ΣΥΡΙΖΑ: Τα δέκα βήματα της ρήξης – Η διπλή τακτική Κασσελάκη για το δημοψήφισμα και γιατί αποχώρησαν οι αμφισβητίες

Για τους περισσότερους που γνωρίζουν τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ η ρήξη που σημειώθηκε στην κεντρική επιτροπή και που προφανώς αποτελεί και το πρώτο μεγάλο βήμα για τη διάσπαση του κόμματος, ήταν αναμενόμενη.

Αλλά και πάλι ελάχιστοι κατάλαβαν πώς και γιατί εξελίχθηκαν έτσι τα πράγματα, τι ακριβώς επέλεξε τελικά να κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης, ποια ήταν η πραγματική αιτιολογία της αποχώρησης των διαφωνούντων, για ποιο λόγο εκτυλίχθηκαν ιλαροτραγικές σκηνές, αλλά και πότε και πώς θα κινηθούν τα στρατόπεδα

προς την επόμενη φάση.

Τα δέκα βήματα – στιγμιότυπα που καθόρισαν τη σύγκρουση στην κεντρική επιτροπή και τα συμπεράσματα, για να αποκωδικοποιηθεί το τι έγινε ακριβώς είναι τα εξής:

1) Ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίζεται κατά την ομιλία του στην κεντρική επιτροπή, σχεδόν όπως τον περίμεναν όλοι μετά το διάγγελμα από το tiktok το πρωί της Παρασκευής.

Ρίχνει το γάντι με μία πραγματικά σκληρή και επιθετική ομιλία – οι αντίπαλοί του την εκλαμβάνουν ως διχαστική και θεωρούν ότι τους σπρώχνει προς την έξοδο –, απαιτεί την πολιτική καταδίκη των «4», που είναι υπό διαγραφή και δίνει προθεσμία μίας εβδομάδας στην επιτροπή δεοντολογίας να «λύσει» το θέμα, αλλιώς θα καταφύγει ο ίδιος με δημοψήφισμα στη βάση του κόμματος. Σε σχέση με το διάγγελμα της Παρασκευής έχει κάνει μισό βήμα πίσω: δεν εξαγγέλλει αμέσως δημοψήφισμα, αλλά το αφήνει ως «απειλή» στο τραπέζι για την περίπτωση που τα κομματικά όργανα αγνοήσουν και πάλι το αίτημά του για τη διαγραφή των Βίτσα, Φίλη και Τζουμάκα – ο Τσακαλώτος έχει ήδη αποχωρήσει…

Έτσι δίνει οδό διαφυγής σε όσους θέλουν να αποφύγουν το δημοψήφισμα: Αρκεί να ψηφίσουν την πολιτική καταδίκη και υπέρ της γρήγορης ολοκλήρωσης της πειθαρχικής διαδικασίας για τους «4». Τόσο απλά.

2) Αλλά ο Κασσελάκης έχει κάνει παράλληλα και ένα ακόμα βήμα πίσω, κάτι που αποκαλύπτεται όταν διανέμεται στο μεταξύ το σχέδιο πολιτικής απόφασης, επί του οποίου πρόκειται να ψηφίσει η κεντρική επιτροπή. Στο κείμενο δεν γίνεται λόγος για διαγραφές, ούτε για δημοψήφισμα. Υπάρχει μόνο μία καθαρή πολιτική αποδοκιμασία των «4», χωρίς όμως ονομαστικές αναφορές. Πιθανόν προκρίθηκε αυτή η διατύπωση, ώστε να διευκολυνθούν να υπερψηφίσουν και οι επιφυλακτικοί με το δημοψήφισμα «ενδιάμεσοι». Ο Ραγκούσης εντοπίζει τη διαφοροποίηση και μιλά για αλλαγή στάσης του Κασσελάκη.

