ΣΥΡΙΖΑ: Ποιες ανατροπές φέρνει η υποψηφιότητα Κασσελάκη

Κατακόρυφα έχει ανέβει το θερμόμετρο στον ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου εξαιτίας της υποψηφιότητας Κασσελάκη, που ήρθε «από το πουθενά», λίγο πριν από την τελική ευθεία για το Διαρκές Συνέδριο του Σαββάτου, διαδικασία που μεταξύ άλλων θα οριστικοποιήσει πόσοι και ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι για την εκλογή αρχηγού. Όπως είναι γνωστό, η κάλπη θα στηθεί την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου κι εφόσον χρειαστεί θα υπάρξει δεύτερος γύρος το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου.

Πλέον φαίνεται πως κλειδώνουν

οι πέντε υποψήφιοι (αλφαβητικά): Έφη Αχτσιόγλου, Στέφανος Κασσελάκης, Νίκος Παππάς, Στέφανος Τζουμάκας, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Δεν αναμένονται νέοι υποψήφιοι, παρά το ότι γύρω στον Δεκαπενταύγουστο είχαν φουντώσει τα σενάρια για το ενδεχόμενο καθόδου και του Σωκράτη Φάμελλου. Άλλωστε, πλέον δεν υπάρχει «χώρος» με την έννοια ότι, αν και όλοι ευελπιστούν για τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή, στην ουσία η δεξαμενή των ψηφοφόρων είναι μικρή.

Επίσης, δεν αναμένεται να υπάρξει και απόσυρση υποψηφίου από την κούρσα διαδοχής. Ακούστηκαν διάφορα στο παρασκήνιο περί συστάσεων προς τον Νίκο Παππά να αποσυρθεί, και μάλιστα από το εσωτερικό της Κίνησης Μελών, από ένα κομμάτι δηλαδή που δείχνει να συντάσσεται με τον Παύλο Πολάκη στηρίζοντας πλέον τον Στέφανο Κασσελάκη. Ο ίδιος, πάντως, διεμήνυσε προς κάθε κατεύθυνση πως δεν πρόκειται να αποσυρθεί.

Οι ανατροπές

Το θέμα είναι ότι η υποψηφιότητα Κασσελάκη «τάραξε τα νερά» (ή «άναψε φωτιές»), κάτι που παραδέχονται και όσοι δεν διάκεινται ευνοϊκά απέναντί του. Όμως αυτό το «τάραξε τα νερά» έχει περισσότερες από μία όψεις:

Προκάλεσε ενθουσιασμό κι ενδιαφέρον εντός κι εκτός ΣΥΡΙΖΑ, προξενώντας αμηχανία στο στελεχιακό δυναμικό του, σε συνδυασμό πάντως με την εκτίμηση ότι πράγματι μπορεί να τονώσει μέχρι ενός σημείου τη συμμετοχή.Προκάλεσε πολλά ερωτήματα για το πώς προέκυψε αυτή η υποψηφιότητα, τι μπορεί να κρύβεται από πίσω, πώς είναι δυνατόν κάποιος που έχει λίγους μήνες στην Ελλάδα και ουσιαστικά δεν γνωρίζει την εγχώρια πολιτική σκηνή και τον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., αλλά και καμία πολιτική διαδρομή και άλλη κομματική εμπειρία, όπως ο ίδιος παραδέχεται, να θέτει υποψηφιότητα για το υψηλότερο αξίωμα ενός κόμματος, αυτό του προέδρου. Κι ακόμη, γιατί να αφήσει μια επιτυχημένη ζωή στις ΗΠΑ, όπως περιγράφεται στο βιογραφικό του, για να έρθει στην Ελλάδα και να ασχοληθεί με την πολιτική.Επιπλέον πολλοί αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν το κόμμα στο καταστατικό του να μην έχει κάποιες προϋποθέσεις, ώστε να προκύπτει τώρα ότι μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος (σε ένα κόμμα που έχει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης τη δεδομένη στιγμή) ακόμη και κάποιος που απλώς «είδε φως και μπήκε». Αρκετοί θεωρούν ότι ευτελίζεται η διαδικασία ανάδειξης αρχηγού, μια πολύ σημαντική διαδικασία, καθώς τίθεται πλέον υπό τη μέγγενη της επικοινωνίας και όχι της πολιτικής.Πέραν αυτών, η υποψηφιότητα Κασσελάκη καταγράφεται και ως κόμματι της μέχρις εσχάτων μάχης για τους συσχετισμούς και το μοίρασμα των ρόλων την επόμενη μέρα.
Αυτό, στον βαθμό που η συγκεκριμένη υποψηφιότητα στηρίζεται και προωθείται από τον Παύλο Πολάκη (και τους συν αυτώ), ο οποίος έχει δείξει συγκρουσιακή διάθεση απέναντι στην Έφη Αχτσιόγλου, που θεωρείται το φαβορί (ακόμη και με τον Κασσελάκη στο προσκήνιο), αλλά και προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, που έως τώρα τουλάχιστον οι περισσότεροι θεωρούσαν ότι θα καταλάβει τη δεύτερη θέση.

Υπό αυτό το πρίσμα, και ανεξαρτήτως του αν ο ίδιος ο Κασσελάκης έχει τις δικές του βλέψεις, η υποψηφιότητά του – και η επένδυση σε αυτήν της πλευράς Πολάκη – εκλαμβάνεται ως μια προσπάθεια να δυσκολέψει την εκλογή από τον πρώτο γύρο και να «ψαλιδίσει» όσο το δυνατόν τα ποσοστά του «φαβορί», ακόμη και αν αυτό καταφέρει ισχυρό πλήγμα και στον Νίκο Παππά.

Αντιδράσεις και «καρφιά»

Αν και σε γενικές γραμμές οι δημόσιες αντιδράσεις κορυφαίων στελεχών στην υποψηφιότητα Κασσελάκη είναι περιορισμένες, ώστε να μην δοθούν πατήματα για ισχυρισμούς ότι οι πρωτοκλασάτοι ή ο ΣΥΡΙΖΑ επιτίθενται στον νέο υποψήφιο, χθες καταγράφηκε μία κινητικότητα σε επίπεδο δηλώσεων.

Έτσι από τη μία ο Παύλος Πολάκης – του οποίου άλλωστε οι παρεμβάσεις υπέρ Κασσελάκη δεν είναι κάτι ασυνήθιστο – εκτίμησε ότι η υποψηφιότητά του παίρνει «διαστάσεις χιονοστιβάδας».

Από την άλλη ο Νίκος Φίλης σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ανάγκη «από πολιτικούς του Instagram και από Μεσσίες»: «Έχουμε ανάγκη από πολιτικούς που δεν θα ‘‘φυτεύονται’’ από το Instagram και τα διάφορα συμφέροντα. Δεν έχουμε ανάγκη από Μεσσίες».

Ο Αριστείδης Μπαλτάς έστρεψε τα βέλη προς τον βουλευτή Χανίων που τάσσεται στο πλευρό της νέας υποψηφιότητας, καθώς σε κείμενό του αναρωτήθηκε: «Πώς συμβιβάζεται η όλη πολιτική παρουσία του σ. Πολάκη με την πλατφόρμα Κασσελάκη; Δηλαδή τον υποτονισμό μέχρι εξαφανίσεως της διάκρισης Αριστεράς/Δεξιάς και τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. σε αντίγραφο του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ;».

Όσο για τον ίδιο τον Κασσελάκη, τον εγκάλεσε ότι διεκδικεί την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. προκειμένου να τον μετατρέψει «το ταχύτερο δυνατό σε αντίγραφο του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ. Ώστε να συνεργάζεται με τη Ν.Δ. σε όσα αφορούν τα μεγάλα ζητήματα της χώρας».

