ΣΥΡΙΖΑ: Προσπάθεια Κασσελάκη για «ριστάρτ» με συσπείρωση των 36 και «πυρά» στους 11 – Ανακούφιση για το «παρών» Τσίπρα μετά τη διάσπαση

Εν μέσω δημοσκοπικής καθίζησης, διαχείρισης των συνεπειών της διάσπασης με τις διαδοχικές αποχωρήσεις να συνεχίζονται, δυσαρέσκειας στο εσωτερικό όπου γίνεται λόγος για εκφυλισμό των διαδικασιών ειδικά μετά την πρόσφατη ΠΓ, και βέβαια της συρρίκνωσης της κοινοβουλευτικής ομάδας, ο Στέφανος Κασσελάκης επιχείρησε χθες να συσπειρώσει τους βουλευτές του, και να τους τονώσει το ηθικό. «Είμαστε μεν συρρικνωμένοι, αλλά είμαστε και πιο ενωμένοι από ποτέ» τόνισε, ενδεχομένως και με το φόβο μελλοντικών αποχωρήσεων στο πίσω μέρος του μυαλού του. Ειδικότερα:

Στους βουλευτές που αποχώρησαν από τον

ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε σφοδρά και επέρριψε αποκλειστικά τις ευθύνες της διάσπασης ο Στέφανος Κασσελάκης από το βήμα της χθεσινής συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας. Η οποία είναι και το όργανο που αποτυπώνει πιο καθαρά το αποτέλεσμα του διαζυγίου καθώς μετρά πλέον 36 βουλευτές και όχι 47.

Στους βουλευτές που μένουν εναπόθεσε το βάρος της δουλειάς που πρέπει να γίνει από εδώ και στο εξής προκειμένου να ξαναβρεί ο ΣΥΡΙΖΑ την επαφή του με την κοινωνία και να επιστρέψει σε ανοδική πορεία. «Είναι μεγάλες οι προκλήσεις του μέλλοντος, και πέφτουν βαριές στις δικές σας πλάτες», είπε, αλλά «σας έχω εμπιστοσύνη» πρόσθεσε. «Αυτή η στιγμή, σε αυτήν εδώ την αίθουσα που στεκόμαστε λίγοι για να σηκώσουμε το βάρος της ευθύνης πολλών, είναι μία νέα αφετηρία για τον ΣΥΡΙΖΑ».

«Μόνο εμείς»

Με το βλέμμα στην υπό συγκρότηση νέα κοινοβουλευτική ομάδα των 11 ανεξάρτητων βουλευτών, διεμήνυσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει (έναντι του νέου ανταγωνισμού προφανώς) το ισχυρό μαζικό κόμμα που εκφράζει την κοινωνία: «ο Έλληνας συμπολίτης μας θέλει ένα ανοιχτό, αποδοτικό κοινωνικό κόμμα, που δε θα είναι δέσμιο σε κανένα μηχανισμό, για να βελτιώσει τη ζωή του – και τη ζωή των παιδιών του. Αυτό το κόμμα είμαστε μόνο εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, σήμερα και για πάντα».

Πάντως έδειξε ο ίδιος να μην αναλαμβάνει καμία ευθύνη για την σημερινή δημοσκοπική εικόνα και την γενικότερη κατάσταση στο κόμμα λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σε 9 χρόνια έχασε το 68% της κοινοβουλευτικής του δύναμης και πως «προφανώς μέσα σε 9 χρόνια αλλάζει η χώρα, αλλάζει και η κοινωνία». Συμπέρανε, περαιτέρω, ότι «σταδιακά υπήρξε αποσύνδεση ΣΥΡΙΖΑ και κοινωνίας» και «μία απόσταση πολιτικής πρότασης ΣΥΡΙΖΑ και κοινωνικών μεταβολών». Αυτή, είπε «είναι η πραγματικότητα που εμείς καλούμαστε τώρα να αναστρέψουμε».

Προκειμένου να καλλιεργήσει την ελπίδα ότι το κόμμα μπορεί να μπει σε ανοδική τροχιά ξανά, προς το τέλος της ομιλίας του επικαλέστηκε το ιστορικό παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Κάποτε, ανέφερε, «ο Συνασπισμός ακροβατούσε μεταξύ εισόδου και εξόδου από τη Βουλή, μέχρι να έρθει ο Αλέξης Τσίπρας και γύρω του να αρχίσει να χτίζεται το δημοκρατικό προοδευτικό αίτημα μίας ολόκληρης εποχής, που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση».

