ΣΥΡΙΖΑ: Πυρ ομάδόν για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

Στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης της οικονομίας το οποίο συζητείται στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής.

Μετά τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, άλλά δύο μέλη του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσαν επίθεση στην κυβέρνηση, τόσο για το σχέδιο αυτό καθαυτό, όσο και για τον τρόπο με τον οποίο το συνέταξε

και το παρουσιάζει στα κόμματα.

Χωρίς προϋποθέσεις ανάκαμψης το 2021

Συγκεκριμένα, η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου στην τοποθέτησή της σημείωσε ότι «το 2020 έκλεισε με εξαιρετικά αρνητικά δεδομένα στην ελληνική οικονομία, χωρίς να έχουν δημιουργηθεί προϋποθέσεις ανάκαμψης. Η κυβέρνηση φέρει τεράστια ευθύνη, διότι αρνήθηκε και εξακολουθεί να αρνείται, για λόγους ιδεοληπτικής εμμονής, να στηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας, οδηγώντας μας στο πιο παρατεταμένο και αποτυχημένο λοκ-ντάουν στην Ευρώπη».

«Το 2021 προχωρά στα ίδια και χειρότερα δεδομένα, υπερχρέωση νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με μία στις τρεις έτοιμη για λουκέτο, με τους εργαζόμενους υπό απειλή μαζικών απολύσεων μετά το άνοιγμα τη αγοράς και με το εισόδημά τους καταρρακωμένο, ενώ η προοπτική της ανάκαμψης απομακρύνεται διαρκώς», πρόσθεσε.

Παντελής έλλειψη σχεδίου επανεκκίνησης

Αναφερόμενη στο “Σχέδιο Ανάκαμψης” της κυβέρνησης σημείωσε ότι «δεν αφορά τις άμεσες πληγές της κρίσης. Δεν απαντά στις πιεστικές βιοποριστικές ανάγκες νοικοκυριών, εργαζομένων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Δεν αποτελεί σχέδιο για το πώς θα λειτουργήσει η πραγματική οικονομία όταν αρθεί το λοκ-ντάουν. Εδώ υπάρχει το τεράστιο κενό στην κυβερνητική πολιτική, η παντελής έλλειψη σχεδίου επανεκκίνησης, καθώς και η μεγάλη παραπλάνηση της κοινωνίας, με την υπόσχεση της κυβέρνησης ότι τάχα το πρόγραμμα θα τα αλλάξει όλα».

«H κυβέρνηση καταθέτει ένα σχέδιο για ένα πρόγραμμα συνολικού ύψους 31 δισ. ευρώ, που εκτείνεται και θα υλοποιείται τουλάχιστον μέχρι το 2026, και στην πραγματικότητα δεν το έχει συζητήσει με κανέναν εντός Ελλάδας. Όποια μελλοντική κυβέρνηση θελήσει να ακυρώσει μέτρα που τα εντάσσει η ΝΔ στο σχέδιο, όπως τα αντεργατικά, θα δεσμεύεται με επιστροφή χρημάτων στην ΕΕ», τόνισε και υπογράμμισε ότι «ενσωματώνει τη φιλοσοφία της έκθεσης Πισσαρίδη: ιδιωτικοποιήσεις δομών, υποδομών και υπηρεσιών, αποδιάρθρωση εργασιακών σχέσεων, συμπίεση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, απαξίωση κοινωνικού κράτους, διεύρυνση ανισοτήτων».

Απορρύθμιση της αγοράς εργασίας

​«Η χορήγηση των δανείων σε ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια θα γίνει μέσω των συστημικών τραπεζών. Αυτό σημαίνει ότι αποκλείονται οριστικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πρόσβαση στον δανεισμό έχουν μόνο 30.000 επιχειρήσεις αυτή τη στιγμή στη χώρα. Το σχέδιο αποκλείει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τη χρηματοδότηση και πριμοδοτεί μετρημένες μεγάλες επιχειρήσεις. Την ώρα μάλιστα που, ήδη, με την πολιτική της κυβέρνησης εδώ και ένα χρόνο, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κινδυνεύουν με γενικευμένη εκκαθάριση», είπε η Ε. Αχτσιόγλου.

​​«Έχουμε μπροστά μας ένα σχέδιο περαιτέρω απορρύθμισης και ελαστικοποίησης της αγοράς εργασίας με προφανή αρνητική επίπτωση στο επίπεδο των μισθών. Ένα σχέδιο υποβάθμισης και απαξίωσης του κοινωνικού κράτους. Ένα σύνολο έργων που θα διογκώσει τις ανισότητες και θα δημιουργήσει νέες και πιο βαθιές “πράσινες” και “ψηφιακές” ανισότητες». τόνισε και τέλος επισήμανε ότι «αυτό είναι ένα παρωχημένο μοντέλο, που δοκιμάστηκε τις δεκαετίες ’90 και 2000 και απέτυχε κοινωνικά και οικονομικά. Αυτό δεν είναι ένα μοντέλο που δεν αφήνει κανέναν πίσω. Αυτό είναι ένα σχέδιο που αποκλείει την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας από το μέλλον».

Η κυβέρνηση έχει αλλεργία στον δημόσιο σχεδιασμό

Από την πλευρά του, ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης έκανε λόγο για «κείμενο παράθεσης έργων που σχεδιάστηκε ερήμην της κοινωνίας», «χωρίς αναπτυξιακούς, κοινωνικούς, οικονομικούς στόχους», κατηγορώντας την κυβέρνηση για «αλλεργία προς την έννοια του δημόσιου σχεδιασμού την στιγμή που όλος ο αναπτυγμένος κόσμος συζητά πλέον για την σημασία των δημόσιων πολιτικών», «τον αναβαθμισμένο ρόλο των δημοσίων επενδύσεων» και «την επιστροφή του κοινωνικού κράτους», καθώς η πανδημία «κατέδειξε τα όρια αχαλίνωτου νεοφιλελευθερισμού και τα αδιέξοδα της παλιάς πίστης στο “αόρατο χέρι της αγοράς”». Ενώ απαντώντας στον αν. ΥΠΟΙΚ που μίλησε για επενδυτικό κενό επί μια δεκαετία, υπενθύμισε ότι η «κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επέστρεψε την χώρα σε αναπτυξιακούς ρυθμούς».

Αποκλείονται οι ΜμΕ

«Έχουμε στα χέρια μας ένα κείμενο που δεν περιέχει τομεακές και κλαδικές στοχεύσεις, δεν αναφέρεται στο κοινωνικό κράτος, την καταπολέμηση της ανισότητας και της ανεργίας» συνέχισε ο βουλευτής, ενώ «δεν ασχολείται καν με τις περιφερειακές και ενδοπεριφερειακές ανισότητες». Και πρόσθεσε: «Επιλέγετε τη συστηματική ενίσχυση των συστημικών τραπεζών, την υποβάθμιση της Αναπτυξιακής Τράπεζα», ενώ «προκρίνετε την χρηματοδότηση με αποκλειστικά τραπεζικά κριτήρια, αποκλείοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα δυναμικά στρώματα, τις νεοφυείς επιχειρήσεις που μπορούν να εγγυηθούν την μακροπρόθεσμη και αξιοπρεπή ανάπτυξη της χώρας».

Ο Αλ. Χαρίτσης στηλίτευσε «την κατάργηση του προστατευτικού πλαισίου της εργασίας». «Την στιγμή που ήδη η χώρα μας μετρά 1.100.000 ανέργους, προβλέπετε την δημιουργία 180.000 μόλις θέσεων εργασίας σε ορίζοντα εξαετίας» επισήμανε ο ίδιος, αντιπαραβάλλοντας ότι «επί ΣΥΡΙΖΑ, σε μέρες σκληρής μνημονιακής επιτροπείας, στη χώρα μας δημιουργήθηκαν 370.000 νέες θέσεις εργασίας».

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

«Η δική μας πρόταση, εκκινεί από το κατεπείγον του σήμερα και έχει το βλέμμα στην “επόμενη μέρα” της πανδημίας» δήλωσε ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, περιγράφοντας «ένα πρόγραμμα κοινωνικής ανασυγκρότησης και οικονομικού μετασχηματισμού, που θέτει στο επίκεντρο την ισότητα, την δικαιοσύνη και την ασφάλεια», το οποίο περιέχει «σαφείς στόχους και κλαδικές και τομεακές εξειδικεύσεις», ενώ «προωθεί την στροφή σε παραγωγικές επενδύσεις σε γεωργία, βιομηχανία και νέες τεχνολογίες», «την στήριξη και ενδυνάμωση της μικρομεσαίας επιχείρησης», «την περιφερειακή διάσταση της ανάπτυξης », «την ρύθμιση της αγοράς εργασίας με συλλογικές συμβάσεις και την ενίσχυση των μισθών» και «την διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα σε δίκτυα, υποδομές και υπηρεσίες βασικών κοινών αγαθών». «Μια πρόταση που ενσωματώνει τις βασικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, μετά και την κρίση του κορονοϊού» κατέληξε ο Αλ. Χαρίτσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα