ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η κυριαρχία Τσίπρα και οι στόχοι της επόμενης μέρας

Την είσοδο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σε μια νέα φάση σηματοδοτεί η ολοκλήρωση της συνεδριακής διαδικασίας με την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής την περασμένη Κυριακή.

Μπορεί άλλα κόμματα και κυρίως η κυβερνητική παράταξη ή δημοσιολογούντες να ειρωνεύτηκαν τη διαδικασία και την υποψηφιότητα Τσίπρα χωρίς αντίπαλο, όμως το ζητούμενο δεν ήταν προφανώς

το αν θα επανεκλεγεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. αλλά η επικύρωση της κυριαρχίας του στο ευρύτερο δυνατό ακροατήριο, στο ευρύτερο δυνατό σώμα και όχι στα στενά κομματικά όρια του συνεδρίου.

Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που στην εκλογή προέδρου δόθηκε δημοψηφισματικός χαρακτήρας, κάτι που στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και ανέδειξε την επιρροή Τσίπρα εκτός των κομματικών τειχών, καθώς και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. παραμένει ισχυρός πόλος στο πολιτικό σκηνικό, καθώς είναι σε θέση να κινητοποιήσει ένα κομμάτι της κοινωνίας ακόμη και όταν το διακύβευμα δεν είναι «δραματικό» (καθώς δεν «παιζόταν» η θέση του Αλέξη Τσίπρα).

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να κερδίζει ένα προσωπικό εσωκομματικό και πολιτικό στοίχημα και καταγράφεται ως προσωπική του επιτυχία καθώς είναι η προεδρική κάλπη που κινητοποίησε χιλιάδες πολίτες να γραφτούν μέλη για πρώτη φορά και να ενισχύσουν το πολιτικό μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. απέναντι στην κυβέρνηση. Με άλλα λόγια θεωρείται ότι το νέο δυναμικό αυτό των 110.000 μελών που μπαίνει στις γραμμές του κόμματος είναι «δικό του».

Η εκλογή των νέων οργάνων

Πλέον, μετά την ευφορία των πρώτων ημερών η ηγεσία μπαίνει στη διαδικασία να αποτιμήσει τη νέα κατάσταση και να σχεδιάσει το πώς θα προχωρήσει την επόμενη μέρα.

Η νέα Κεντρική Επιτροπή θα συνεδριάσει για πρώτη φορά προκειμένου να συγκροτηθεί σε σώμα το Σάββατο 28 Μαΐου. Στην ίδια συνεδρίαση θα εκλέξει τον νέο γραμματέα και το νέο Πολιτικό Συμβούλιο, ενώ θα οριστούν και οι κομματικές χρεώσεις, τα τμήματα της Κ.Ε. κ.λπ.

Σε ό,τι αφορά τον γραμματέα το επικρατέστερο πρόσωπο είναι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, οπότε θα μιλάμε για επανεκλογή, καθώς χαίρει της απολύτου εμπιστοσύνης του προέδρου, του πιστώνεται δε επιτυχημένη ανασυγκρότηση του κόμματος, το οποίο παρέλαβε μετά την κυβερνητική θητεία, αλλά και επιτυχημένη διοργάνωση του συνεδρίου και της εκλογικής διαδικασίας – από την Κουμουνδούρου μιλούν για μια «άψογη» διαδικασία. Από την Κουμουνδούρου, λοιπόν, δίνουν ακριβώς αυτό το σήμα ότι δεν υπάρχει πρόθεση για αλλαγή γραμματέα, εκτός και αν ο ίδιος ο Δημήτρης Τζανακόπουλος θελήσει να αποχωρήσει.

Η επιτυχημένη πορεία του Τζανακόπουλου είναι άλλωστε και η απάντηση που δίνουν στο ερώτημα αν το ανακάτεμα της τράπουλας στη νέα Κεντρική Επιτροπή και η ανάδειξη νέων προσώπων ή η ενίσχυση παλαιότερων στελεχών «υποδεικνύει» και αλλαγή προσώπου στην κορυφή του κόμματος.