Στο μεταξύ έκπληξη αποτέλεσε και η δήλωση του Χρήστου Σπίρτζη, ότι δεν θα προσέλθει ούτε στο Διαρκές Συνέδριο ούτε στην κάλπη, γιατί διαφώνησε με τις διαδικασίες αυτές. Με άλλα λόγια δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει κανέναν υποψήφιο, επομένως ούτε τον Νίκο Παππά ούτε τον «εκλεκτό» του Παύλου Πολάκη. Επομένως καταγράφεται ότι δεν είναι σε κοινό βηματισμό με τα άλλα δύο στελέχη με τα οποία προ καιρού αποτελούσαν από κοινού την ηγετική ομάδα της Κίνησης Μελών, αποκαλύπτοντας περαιτέρω τον βαθμό κατακερματισμού της. Παρά το ήδη καθαρό μήνυμα, δεν παρέλειψε να πετάξει και ένα «καρφί» κατά του Στέφανου Κασσελάκη, σημειώνοντας ότι η διαδικασία μετατοπίζεται από την πολιτική στην επικοινωνία. Δήλωσε επιπλέον πως «για να είναι καλοί οι αρχηγοί χρειάζονται αξιόπιστη ομάδα, αλλά όχι μέσα από μια διαδικασία που εκφυλίζει την πολιτική και δεν την έχει στην πρώτη γραμμή». Υπενθυμίζεται ότι ο Χρήστος Σπίρτζης είχε παραιτηθεί από την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος στα μέσα Ιουλίου.

Τα «κουκιά»

Πλέον η υποψηφιότητα Κασσελάκη αλλάζει τα δεδομένα και τους υπολογισμούς στα επιτελεία των υποψηφίων.

Όπως έχουμε ήδη σημειώσει, μία εκτίμηση στην οποία συμφωνούν όλοι είναι ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα «κόψει» ψήφους από όλους τους υποψηφίους. Από εκεί και πέρα, υπάρχει επίσης η εντύπωση ότι θα ζορίσει την πλευρά του Νίκου Παππά, καθώς αναμένεται να «τραβήξει» ένα σεβαστό κομμάτι των σκληρών «προεδρικών».

Από το επιτελείο της Έφης Αχτσιόγλου εκτιμούν ότι η υποψηφιότητα Κασσελάκη μπορεί να προκαλέσει συσπείρωση υπέρ της από τον πρώτο γύρο, με την έννοια ότι μεγάλη μερίδα μελών του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μετακινηθεί στη δική της κάλπη, ώστε να «καθαρίσει» το τοπίο από νωρίς και να μην μείνουν περιθώρια για ενίσχυση του νέου διεκδικητή της ηγεσίας. Θεωρούν με άλλα λόγια ότι ο φόβος πολλών αριστερών στη βάση του κόμματος για τον κίνδυνο να ενισχυθεί ένα φαινόμενο τύπου Ποτάμι την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει μεγαλύτερο κίνητρο για να ψηφίσουν την Έφη Αχτσιόγλου από τον πρώτο γύρο.

Ποιος θα είναι δεύτερος

Τις δύο πρώτες μέρες της τρέχουσας εβδομάδας, όταν υπήρξε η αίσθηση μιας «σαρωτικής» εισόδου στην κούρσα της διαδοχής του ΣΥΡΙΖΑ, που ανατρέπει τα πάντα, δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι μπορεί να ανατρέψει και τη σειρά εκλογής, δηλαδή να έρθει δεύτερος πίσω από την Έφη Αχτσιόγλου, εκτοπίζοντας τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στην τρίτη θέση.