Φουλ επίθεση στους 11- «Έχουν πιάσει στασίδι στα κανάλια»

Σε ό,τι αφορά τους αποχωρήσαντες άφησε καταρχάς αιχμή για τις έδρες λέγοντας ότι «ηθικά», με βάση την ψήφο των πολιτών η κοινοβουλευτική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ, εξακολουθεί να είναι οι 47 βουλευτές. Τους κατηγόρησε περαιτέρω ότι «δεν σεβάστηκαν τον Κώδικα Δεοντολογίας που συνυπέγραψαν για να παραδώσουν τις έδρες τους».

Εξαπέλυσε επίθεση με στοιχεία της ρητορικής περί «υπονόμευσης» του ΣΥΡΙΖΑ (για μια ακόμη φορά) αλλά και με υπονοούμενα για διαπλοκή με τα ΜΜΕ ή το σύστημα λέγοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι υπάρχει ένα κοινό «μέτωπο» με στόχο να πλήξουν την αξιωματική αντιπολίτευσης (έχουμε ακούσει άλλωστε όλες τις τελευταίες μέρες και το επιχείρημα ότι ηθελημένα ή αθέλητα με την αποχώρησή τους στηρίζουν τον Μητσοτάκη).

Είπε χαρακτηριστικά ότι για μήνες δεν βγήκαν στα ΜΜΕ να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στις επιθέσεις του συστήματος αλλά τώρα, μετά τη διάσπαση, «έχουν πιάσει στασίδι στα κανάλια εναντίον των ίδιων των ψηφοφόρων που τους ανέδειξαν σε βουλευτές». Τέλος, επιμένοντας στα περί «καρέκλας» σημείωσε ότι «βάζουν τη φιλοδοξία πάνω από την κοινωνία». Αυτά, τόνισε, «τα γνωρίζει καλά ο ελληνικός λαός και ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ – και δεν πρόκειται να τους το συγχωρήσει».

Το «παρών» Τσίπρα στη σκιά του… μαξιλαριού

Στο μεταξύ, στην προσπάθεια να τονώσει το ηθικό των βουλευτών του, βοήθησε και η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος καταχειροκροτήθηκε εισερχόμενος στην αίθουσα της Γερουσίας. Η παρουσία του πρώην προέδρου του κόμματος, ο οποίος για πολλούς βουλευτές παραμένει σημείο αναφοράς, θεωρήθηκε ότι υπογραμμίζει την «ψήφο εμπιστοσύνης» στη νέα ηγεσία, εν μέσω αυτού του ταραγμένου διαστήματος. Και με δεδομένο, μάλιστα, ότι αποχώρησε ένα κομμάτι στελεχών με το οποίο ήταν συνδεδεμένος από την εποχή της Νεολαίας και το οποίο επέλεξε να τον πλαισιώνουν από την εποχή της διακυβέρνησης έως πρόσφατα. Επιχείρησε δε να αποτρέψει την έξοδό τους από τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς επιτυχία. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας είχε πραγματοποιήσει συνάντηση και με τον Στέφανο Κασσελάκη στον οποίο είχε απευθύνει αυστηρά μηνύματα.

Άλλωστε ο Στέφανος Κασσελάκης, στον πρόσφατο χαιρετισμό του στο συνέδριο της Ναυτεμπορικής, «αποκατέστησε» το «μαξιλάρι», μαζεύοντας κάπως τις εντυπώσεις ότι επιχειρεί να αποδομήσει την κυβερνητική θητεία Τσίπρα, ή ακόμη ότι επιχειρεί (σε συνδυασμό με άλλες αναφορές του όπως το «άρρωστο κόμμα», κλπ) και μια «αποτσιπροποίηση» του κόμματος – τουλάχιστον αυτό του καταλογίζουν στελέχη από τις ομάδες που αποχώρησαν (πχ. Παπαδημούλης).

Σε σχέση με το δημοσιονομικό απόθεμα (μαξιλάρι) υπενθυμίζεται πως αμέσως μετά την αποχώρηση της Ομπρέλας από το κόμμα στα μέσα Νοεμβρίου, το είχε χαρακτηρίσει την «πιο μνημονιακή απόφαση» του ΣΥΡΙΖΑ στοχεύοντας τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ξεσήκωσε όμως αντιδράσεις από κορυφαία στελέχη όπως ο Γιάννης Δραγασάκης που του θύμισαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει περήφανος για το μαξιλάρι, και στη συνέχεια άνοιξε μια ολόκληρη συζήτηση όπου μοιραία μπήκε και ο πρώην πρωθυπουργός στο κάδρο.

Διαβάστε επίσης

Επιστολική ψήφο από την Ελλάδα και το εξωτερικό ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός – Όλη η χώρα μία περιφέρεια στις ευρωεκλογές

Κυβέρνηση: Από τις συμπληγάδες του φορολογικού στη μέγγενη του προϋπολογισμού και τη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης

Ο φόβος των ευρωεκλογών πάει πίσω τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών – Τα χτυπήματα από Σαμαρά και Βορίδη

Keywords
Τυχαία Θέματα