεων είναι η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο και οι Αυτοδιοικητικές εκλογές τον Οκτώβριο για τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει κάπως να έχει ανασυνταχθεί για να προετοιμαστεί.

Η άποψη για μια γρήγορη κομματική διαδικασία αποτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος, εντός του καλοκαιριού φαίνεται πως είναι κυρίαρχη στους κόλπους της προεδρικής τάσης Κίνηση Μελών, ενώ στον αντίποδα η τάση που εκφράζει την εσωκομματική μειοψηφία, την Ομπρέλα, έχει πάρει θέση υπέρ της διεξαγωγής Συνεδρίου τον Νοέμβριο, μετά τις Αυτοδιοικητικές εκλογές.

Παππάς: «Επανίδρυση» πριν τις Περιφερειακές

Χθες, ο Νίκος Παππάς από την Κίνηση Μελών ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι έτοιμος πριν τις Περιφερειακές και Αυτοδιοικητικές εκλογές ενώ όσον αφορά τις εσωκομματικές διαδικασίες είπε πως θα πρέπει να έχουν χαρακτηριστικά «επανιδρυτικά». Πρόσθεσε πως «ο Αλέξης Τσίπρας έχει πολλά να δώσει και στην Αριστερά και στο κόμμα μας, αλλά και στην Ελλάδα». Σημείωσε επίσης πως οι συζητήσεις για την επόμενη μέρα θα πρέπει να γίνουν με το βλέμμα στην κοινωνία καθώς ο κόσμος περιμένει από τον ΣΥΡΙΖΑ κάποια ξεκάθαρα μηνύματα.

Από την εσωκομματική μειοψηφία χθες, τοποθετήθηκε ο Δημήτρης Βίτσας τόσο για το θέμα του συνεδρίου όσο και για το θέμα της ηγεσίας.

Βίτσας: Συνέδριο μετά τις Περιφερειακές – Τσίπρας θα μπορούσε να αναλάβει πρόεδρος της ΚΟ

Ανέφερε καταρχάς, ότι ο ίδιος είναι αντίθετος σε αυτό που και ο Δημήτρης Παπαδημούλης χαρακτήρισε την Δευτέρα «fast track» συνέδριο, λέγοντας «είμαι αντίθετος στο να γίνει ένα συνέδριο αύριο-μεθαύριο, όπως είμαι και αντίθετος στο να γίνουν εκλογές για πρόεδρο του κόμματος, έξω από τις λογικές του καταστατικού». Εξήγησε πως θεωρεί αναγκαία τη διεξαγωγή «ενός έκτακτου, πολύ καλά προετοιμασμένου συνεδρίου, με εκλογή νέων αντιπροσώπων, που θα οδηγήσει σε αποφάσεις υπό το πρίσμα των Ευρωεκλογών, και που θα αφορούν όλη την κοινωνία». Από την άλλη αντιτάχθηκε σε «ένα βεβιασμένο και πρόχειρο συνέδριο πριν ακόμα και από τις περιφερειακές και αυτοδιοικητικές εκλογές», και μάλιστα είπε ότι αυτό «θα ήταν ένα συνέδριο επιβολής των διαθέσεων της ηγεσίας και όχι της συνολικής δράσης και σκέψης των μελών του». Εμφανίστηκε επίσης να απορρίπτει σενάρια εκλογής προέδρου χωρίς «κανονικό» συνέδριο (έκτακτο με εκλογή νέων αντιπροσώπων) αλλά και σενάρια επικοινωνιακού Τύπου, για εκλογή και της Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση (από τα μέλη), καθώς η εκλογή της ΚΕ σύμφωνα και με το νέο Καταστατικό που ψηφίστηκε πέρυσι, παραμένει υπόθεση των εκλεγμένων συνέδρων.

Σε ό,τι αφορά την ηγεσία, έκανε λόγο για το ενδεχόμενο ο Αλέξης Τσίπρας να αναλάβει έναν άλλο ρόλο ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που ερμηνεύτηκε ως σενάριο «διαρχίας» εκ μέρους της Ομπρέλας. Πιο συγκεκριμένα, στην σχετική αναφορά του για την ηγεσία, αναγνώρισε την προσφορά του Τσίπρα καθώς «πήρε το ΣΥΡΙΖΑ από ένα μικρό ποσοστό και υπό την ηγεσία του κατάφερε να το κάνει αξιωματική αντιπολίτευση και Κυβέρνηση», αλλά από κει και πέρα είπε πως «ο ίδιος θα καθορίσει ποιος θα είναι από εδώ και πέρα ο ρόλος του στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» καλώντας τον να προσμετρήσει πως «έχουμε μια σειρά από εκλογικές ήττες αλλά και μια σειρά αποτυχημένων οργανωτικών δραστηριοτήτων (πχ συσχετισμοί σε Συνδικάτα και Τοπική Αυτοδιοίκηση κλπ)».

«Ο ίδιος θα πρέπει να πάρει τολμηρές αποφάσεις είτε αποφασίσει ότι θα μείνει είτε αποφασίσει ότι θα παίξει κάποιο άλλο ρόλο. Δεν υπάρχει περίπτωση ο Τσίπρας να φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ. (…) Ρόλος, για παράδειγμα, είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Είναι ένας πολύ σπουδαίος ρόλος, εκπροσωπεί το κόμμα στη Βουλή».

Πιθανώς, ένας επιπρόσθετος λόγος που η Ομπρέλα θέλει συνέδριο το Νοέμβριο είναι και για να προετοιμάσει μια πιθανή υποψηφιότητα απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα. Στελέχη αυτής της τάσης όχι μόνο δεν κρύβουν αυτή τη σκέψη αλλά επισημαίνουν ότι είναι θεμιτό, φυσιολογικό αλλά και πιθανό. Το τελευταίο δείχνει ότι το σενάριο τελεί υπό επεξεργασία, αν και φαίνεται να σκαλώνει προς ώρας στο γεγονός ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει βρεθεί ένα τέτοιο πρόσωπο.

Νάσος Ηλιόπουλος: Να δούμε προσεκτικά τον τρόπο και τον χρόνο των διαδικασιών

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Νάσος Ηλιόπουλος πρώην εκπρόσωπος Τύπου και επικεφαλής στρατηγικής επικοινωνίας, από τα πρόσωπα που βρέθηκαν κοντά στον Τσίπρα τα τελευταία χρόνια, μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο Στο Κόκκινο, σημείωσε, πολύ προσεκτικά, ότι δεν μπορεί να μη γίνει μια άμεση αποτίμηση για τις εκλογές, «γιατί διαφορετικά θα είναι σα να πουλάμε τρέλα», εν τούτοις έδειξε να απορρίπτει την λογική εσπευσμένων διαδικασιών, λέγοντας πως η συζήτηση θα πρέπει να γίνει με έναν τέτοιο τρόπο ώστε «και το τελευταίο μέλος να νιώσει ότι πήρε μέρος σε αυτή τη συζήτηση».

Διαβάστε επίσης

Μαξίμου: Πρώτη σύσκεψη για το μεταναστευτικό ενόψει της Συνόδου

Ψήφος Αποδήμων: Η επικράτηση της ΝΔ, η χώρα που βάφτηκε «κόκκινη» και οι Σπαρτιάτες που δεν πήραν ούτε μία ψήφο

Αυτή είναι η νέα σειρά τάξης των 20 υπουργείων (ΦΕΚ)

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ, Τσίπρα,syriza, tsipra