Ωστόσο οι ψυχραιμότεροι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ συμπίπτουν στην άποψη ότι δεν είναι δεδομένο ότι η συγκεκριμένη υποψηφιότητα θα φέρει στην κάλπη τόσο κόσμο όσο πιστεύεται, καθώς δεν είναι βέβαιο ότι όσοι εκδηλώνουν με ενθουσιασμό τη στήριξή τους στον 35χρονο επιχειρηματία θα προσέλθουν τελικά και στη διαδικασία. Κάποιοι μάλιστα σημειώνουν ότι και άλλες φορές έχει αποδειχτεί «φούσκα» το κλίμα που καταγράφεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ειδικά το κοινό που δεν είναι πολιτικοποιημένο και δεν έχει σφυρηλατημένους δεσμούς με κόμματα και διαδικασίες θεωρείται αμφίβολο ότι θα προσέλθει μαζικά για να ψηφίσει τον Στέφανο Κασσελάκη. Το ερώτημα που θέτουν κάποιοι είναι πόσοι θα έρθουν από τα μέλη με καταγεγραμμένη οργανωτική σχέση και δράση μέσα στο κόμμα και πόσοι από εκείνους που είχαν έρθει να ψηφίσουν τον Αλέξη Τσίπρα και γράφτηκαν μέλη την τελευταία στιγμή. Και εν τέλει πόσοι θα μετακινηθούν στην κάλπη του Κασσελάκη ενώ μέχρι πρότινος είχαν κάνει άλλη επιλογή.

Τι θα γίνει με τους «φίλους»

Κι εδώ υπεισέρχεται ο διαχωρισμός «μέλη» και «φίλοι», με τον Νίκο Παππά να επαναφέρει τη συζήτηση για τη δυνατότητα να μπορούν να ψηφίσουν και οι «φίλοι» του κόμματος. Συνεργάτες του εξηγούν ότι στις περιοδείες συναντούν πολλούς, για παράδειγμα, υποψήφιους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους που δεν είναι μέλη και διστάζουν να έρθουν να ψηφίσουν αν υπάρχει η προϋπόθεση της εγγραφής ως μέλος.

Σε κάθε περίπτωση εκτιμούν ότι η χαλάρωση των προϋποθέσεων θα τονώσει τη συμμετοχή (όπως λένε και για το τηλεοπτικό ντιμπέιτ). Στο ερώτημα μήπως η χαλάρωση αυτή ευνοήσει πρώτα και κύρια τον νεοεισερχόμενο υποψήφιο, ο οποίος γοητεύει κυρίως ένα κοινό εκτός ΣΥΡΙΖΑ, απαντούν ότι η τόνωση της συμμετοχής θα είναι καλό στοιχείο για όλους τους υποψηφίους.

Από το κόμμα θεωρείται πως η συζήτηση αυτή έχει λήξει, καθώς υπάρχουν ζητήματα με το καταστατικό, το οποίο προβλέπει ότι για τον πρόεδρο ψηφίζουν μόνο μέλη. Ωστόσο, επειδή υπάρχει πρόβλεψη πως σε άλλες περιπτώσεις μπορούν να ψηφίζουν και οι «φίλοι», για παράδειγμα στα δημοψηφίσματα, από την πλευρά Παππά λένε ότι θα θέσουν το θέμα στο Διαρκές Συνέδριο, που έχει τη δυνατότητα για τροποποιήσεις στο καταστατικό, ώστε να επεκταθεί αυτή η δυνατότητα και στον πρόεδρο.

Διαβάστε επίσης:

Έντι Ράμα: Ο Μπελέρης λογοδοτεί στην αλβανική δικαιοσύνη, όπως όλοι – Τι είπε για την ελληνική μειονότητα (Video)

ΝΑΤΟ και απογοητεύσεις ιθαγενών

ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ: Ψηφίζουν τα μέλη και όσοι εγγραφούν ως την ημέρα του πρώτου γύρου – Ομιλητές μόνο οι υποψήφιοι στο Συνέδριο

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ, Ποιες, Κασσελάκη,syriza, poies, kasselaki