ΣΥΡΙΖΑ: Σήμα επανεκκίνησης η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη

Το νέο πρόγραμμά του καλείται να επικυρώσει με την Πανελλαδική Προγραμματική Συνδιάσκεψη το Σαββατοκύριακο ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Οι εργασίες θα ανοίξουν την Παρασκευή με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Κατράκειο της Νίκαιας (8 μ.μ.).


Το Σάββατο θα γίνουν θεματικές συζητήσεις για την Οικονομία, το Περιβάλλον, την Εργασία, το Κοινωνικό Κράτος, τον Πολιτισμό, καθώς και για τη θεματική Κράτος – Θεσμοί – Δημοκρατία. Από

το απόγευμα του Σαββάτου ώς την Κυριακή το μεσημέρι θα συνεδριάσει η ολομέλεια της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης, που αποτελείται από την Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης, τους νυν και πρώην βουλευτές, τους γραμματείς των νέων Νομαρχιακών Επιτροπών, τους συντονιστές οργανώσεων μελών του εξωτερικού κ.λπ. Οι συζητήσεις του Σαββάτου και της Κυριακής θα γίνουν διαδικτυακά.


Με δεδομένο ότι μια τόσο ευρεία κομματική διαδικασία έρχεται ύστερα από πολύ καιρό κι ενώ το συνέδριο έχει πάρει αλλεπάλληλες αναβολές λόγω της πανδημίας, είναι αναμενόμενο ότι θα τεθούν θέματα που δεν αφορούν μόνο το πρόγραμμα αλλά και το κόμμα, τη λειτουργία του και τη φυσιογνωμία του στο πλαίσιο της διεύρυνσης και του μετασχηματισμού.

Κεντρική επιδίωξη είναι η Συνδιάσκεψη να έχει πανηγυρικά χαρακτηριστικά και να σηματοδοτήσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. είναι ο δεύτερος πόλος του πολιτικού συστήματος και η κυρίαρχη δύναμη στον χώρο της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς που εκφράζει πλειοψηφικά τις προοδευτικές δυνάμεις, με πρόταση για την κοινωνία και την οικονομία, έτοιμη να αναλάβει ξανά τη διακυβέρνηση της χώρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να κάνει μια εκτεταμένη κριτική αποτίμηση της διετίας όσον αφορά τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη, στην οποία θα αντιτάξει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., όπως αυτή έχει αναδειχθεί το τελευταίο διάστημα μέσα και από τις θεματικές παρουσιάσεις του προγράμματος. Όπως έχει διαφανεί, επίσης τον τελευταίο καιρό, ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα ζητήσει εκλογές – καθώς ακόμη η πανδημία δεν έχει τελειώσει –, θα δηλώσει ωστόσο πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος για την περίπτωση που προκαλέσει μια τέτοια εξέλιξη ο Μητσοτάκης.


Το ερώτημα είναι ποιο κλίμα θα κυριαρχήσει στην πράξη, δεδομένου ότι υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα που πολλοί εκτιμούν ότι θα είχαν απαντηθεί με το συνέδριο – το οποίο όμως εκκρεμεί – και τα οποία ανά τακτά διαστήματα προκαλούν εσωτερικές προστριβές. Είναι πρόσφατο το συμβάν της έντασης στο Πολιτικό Συμβούλιο μεταξύ στελεχών της «εσωκομματικής αντιπολίτευσης» και της ηγεσίας, με αφορμή την αποζημίωση της Fraport, διά του οποίου επιχειρήθηκε από την πλευρά της Ομπρέλας να τεθούν και γενικότερα πολιτικά θέματα.

