ΣΥΡΙΖΑ: Πώς ο Τσίπρας υπερασπίστηκε την αποχώρηση από τις ψηφοφορίες και η δέσμευση για επιστροφή υπό έναν όρο

Η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για τις Ένοπλες Δυνάμεις, ήταν η πρώτη στην οποία προσήλθε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση για να μην νομιμοποιήσει την «εκτροπή» εκ μέρους της κυβέρνησης στο θέμα των υποκλοπών, αποχωρεί από όλες τις ψηφοφορίες των νομοσχεδίων μέχρι τι εκλογές.

Επομένως

ήταν αναμενόμενο ότι αυτή η επιλογή θα συγκέντρωνε τα «πυρά» του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πράγματι, ο πρωθυπουργός στην αρχική του ομιλία κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «κοινοβουλευτική εκτροπή», «ακρότητες», τον κάλεσε να επιστρέψει στην «δημοκρατική ομαλότητα» (τόσο αναφορικά με την συγκεκριμένη επιλογή όσο και γενικότερα) και ανέφερε ότι οι πολίτες ψηφίζουν «αντιπροσώπους και όχι απεργούς». Επιπλέον, επιχείρησε να εκθέσει στους ψηφοφόρους τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι ουσιαστικά αρνείται να ψηφίσει «για ζητήματα που ενδιαφέρουν όλους τους πολίτες, σήμερα για τις ρυθμίσεις στο στράτευμα, αύριο για άλλα θέματα, όπως οι προκαταβολές των επικουρικών στους συνταξιούχους».

Ο Αλέξης Τσίπρας εγκάλεσε τον πρωθυπουργό επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να κατηγορεί τους άλλους για «εκτροπή» όταν δεν έχει δώσει καμία εξήγηση για τις παρακολουθήσεις των ΑΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρου και ΑΓΕΣ Χ. Λαλούση καθώς και των υπευθύνων για τους εξοπλισμούς. «Τα πειστήρια του εγκλήματος ευρέθησαν» είπε αλλά «δεν έχετε δώσει καμία εξήγηση. Και μιλάτε εσείς για εκτροπή;».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιχείρησε να «αποδραματοποιήσει» τρόπον τινά την αποχώρηση από τις ψηφοφορίες λέγοντας ότι είναι μια θεσμική επιλογή ανάμεσα σε άλλες: «ποια είναι η εκτροπή; Ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για αυτήν τη μέγιστη, τη μείζονα, παραβίαση του συνταγματικού πλαισίου της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος, επιλέγει να αξιοποιήσει ένα θεσμικό όπλο, τη στάση της απέναντι στις ψηφοφορίες του νομοθετικού έργου της κυβέρνησής σας». Και πρόσθεσε πως σε όλα τα κοινοβούλια, «οι βουλευτές καθώς και οι κοινοβουλευτικές ομάδες έχουν τέσσερις επιλογές: την υπερψήφιση ενός νομοσχεδίου, την καταψήφιση, το «παρών» και την αποχή». Εμείς, συνέχισε, «επιλέγουμε να απέχουμε από τις ψηφοφορίες για να μην νομιμοποιήσουμε ούτε μία ώρα παραμονής σας στη θέση του πρωθυπουργού και στη διακυβέρνηση του τόπου, μετά από αυτές τις μείζονες, κατά την άποψή μας, αποκαλύψεις». Από εκεί και πέρα, τόνισε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εκεί σε όλες τις συζητήσεις, και δεν θα αφήνει τίποτα να περνά χωρίς αντίλογο.

Οι «γαλάζιες» αποχωρήσεις

Επιπλέον επικαλέστηκε τρεις ανάλογες περιπτώσεις από το παρελθόν της Νέας Δημοκρατίας, απευθύνοντας το ερώτημα στον πρωθυπουργό αν τις θεωρεί θεσμική εκτροπή:

-Καταρχάς τον Ιούνιο του 2019, όταν η τότε αξιωματική αντιπολίτευση υπό τον Μητσοτάκη αποχώρησε από την κοινοβουλευτική διαδικασία και μέχρι την προκήρυξη των εκλογών για να μην ψηφίσει τον ποινικό κώδικα – μια μεγάλη μεταρρύθμιση στην οποία συνέβαλε η αφρόκρεμα του νομικού κόσμου της χώρας, είπε ο Τσίπρας στην δευτερολογία του.

-Στον Προϋπολογισμό του 1989 όταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αποχώρησε από τη διαδικασία για να μην νομιμοποιήσει την τότε κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου;

-Το 1982 όταν η ΝΔ υπό τον τότε αρχηγό της Ευάγγελος Αβέρωφ αποχώρησε από τη Βουλή καταγγέλλοντας το νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης.

«Θα επιστρέψουμε αν…»

Επομένως, είπε, πρόκειται για «θεσμική επιλογή, που έχει επιλέξει ουκ ολίγες φορές η παράταξή σας», ώστε να αναδειχθεί «με έναν έντονο, πράγματι, συμβολικό τρόπο» ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει μια κυβέρνηση «η οποία δεν δίνει εξηγήσεις για το ότι παρακολουθούσε το μισό πολιτικό σύστημα και τους Αρχηγούς της Άμυνας».

Και επιχειρώντας να πετάξει την μπάλα στο γήπεδο του Μητσοτάκη ανέφερε εν είδει δέσμευσης πως όταν ο πρωθυπουργός δώσει εξηγήσεις για ποιο λόγο παρακολουθούσε τους αρχηγούς του στρατεύματος τότε η αξιωματική αντιπολίτευση θα επιστρέψει στις ψηφοφορίες.

Διαβάστε επίσης:

Σήμερα στη Βουλή η ρύθμιση για το κόμμα Κασιδιάρη – Τι λένε τα κόμματα

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κατά ΣΥΡΙΖΑ: «Από το 2015 ήξεραν για τη greekmafia»

Υπεγράφη η Αμυντική Συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ, Πώς, Τσίπρας,syriza, pos, tsipras