ΣΥΡΙΖΑ: Στη Βουλή οι ελλείψεις σε αίμα στις μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας του Παίδων «Αγ. Σοφία»

Ερώτηση για τις τραγικές ελλείψεις σε αίμα στις κλινικές του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», που καλύπτουν τις ανάγκες ανηλίκων και ενηλίκων πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Οι 24 βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζουν ότι οι ελλείψεις σε διαθέσιμες φιάλες αίματος έχουν ως αποτέλεσμα να γίνονται συστηματικά υπομεταγγίσεις στους ασθενείς ακόμα και αναβολές μετάγγισης. Όπως τονίζουν το γεγονός δημιουργεί κινδύνους

για επιπρόσθετη επιβάρυνση της υγείας τους, ενώ συνεπάγεται ότι καλούνται να επισκέπτονται συχνότερα το νοσοκομείο.

Όπως τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ την ίδια στιγμή καταγράφονται και άλλα προβλήματα στη λειτουργία των μονάδων Μεσογειακής Αναιμίας του νοσοκομείου, όπως η έλλειψη γιατρών στην Παιδιατρική Κλινική και την Πανεπιστημιακή Κλινική, την έλλειψη κάλυψης των ενήλικων ανασφάλιστων πασχόντων από το φαρμακείο του νοσοκομείου, η εκκρεμότητα στην εύρεση σταθερών νοσοκομείων αναφοράς σε περίπτωση έκτακτης νοσηλείας των πασχόντων, και τέλος η μη αξιοποίηση των εργαστηρίων του νοσοκομείου για την υλοποίηση εξετάσεων των ενήλικων πασχόντων σε καθημερινή βάση.

«Ενώνουμε τη φωνή μας με τους πάσχοντες, τους συγγενείς και τα σωματεία τους, που πραγματοποίησαν μάλιστα σχετική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 2 Οκτωβρίου και ζητούμε την άμεση αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων, και γενικά την εύρυθμη λειτουργία των μονάδων Μεσογειακής Αναιμίας» υπογραμμίζουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ:

«Η επάρκεια και η ορθή διαχείριση του αίματος αποτελεί πρόκληση για τα συστήματα υγείας και τη δημόσια υγεία στη χώρα μας αλλά και διεθνώς. Στην Ελλάδα οι ετήσιες ανάγκες σε αίμα ανέρχονται σε 600.000 έως 650.000 φιάλες αίματος περίπου. Οι 580.000 φιάλες προέρχονται από 150.000 τακτικούς καταγεγραμμένους εθελοντές αιμοδότες και οι υπόλοιπες από έκτακτους.

Σύμφωνα με κείμενο διαμαρτυρίας της «Ομάδας Πρωτοβουλίας Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανoκυτταρική Νόσο του Νοσοκομείου Παίδων “Αγία Σοφία”», η Μεσογειακή Αναιμία απορροφά πανελλαδικά κατα προσέγγιση 150.000 φιάλες αίματος, εκ των οποίων οι 21.000 έρχονται από την Ελβετία και καλύπτουν τις ανάγκες αυτού του Νοσοκομείου. Οι πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανoκυτταρική Νόσο στο Παίδων «Αγία Σοφία» είναι 600 με 650, στους οποίους αναλογούν 3.000 φιάλες το μήνα, δηλαδή 36.000 ετησίως, που σημαίνει ότι λείπουν 15.000 φιάλες το χρόνο για τις ανάγκες, με αποτέλεσμα να καταγράφονται υπομεταγγίσεις.

Συγκεκριμένα, ένας ασθενής με μεσογειακή αναιμία χρήζει περίπου 2 μεταγγίσεων τον μήνα (ανα 15 μέρες) με ποσότητα περίπου 500-550ml. Στις υπομεταγγίσεις ο ασθενής λαμβάνει μία φιάλη, είτε την εβδομάδα, είτε σε διάστημα 8-11 ημερών, κάτι το οποίο σημαίνει κίνδυνο να αναπτυχθούν επιπρόσθετα θέματα υγείας, όπως καρδιολογικά και άλλα, ενώ συνεπάγεται συχνότερες επισκέψεις στο Νοσοκομείο, μείωση της ποιότητας διαβίωσης, αδυναμία και κόπωση να ανταπεξέλθουν σε σπουδές, εργασία και σε πολλούς άλλους τομείς. Οι δε ασθενείς με «δύσκολες» ομάδες αίματος έχουν βιώσει και αναβολές μετάγγισης.

Σύμφωνα με το κείμενο της Ομάδας, κάποια επιπλέον μεγάλα προβλήματα είναι τα ακόλουθα:

Πρώτον, η έλλειψη γιατρών ειδικά στην Παιδιατρική Κλινική, αλλά και στην Πανεπιστημιακή Κλινική, του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία».

