ΣΥΡΙΖΑ: Στα κάγκελα κατά της συγκάλυψης

Με το βλέμμα στραμμένο στην σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, όπως και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς σε αυτή καλούνται οι εμπλεκόμενοι να δώσουν απαντήσεις για το ζήτημα της παρακολούθησης Ανδρουλάκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένει αν και ποια στοιχεία μπορεί να προκύψουν από τις ακροάσεις των προσώπων που έχουν κληθεί σε ακρόαση αλλά και το πώς θα κινηθεί

η πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ήδη η αξιωματική αντιπολίτευση έχει εκφράσει τις τελευταίες μέρες την καχυποψία ότι η προσπάθεια συγκάλυψης θα συνεχιστεί και στην Επιτροπή Θεσμών.

Γενικότερα, όπως είπε και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης τη Δευτέρα κατά τη συζήτηση για την εξεταστική, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει την υπόθεση ως διπλό σκάνδαλο, η μία πτυχή του οποίου είναι η παρακολούθηση και η δεύτερη, η διαχείριση και η επιχείρηση συγκάλυψης. Έτσι ο Τσίπρας χθες μίλησε για «μια πρωτοφανή μεταπολιτευτικά θεσμική παραβίαση» και «αντιδημοκρατική εκτροπή» παραπέμποντας στην δήλωση Μητσοτάκη την Παρασκευή ότι ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ δεν πρέπει να γνωρίζει ποιους και γιατί παρακολουθεί  η Υπηρεσία, και ότι κανείς δεν εξαιρείται της παρακολούθησης.

Η Κουμουνδούρου στο πλαίσιο αυτό από τη μία επιχειρεί να στρέψει τους προβολείς σε ενέργειες, δηλώσεις, κλπ που «μυρίζουν» συγκάλυψη, και από την άλλη να βάλει φρένο όπου μπορεί ενθαρρύνοντας την διερεύνηση κάθε πτυχής του σκανδάλου.

Χθες, ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε την ΑΔΑΕ, προκειμένου να αναδείξει τον κομβικό της ρόλο στη διερεύνηση της υπόθεσης, αλλά και την ευθύνη της «να ελέγχει την τήρηση του συνταγματικού αγαθού που είναι το απόλυτο απαραβίαστο των επικοινωνιών», καθώς επίσης «να ελέγχει και τους όρους και τις διαδικασίες βάσει των οποίων προβλέπεται η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών».

Στη δήλωσή του μετά τη συνάντηση με το προεδρείο της ΑΔΑΕ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημείωσε ότι ζήτησε από τον πρόεδρο της αρχής Χρ. Ράμμο «να διεξάγει έρευνα και να απαντήσει, εάν υπάρχουν και πόσα, πολιτικά πρόσωπα, βουλευτές ή ευρωβουλευτές, που έχουν τεθεί σε νόμιμη επισύνδεση, τουλάχιστον τα τελευταία 2 χρόνια, που οι πάροχοι των επικοινωνιών έχουν τη δυνατότητα να κρατούν αρχεία». Περαιτέρω, σημείωσε, πως τον ενθάρρυνε να καλέσει τον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, ώστε εκείνος «να του διαβιβάσει τους αριθμούς των κινητών τηλεφώνων, όσων βουλευτών και ευρωβουλευτών επιθυμούν να λάβουν μέρος σε αυτή την έρευνα» προκειμένου η ΑΔΑΕ να κάνει διασταυρώσεις των αριθμών κι επισήμως να δώσει απαντήσεις.

Έδειξε «παράθυρο»

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη ρύθμιση του Μαρτίου του 2021 η ΑΔΑΕ δεν μπορεί να ενημερώνει τα θύματα παρακολούθησης ότι έχουν βρεθεί στο στόχαστρο της ΕΥΠ, ούτε καν μετά τη λήξη της, κάτι που προβλεπόταν πριν. Με άλλα λόγια, λέει ο Τσίπρας, εφόσον η κυβέρνηση δεν απαντά στο σχετικό ερώτημα που της έθεσε όλη η αντιπολίτευση, και δεν προχωρά στην κατάργηση της ρύθμισης αυτής που θα οδηγούσε στην αποκάλυψη του ποιοι παρακολουθούνται, η ΑΔΑΕ μπορεί, χωρίς να παραβιάζει το θεσμικό πλαίσιο και το Σύνταγμα να ερευνήσει και να ενημερώσει όχι ποιοι αλλά αν και πόσοι «εκλεγμένοι, αιρετοί, αντιπρόσωποι του ελληνικού λαού» παρακολουθούνται.