Στην πολιτικοδημοσιογραφική πιάτσα έχουν ακουστεί και άλλα ονόματα όπως αυτό της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου ή της Όλγας Γεροβασίλη, ενδεχομένως και άλλα, χωρίς να είναι σαφές αν απηχούν σκέψεις του ίδιου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, αν χρειαστεί ο πρόεδρος να αναζητήσει εναλλακτικές θα μετρήσουν και στοιχεία όπως η οργανωτική εμπειρία, και όχι μόνο η δημοφιλία και τυχόν εκτίναξη στην Κεντρική Επιτροπή.

Επίσης, από την Κουμουνδούρου δεν επιβεβαιώνουν ότι ένας «ανασχηματισμός» είναι στους άμεσους σχεδιασμούς του Αλέξη Τσίπρα ούτε γενικότερα κάποιες αλλαγές στο ηγετικό επιτελείο. Σε ό,τι αφορά τους τομεάρχες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. επισημαίνουν ότι η «δεξαμενή» είναι πολύ συγκεκριμένη, είναι δηλαδή η κοινοβουλευτική ομάδα, επομένως οι επιδόσεις στην Κεντρική Επιτροπή δεν επηρεάζουν αυτό το κομμάτι.

Τα καθήκοντα

Το βασικό στοίχημα για την Κουμουνδούρου από εδώ και στο εξής είναι το πώς θα κρατηθεί «ζεστός» όλος αυτός ο κόσμος που προσήλθε στις κάλπες, η ενεργοποίηση όλου αυτού του δυναμικού και η ενσωμάτωσή του στις δομές και τη δουλειά του κόμματος, αλλά και ο μεγαλύτερος προσανατολισμός του κόμματος στη δουλειά μέσα στην κοινωνία για την οικοδόμηση ακόμη μεγαλύτερης επιρροής και περισσότερο στέρεων δεσμών.

Άλλωστε, υπάρχει παράλληλα και ο «γρίφος» ενός διόλου ευκαταφρόνητου αριθμού μελών που δεν προσήλθαν στις συνεδριακές διαδικασίες: είναι περίπου 20.000 μέλη (από τα 61.600 μέλη που είχαν καταγραφεί ώς το συνέδριο) που δεν προσήλθαν ούτε στη διαδικασία ανάδειξης συνέδρων στα μέσα Μαρτίου αλλά ούτε και στις εκλογές για πρόεδρο και Κεντρική Επιτροπή. Υπενθυμίζεται πως αν και στις κάλπες προσήλθαν 110.000 νέα μέλη, η συνολική συμμετοχή έφτασε τις 152.000 περίπου. Κοινώς, από τα ήδη εγγεγραμμένα 61.600 μέλη στις κάλπες της Κυριακής προσήλθαν περίπου 40 – 42 χιλιάδες. Το στοίχημα λοιπόν της ενεργοποίησης των μελών περιλαμβάνει και αυτό το κομμάτι.

Απαιτείται βέβαια προηγουμένως και μια χαρτογράφηση του νέου δυναμικού των 110.000 μελών ως προς τα ηλικιακά και κοινωνικά τους χαρακτηριστικά, πόσοι δηλαδή αντιστοιχούν σε παραγωγικές ηλικίες, σε μεγαλύτερες γενιές – συνταξιούχους, στη νεολαία, πόσες είναι γυναίκες, πόσοι προέρχονται από το συνδικαλιστικό κίνημα και τους μαζικούς φορείς, ποιες είναι οι επαγγελματικές τους κατηγορίες κ.λπ. Η διαδικασία αυτή, λένε από την Κουμουνδούρου, έχει ξεκινήσει και παραπέμπουν στην επισήμανση που έγινε ήδη από το βράδυ της Κυριακής πως ο ΣΥΡΙΖΑ, 10 χρόνια μετά την εκλογική του εκτίναξη το 2012, «όχι απλώς παραμένει στο προσκήνιο ως ο προοδευτικός πόλος του πολιτικού συστήματος, αλλά ενισχύεται πολύ με νέα μέλη σε κρίσιμες κοινωνικές κατηγορίες (εργαζόμενοι, νέα γενιά, αγρότες, μικρομεσαίοι)».

Διαβάστε επίσης:

Μου-Λου, δηλαδή μαρξιστής – λιμπιντιστής – Με αφορμή τα δύο χρόνια από τον θάνατο του Περικλή Κοροβέση

Η ακροβασία του Μπάιντεν

Συνέδριο για χάραξη κυβερνητικού προγράμματος

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Τσίπρα,syriza-ps, tsipra