ΣΥΡΙΖΑ: Σήμερα επικυρώνει το «όχι» στην ελληνογαλλική Συμφωνία – Γιατί άλλαξε στάση

Στη σημερινή κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία (17:00) αναμένεται να επικυρωθεί η απόφαση για την καταψήφιση της αμυντικής συμφωνίας με την Γαλλία, που ελήφθη στην συνεδρίαση του «πολιτικού κέντρου» την Παρασκευή το πρωί μετά από εισήγηση του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα.

Τυπικά, o Τσίπρας

έθεσε δύο προϋποθέσεις προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει τη Συμφωνία:

να υπάρξουν διορθώσεις όσον αφορά τα άρθρα 2 και 18 προκειμένου στην μεν αμυντική συνδρομή της Γαλλίας προς την Ελλάδα να συμπεριληφθούν όχι μόνο η κυριαρχία στην οποία αντιστοιχεί ο όρος «επικράτεια», αλλά και τα κυριαρχικά δικαιώματα δηλαδή η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα.

Ουσιαστικά, τα παραπάνω αποτελούν έναν ελιγμό προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να μην κατηγορηθεί για αρνητισμό και μικροπολιτική τακτική. Ωστόσο το να αλλάξουν οι όροι της Συμφωνίας με μια άλλη χώρα (και δη τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή στρατιωτική δύναμη) λίγο μετά την πανηγυρική ανακοίνωσή της υπό την πίεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και μάλιστα μέσα σε 5 μέρες (η κύρωση στη Βουλή έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη) μάλλον δεν είναι ρεαλιστικό. Το ότι δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι στη Συμφωνία αποτυπώθηκε και στην κυβερνητική αντίδραση, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να κάνει λόγο για «δικαιολογίες και υπεκφυγές» που ανακάλυψε ο ΣΥΡΙΖΑ «προκειμένου να καταψηφίσει την ιστορικής σημασίας Συμφωνία με τη Γαλλία που περιέχει την πρωτοφανή ρήτρα αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση επίθεσης».

Έτσι η αξιωματική αντιπολίτευση προτάσσει τα προβληματικά σημεία της Συμφωνίας, με στελέχη του κόμματος να μιλούν για «στροφή» (σε σχέση με την αρχικό κλίμα) την οποία αποδίδουν σε αντιπολιτευτικούς λόγους – ανεξαρτήτως του ότι αυτή «πατάει» σε πραγματικά ζητήματα, τα οποία όμως αρχικώς συνεκτιμήθηκαν με την μεγάλη εικόνα της στρατηγικής συμμαχίας με την Γαλλία.

Στην αρχική του αντίδραση είχε κάνει λόγο για επί της αρχής «ορθή στρατηγικά επιλογή» (όσον αφορά την αγορά των φρεγατών και το πλαίσιο της συμφωνίας), υπενθυμίζοντας ότι η στρατηγική αυτή είχε ξεκινήσει επί των ημερών του (2108). Είχε σημειώσει επίσης ότι οι φρεγάτες είναι «αναγκαίες» για το Πολεμικό Ναυτικό. Σημείωνε επίσης πως «ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ως δύναμη ευθύνης θα συμβάλλει ώστε να βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων» αλλά θα είναι ταυτόχρονα απέναντι:

–Σε εξοπλιστικές δαπάνες που δεν είναι απολύτως απαραίτητες (καθώς στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ έβαζε θέμα για το συνολικό κόστος του εξοπλιστικού προγράμματος το οποίο, κατά τους υπολογισμούς του, με την αμυντική Συμφωνία ανεβαίνει στα 10 δις ευρώ)

–Σε οποιεσδήποτε συμφωνίες δεν έχουν απτά διπλωματικά και αμυντικά οφέλη για τη χώρα μεταξύ άλλων και για την ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που έχει αφεθεί τα τελευταία δυο χρόνια σε τροχιά διάλυσης.

–Σε αδιαφανείς διαδικασίες που τόσο έχουν κοστίσει στη χώρα στο παρελθόν.

Ουσιαστικά, στην ανακοίνωσή του ΣΥΡΙΖΑ οι θετικές αναφορές για τις φρεγάτες και την αμυντική συμφωνία σκεπάστηκαν εντέχνως με την υπογράμμιση των καταγγελιών για εξοπλιστική κούρσα που επιβαρύνει την ήδη αδύναμη οικονομία της χώρας και των επιφυλάξεων για το συνολικό κόστος των εξοπλισμών μαζί με τις αναφορές για αδιαφάνεια.

Διευκρινιστικά, πηγές της Κουμουνδούρου επισήμαιναν πως η Συμφωνία που είχε ξεκινήσει να διαπραγματεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε με δύο χρόνια καθυστέρηση και σημαντικά αυξημένο το κόστος για τον Έλληνα φορολογούμενο, ως εκ τούτου, αναφερόταν πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάσσεται για την τελική του στάση αφού μελετήσει τις λεπτομέρειες αναλυτικά τις λεπτομέρειες και τους όρους της Συμφωνίας.

Αξίζει να σημειωθεί, πως παρά το θολό στίγμα της ανακοίνωσης, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που μετείχαν στη σύσκεψη, μετά την κουβέντα το μεσημέρι της Τρίτης (η οποία σημειωτέον πραγματοποιήθηκε σε κλίμα συνεννόησης, χωρίς τριβές και διαφωνίες) έκαναν εκτιμήσεις μέχρι και ότι η ψήφος στη Βουλή θα είναι θετική αλλά σε υψηλούς τόνους κριτικής και καταγγελίας για τα ζητήματα που ετίθεντο με την ανακοίνωση. Άλλωστε υπήρχε το πρόσφατο προηγούμενο της θετικής ψήφου στα Rafalle, αλλά και του «παρών» στην κύρωση της Ελληνοαμερικάνικης συμφωνίας για τις βάσεις (που ο ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματεύτηκε κι ετοίμασε) στο πλαίσιο της «υπεύθυνης αντιπολίτευσης» που είχε εξαγγείλει μετά τις εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας για τα ζητήματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής. Τελικώς το κλίμα που βγήκε προς τα έξω έδειχνε προς το «παρών».

Την Παρασκευή η εικόνα αυτή ανατράπηκε με τον Αλέξη Τσίπρα να αιφνιδιάζει αρκετούς εκ των συμμετεχόντων στη νέα σύσκεψη του πολιτικού κέντρου.

Ωστόσο, στην εισήγησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αν και αναφέρθηκε εκ νέου στο κόστος λέγοντας ότι το κόμμα του θα έφερνε δυο χρόνια πριν μια συμφωνία πιο φθηνή, προέταξε τα ζητήματα της αμυντικής συνδρομής, καλώντας να επεκταθεί η συνδρομή της Γαλλίας και στα κυριαρχικά δικαιώματα, (τα οποία είναι αυτά που εμπράκτως απειλούνται από την Τουρκία) δηλαδή τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες (ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα), αλλά και η κυβέρνηση να δεσμευτεί ρητώς «ότι δεν πρόκειται να εκθέσει τη χώρα σε ασύμμετρους κινδύνους με την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών σε εμπόλεμες περιοχές όπως το Σαχέλ».

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου όσον αφορά τη στάση που θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την Πέμπτη στη Βουλή, στην κοινοβουλευτική μάχη η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται μεταξύ άλλων να εστιάσει σε λεπτομέρειες που δεν περιλαμβάνονται στη Συμφωνία και δημιουργούν ερωτηματικά για το πραγματικό κόστος, όπως:

–Τι οπλισμό θα φέρουν οι φρεγάτες, ζήτημα αποκαλυπτικό του αν αυτές είναι τελικώς «φθηνές» ή «ακριβές»

–Αν στα 5 δις συμπεριλαμβάνονται και τα κόστη συντήρησης, καθώς η εκτίμηση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι όχι μόνο δεν συμπεριλαμβάνονται αλλά αυτά θα τριπλασιάσουν το τελικό κόστος

–Η μη πρόβλεψη αντισταθμιστικών όπως η συμμετοχή των ελληνικών ναυπηγείων για την ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

«Όχι» και στην ελληνοαμερικάνικη

Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά την επικείμενη επέκταση της ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις βάσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης προσανατολίζεται σε αρνητική στάση καθώς διαφωνεί με την πενταετή ανανέωση, για την οποία στην πραγματικότητα θεωρεί ότι θα είναι επ’ αόριστον λόγω της σχετικής ρήτρας (εξ ού και η ανακοίνωση του Στέητ Ντιπάρτμεντ) και τάσσεται υπέρ της ετήσιας ανανέωσης.

Διαβάστε επίσης:

ΚΙΝΑΛ: Εντάσεις και διαφωνίες στην Κ.Ε. – Το «αγκάθι» των 5.000 υπογραφών

Ελληνοτουρκικά: Ανεβαίνει το «θερμόμετρο» σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο (Videos)

Pandora Papers: Αυτοί είναι οι ηγέτες που έκρυψαν «θησαυρούς» σε offshore

Keywords
Τυχαία Θέματα