ΣΥΡΙΖΑ: Συνεχίζει τις περιοδείες ο Κασσελάκης με φόντο τον προϋπολογισμό – Τα μηνύματα για δημοσκοπήσεις και διάσπαση

Τις περιοδείες συνεχίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που ξεκινά η συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή, στην οποία η κοινοβουλευτική ομάδα και ο Σωκράτη Φάμελλος θα επιχειρήσουν να έχουν δυναμική παρουσία, στον απόηχο της διάσπασης.

Παράλληλα, στην πρώτη του συνέντευξη στην ΕΡΤ ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ,

επιχείρησε, μεταξύ άλλων να καθησυχάσει για τις δημοσκοπήσεις ενώ υποβάθμισε και τις οργανωτικές και πολιτικές επιπτώσεις της διάσπασης.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, σήμερα επισκέπτεται τα Καλάβρυτα προκειμένου να δώσει το «παρών» στις εκδηλώσεις μνήμης για την 80η επέτειο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος. Ειδικότερα, σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα θα παραστεί στις επιμνημόσυνες δεήσεις στον Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου της μαρτυρικής πόλης και στη συνέχεια στο Μνημείο του τόπου εκτέλεσης Καλαβρυτινών όπου θα καταθέσει στεφάνι.

Χθες επισκέφτηκε την Αμφιλοχία, το Μεσολόγγι, το Αγρίνιο και την Ναύπακτο, «απροειδοποίητα» σύμφωνα με τον ίδιο, και τα όσα είπε στην συνέντευξή του στην ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά. Η συνέντευξη φιλοξενήθηκε στο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης του Αγρινίου, προκειμένου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει σήμερα την περιοδεία του. Όπως εξήγησε, ο λόγος για τον οποίο επιλέγει ορισμένες από την περιοδείες να γίνονται «απροειδοποίητα» είναι διότι στόχος δεν είναι να συναντήσει το οργανωμένο κόμμα αλλά τους πολίτες που θα έρθουν και θα πουν «αδιαμεσολάβητα» αυτό που πραγματικά τους απασχολεί. Κατά την συνέντευξη ρωτήθηκε αν αυτό είναι ένα είδος πολιτικού ακτιβισμού επειδή δεν έχει παρουσία στη Βουλή, καθώς δεν είναι εκλεγμένος βουλευτής. Απάντησε αρνητικά λέγοντας πως το ίδιο θα κάνει και ως πρωθυπουργός – σε άλλη συνέντευξη πρόσφατα έχει δηλώσει ότι στη Βουλή θα μπει ως πρωθυπουργός.

Για τον εκλογικό πήχη: «Η πρωτιά είναι κοινωνική αναγκαιότητα»

Σε σχέση με τις επικείμενες ευρωεκλογές εμφανίστηκε να υποβαθμίζει τις δυσκολίες, και στο ερώτημα για το πού βάζει τον εκλογικό πήχη, δεδομένου ότι έχει πει διαφορετικά πράγματα το τελευταίο διάστημα, επανέλαβε τα περί «πρωτιάς» λέγοντας ότι αυτή είναι «κοινωνική αναγκαιότητα». Εκτίμησε δε ότι μεγάλο τμήμα ψηφοφόρων «έχει μετανιώσει πολύ άσχημα το άλλοθι του 41%», αφήνοντας προφανώς να εννοηθεί ότι η δυσαρέσκεια αυτή κάπου θα κατευθυνθεί.

Σημείωσε δε πως το 41% που έλαβε η Νέα Δημοκρατία στις πρόσφατες εκλογές του Ιουνίου δεν οφείλεται στο ότι πήρε παραπάνω ψήφους, αλλά στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 600.000 ψηφοφόρους. Άρα, είπε, επαναλαμβάνοντας πρόσφατη αναφορά του « στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ «είναι πολύ σημαντικό να φέρουμε πίσω τους 1,3 εκ συμπολίτες μας που μας έχουν ψηφίσει έστω μια φορά και μας γύρισαν την πλάτη στις εθνικές εκλογές». Για να γίνει αυτό, είπε, «πρέπει όχι μόνο να παρουσιάσουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα αλλά να φέρουμε και μια ανανέωση στην πρώτη μας γραμμή, υπάρχουν πολλά λαμπρά μυαλά που θέλουν να εργαστούν ανιδιοτελώς για τον ΣΥΡΙΖΑ».

