ΣΥΡΙΖΑ: Πώς θα κινηθούν οι υποψήφιοι στην τελική ευθεία – Εντείνεται ο ανταγωνισμός

Το χθεσινό Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια διαδικασία αρκετά προστατευμένη από κάθε ενδεχόμενο μετατροπής του σε αρένα, καθώς είχε αποφασιστεί ότι θα μιλήσουν μόνο οι υποψήφιοι και αυτό το πλάνο τηρήθηκε αυστηρά. Με το τέλος της ομιλίας Τσακαλώτου, ο οποίος λόγω αλφαβητικής σειράς μίλησε πέμπτος, κηρύχθηκε λήξη και το συνεδριακό κέντρο άδειασε σιγά σιγά. Το κλίμα λοιπόν ήταν σαφώς καλύτερο σε σχέση με ό,τι εκπέμπουν τα εκτυλισσόμενα στο παρασκήνιο.

Υπήρξαν στιγμές αβροφροσύνης μεταξύ των υποψηφίων

αλλά ανταλλάχθηκαν και αρκετές αιχμές, διακριτικές ή λιγότερο διακριτικές.

Αιχμές που δείχνουν πού θα εστιάσουν την κριτική τους έναντι των συνυποψηφίων τους καθώς ο ανταγωνισμός εντείνεται την ώρα που ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την κάλπη της 10ης Σεπτεμβρίου. Μπορεί το τηλεοπτικό ντιμπέιτ που επίμονα ζήτησε ο Νίκος Παππάς να δείχνει πλέον ότι δε θα γίνει ωστόσο και η χθεσινή διαδικασία είχε κάποια χαρακτηριστικά ντιμπέιτ αλλά και ο ανοιχτός δημόσιος διάλογος τις μέρες απομένουν αναμένεται να έχει πιο έντονα τα στοιχεία της ανταλλαγής μηνυμάτων και καρφιών, της ανάδειξης διαφωνιών και διαχωριστικών γραμμών.

Στη χθεσινή διαδικασία, μπορεί να εντοπίσει τέτοια στοιχεία, όπως τα συνόψισαν οι υποψήφιοι (προφανώς τα περισσότερα δεν αναφέρθηκαν για πρώτη φορά).

Αχτσιόγλου: «Η πολιτική δεν είναι παιχνίδι»

Έτσι κατά την πρώτη ομιλία, η Έφη Αχτσιόγλου ξεσήκωσε το χειροκρότημα όταν υπερασπίστηκε τον Στέφανο Κασσελάκη έναντι των ομοφοβικών επιθέσεων που δέχεται μετά την ανακοίνωσή της υποψηφιότητάς του διαμηνύοντας, «θα μας βρουν απέναντι, ένα σώμα». Ο 35χρονος υποψήφιος ανταπέδωσε στο άνοιγμα της ομιλίας του, ευχαριστώντας την και σημειώνοντας πως την εκτιμά και σα γυναίκα πολιτικό και σα μητέρα.

Πάντως, η κ. Αχτσιόγλου άφησε κάποιες αιχμές προς την πλευρά του εν λόγω συνυποψηφίου της. Αφενός με την αναδρομή της στο 2007, την ανάμνηση της πρώτης της ομιλίας τότε σε κομματικό ακροατήριο ως φοιτήτρια στο πλαίσιο της μάχης υπέρ του άρθρου 16 που σηματοδότησε την κινηματική αφετηρία της γενιάς της. Κοινώς, το μήνυμα εδώ είναι πως είναι και νέα αλλά και παλιά, έχει μια ολόκληρη διαδρομή στο κόμμα, το γνωρίζει απ’ έξω κι ανακατωτά κι έχει διαμορφώσει τη δική της άποψη για το πού πρέπει να πάει.