3) Μετά τον Κασσελάκη παίρνουν το λόγο η γραμματέας Ράνια Σβίγκου και ο αναπληρωτής γραμματέας Γιώργος Βασιλειάδης. Στηρίζουν τον Κασσελάκη, αλλά διαφωνούν με το δημοψήφισμα και το λένε. Λίγο μετά η Όλγα Γεροβασίλη κινείται στην ίδια γραμμή, ενώ διαφαίνεται ότι στο «προεδρικό» μπλοκ πολλά στελέχη είναι από επιφυλακτικά έως αρνητικά με το δημοψήφισμα.

4) Οι διαφωνούντες, έχουν μεν τη δική τους αντίθεση με το δημοψήφισμα, αλλά δεν θέλουν προφανώς να τοποθετηθούν για το επίδικο: Δεν θέλουν τις διαγραφές και φυσικά δεν επιθυμούν την παραμικρή πολιτική καταδίκη των στελεχών αυτών, αλλά δεν μπορούν να δικαιολογήσουν και τις ακραίες επιθέσεις στον αρχηγό, ούτε γιατί κάποιοι εξαγγέλλουν νέο κόμμα ενώ παραμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Και καταφεύγουν στο διαδικαστικό: Αντιλαμβανόμενοι ότι ακόμα και στο προεδρικό μπλοκ υπάρχει αντίθεση στο δημοψήφισμα, ζητούν να γίνει πριν από οτιδήποτε άλλο, ψηφοφορία για το δημοψήφισμα. Δηλώνουν ότι το θεωρούν αντικαταστατικό και ότι καταργεί την ίδια την κεντρική επιτροπή. Στην πραγματικότητα όμως το δημοψήφισμα δεν υπάρχει ως θέμα για ψήφιση στην κεντρική επιτροπή – είναι μόνο μία πρόθεση του κ. Κασσελάκη και μάλιστα υπό προϋποθέσεις, σε χρόνο και με τρόπο που εκείνος θα το ζητήσει. Ορθώς το προεδρείο με πλειοψηφία, αποφασίζει να μην τεθεί στην αρχή της συνεδρίασης προς ψήφιση αυτό το θέμα, αλλά να πάει όπως και όλα τα θέματα σε τέτοιες περιπτώσεις στην ολοκλήρωση της διαδικασίας. Δεν τους αρνείται το δικαίωμα στην ψηφοφορία, αλλά τη χρονική στιγμή που τη θέλουν.

5) Στο βήμα ανεβαίνει ο Αντώνης Κοτσακάς για να εξηγήσει τι κάνει ή δεν κάνει και γιατί, η επιτροπή δεοντολογίας, της οποίας είναι πρόεδρος. Δηλώνει ότι η επιτροπή έχει δεκάδες υποθέσεις και δεν προλαβαίνει να τις εξετάσει όλες γρήγορα και σημειώνει ότι δεν διαθέτει καν επαρκή γραμματειακή υποστήριξη. Επισημαίνει δε ότι δεν έχει λάβει τους φακέλους των σχετικών υποθέσεων, για τις οποίες έχει ζητήσει διαγραφές ο πρόεδρος. Οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται – το ομολογούν ή όχι, άσχετο – ότι η επιτροπή δεοντολογίας δεν πρόκειται ποτέ να κάνει τις διαγραφές που έχει ζητήσει ο Κασσελάκης. Προφανώς γιατί δεν το θέλει. Γι’ αυτό και είκοσι μέρες μετά το αίτημα Κασσελάκη δεν είχε γίνει ούτε μισό βήμα στη διαδικασία.

6) Η διαδικασία αποκτά ευτράπελα χαρακτηριστικά. Η Έφη Αχτσιόγλου ανεβαίνει στο βήμα για να υποστηρίξει την άποψή της και μαζί της ανεβαίνει και ο… Διονύσης Τεμπονέρας. Ο προεδρεύων της συνεδρίασης Παναγιώτης Ρήγας τους επισημαίνει ότι οι ομιλητές πάνε στο βήμα ένας ένας και μία μία και όχι παρέα και χέρι χέρι!