Περαιτέρω, σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις και το αν τον προβληματίζουν ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχοντας μόλις περάσει μια διάσπαση, βρίσκεται στο ναδίρ της μετεκλογικής περιόδου και της μετά Τσίπρα εποχής. Κοινώς, υπονόησε ότι είναι φυσιολογικό να αποτυπώνονται χαμηλά νούμερα στις δημοσκοπήσεις.

Έδωσε ωστόσο και μια άλλη εξήγηση, το γεγονός ότι όπως είπε, «σπάω πολλά ταμπού», από τον τρόπο που μπήκε στην πολιτική, το ότι είναι απόδημος, τον γάμο του με έναν σύντροφο «ξένο», ακόμη και το ότι είναι «υπερταξικά ενωτικός» αντί «να βασίζομαι στις ταξικές αντιπαλότητες και αυτή την ρητορική, παρόλο που η πολιτική μας είναι ξεκάθαρα φιλολαϊκή». Επομένως, κατέληξε, ο έλληνας πολίτης χρειάζεται κάποιο χρόνο μέχρι να τον εμπιστευτεί.

Σε σχέση με την διάσπαση και το αν αυτή τραυμάτισε το κόμμα, ανέφερε, ότι είχε μεν επιπτώσεις στην κοινοβουλευτική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ, από εκεί και πέρα όμως είπε πως:

-Το κόμμα είναι πλέον πιο συμπαγές, και αυτός είναι ένας λόγος που μπορεί να νικήσει στις εκλογές

-Υπάρχει αναπλήρωση καθώς έρχεται πολύς νέος κόσμος. Μάλιστα υποβάθμισε το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε βουλευτές και πεπειραμένα στελέχη λέγοντας πως όλα τα μέλη είναι ισότιμα ανεξάρτητα από το αν είναι βουλευτές ή όχι. «Άρα αν χάσουμε 20 στελέχη αλλά κερδίσουμε 2.000 συμπολίτες μας γιατί το κόμμα έχει ένα φρέσκο πρόσωπο, τότε κερδίζουμε».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είτε θα φταίει η διάσπαση, είτε το σπάσιμο ταμπού, κλπ, έδειξε πως δεν σκέφτεται να τα παρατήσει αν ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές δεν πάει καλά, είτε ο πήχης είναι η πρωτιά είτε το 18%.

Προς ψήφιση οι αμυντικές δαπάνες

Όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες και το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα τις υπερψηφίσει στο πλαίσιο του προϋπολογισμού, σημείωσε πως «η θωράκιση της χώρας δεν είναι προς διαπραγμάτευση. Συγχρόνως, «αν φανεί ότι πέφτει μίζα, θα το πούμε ξεκάθαρα». «Η αμυντική θωράκιση της χώρας συμπεριλαμβάνει και την οικονομική θωράκιση της χώρας, όχι να χρεοκοπούμε για να πλουτίζουν οι λίγοι». Άρα «βεβαίως να είμαστε σώφρονες όσον αφορά την αμυντική θωράκιση της χώρας αλλά δε θα είμαστε κορόιδα». Ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσει τις αμυντικές δαπάνες εφόσον διαπιστώσει ότι δεν υπάρχουν σημεία που να του γεννούν αμφιβολίες. Αυτό είπε είναι το σωστό, όχι επειδή το έκανε ο Ανδρέας Παπανδρέου, αλλά επειδή αυτό πρέπει να κάνει μια υπεύθυνη αντιπολίτευση.

Διαβάστε επίσης

mAIgov: Στον αέρα η εφαρμογή του ψηφιακού βοηθού στο gov.gr – Πώς λειτουργεί η τεχνητή νοημοσύνη

Ξάνθη: Κατέληξε η 19χρονη που παρέσυρε και εγκατέλειψε αστυνομικός

Βριλήσσια: Προθεσμία για να απολογηθεί πήρε ο κομμωτής που είχε βάλει κρυφές κάμερες – «Νιώθω αηδία» λέει η θετή του κόρη (Videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ, Συνεχίζει, Κασσελάκης, ϋπολογισμό –,syriza, synechizei, kasselakis, ypologismo –