Επίσης, προς το κλείσιμο της ομιλίας της έστειλε το αυστηρό μήνυμα πως η πολιτική είναι κάτι πολύ σοβαρό γιατί επηρεάζει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, επομένως η «πολιτική δεν είναι παιχνίδι». Κάτι που εκλήφθηκε ως μήνυμα στον 35χρονο συνυποψήφιο με τον υπαινιγμό πως αντιμετωπίζει την τρέχουσα εκλογική διαδικασία με ελαφρότητα.

Η πιο αιχμηρή αναφορά πάντως της Έφης Αχτσιόγλου ήταν κατά του Παύλου Πολάκη, με δεδομένα όσα είχαν προηγηθεί μέσα στον Αύγουστο και πιο πριν την αναφορά του περί καλλιστείων στην ΚΕ του Ιουλίου: «δεν θα σας κρύψω ότι πολλές φορές το προηγούμενο διάστημα απογοητεύτηκα από την ποιότητα του εσωτερικού μας διαλόγου. Αλλά καμία έκρηξη τοξικής αρρενωπότητας, καμία μα καμία συκοφαντία, καμία θλιβερή εν τέλει προσπάθεια να  με εμφανίσουν συγκεκριμένα μιντιακά και σοσιαλμιντιακά κέντρα, δυστυχώς και με συνδέσεις  στο κόμμα μας, ως φωνή του «συστήματος» μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν με έκανε να ξανασκεφτώ την αρχική μου απόφαση».

Κασσελάκης: Η «αριστερή ορθοδοξία» δεν μπορεί να νικήσει τη δεξιά

Ο Στέφανος Κασσελάκης, από την άλλη άφησε κι εκείνος την αιχμή προς την Έφη Αχτσιόγλου, αντιτείνοντας το κόμμα μελών, στο κόμμα δομών και κανόνων (η ίδια πάντως υπερσπίστηκε την πρότασή της λέγοντας ότι οι δομές στην πράξη υπηρετούν τα μέλη). Ειδικότερα, ο 35χρονος επιχειρηματίας σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν έχει θέμα κανόνων – έχει θέμα εσωτερικής δημοκρατίας». Και πρόσθεσε: «η μεγαλύτερη τομή που θα κάνω ως Πρόεδρος θα είναι η άμεση επαφή με τα μέλη μας, με τις Ομάδες Μελών, οι οποίες θα γίνουν άμεσα εργοστάσια παραγωγής πολιτικής και αναμεταδότες πολιτικής σκέψης».

Κυρίως πάντως έδειξε να στρέφει τα βέλη του στην λεγόμενη «κομματική γραφειοκρατία», τους «μηχανισμούς» κλπ.

Ουκ ολίγες οι σχετικές αναφορές:

ΣΥΡΙΖΑ «θα πάψει να είναι το κόμμα του lobbying, το κόμμα των εσωκομματικών ανταγωνισμών, των προσωπικών εγωισμών, και θα γίνει το κόμμα της κοινωνίας παντού».

-«Έχει καταντήσει να είναι στίγμα το να είσαι Συριζαίος, αλλά σας δίνω το λόγο μου ότι αυτό θα αλλάξει άμεσα».

-«Ξεκινάμε τώρα ενάντια στους μηχανισμούς, δεν θα ανεχτώ καμία κηδεμονία και καμία υπονόμευση από κανέναν.

– «Είδα από πρώτο χέρι ποιοι του στάθηκαν (σ.σ. του Αλέξη Τσίπρα). Και είδα ποιοι αντιδρούσαν στο άνοιγμα στην κοινωνία, θεωρώντας το “δεξιά απόκλιση”. Δεξιά απόκλιση θεωρούν οι ίδιοι σήμερα και τη δίκη μου υποψηφιότητα».

– «Αριστερή – ριζοσπαστική απόκλιση δεν είναι ό,τι εξυπηρετεί την ορθοδοξία της αριστεράς, αλλά ό,τι μπορεί να νικήσει τη δεξιά».

Παππάς: Κόμμα των μελών όχι των δομών – Μαζί κυβερνήσαμε

Οι αιχμές του Νίκου Παππά προς την Έφη Αχτσιόγλου κινήθηκαν στα αναμενόμενα πλαίσια των όσων ήδη έχει πει μέχρι στιγμής. Από το μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να εκπέμψει μήνυμα ότι αναδιπλώνεται  (αιχμή που περιλαμβάνει βέβαια και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο) και εγκαταλείπει την στρατηγική της διεύρυνσης και της απεύθυνσης στο κέντρο με στόχο την έκφραση της κοινωνικής πλειοψηφίας, έως το ότι «είμαστε κόμμα των μελών, δεν είμαστε κόμμα των δομών. Δομές έχουμε». Άφησε πάντως και μια αιχμή, βασικά προς Αχτσιόγλου και Τσακαλώτο, πώς όλοι μαζί κυβερνήσαμε επομένως υπάρχει «συλλογική ευθύνη» και άρα, κανείς δεν βαρύνεται με μεγαλύτερη κυβερνητική φθορά από τους υπόλοιπους.

Ο Στέφανος Τζουμάκας κινήθηκε ως επί το πλείστον να αναδείξει γενικότερα τις αδυναμίες του ΣΥΡΙΖΑ, από το ότι δεν είναι πολιτικός και λαϊκός, μέχρι το ότι δεν αφήνει χώρο στις οργανώσεις του να παράξουν πολιτική, όπως θα έπρεπε να κάνει όλο το κόμμα. Οι δηλώσεις στα καναλια είπε είναι αστική πολιτική.

Ο Τσακαλώτος και το καρφί για την αδιαμεσολάβητη σχέση με το λαό

Τέλος, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος άφησε αιχμές για την ποιότητα του εσωκομματικού διαλόγου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (φωτογραφίζοντας κατά βάση τον Παύλο Πολάκη και τους «σκληροπυρηνικούς» προεδρικούς της Κίνησης Μελών). Έκανε επίσης μια αναφορά ότι οι πολιτικές έχουν και ιδεολογικό πρόσημο, ασκώντας κριτική στη λογική ότι δεν πρέπει να μπαίνουν ταμπέλες, και δείχνοντας να «απαντά» στην πλευρά Αχτσιόγλου.

Η αιχμή πάντως για την οποία χειροκροτήθηκε ήταν η αναφορά του στην επιλογή του να λογοδοτεί στο κόμμα και σε όλα τα όργανά του στηλιτεύοντας τα περί «αδιαμεσολάβητης σχέσης» με το λαό. Αναφορά που στρέφεται προς τον Στέφανο Κασσελάκη ο οποίος υιοθέτησε τα περί «αδιαμεσολάβητης επικοινωνίας με το λαό», αλλά ταυτόχρονα συνιστά κριτική στο αρχηγοκεντρικό μοντέλο του Αλέξη Τσίπρα. Ήταν ιδιαιτέρως χαρακτηριστική η συγκεκριμένη αναφορά: «Κατεβαίνω, είπε  με την προσδοκία να είμαι ο πρόεδρος “πρώτος ανάμεσα σε ίσους”».  Και πρόσθεσε: δεν επιδιώκω να έχω αδιαμεσολάβητη σχέση με το λαό γενικώς, εγώ θα δίνω λόγο και στο Συνέδριο, θα δίνω λόγο και στην Κεντρική Επιτροπή, θα δίνω λόγο και στην Πολιτική Γραμματεία, μακριά από μας άνθρωποι που μιλάνε απευθείας με το λαό και δε δίνουν λόγο πουθενά».

Διαβάστε επίσης:

Συνεργάτης Νίκου Φίλη κατά Κασσελάκη για τις υπογραφές – Τον κατηγορεί για πλαστογραφία και τον λέει «κάλπικο»!

3η Σεπτεμβρίου: 49 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ – Εκδηλώσεις στο Ζάππειο

ΔΕΘ: Οι 4 πυλώνες της οικονομικής πολιτικής που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός

Keywords
Τυχαία Θέματα