Δεύτερον, η έλλειψη κάλυψης των ενήλικων ανασφάλιστων πασχόντων από το φαρμακείο του Νοσοκομείου σε αναλώσιμα υλικά όπως σύριγγες, καθετήρες, ελαστομερείς αντλίες, που χρησιμεύουν για την καθημερινή αποσιδήρωση, η οποία μετά τη μετάγγιση είναι η δεύτερη σημαντική θεραπεία για την διαβίωση των πασχόντων.

Τρίτον, η ανάγκη εύρεσης σταθερών Νοσοκομείων αναφοράς με τις δύο κλινικές του «Αγία Σοφία», σε περίπτωση έκτακτης ή επείγουσας νοσηλείας των ενήλικων και ανηλίκων πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία, είτε λόγω COVID-19, είτε λόγω οποιασδήποτε άλλης επείγουσας κατάστασης, με σκοπό να αποφευχθεί ο κίνδυνος ταλαιπωρίας σε οποιοδήποτε εφημερεύον Νοσοκομείο, καθώς και η επαφή με μικρόβια που θα ήταν επιζήμια για την υγεία τους. Σημειωτέον ότι οι ενήλικοι ασθενείς δεν μπορούν να κάνουν νοσηλεία στο «Αγία Σοφία», σε περίπτωση που προκύψει κάτι επείγον.

Τέταρτον, η ανάγκη αξιοποίησης των εργαστηρίων του Νοσοκομείου, με σκοπό την υλοποίηση εξετάσεων των ενήλικων πασχόντων καθημερινά και όχι μόνο την ημέρα της μετάγγισης.

Ως εκ τούτων:

– Επειδή όλα τα παραπάνω αιτήματα είναι απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία των μονάδων Μεσογειακής Αναιμίας του Νοσοκομείου Παίδων, καθώς περιθάλπουν τον μεγαλύτερο όγκο ασθενών με Μεσογειακή Αναιμία πανελλαδικά (περίπου 750 πάσχοντες), παιδιών και ενηλίκων.

– Επειδή η απουσία κεντρικής διαχείρισης στην συλλογή και στην διάθεση του αίματος είναι διαχρονική, ενώ το «Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας» δεν ακολουθεί μια συστηματική και ξεκάθαρη πολιτική.

– Επειδή στις 2 Οκτωβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας από πάσχοντες, συγγενείς, και σωματεία των πασχόντων στον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», με αίτημα την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα και ουσιαστικά το πρόβλημα των σοβαρότατων ελλείψεων σε αίμα, των υπομεταγγίσεων και των συνεχών αναβολών μετάγγισης αίματος σε πάσχοντες από Μεσογειακή αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία»;Θα γίνουν άμεσα οι προσλήψεις προσωπικού που απαιτούνται, με μόνιμο και επαρκές ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία η Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία»;Θα γίνει άμεσα η προμήθεια του απαραίτητου μοριακού και εργαστηριακού εξοπλισμού, κλινών για τους μεταγγιζόμενους ασθενείς, καθώς και ότι άλλο απαιτείται για την λειτουργία της μονάδας στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία»;Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την εξασφάλιση της επάρκειας σε αίμα, ώστε να μην παρατηρηθούν στο μέλλον παρόμοιες ελλείψεις; Προτίθεται να προβεί στον σχεδιασμό και την σύσταση ενός λειτουργικού Εθνικού Συστήματος Αιμοδοσίας;

Οι ερωτώντες και ερωτώσες Βουλευτές

Πούλου Παναγιού

Πολάκης Παύλος
Αναγνωστοπούλου Σία
Αποστολάκης Ευάγγελος
Αυλωνίτης Αλέξανδρος
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης  Χρήστος
Δούρου Ειρήνη (Ρένα)
Ζαμπάρας Μιλτιάδης
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ηλιόπουλος Όθων
Θρασκιά Ουρανία (Ράνια)
Καλαματιανός Διονύσης
Κεδίκογλου Συμεών
Κοντοτόλη Μαρίνα
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Παναγιωτόπουλος Ανδρέας
Παπαηλιού Γεώργιος
Παππάς Νικόλαος
Σαρακιώτης Ιωάννης
Τζούφη Μερόπη
Ψυχογιός Γεώργιος»

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Αύξηση 23% στις νοσηλείες και 48 θάνατοι σε 1 εβδομάδα

Έξαρση των λοιμώξεων: «Καμπανάκι» Μαγιορκίνη για τις ευπαθείς ομάδες – Τι λέει στο topontiki.gr για εμβολιασμό και μάσκα

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεχίζει η ηγεσία τα πυρά προς «διαφωνούντες» για τις αρνήσεις – Επιμένει για όργανα και συνέδριο η αντιπολίτευση

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ, Βουλή, Μεσογειακής Αναιμίας, Παίδων Αγ, Σοφία,syriza, vouli, mesogeiakis anaimias, paidon ag, sofia