Με το ζόρι και αφού η αίθουσα απορεί εμφανώς με το θέαμα ο κ. Τεμπονέρας κάθεται στη θέση του για να πάρει τη σειρά του. Η κίνηση όμως είχε στόχο να δείξει τη σύμπλευση των δύο τάσεων.

7) Διαφωνούντες καταθέτουν πρόταση μομφής κατά του προεδρείου, η οποία απορρίπτεται πανηγυρικά. Η συνεδρίαση είναι και πάλι έτοιμη να ξεκινήσει.

8) Η απόρριψη και της πρότασης μομφής στο προεδρείο, οδηγεί τις ομάδες Τσακαλώτου (Ομπρέλα), Αχτσιόγλου και Τεμπονέρα.

Και τα τρία στελέχη κάνουν παρεμφερείς δηλώσεις, χαρακτηρίζοντας το δημοψήφισμα διχαστικό, αντιδημοκρατικό και αντικαταστατικό. Ο Τσακαλώτος αφήνει να εννοηθεί ότι της αποχώρησης από την κεντρική επιτροπή θα ακολουθήσει και η έξοδος από το κόμμα. Η Αχτσιόγλου είναι πιο προσεκτική και διευκρινίζει ότι πρόκειται για αποχώρηση από την κεντρική επιτροπή, αποφεύγοντας να ανοίξει περαιτέρω τα χαρτιά της. Ο Τεμπονέρας εμφανίζεται σα να βρίσκεται σε παρατεταμένη κρίση μεγαλείου και κανένας δεν καταλαβαίνει τι ακριβώς θέλει.

9) Σε όσους αποχωρούν είναι και ο πρόεδρος της επιτροπής δεοντολογίας Αντώνης Κοτσακάς. Αν αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο ίδιος δεν προτίθεται να κινήσει διαδικασίες για τις διαγραφές των στελεχών εντός μίας εβδομάδας που ζήτησε ο Κασσελάκης, τότε ή ο πρόεδρος θα προσφύγει σε δημοψήφισμα ή οι εξελίξεις θα διευκολυνθούν από την οικειοθελή αποχώρησή τους – έστω των δύο (Φίλης, Βίτσας) που ανήκουν στην Ομπρέλα, εφόσον η συγκεκριμένη τάση προχωρήσει στη ίδρυση νέου κόμματος.

10) Στην αίθουσα και τους διαδρόμους του ξενοδοχείου, όπου συνεδριάζει η κεντρική επιτροπή παραμένουν περίπου 200 μέλη της. Οι αποχωρήσαντες δεν ξεπερνούν τους 100 σύμφωνα με τους υπολογισμούς.

Κανονικά στην ψηφοφορία με τη λήξη των εργασιών θα εγκριθεί το κείμενο που περιλαμβάνει ισχυρή πολιτική καταδίκη των στελεχών με τις ακραίες επιθέσεις.

Το ερώτημα είναι εάν και ποιοι από όσους αποχώρησαν το Σάββατο θα εμφανιστούν να ψηφίσουν και για ποιο λόγο. Πάντως είναι σαφές ότι το ψυχικό χάσμα είναι βαθύ και η συγκατοίκηση με όσους από τους πολέμιους του Κασσελάκη επιλέξουν να μείνουν στο κόμμα θα είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Διαβάστε επίσης:

Συνεδριάζουν Ομπρέλα και ομάδα Τεμπονέρα για τις επόμενες κινήσεις τους

Μωραΐτης κατά Αχτσιόγλου: «Είδε το μάτι της εξουσία και άστραψε!»

Σία Αναγνωστοπούλου για Τσίπρα: Αν ο πρώην πρόεδρος δεν μιλήσει τώρα, το κόμμα θα διαλυθεί

Keywords
Τυχαία Θέματα