Η διεύρυνση και η φυσιογνωμία


Οι δυνάμεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης που συνασπίζονται υπό το σχήμα της Ομπρέλας (53, Βούτσης, Σκουρλέτης, Φίλης, Βίτσας, Παπαδημούλης) θέτουν επιτακτικά το ζήτημα της πολιτικής και ιδεολογικής φυσιογνωμίας που εκπέμπει ο ΣΥΡΙΖΑ και ουσιαστικά ζητούν «αριστερή στροφή» τόσο ως προς την κεντρική πολιτική όσο και ως προς την πολιτική συμμαχιών, σε κάθε περίπτωση θέτουν το ζήτημα της απομάκρυνσης του κόμματος από τις μνημονιακές δεσμεύσεις, θεωρούν δε τη στροφή προς το Κέντρο, με τους όρους που γίνεται, υπεύθυνη για τη δημοσκοπική στασιμότητα του κόμματος.

Από την άλλη πλευρά, το κομμάτι των προεδρικών θεωρεί ότι η διεύρυνση πρέπει να προχωρήσει και δη όχι μόνο με τη λογική των κοινωνικών συμμαχιών ή της προσέλκυσης «κοινωνικών στελεχών» αλλά και με τη λογική των «μεταγραφών» πολιτικών ή συνδικαλιστικών στελεχών κ.λπ., προκειμένου να σηματοδοτηθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. είναι η κυρίαρχη δύναμη στον χώρο της Κεντροαριστεράς και διατηρεί τη δυναμική του, η οποία του δίνει την προοπτική της κατάκτησης της πλειοψηφίας σε επικείμενες εκλογές.


Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα υπερβεί τα εσωκομματικά ζητήματα. Άλλωστε, αναφέρει στέλεχος της Κουμουνδούρου, όταν τα προγραμματικά κείμενα συγκεντρώνουν πλειοψηφική στήριξη είναι δύσκολο να δικαιολογηθούν αντιπαραθέσεις και υψηλοί τόνοι. Πάντως, οι ζυμώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη τα τελευταία εικοσιτετράωρα και η κάθε πλευρά αναμένει να δει πώς θα κινηθεί η άλλη για να σχεδιάσει τις κινήσεις της ή πιθανούς τρόπους αντίδρασης για την περίπτωση που χρειαστεί.

Ήρθε η ώρα;


Σε ό,τι αφορά το συνέδριο όλες οι πλευρές φαίνεται πλέον να συγκλίνουν ότι αυτό πρέπει να γίνει και να προσδιοριστεί άμεσα ο χρόνος διεξαγωγής του, κάποιοι δε εκτιμούν ότι μπορεί να γίνει και με φυσική παρουσία και φέρνουν ως παράδειγμα το πρόσφατο συνέδριο του ΚΚΕ. «Γιατί δηλαδή το ΚΚΕ μπόρεσε κι εμείς δεν μπορούμε» ρωτούν. Σε κάθε περίπτωση, οι περισσότεροι εκτιμούν ότι ύστερα από ενάμιση χρόνο πανδημίας αλλά και μετά τη διεξαγωγή των νομαρχιακών συνδιασκέψεων και τώρα της πανελλαδικής συνδιάσκεψης, έχει κατακτηθεί εμπειρία για τη διοργάνωση μεγάλων κομματικών διαδικασιών με διαδικτυακό ή μεικτό τρόπο, οπότε πρακτικά και τεχνικά δεν υπάρχει εμπόδιο.

Στο μυαλό πολλών στελεχών, είτε της προεδρικής πλευράς είτε της νέας τάσης ΡΕΝΕ είτε της Ομπρέλας, το συνέδριο θα επιτρέψει να αναδειχθούν οι νέοι συσχετισμοί κι έτσι να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Διαβάστε επίσης:

Ηλιόπουλος: Να εμβολιαστούν οι νέοι παρά την προσβολή και την κοροϊδία της κυβέρνησης

Χαρούμενοι οι «ΠΑΣΟΚογενείς» του ΣΥΡΙΖΑ για την έδρα που πήρε ο Τόλκας

Κυβερνητική η ευθύνη για την αποτυχία στους εμβολιασμούς

Keywords
Τυχαία Θέματα