ΣΥΡΙΖΑ: Προς αναδιάταξη των εσωκομματικών συσχετισμών στη «νέα εποχή»

Η διήμερη Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ενίσχυσε την εντύπωση ότι στην μετά Τσίπρα εποχή, ρευστοποιείται το εσωκομματικό τοπίο και τείνει να διαμορφωθεί μια «νέα πλειοψηφία».

Για την ακρίβεια είναι η πολυδιάσπαση και ρευστοποίηση της πάλαι ποτέ ισχυρής ομάδας των προεδρικών, της Κίνησης Μελών, που έχει απελευθερώσει δυνάμεις προς άλλες κατευθύνσεις όπως καταγράφηκε τόσο στην ψηφοφορία

της Κυριακής για το χρονοδιάγραμμα όσο και στις στηρίξεις που συγκεντρώνει η υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου.

Σε αδρές γραμμές, οι δυνάμεις και τα πρόσωπα που στηρίζουν την Έφη Αχτσιόγλου και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, περίπου ταυτίζονται με όσους στηρίζουν και το «σφιχτό» χρονοδιάγραμμα για εκλογή προέδρου ως τα μέσα Σεπτεμβρίου που έλαβε στην Κεντρική Επιτροπή 160 ψήφους (63%) έναντι 88, σε 252 ψηφίσαντες.

Σε αυτή την νέα άτυπη πλειοψηφία, που πάντως δεν μπορεί κανείς να πει πως αυτή τη στιγμή είναι ενιαία πολιτικά ή συμπαγής, καταγράφονται:

-η Ομπρέλα (μέχρι πρότινος γνωστή και ως εσωκομματική μειοψηφία ή αντιπολίτευση), είτε μιλάμε για εκείνους που στηρίζουν την Έφη Αχτσιόγλου (Βούτσης, Φωτίου, Παπαδημούλης) είτε για εκείνους που στηρίζουν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο (Δημήτρης Βίτσας, Ανδρέας Ξανθός, Νίκος Φίλης, Θοδωρής Δρίτσας),

-η ομάδα των 6+6, (η οποία στηρίζει την Αχτσιόγλου) δηλαδή η νέα γενιά στελεχών που ανέδειξε ο Αλέξης Τσίπρας, όπως οι Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Δανάη Κολτσίδα, Ελευθερία Χατζηγεωργίου, κ.ά.). Με αυτή την ομάδα αρχίζει και βρίσκεται κοντά ο Αλέξης Χαρίτσης, χωρίς να είναι μέλος.

-Πρόσωπα από την παλιά πλειοψηφία, όπως αυτή είχε αποτυπωθεί στην προηγούμενη κατάσταση, για παράδειγμα ο Κώστας Ζαχαριάδης (Κίνηση Μελών), η Όλγα Γεροβασίλη, κομμάτι πασοκογενών και της διεύρυνσης (Βαγγέλης Αποστολάκης, Γιάννης Ραγκούσης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Δημήτρης Χατζησωκράτης, Νίκος Μπίστης), πρόσωπα από την παλιά φρουρά όπως ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Γιώργος Σταθάκης, πρόσωπα που μέχρι πριν λίγο διάστημα ήταν κοντά στον Νίκο Παππά, όπως ο Γιάννης Μαντζουράνης.

Από την άλλη πλευρά, ο Νίκος Παππάς, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Παύλος Πολάκης, η Ρένα Δούρου, δείχνουν να διερευνούν το νέο τοπίο και τις ισορροπίες, και πότε συντονίζονται πότε όχι. Ο Χρήστος Σπίρτζης επιχειρεί μετά την αποχώρηση Τσίπρα να κάνει πιο διακριτή την παρουσία του με ηχηρές κινήσεις, όπως οι βολές κατά του οικονομικού επιτελείου, της «κομματικής γραφειοκρατίας», όσων βρίσκονταν σε κέντρα αποφάσεων, κλπ και η παραίτηση του από την Πολιτική Γραμματεία.

Η ΡΕΝΕ, το πιο μετριοπαθές κομμάτι των πρώην «προεδρικών» που «αποκολλήθηκε» λίγους μήνες πριν το συνέδριο του 2022, από την τότε ενιαία Κίνηση Μελών αποτελείται από τους Αντώνη Κοτσακά, Νίκο Σκορίνη, Παναγιώτη Ρήγα, Διονύση Τεμπονέρα, Χάρη Τσιόκα, κ.ά. Συσπειρώθηκε γύρω από το χρονοδιάγραμμα για πιο αργές διαδικασία (Έκτακτο Συνέδριο και εκλογή αρχηγού μετά τις αυτοδιοικητικές) και το πρόσωπο του Διονύση Τεμπονέρα ο οποίος βγήκε πιο μπροστά ως δυνητική και υπό όρους υποψηφιότητα.

Οι λεγόμενοι πασοκογενείς φαίνονται μοιρασμένοι στα τρία: κάποιοι με την Κίνηση Μελών, κάποιοι με το «νέο κύμα» και κάποιοι μένουν παρατηρητές.

Σε κάθε περίπτωση το νέο τοπίο παρουσιάζει ενδιαφέρον και οι διεργασίες θα συνεχιστούν τους επόμενους μήνες στο πλαίσιο της κούρσας διαδοχής.

Διαβάστε επίσης:

Έκτακτη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία για τα τρία πύρινα μέτωπα σε Κουβαρά, Λουτράκι, Βοιωτία

Φωτιά στον Κουβαρά Αττικής: Διακοπή κυκλοφορίας στη Λεωφόρο Αναβύσσου

Τέμπη: Ελεύθερος υπό όρους ο διευθυντής της Διεύθυνσης Σιδηροδρομικών Συστημάτων του ΟΣΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα