ΣΥΡΙΖΑ: Ρίχνεται στην κοινοβουλευτική μάχη με το βλέμμα (και) στο ΠΑΣΟΚ – Η επιμονή Κασσελάκη στους διεθνείς παρατηρητές και η αντιφατική στάση στην πρόταση δυσπιστίας

Στην κοινοβουλευτική μάχη κατά της κυβέρνησης επικεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ από χθες το απόγευμα που ξεκίνησε η τριήμερη διαδικασία της πρότασης δυσπιστίας, μετά την κατάθεσή της από τον Νίκο Ανδρουλάκη, με τις υπογραφές 85 βουλευτών, από το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Αριστερά και την Πλεύση Ελευθερίας. Στόχος να αναδειχθούν όλα τα κρίσιμα ερωτήματα που ζορίζουν την κυβέρνηση όσον αφορά τα Τέμπη, τα οποία αναμένεται να κυριαρχήσουν στην στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μάλιστα κατά 90%, όπως έλεγαν πηγές

του κόμματος, ενώ θα τεθούν και τα ζητήματα της διαρροής προσωπικών δεδομένων – υπόθεση που πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ συνδέει με τις εκλογές, αμφισβητώντας το «αδιάβλητο» – και των υποκλοπών. Όλα όσα δηλαδή φιλοτεχνούν το προφίλ της κυβέρνησης ως «υπονομευτικό» προς το Κράτος Δικαίου.

Το βάρος της κοινοβουλευτικής μάχης αναμένεται να σηκώσουν ο πρόεδρος της ΚΟ Σωκράτης Φάμελλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Παππάς που ορίστηκε και εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, και οι δύο έτεροι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Θεόφιλος Ξανθόπουλος και Διονύσης Καλαματιανός και οι αναπληρωτές τους Βασίλης Κόκκαλης και Χρήστος Γιαννούλης.

Πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί αυτές τις δύο μέρες που απομένουν για την ολοκλήρωση της διαδικασίας να ισορροπήσει μεταξύ της κόντρας που έχει ανοίξει για τους «διεθνείς παρατηρητές» για τους οποίους δέχεται βολές από κυβέρνηση και αντιπολίτευση, της κοινοβουλευτικής μάχης όπου του δίνεται η ευκαιρία να στριμώξει την κυβέρνηση στο θέμα των Τεμπών και του ανταγωνισμού με το ΠΑΣΟΚ.

«Κοκορομαχία και σόου, χωρίς πρακτικό αποτέλεσμα»

Στο μεταξύ, με άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ (ο οποίος δεν έχει απολυθεί ακόμη από το στρατό) προκάλεσε εκ νέου αίσθηση. Όχι μόνο υπερασπίστηκε την πρότασή του για εκλογές με διεθνείς παρατηρητές, δίνοντας συνέχεια στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, αλλά έδειξε να απαξιώνει και την κοινοβουλευτική διαδικασία, κάνοντας λόγο για «σόου» και «κοκορομαχία». «Θα δείτε μια κοκορομαχία σε σχέση με το ποιος θα την πιστωθεί» ανέφερε, «μια διαδικασία – σόου, που δε θα καταφέρει δυστυχώς τίποτα ως προς την ουσία, την κρατική συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών» καθώς «οι βουλευτές της ΝΔ θα στοιχηθούν σαν πρόβατα στο μαντρί».

Σε άλλο σημείο προσθέτει ότι το κόμμα του στηρίζει την πρόταση δυσπιστίας «από θέση αρχής» μολονότιαυτή «δε θα έχει πρακτικό αποτέλεσμα», ακριβώς για να δείξει στους πολίτες μια άλλη συμπεριφορά όσον αφορά την προσπάθεια συνεννόησης των προοδευτικών δυνάμεων, στην οποία όπως λέει, ο ΣΥΡΙΖΑ «δε θα σταθεί ποτέ εξαίρεση». Μάλιστα, βάζει τη λέξη «προοδευτικοί» σε εισαγωγικά και επιτίθεται στα άλλα κόμματα που συνυπογράφουν ή στηρίζουν την πρόταση, λέγοντας πως «απέκλειαν προεκλογικά τις αλλεπάλληλες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για κυβερνητική συνεργασία, διατηρώντας τον Μητσοτάκη στην εξουσία». «Ας συνεκτιμήσουν οι ψηφοφόροι που στηρίζουν αυτά τα κόμματα και όχι τον ΣΥΡΙΖΑ, στάσεις και συμπεριφορές, και ας μας δώσουν την ευκαιρία» ανέφερε μεταξύ άλλων εν είδει προεκλογικού καλέσματος. Τέλος, σύμφωνα με τον ίδιο «η λύση στο σημερινό πολιτικό αδιέξοδο» είναι «η πρόταση που διατυπώσαμε προς τον Πρωθυπουργό. Άμεση παραίτηση και προκήρυξη εκλογών» επιμένοντας μάλιστα στο θέμα των διεθνών παρατηρητών.

Επιμένει για διεθνείς παρατηρητές

Έτσι βάζει δύο ζητήματα στο τραπέζι:

Το ένα είναι το θέμα της άμεσης προσφυγής σε κάλπες, παράλληλα με τις ευρωεκλογές, με παρουσία διεθνών παρατηρητών. Κάτι που δίνει την δυνατότητα στην κυβέρνηση να μετατοπίζει τη συζήτηση την ώρα που η ίδια τελεί υπό ασφυκτικό κλοιό, κοινωνικά και κοινοβουλευτικά. Παράλληλα έχει προκαλέσει σχετική αμηχανία στο εσωτερικό, καθώς στελέχη φαίνεται να εκτιμούν ότι στην προσπάθεια να υπερκεράσει την πρωτοβουλία Ανδρουλάκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε με αδεξιότητα, ωστόσο «συμψηφίζουν» την πρότασή του με τη βαρύτητα των κυβερνητικών ενεργειών ή παραλείψεων στην υπόθεση των Τεμπών. Προκάλεσε επίσης, δημόσιες αποστάσεις  – μετά τον Χρήστο Σπίρτζη, ο οποίος έκανε λόγο για «βαριά, υπερβολική τοποθέτηση», σειρά είχε χθες ο Κώστας Ζαχαριάδης ο οποίος σημείωσε πως οι εκλογές που έγιναν πέρυσι και οι εθνικές και οι αυτοδιοικητικές «ήταν νόμιμες και δημοκρατικές», κι έτσι θα είναι και οι προσεχείς ευρωεκλογές, για να προσθέσει πως «δεν είμαστε στο επίπεδο της Ζιμπάμπουε». Από την άλλη, τόνισε πως «αυτό δεν επιτρέπει στον κ. Μητσοτάκη να δημιουργεί αυτή την ασφυκτική κατάσταση για το Κράτος Δικαίου και τη Δημοκρατία».

Άσφαιρη πρωτοβουλία η μομφή ή εργαλείο;

Το έτερο είναι το θέμα της υποβάθμισης και απαξίωσης της διαδικασίας της πρότασης δυσπιστίας, λίγες ώρες πριν το ξεκίνημά της. Δημιουργήθηκε μια εικόνα αντίφασης, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ συνυπογράφει την πρόταση, την οποία σχολίασε και ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης στο ξεκίνημα της συζήτησης. Έδωσε λαβές, επιπλέον, σε όσους τον κατηγορούν για «λαϊκισμό» και «αντιθεσμικότητα». Κι επίσης, έδωσε πάτημα σε εντυπώσεις ότι στο εσωτερικό υπάρχουν δύο γραμμές: μία «αντικοινοβουλευτική», που υποστηρίζει ότι δε θα βγει τίποτα, αντιθέτως η κυβέρνηση θα συσπειρωθεί, και μία πιο πολιτική και θεσμική που θεωρεί ότι τη δεδομένη στιγμή καλώς αξιοποιείται το εν λόγω κοινοβουλευτικό μέσο, καθώς η κυβέρνηση μπορεί πράγματι να συσπειρωθεί, αλλά πολιτικά ενώπιον της κοινωνίας μάλλον θα βγει πιο αποδυναμωμένη.

Μάλιστα, κεντρικά, η εκπρόσωπος Τύπου Βούλα Κεχαγιά χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας «όπλο» και «εργαλείο» της αντιπολίτευσης που παρέχει το Σύνταγμα, σημείωσε δε πως και μόνο το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης θα αναγκαστεί να παραστεί είναι πολύ σημαντικό. Τη Δευτέρα, μιλώντας στο ΣΚΑΙ ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παυσανίας Παπαγεωργίου, εξέφρασε μεν ανησυχία για το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της διαδικασίας ωστόσο χαρακτήρισε «σωστή» την πρόταση δυσπιστίας: «όταν βλέπουμε μια σωστή πολιτική ή μια σωστή πρόταση γιατί να μην συνταχθούμε;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά.

«Στο κόκκινο» ο ανταγωνισμός με ΠΑΣΟΚ

Στο μεταξύ, έχει ενδιαφέρον ότι ενώ για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, καταφέρνει να συγκροτηθεί οργανωμένο αντιπολιτευτικό μέτωπο απέναντι στην κυβέρνηση, σε μια στιγμή που «η κυβέρνηση βρίσκεται στα σχοινιά» κατά την έκφραση της κ. Κεχαγιά, ο ανταγωνισμός μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ «χτυπάει κόκκινο».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο λόγος είναι πρόδηλος: ο Στέφανος Κασσελάκης, δε θέλει να φανεί ότι αιφνιδιάστηκε και σύρεται από το ΠΑΣΟΚ σε μια στιγμή που είχε καταγραφεί δημοσκοπικό προβάδισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με επιστροφή στην δεύτερη θέση.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, είναι επίσης φανερό πως ο Νίκος Ανδρουλάκης βρήκε μια ευκαιρία να ανακτήσει χαμένο έδαφος και να αποσυμπιέσει την κατάσταση γκρίνιας στο εσωτερικό του κόμματός του, εμφανιζόμενος ως έχων την πρωτοβουλία των κινήσεων, αλλά και «σοβαρός» και «θεσμικός σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του.

Διαβάστε επίσης

ΠΑΣΟΚ: Πώς ο Ανδρουλάκης αποφάσισε την πρόταση δυσπιστίας – Οι πρώτες «νίκες» απέναντι σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Νέα Αριστερά: Η συγκάλυψη τελειώνει, ο Μητσοτάκης δε θα καταφέρει να κρυφτεί κατά τη συζήτηση για την ψήφο δυσπιστίας

Διαγράφεται από τη Νέα Δημοκρατία ο Μιχάλης Ταμήλος

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ, Ρίχνεται, ΠΑΣΟΚ –, Κασσελάκη,syriza, richnetai, pasok –, kasselaki