Αντίδραση για την «καταστροφή στοιχείων»

Μια μέρα πριν, την Τρίτη, την Κουμουνδούρου ενεργοποίησε και το δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» σύμφωνα με το οποίο, μετά την ανακοίνωση της ΑΔΑΕ ότι προχωρά σε ελέγχους σε 3 υπηρεσίες, υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΥΠ έδωσαν εντολές προκειμένου να καταστραφεί υλικό που σχετικό με την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Άμεσα η Κουμουνδούρου έστειλε κλιμάκιο (Γεροβασίλη, Σπίρτζης) σε συνάντηση με τον νέο Διοικητή της ΕΥΠ Θ. Δεμίρη, όπου μεταξύ άλλων διαβιβάστηκε το μήνυμα ότι «πρακτικές συγκάλυψης δεν θα γίνουν ανεκτές». Από την Κουμουνδούρου επιπλέον επισημαίνουν με έμφαση ότι το δημοσίευμα δεν διαψεύστηκε.

Κραυγαλέο στοιχείο που αποδεικνύει την «ενοχή» Μητσοτάκη, αλλά και την προσπάθεια συγκάλυψης είναι κατά την Κουμουνδούρου και οι διαδοχικές αντιφάσεις των κυβερνητικών στελεχών τα οποία έχουν φτάσει στο σημείο να μην απαντούν αυτονόητα ερωτήματα διότι ξέρουν «ότι κάθε λέξη που ξεστομίζουν επιβεβαιώνει πως αυτός είναι ο εγκέφαλος της παρακρατικής σπείρας».

Κορυφαίο παράδειγμα αντιφάσεων που δείχνει και το αδιέξοδο της κυβέρνησης είναι σύμφωνα με την Κουμουνδούρου ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης που δήλωσε στον ΣΚΑΙ ότι «κανείς δεν γνωρίζει τους λόγους» παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά προεξοφλεί ότι δεν προέκυψε τίποτα από την υποκλοπή. «Είναι ο ίδιος κ. Γεραπετρίτης που τηλεφωνούσε πριν είκοσι μέρες στον κ. Ανδρουλάκη για να τον καλέσει σε κατ΄ ιδίαν ενημέρωση για τους λόγους παρακολούθησής του;» ρωτούν ειρωνικά από τα κεντρικά του ΣΥΡΙΖΑ. Αφού κανείς δεν γνωρίζει τους λόγους, πώς ο κ. Μητσοτάκης είπε προχθές στη Βουλή πως «από την πρώτη ώρα που η κυβέρνηση κι εγώ προσωπικά έλαβα γνώση των γεγονότων, η κυβέρνηση κάλεσε τον ενδιαφερόμενο να ενημερωθεί προσωπικά, καθώς γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα στοιχεία αυτά δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν»;

«Μπάχαλο»

Όσον αφορά την σημερινή συνεδρίαση της Θεσμών και Διαφάνειας, προβλέπεται ότι αυτή δεν θα κυλήσει σε ήρεμο κλίμα. Από την Κουμουνδούρου θεωρούν ότι επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις τους για προσπάθεια χειραγώγησης πολύ περισσότερο μετά την χθεσινή Διάσκεψη των Προέδρων με αντικείμενο το πλαίσιο της σημερινής συνεδρίασης. Μετά τη συνεδρίαση ο Γιώργος Κατρούγκαλος Α αντιπρόεδρος της Επιτροπής έκανε λόγο για θεσμική εκτροπή και για σαφή πρόθεση της πλειοψηφίας να υπονομεύσει τη σημερινή διαδικασία. Και εξήγησε: «Ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν να κληθούν κατά μόνας και να τοποθετηθούν όσοι έχουν  προσκληθεί για ακρόαση ή έστω να υπάρχουν δύο ενότητες συζήτησης, μία για αυτούς που εμπλέκονται στο παρόν σκάνδαλο της υποκλοπής του κ. Ανδρουλάκη, του κ. Κουκάκη, το μεγάλο σκάνδαλο του predator και μία για όλους τους άλλους των προηγούμενων κοινοβουλευτικών περιόδων, η πλειοψηφία φαίνεται να επιδιώκει μία διαδικασία μπάχαλο όπου εννέα άνθρωποι θα είναι εξ αρχής στην ίδια συνεδρίαση απέναντι στους οποίους θα υποβληθούν ερωτήσεις ομαδόν από τους παρόντες της Επιτροπής Θεσμών».

Διαβάστε επίσης:

Το οργανωμένο έγκλημα σε δύο τροχούς

Βιβλίο: Βουτιές στην ξένη λογοτεχνία

Αφιέρωμα: Πώς φτάσαμε στην καταστροφή του 1922 – Μέρος όγδοο

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ,syriza